Dagens ridpass

Fraktura var riktigt pigg idag, hon brukar alltid vara väldigt pigg att rida, men idag var hon extra pigg. Vi såg en älg ute i skogen med, jag har älgfobi, jag får rysningar av att bara se bilder på dem eller se dem på TV, jag är inte lika rädd för dem nu när jag rider travare som jag var när jag red ponny, för folk säger till mig att travhästar är snabbare än älgar, och jag har valt att tro på det :P
Fraktura var dock inte övertygad om detta och hennes hjärta slog både hårt och snabbt, känns lite läskigt faktiskt när man känner hästarnas hjärta slå i foten och jag höll med om Frakturas idé om att vända och rida åt andra hållet. Vi red lite dressyr mellan träden vid fotbollsplanen, men hon var lite för övertaggad för detta, men gjorde det ändå bra, alltid nyttigt för dem att få böja ur sig lite. Hon skulle bara jogga idag, så det var halvhalter som gällde genom hela passet eftersom att hon hellre ville gå snabbjobb. Hon är så härlig Fraktura :)Bilden är inte från idag (kanske ni redan listat ut av snön som syns på bilden)

Egon var också riktigt fin idag, han ville också gå snabbjobb, och han trodde väl att han skulle få det med tanke på att jag hade montésadeln på honom när jag red hemma idag. Jag brukar vanligtvis bara använda montésadeln under snabbjobb och lopp eftersom att montésadlar är tävlingssadlar. Men Egon blir så känslig under fällningen så när jag har min träningssadel på så får han skav från mina fötter. När jag rider i montésadeln så hamnar fötterna på ett helt annat sätt och då får han inget skav. Har 2 gelpaddar, en man har under schabraket och en man har mellan schabraket och sadeln + ett specialschabrak som är till för hästar med känsliga ryggar eftersom att montésadlar inte är det bästa för hästens rygg vid dagligt bruk, men jag tror inte att det är så stor fara eftersom att det blir väldigt mjukt för honom med dessa underlägg och dessutom så står man ju upp den mesta tiden man rider när man har den sadeln på.
Kan också berätta att det inom närmsta dagarna kommer att dyka upp en tävling här på bloggen med fina priser :)

snabb mobilblogg

Sitter på bussen nu på väg hem från stallet, 2 härluga ridturer som jag kommer att skriva mer om senare. Kan också meddela att jag har något roligt att berätta för er läsare som jag tror att ni kommer att gilla ;)

Montésadlar till salu!!Montésadlar till salu, kompletta med fäste för checkrem, svanskappa, sadelgjord och sadelunderlägg.
Vikt: 3,5 kg utan tillbehör
 

Ordinariepris: 4,995 kr

NU!: 2500 kr

Vid intresse ring Håkan Lans: 0510-50969 eller 070- 899 18 46

Första ridturen ensam

Idag var jag ute och red Fidde i skogen ensam för första gången, jag tror inte att han har varit ute ensam förut när han har blivit körd heller eftersom att han bara har stått i proffsträning innan, där brukar ju hästarna bli tränade tillsammans.

Han var jätteduktig, men ganska stressad. Nu har lärt sig vad frammåtdrivande hjälper betyder, nu ska han bara lära sig att böjas för skänkel också. Jag rider honom fortfarande mycket på röstkommando, men jag tror att jag alltid pratar mycket med hästarna när jag rider :P
Det är en väldigt pigg liten häst det där och han är verkligen jätterolig att rida, jag blir bara mer och mer kär i honom ju mer jag håller på med honom, han är som min C-ponny Sabina som jag hade när jag var yngre fast i hästformat, helt underbar!!

Han är så glad och trivs så himla bra också, när man borstar honom och pysslar med honom står han och njuter i fulla drag och ser alltid så himla glad ut.

