Köp av utrustning!


När man ska börja med monté finns det mycket att tänka på när man ska inhandla sin utrustning, bl a med vikten, färger, kvalitet mm.Jag rekomenderar starkt en montésadel eller en galoppsadel, det finns dem som rider löp med hoppsadlar mm, men i ärlighetens namn håller dem inte måttet, varken för att ge hästen eller ryttaren de rätta förutsättningarna. Vilken typ av montésadel man ska köpa beror på vad man väger och vilken typ av sadel man själv trivs bäst i, men jag rekomenderar inte att köpa billiga syntetsadlar - typ från Börjes, de varken håller eller är bra att rida i. Jag själv föredrar att sadeln har 2 spännen för sadelgjorden, då kan du rida med helt vanliga sadelgjordar som du har till din vanliga sadel hemma. Köper du en sadel med endast 1 spänne måste du köpa en sadelgjord anpassad till en sådan sadel + en övergjord att ha runt själva sadeln.
Tips! Köp så du har sadelgjordar i minst 3 olika längder som du har med dig när du du har fått en uppsittning så att du är säker på att du har en sadelgjord som är lagom lång.
Tänk på att många galoppsadlar ej har fästen för checkrem och svanskappa vilket du behöver inom montén, men detta går lätt att åtgärda hos en skomakare, montésadlar är utrustade med detta redan innan. Det kan vara bra att fästa en metallring i remmen till checket, så kan du ha en karbinhake i själva checkremmen så kan du smidigt spänna på och spänna av den själv när du rider.
Stigläder kan du beställa korta från diverse olika galoppsidor på nätet eller direkt i butikerna, vill du inte starta med superkorta läder utan vill korta dem succesivt kan man köpa de kortaste som en vanlig ridbutik har att erbjuda och sedan göra egna hål i dem.
När det gäller stigbyglar så får man inte ha sådana med gummisnoddar på sidorna, jag rekomenderar ett par små lätta galoppstigbyglar, för det kan bli tajt i loppen och stora klumpiga stigbyglar riskerar att fastna i de andra ekipagen om man får en bredsida, många rider ju med "vridda stigbyglar" för att ytterligare minimera risken för detta.När du köper brösta får du tänka på om du ska rida endast din egen häst eller flera olika, om du har din egen häst är det roligt och snyggt att ha hästens namn broderat på, men kanske inte så kul om du får en uppsittning på "Fia" så står det "Brunte" på din brösta. Då kan man antingen köpa 2, eller köpa en utan brodering. Snyggast är det om bröstan matchar med dina egna färger ;)

Tips! Om du fått en uppsittning hos en tränare som startar mest i sulkylopp, ta med en karbinhake eller egen checkrem som passar till din montésadel!Vilka tyglar man föredrar är individuellt, jag skulle tipsa om att använda stegtyglar eller dubbla tyglar då detta är bäst ur säkerhetssynpunkt, även här kan du tänka på innan du köper in vilka hästar du ska rida, går den bäst med en tygel i bettet och en i spärrgrimman så är det bäst att införskaffa dubbla tyglar. Själv har jag både stegtyglar och dubbla tyglar så att jag kan välja vilket jag vill använda beroende på vilken häst jag ska rida.


Ryttaren längst fram använder dubbla tyglar och ryttaren längst bak använder stegtyglar.

När det gäller hjälm använder en del körhjälmar och andra ridhjälmar, jag personligen tycker att körhjälmar är stora och klumpiga och föredrar lättviktshjälmarna som finns på marknaden. De är luftiga och bra och man känner knappt att man har en hjälm på sig.Säkerhetsväst måste man ha! Själv använder jag en "Race-safe" tycker att dem är riktigt bekväma och dem känns säkra och bra. 


Om man vill rida i skor och chaps eller i ridstövlar, det gör man som man själv tycker, dock får du inte rida utan chaps om du har skor, och fotbeklädnaden måste ha klack! Bra att tänka på då många snygga "jockeystövlar" inte har någon klack. Men gillar man typen av stövel eller kanske behöver få ner vikten en aning så kan man köpa sådana och be en skomakare fixa till en klack på dem. Mycket utrustning till monté hittar man på ställen som säljer galopputrustning, dem har ofta mer roliga färger än vad montéutrustningen har. Bra att tänka på när man inhandlar är om man väger långt under 65 eller nära 65, om man ska satsa på lätt eller tung utrustning, varje detalj kan man öka eller sänka den slutgiltiga vikten med ett par hekto, och det blir ganska mycket i det stora hela, På sadlarna kan det skilja flera kg. Det är bättre med tung utrustning än blyvikter. Räcker vikten ända inte till kan man köpa en viktvojlock som man lägger blyvikter i, blyvikter kan du köpa billigt i närmsta järnhandel. !
Och en sak till vill jag tillägga - Man får vad man betalar för! Bättre att satsa på bra kvalitet från början än att köpa sämre kvalitet som sedan går sönder.Dubbla tyglar i spärrgrimmanInnan har det varit frågetecken kring om man får rida med dubbla tyglar varav den ena fäst i spärrgrimman eller inte, och det har gällt olika på olika banor, vissa ryttare har fått tillsägningar och andra inte. Detta har nu tagits upp av ST och numera lyder Utrustningsbestämelserna följande:

Enkla eller dubbla tyglar fastsatta i bettet samt stegtyglar får användas. Det är ej tillåtet med infästning av tygel i bettringen med karbinhakar eller liknande. Vid användning av dubbla tyglar får den ena tygeln fästas i spärrgrimman.

Detta börjar gälla omgående!
Hitta Balansen!En bra balans är A-O för att bli en bra montéryttare. Har inte du balans så kan du heller inte ge hästen balans, stör du hästen pågrund av att du själv är i dålig balans stör du den i traven, och i värsta fall orsakar du galopp.

Tänkte ge några tips på hur du hittar din balans på hästryggen:

 Ställ dig i jockeysits på golvet, förflytta din tyngdpunkt fram och tillbaka, då hittar du vart du har din naturliga tyngdpunkt och balans, överför sedan känslan till hästryggen.

 Om du är lyckligt lottad och har en balansplatta hemma, gör ovanstående övning och du tränar både muskler och balans samtidigt!

 Rid lätt, men istället för att sitta vartannat steg och stå vartannat steg så sitt 1 steg och stå 2fortsätt så tills detta känns lika naturligt som du brukar rida lätt, byt sedan tillbaka, övningen kan varieras i många olika sätt, sitt 2 steg stå i ett, sitt 2 steg stå i 3, ja bara din egen fantasi sätter gränser ;)

 Sitsträna, sitsträna och åter sitsträna!

 Stå i jockeysits och håll händerna rätt ut, rekomenderas endast på snälla och pålitliga hästar och när du skrittar eller travar långsamt och hästen inte behöver ditt stöd i munnen.

 En vältränad kropp är minst lika viktig som balansen, du kan inte balansera upp din sits utan muskler!


Om ni läsare har fler tips får ni gärna dela med er :)Soft-dag

Har verkligen inte gjort mycket idag, men sådana dagar är faktiskt väldigt sköna att ha ibland. Har gjort lite ärenden på stan, legat o läst, och varit en sväng på gymmet.

Imorgon blir det eventuellt in till travet med Fidde och Egon, ska rida Fraktura en sväng hemma innan.


Dagens Shopping


Hittade inget bra ljus att fota i någonstans i lägenheten, så jag snodde bilder från Shock´s hemsida.
Denna underbara kjolen fastnade jag direkt för! Orkade inte snöra upp mina skor så jag struntade i att prova, provade nu hemma och den satt helt perfekt! Love it!!Fram och baksida av tröjan jag köpte, jag äger typ endast hoodie-tröjor, men jag trivs helt enkelt inte i andra tröjor. Den var verkligen jätteskön och gillade detaljerna me rosetterna på framsidan.Kollade även på Cubus hemsida som var helt värdelös, hittade inte några bilder på plaggen jag köpte därifrån så dem har jag fått ta själv ^^Fram och baksida av ett somrigt linne :) De vanliga basic legginsen är också köpta på Cubus.
2 st navelsmycken från UVX som jag även visade i föregående inlägg.


Tycker ni om att jag även lägger upp lite sådana här inlägg eller ska jag hålla mig till att endast skriva om monté och mina hästar?Sneak peak

Delar med mig av en lite sneak peak av vad jag shoppat idag, resten kommer upp under kvällen ^^Jag blev kär i dem här navelsmyckerna <3

Mot GötetJag bjuder på mej själv idag ;)

Nu drar vi mot Göteborg för en heldags shopping!! Visar vad jag har köpt ikväll ;)

Fidde blir tränad av Håkan idag och Fraktura blir tränad av mamma, Egon har vilodag efter jobbet igår. Så jag behöver inte orora mig för hästarna medans jag är borta :)


Dagens BanjobbJag är riktigt nöjd med Egon idag, värmde ett par varv på skogsslingan, han var rätt lat första varvet, men sedan piggnade han till, så jag fick hålla in honom rätt bra.
När jag kom upp på banan tänkte jag jogga till voltningen och sedan checka upp honom där, men han blev rätt het och drog rätt bra och utan checkremmen blir han så satans stark, så det var ingen idé att bråka i volten idag utan voltade bara ett varv och släppte iväg han.
Red ett 2140 jobb med honom i 1,25 tempo och lät honom gå på sista 700. Han höll in i mål utan varken rycktussar eller att jag drog norsken så jag är riktigt riktigt nöjd med honom idag :) snart redo för start tror jag, men han måste bli av med magen först så han orkar kuta ;)


På travet

Just nu sitter jag på travet och väntar på att mamma ska bli klar med sista hästen. Jag har hunnit färdigt allt med Egon så Han står i en box och sover just nu. Hemma har Håkan hunnit städa ur Egons box, men sen var Han tvungen o ta in de andra hästarna för blinningarna var så jobbiga mot dem. När jag kommer hem sen så ska vi högtryckstvätta boxarna i stället. Bloggar mer om dagens snabbjobb när jag kommer hem till min dator sen.