Han är verkligen ingen nybörjar häst, han är väldigt pigg med mycket egen vilja och mycket motor, och man får passa honom hela tiden eftersom att han gärna lägger sig på sne när han ligger på.Togs inga bilder idag så jag la upp en bild från förra helgen istället


Jag finns på ALN

ALN brukar jag använda när jag kollar på hästar och sådär när jag är nyfiken på hur dem ser ut, och idag testade jag att söka på mig själv där, och jag fanns med :P

Foto: Hanold/ALN Örebro 20110421  Super Egon med Gabriella Bro-Söndergaard


Foto: Hanold/ALN Örebro 20110421  Gabriella Bro-Söndergaard


Egons bett

Detta inlägg är redan publicerat en gång för ganska så länge sedan, men har fått nya förfrågningar om Egons bett, så jag lägger ut detta en gång till eftersom att det var rätt så länge sedan jag publicerade det första gången

Jag får ofta frågor angående Egons bett som kanske kan tyckas vara lite komplicerat men är egentligen väldigt enkelt. Man kan nästan kalla det ett "halvhackamore" då man tar ungefär hälften över nosen och hälften i bettet, det är inställt att ta lite mer över nosen än i själva bettet.
Som ni ser på bilden så sitter tygeln fast i ett specialdelta som är fäst i hackamore nosgrimman och i bettet, så när man sedan tar i tygeln tar det som sagt i både bettet och hackamoret. I munnen sitter ett rakt gummibett med äppelsmak.


Varför rider jag då inte på vanligt hackamore kan man då fråga sig? Jo, på sveriges travbanor är det nämligen inte tillåtet att rida eller köra hästen utan bett i munnen. Detta bettet är väl dock inte heller tillåtet, Egon är den enda hästen i Sverige som har tillåtelse att tävla med detta bett.

Går det att rida Egon på vanligt bett?

Ja, det går, men han tycker inte om det, och Egon är en väldigt egen häst så när någonting inte passar honom så dummar han sig, töltar osv. Det händer då och då att jag rider honom på vanligt bett när jag rider hemma, det går ganska så bra, men jag har också testat att rida honom på ett provlopp med vanligt bett och jag gör aldrig om det, vi har även testat att starta honom i sulkylopp med vanligt bett, och vi gör inte om detta heller. Han bara reser sig i volten och risken är stor att han hoppar i starten också, och då går det inte att få han att ställa sig igen när man rider på ett vanligt bett.Oplanerat provlopp

Idag skulle Håkan K P kört Fraktura, men han hann inte, men han sa att Ulrick kunde köra henne istället i ett provlopp inne på¨Axevalla, så Håkan och mamma fick packa in Fraktura i transporten och åka till Axevalla, egentligen hade vi inte tänkt att Fraktura skulle gå i några provlopp innan hon skulle starta, och hon är inte klar för att starta än heller, men Håkan sa till Ulrick att inte köra henne fört hårt i provloppet och det gjorde han inte heller, han körde henne jättebra berättade Håkan för mig.
Fraktura hade vart het i starten och hoppat, men han fick henne att ställa sig igen, vilket ingen av de andra kuskar som har kört henne har lyckats med, han lade sig i rygg på ledaren och där var Fraktura väldigt het,  på upploppet hade han styrt ut henne men slutade 2:a, helt okej för första loppet på länge och som sagt så är hon inte startklar än ^^

Skulle ha varit kul att vara med och se provloppet men eftersom att det inte var planerat så var jag ju på jobbet och visste ingenting :P 

 Foto: Urban Kihlman/KIHLMANS FOTO Färjestadstravet 090803 Fraktura - Björn Goop
Gammal bild på Fraktura från ALN


Egon kom inte med

Jag tror att H läste lite fel i propparna, tror att han läste Högst 150.000 när det stod lägst 150.000, så Egon fick inte ens vara med i loppet, sedan så har han ju numera 0 p eftersom att vi blivit uteslutna i de 2 senaste loppen så även om vi hade fått vara med i loppet hade vi inte kommit med. Det känns som att det kommer att dröja innan jag får rida lopp igen -.-' 

Motivation - låg!Tillåtna bett

Lade i ett inlägg upp ett urklipp ur reglementet om hästens utrustning i lopp, i detta inlägget tänkte jag fördjupa mig lite bland de tillåtna betten ^^

Dessa bett får användas i montélopp i sverige:Ett vanlig travbett, aningen helt eller tvådelat, det kan även vara klätt med läder, gummi eller plast, men ska alltid ha en stålkärna eller en säkerhetskedja.Entömsbettet kan var helt eller tvådelat. Rörlig hävstång är tillåten. Bettet kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men ska ha en stålkärna eller en säkerhetskedja.


Ett crescendobett ska vara gjort av stål och ha mundelar som inte är under 7 mm i diameter vid beröringspunkternai hästens munveck.


Ett tränsbett kan vara antingen rakt eller tvådelat, kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men ska då ha en stålkärna eller en säkerhetskedja.Vid användning av tredelat tränsbett gäller samma som vid användnin av rakt eller tvådelat tränsbett.

Ett Persson-bett/Järvsöfaks-bett/XT-bett kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall ha en stålkärna eller en säkerhetskedja. De två mundelarna skall vara lika långa och lika breda!

Xylofoniagrimma är tillåten under förutsättning att säkerhetskedja/rem finns mellan töm och bettring.Ett australiskt entömsbett ska ha avrundade kanter.Ett pessoabett får inte ha mer än maximalt 80 mm effektförstärkning i bettets längdriktning!

En oledad pelhamstång med minimum 13 mm i diameter kan bara användas när inte checkbett används.
Ledat pelhambett kan  däremot användas med checkbett.
Vid användning av pelhambett måste även kindkedja med kindkedjetunnel användas.Vid all användning av bett där du även använder kindkedjor måste du även använda kindkedjetunnel över kedjan.

Innan har man kunnat ansöka om dispens vid användning av andra bett, detta har man tyvärr tagit bort, så numera är det endast dessa bett som är tillåtna, dock så får Egon fortfarande använda sitt bett, han fick dispens till detta för livstid när han fick dispens för sitt bettTänkte även i ett inlägg ta upp vila olika checkbett som är tillåtna att använda ^^

Grattis Jessica!


Foto: Kjell Hedvall

Det var Jessica Frisk som tog hem segerns i Travets Talang-loppet i monté på Axevalla idag, stort Grattis till henne :)

Hon har åkt hela vägen från Jägersro för att rida i flera av loppen i travets talanger, hennes föräldrar hade till och med planerat att åka ända upp till Romme så att hon skulle fått vart med i det loppet, men kom sedan fram till att hästen inte skulle orka med den resan, måste faktiskt erkänna att jag är liiiiite avundsjuk på hennes föräldrars engagemang i hennes Montékarriär.

Det var Jessicas 4:e lopp och hennes första seger!

sitter på travet

Jag har precis varit på loppcoachning för travets talanger. Jag är inte med i lopp ikväll eftersom att Egon gick 2 lopp förra veckan. Fraktura får jag inte starta i monté riktigt än eftersom Håkan vill att hon ska gå lite sulkylopp först. Men det är ju alltid bra att vara med på loppcoaxhningen ändå eftersom att man alltid kan lära sig nya saker :)

Ridtur med Marita

Marita kom med sin häst Maradona idag, vi bodde ju grannar i Skallmeja och där finns det ingen skog, så hon åkte till oss så att vi kunde rida ut i skogen tillsammans.

Jag tog Fidde idag, båda hästarna skötte sig jättebra, det var 4:e gången jag red ut på Fidde nu, 5:e gången jag red han, och det gick hur bra som helst. Han lär sig bara bättre och bättre vad det betyder när man trycker med skänklarna, men man får använda mycket rösthjälper så han förstår vad man menar. Vi har nog hittat "receptet" på honom nu också.Verkar som att han går bra med tungfelssticka, rakt bett, spärrgrimma fig.8 och martingall. Har använt Frakturas martingall på honom men ska ta min ponnymartingall till stallet och ha istället för den i full är lite för lång i själva remmarna som går till tygeln.

Lite bilder från dagen:
Hästens utrustning

Jag har ju tidigare tagit upp reglerna kring ryttarens vikt i lopp samt hur det går till vid vägning osv. Idag tänkte jag ta upp reglerna kring hästens utrustning.
Utdrag ur tävlingsreglementet:Hästens utrustning

STC kan bestämma att varje typ av utrustningsdetalj, innan den får användas
i tävling, skall ha godkänts av STC.