Svar på tal

Anonym om Dagens tips!:
kul att du tar en bild när det är en som gör en "enhandare", det är inte ens tillåtet i Sverige


Svar: Tog den bilden för att den såg riktigt illa ut för att överdriva ;) min blogg - mitt val...right ;)
Är rätt hundra på att de flesta av mina läsare vet att det inte är tillåtet med enhandare i svensk monté.


travet imorgon

Mamma är ju inne på travet och masserar hästar varje tisdag, så nu när jag har semester tänkte jag passa på att åka med till travet när hon ska dit med en häst.
Imorgon blir det Egon som får åka med för ett banjobb, ska bli roligt, ingen som e me i klockar bara, så jag får göra detta själv. Ska bara se om vi har något tidtagarur...jag köpte ju ett för att lära mig att klocka själv eftersom att det inte är alltid man har lyxen med en som står och klockar åt en, men den var så stor och klumpig så den tappade man bara. Men har för mig att jag sett en vanlig här någonstans, ska leta ikväll ^^
Ska pressa honom lite imorgon för att se om han kan starta snart, han gick fint sist, spurtade sista 500 vilket han inte brukar orka, men då gick det ju inte i något tempo att tala om varven innan heller.Nästa vecka tror jag nog att Fidde är redo för ett banjobb :) mitt mål är ju att rida provlopp med honom 31 Augusti.


Härlig tur :)


har inga bilder från dagen

Nu i eftermiddag/kväll har min arbetskamrat kommit ut hit och ridit en härlig tur tillsammans med mig :) Vi red tillsammans för ungefär 1 ½ årsen och har sedan dess sagt att vi ska göra om de, så nu äntligen blev det av. Hon fick rida Egon eftersom att han är snällast och jag red Fidde.

Egon testade henne lite till en början, men hon visade direkt vem det var som bestämde så då gick det bra sedan :)

När vi hade suttit av skedde dock en liten olycka, Fidde skulle klia sig eller ta bort en blinning eller något på benet och trampade i tygeln, och jag han inte spänna loss förrens han ryckte iväg, så han drog ner mig på backen med en duns och benskyddet och martingallen gick sönder, han fick inga skador alls som tur var! Han stannade och lät mig rädda honom från tygelns grepp, det var bara utrustningen och mina fingrar som fick ta stryk, dem gör rätt ont nu, men jag tror inte att något är brutet i dem iaf.


Dagens tips!Det här tipset handlar bara om en liten liten detalj i loppridning. Om du rider med ridspö, ha det då i vänster hand. De allra flesta hästarna drar sig gärna mot innerkanten, speciellt i autostart där det är viktigt att hålla rakt spår i starten. Då kan man komplettera styrningen med spöt mot bogen. Samma sak på upploppet där man ska hålla rakt spår, då kan man ta hjälp av detta.

Och om någon fotar dig från publikplats - då kommer inte spöet med i bild som på bilden här ovan ;)


Bilder från Axevalla

Jag har bestämt mig för att lära mig att fota trav! Så igår när jag var på stochampionatet - förlåt mig - V75 under stochampionatshelgen ;) passade jag på att testa fota lite.


Justfixit med tränaren Stefan Arvidsson i sulkyn


Harry Haythrow och Joakim Sandkvist


Lopp 4 på Axevalla den 23/7 2011


Maggan D tillsammans med Björn Goop


Mr Bolt och Anders Svanstedt

Across The Sky med Örjan Kihlström i sulkyn
Mark Won framför Roger Pettersson


Magnifique Loss


Magnifique Loss med Bo Falsig ur bild och Million med Ulf Ohlsson i sulkyn

Oil Burner med Per-Emil Henriksson i sulkyn


Jonathan Palema och Åke Svanstedt speedar mot Insult Kotlett och Örjan Kihlström


Vi hade riktigt roligt när vi va där, jag pendlade mellan Håkan, Danne, mamma mfl och Hilda och Jocke och träffade massa folk som man känner :)Tur med vädret också, bara ett fåtal droppar regnade ner och härligt varmt.


direkt från stochampionatet

Härlig stämning här på axevalla idag. Önskar man fick rida en dag som denna. Det får bli nästa år ;) Några mer son är på stochampionatet i helgen?

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.