I lopp skall hästens utrustning bestå av sadel med stigbyglar (ej sk. säkerhetsbyglar

med gummiband), brösta eller förbygel samt ryggstycke är

obligatoriskt. Vid autostart skall checkrem användas

Pessoabett och Pelhamstång får användas. Maximalt avstånd mellan bettring

och hävstångsring får vara 8 cm.

Dubbla tyglar fastsatta i bettet samt stegtyglar får användas. I övrigt

gäller utrustningsbestämmelser enligt i reglementet av STC upprättad förteckning,

vilken publiceras i STC:s månadspropositioner.

Hovbeslag får ej avlägsnas efter det att häst besiktigats av banveterinär i

defileringsvolten före defilering. Överträdelse av denna bestämmelse medför

att hästen stryks ur loppet och påföljd utdöms av måldomarnämnd. Om

ett hovbeslag skadas efter besiktningen och inte kan ersättas med nytt, kan

måldomarnämnden efter samråd med banveterinären ge tillstånd till att

avlägsna hovbeslag före starten.

Ryttare och tränare är ansvarig för att ekipagets tävlingsutrustning är i

fullgott skick och riktigt anbringad samt att den överensstämmer med av

STC utfärdade bestämmelser. Ryttare och tränare ansvarar även för att ekipaget

är försett med enligt programmet rätt nummer och tävlingsfärger.

Måldomarnämnden äger därutöver rätt att - om möjligt efter samråd med

banveterinären - förbjuda varje form av olämplig utrustning eller anspänning.

Måldomarnämnden har även rätt att utesluta ekipage med olämplig

utrustning eller anspänning.

 

Tillämpningsanvisning:

- Exempel på olämplig utrustning eller anspänning: för kort checkrem,

olämpligt bett, felaktigt tungband.

- Tränare skall lämna uppgifter för hästar som tävlar barfota - fram, bak

eller runt om - senast 60 minuter före start i streckspelets första lopp om

hästen startar inom V4, V5, V64, V65 eller V75. För hästar som tävlar utom

V4, V5, V64, V65 eller V75 skall uppgifterna vara lämnade senast 15

minuter före respektive lopps beräknade starttid.

- Vid för sent lämnade uppgifter (efter ovan nämnda tider men före defilering)

är normalpåföljden 500 kr.

- Har felaktiga uppgifter lämnats, eller uppgifter lämnats efter defilering,

är normalpåföljden 1500 kr.

 

Bett

Det skall under all körning/ridning inom banans område köras/ridas med bett. Bettet skall vara anpassat till munnens storlek, och inte vara under 9 mm i diameter vid beröringspunkten i hästens munveck. Diametern på alla bett skall vara likformiga och lika stora på båda sidor. Inget bett skall bestå av mer en tre mundelar eller vara sammankopplat (max. två ledavdelningar). Mundelarna skall vara släta och ha oval eller rund form. Inget bett skall ha effektförstärkning över 80 mm i bettets längdriktning. Inga typer av snarbett är tillåtna.

I Sverige får även Pessoa- och Pelhamsbett användas i sulkytrav om ej hävstångseffekten utnyttjas. Vid delat bett skall delarna vara symmetriska. Bett med rörlig hävstång är tillåten. Alla klädda bett utan stålkärna skall vara utrustad med säkerhetskedja.

Nedan visas exempel på bett som uppfyller grundkraven.

Vanligt travbett

Ett vanlig travbett, helt eller tvådelat, kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall alltid ha stålkärna, eller säkerhetskedja.

Entömsbett

Kan var helt eller tvådelat. Rörlig hävstång är tillåten. Kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall ha stålkärna, eller säkerhetskedja.

Crescendobett

Ett crescendobett, skall vara gjort av stål, och ha mundelar som inte är under 7 mm i diameter vid beröringspunkterna

i hästens munveck.

Tränsbett

Ett tränsbett, helt eller tvådelat, kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall då ha stålkärna, eller säkerhetskedja.

Tredelat bett (Dr. Bristol bett)

Ett tredelat trinsebett kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall då ha stålkärna, eller säkerhetskedja.

Persson-bett / Järvsöfaks-bett / XT-bett

Ett Persson-bett/Järvsöfaks-bett/XT-bett kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall ha stålkärna, eller säkerhetskedja. De två mundelarna skall vara lika långa och lika breda.

Xylofoniagrimma

Xylofoniagrimma är tillåten under förutsättning att säkerhetskedja/rem finns mellan töm och bettring.

Australiskt entömsbett

Ett australiskt entömsbett skall ha avrundade kanter.

Kindkedjor

Skall alltid vara utrustade med kindkedjetunnel eller motsvarande.

 

Speciellt för monté gällande bett 

Utöver de bett som är godkända för sulkytrav är även dessa två bett godkända:

Pessoabett

Ett pessoabett får inte ha mer än maximalt 80 mm effektförstärkning i bettets längdriktning.

Pelhambett

En oledad pelhamstång med minimum 13 mm i diameter kan användas när inte checkbett

används. Ledat pelhambett kan användas med checkbett. Kindkedja med kindkedjetunnel

är obligatoriskt.

 

Check och checkbett

Gomtryckare

En gomtryckare skall ha avrundade kanter och inte utgöra fara för tryckskador i hästens

laner/gom.

Eventuell tunga skall vara hel och slät samt maximalt 35 mm lång.

Stegcheck

En stegcheck skall ha avrundade kanter som inte utgör någon fara för tryckskador i hästens mun/gom.  

Checkbett

Ett checkbett skall vara helt, och kan vara klätt med läder, gummi eller plast, men skall alltid ha stålkärna. Det kan vara rakt eller svagt böjt.

Det skall inte vara av en sådan utformning att det kan förorsaka tryckskador

i hästens laner/gom.

Fast check

En fast check skall vara gjort av läder eller annat icke-elastisk material.

Den skall inte vara så kort att den medför obehag för hästen när den är anspänd.

Automatcheck

En automatcheck skall bestå av läder eller annat icke-elastiskt material. Den

skall ha påmonterad en stoppmekanism vid normal upp-checkningspunkt för

hästen, och inte vara så kort att den medför obehag för hästen när den är uppcheckad.

Raymondcheck

Tillåten och finns i flera olika modeller.

Får dock ej störa målfotot

OBS! Eventuell kindkedja skall vara utrustad med kindkedjetunnel eller motsvarande

Nackcheck

Tillåten och finns i flera olika modeller

 

Speciellt för monté gällande checkrem

Checkrem är obligatoriskt vid autostart.

 

Tungband/Kindstropp m.m.

Tungband

Ett tungband skall ha en bredd på minimum 10 mm och skall vara av icke elastiskt

material samt vara av läder, nylon eller plast.

Kindstropp / springrem / spärrgrimma/martingal

Skall bestå av läder eller annat icke-elastiskt material.

Springrem kan vara försedd med elastisk gummiring.

Obs! springremmen får endast fästas i spärrgrimma.

 

Skygglappar/Öronskydd/Jordbländare/Mask etc. etc.

Skygglappar

Skygglappar, fast eller sk “Norsk check”, murphybländare och liknande får

användas, men skall monteras så att hästen har syn på båda ögonen efter uppchecking.

Det är inte tillåtet att stänga synen på ett öga på häst som har syn på båda ögonen.

Det är inte tillåtet med reflekterende material på insidan av skygglappar/murphybländare och liknande.

Öronskydd

Bomull i öronen, öronproppar eller öronkappa enskilt eller i kombination får användas

i travlopp för att begränsa hästens hörsel, men det är inte tillåtet att stänga

helt för hästens hörsel.

Det får användas fasta öronproppar eller urryckare, likaså fast öronkappa eller dragöronkappa. Gummpiproppar eller liknande är tillåtna i öronkappa.

Jordbländare / borstbländare och liknande

Får användas, men får inte vara så stora att de stänger synen till hästen efter att denne är uppcheckad.

Mask / pullnät / huvudkappa

Får användas, dock inte så att de stänger synen till hästen efter att den är uppcheckad. Pullnät och stänknät skall vara gjort av mjukt material, och skall inte sticka ut framför hästens nos/mule.

Det kan krävas dokumentation vid målfoto för att inte utrustningen sticker fram/förlänger hästens mule och stör målfotot.

Mekaniska anordningar för utvidgande av luftvägarna på hästen är inte tillåtet.

Svansgaffel

Är tillåten.

Bunden svans

Bunden svans mot sadel eller sadelgjord är ej tillåtet.

Suspensoar

Suspensoar är tillåten, men skall inte vara monterad eller utformad så att den skapar obehag för djuret.

Skitlapp och liknande

Är tillåtna, men skall inte vara monterade eller utformade så att det skapar obehag för djuret.

Halsbygel / Pullburk

Halsbygel är tillåten, men den skall vara vadderad med läder eller annat fast material,

eller ha avrundade former som ej irriterar. Pullburk är tillåten.

De skall inte vara monterade så att de är till obehag för hästen.

De skall vara monterade på hästen vid defilering.

 

Skydd/Boots/Bandage/Vikter

Skydd

Skydd och bandage är tillåtna på hästens ben, men skall inte vara

utrustade med piggar, magnetiska anordningar eller liknande, och inte

anbringade så stramt runt hästens ben att det medför obehag.

Körtäcke

Är tillåtet.

 

Huvudlag/Huvudstång

Huvudlag

Hästens huvudlag skall vara av läder eller annat icke-elastiskt material. Det skall vara behagligt för hästen

samtidig som körsven/ryttare har full kontroll.

Piggar, elektrisk, radioteknisk, elektronisk eller magnetisk utrustning får inte monteres på hästens huvudlag

eller tömmar.

Pulsklocka

Sladdlös pulsklocka är tillåten i Sverige, även med hastighetssensor

Huvudstång

Huvudstång skall ha teleskopverkan, och skall inte vara påmonterad under defilering.

Det tillåts inte dubbelsidig anvädning av huvudstång.

Löpande huvudstång är tillåten i Sverige, liksom Elastisk huvudstång

(Elastic Head Pole).

Det är inte tillåtet med piggar, borstar eller andra inrättningar

monterat på huvudstången.

 

Tyglar

Enkla eller dubbla tyglar fastsatta i bettet samt stegtyglar får användas.

Det är ej tillåtet med infästning av tygel i bettringen med karbinhakar eller liknande.

Tömmens fäste i bettet skall vara en förlängning av tömmen i en s.k. J-loop. Den kan

vara förstärkt med extra läder/syntetmaterial eller metall insytt, alternativt synligt.

 

 

Sadel

Rid- monté- eller galoppsadel skall användas Sadeln skall även ha ryggstycke och

brösta eller annan säkring. Ryggstycke och brösta är obligatoriskt.

Stigbyglar skall användas (ej s.k. säkerhetsbyglar med gummiband).

 

Fr.o.m. 1/7-2011 är extragjord/övergjord obligatoriskt. Fram till dess rekommenderas

denna utrustning.


Baktung!?

Det är inte bara montéryttarna som ska tänka på att inte väga allt för mycket, kolla här vad som kan hända om kusken väger lite för mkt ;)


Någonting hände!?

Jag skulle ta in hästarna igår kväll, tyckte att det var så konstigt, för ingen av hästarna stod vid grinden och ville in. Det hade hunnit bli mörkt ute så jag vandrade ut i hagen och hittade Egon, märkte att en häst följde efter oss, såg inte vem det var, så tänkte ah men va bra! Då står dom andra vid grinden sen när jag tagit in Egon.
Men inga hästar stod där, Egon gnäggade övergivet i stallet men inga kom galopperande. Gick ut i hagen igen och hittade Fidde, han ville inte riktigt följa med mig, då i mörkret ser jag Fraktura springa fram och tillbaka på samma ställe hela tiden, och varför? Jo, hon är på fel sida av staketet och har panik för att hon är ensam där. Hon är då i några andras trädgård och kan inte springa till stallet för kyrkogårdens mur är ivägen, så jag fick med all min kraft dra upp stolpen som eltråden sitter i, men då vågar ju inte hon gå över den, så jag fick leda över Fidde och hämta henne så dom går tillsammans över, sen kunde jag ta in dem i stallet.
Stackars Fraktura ^^
Fraktura funderar på att ta sig ett dopp ^^

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.