Mitt första banjobb!

Idag har jag kört mitt allra första bajobb! Det var även första gången jag satt i sulky, bara kört speedcart innan. Sulkyn var mycket bekvämare att sitta i tycker jag.

Vi va inne med alla 4 hästarna idag, så jag körde min Fidde, Kajsa körde Exxy, Kajsas pappa Magnus körde Egon och Håkan Fraktura. I voltningen låg jag rygg på Håkan och gjorde även så i själva banjobbet, vi låg på linje till sista sväng. Fidde var väl inte supertaggad, han var pigg och stressad i värmningen, men inte i jobbet sen, eller så förstod han inte vad matte menade när jag drev ;) Banan var ju rätt tung med, vi körde på ett 1,26 tempo idag.


Sent idag igenDet blir att komma till sängs sent idag igen, har hållt på och flyttstäda ur min gamla lägenhet ända sedan jag slutade jobbet. Måste tacka världens underbaraste och bästa mamma för all hjälp ♥
Nu har jag ont i hela kroppen, speciellt i vänstra foten av någon underlig anledning. Helt slut och ska strax krypa i säng så kan vi ju hålla tummarna för att jag orkar mej upp ur sängen tidigt imorgon bitti.
Nu är det helt klart i gamla lägenheten, nu är det bara att få iordning på den nya kvar, men det får påbörjas på torsdag, för tisdag och onsdag ska ägnas åt mina älskade hästar ♥
Borde sova

Egentligen borde jag ligga och sova nu eftersom jag ska upp och jobba imorgon, ska bli intressant att se hur det går, gör det riktigt förjävla ont så får jag kontakta läkare som får sjukskriva mig ett tag till, men jag ska ge det ett försök iaf.

Inte blivit någon bloggning i heglen, tiden har inte blivit över till det. I lördags hade ju Håkans Häst och Hund
utförsäljning av udda varor, och det blev succé :) tycker jag att Håkan och mamma borde arrangera fler gånger.


Fraktura

Sedan så har jag och Kajsa varit ute med hästarna, jag har kört Fidde flera gånger nu, och han sköter sig bra! Det finns ju inte så mkt att skygga för i rygg ;) så jag tycker att det är riktigt roligt.
Egon har varvat vila med lite lugna pass, han har inga lopp på g för tillfället, men detta ska letas upp ^^ helst monté då så fort jag kan rida igen.
Fraktura går i hårdträning nu, vi ska hitta ett lämpligt sulkylopp för henne så blir det start :)
Fidde konditionstränas och varvar med snabbjobb för att matchas till kval den 11:e - om jag kan rida då! Kajsa funderar att även starta Exxy den dagen, så då blir det 2 starthästar från stallet den dagen, om man nu kallar Fiddes kval för start iofs ;)  
Endast träning för vagn nu eftersom det är enda sättet jag kan träna dem för tillfället. Fraktura kör visserligen inte jag, det är Håkan och Kajsa som har gjort detta ^^


Fint pannband:)Tycker att detta pannbandet var lite häftigt :) Svenska travhästar som ska försvara de gul blåa färgerna utomlands borde bli sponsrade med dessa pannband att tävla i tycker jag ;)
Kostar 120 eur HÄR


Kört Fidde :)

Jag är glad idag :) jag har kört min egna häst!! Kanske inte låter som någon big deal när man äger en travhäst men för mig är det de! Jag har ju som ni som följt min blogg ett tag vet ganska nyss börjat köra häst och har bara kört stallets snällaste häst Egon. Fidde kan ju vara lite svår att köra så varken mamma eller Håkan har tyckt att jag ska sätta mig bakom honom förrens jag är mer van vid körning.
Jag och Kajsa skulle ut tillsammans idag och eftersom att jag inte kan rida för tillfället och Fidde behövde gå så var det först tänkt att jag och Kajsa skulle byta hästar med varandra så jag körde Exxy och Kajsa Fidde, men så tänkte jag på det att när man rider och ligger bakom någon så är han ju hur snäll som helst, och då borde han ju vara det när man kör med! Så jag bestämde mig för att testa att köra honom.

Och han var jättesnäll :D Det gick hur bra som helst. Känns bra att veta att jag kan köra honom själv bara jag får med mig sällskap ut.Nu på kvällen har jag varit på bio, sett Breaking Dawn för andra gången, filmen är fortfarande lika bra :) José var gullig och gav mig skjuts hem därifrån.

Min fot börjar bli lite bättre också :) Jag kan gå bättre och bättre, ska dock vara hemma från jobbet imorgon också eftersom jag inte kommer kunna stödja på vänster benet i 8 ½ timme direkt, men om den har läkt ännu mera imorgon kväll så ska jag nog testa att jobba på fredag, då jobbar vi ju inte lika länge. Får se hur den är imorgon helt enkelt, jag fick ju inte belasta för mycket enligt läkaren.


Köra går bra!Idag kom mamma och hämtade mig och körde mig till stallet :) jag kan ju inte ta bussen eftersom att det är en ganska lång promenad dit (den är inte lång när man har friska fötter) jag kan ju inte rida, men jag kan köra! Bara någon håller i hästen när jag ska ge mig iväg så jag inte behöver hoppa på i farten. Sen när man väl är iväg sitter man ju med benen på ett sätt som känns bra för foten ;)
Nu är det ju olyckligtvis så att jag inte kan köra Fidde då jag inte kört så länge och han kan vara svårtkörd. Så jag körde Egon så fick Håkan köra Fidde, Kajsa hängde med ut också med Exxy, fast hon red idag :)

Egon var riktigt pigg och fin idag, fick sitta och hålla in han hela tiden, så som det ska vara ;) det var härligt att träffa hästarna igen, så länge jag inte går omkring så mkt och kan få skjuts till och från stallet så går det bra. Men faktiskt så tycker jag att foten har varit lite bättre idag, skönt eftersom det inte har blivit något bättre på flera dagar nu.


BarndomsminnenHar blivit vän med en tjej på FB som hade sin häst i samma stall som mig när jag var liten, hon var ett par år äldre än mig och jag har för mig att hon var lite barnvakt för mig då, och jag vill minnas att alla i det stallet på Bölaholm hade väldigt bra sammanhållning.
Kollade igenom hennes bilder och fick syn på denna! Det är hon och en annan tjej som har brölopp för sina ponnysar, Kristina Wärme är "präst" och den lilla ponnyn till vänster i bilden är min allra första ponny Pontus :)
Jag kommer ihåg att efter "vigseln" fick vi tårta i sadelkammaren i form av hästar.Här är en bild på mig och Pontus, om ni tycker kvaliten på bilderna är dålig så är det ju så att förr i tiden när jag var liten fanns det inga digitalkameror ;) så bilderna är tagna med vanlig kamera från fotoalbum ;)


Stor utförsäljning!!


Therealhorseshop

Sara om Nätshopping:
Vart köpte du hjälmöverdraget? Tyckte de va himla smart!


Jag beställde både hjälmöverdraget och glasögonen från The real horse shop, klicka på deras logga här under så kommer du till deras hemsida :)Nätshopping

Det är inte bra att sitta hemma framför datorn och vara uttråkad, det leder till nätshopping ;)
Har precis beställt hem dessa glasögon:

Uvex jockey glasögon, dem har ett uvex supravision som är ett anti-imm skydd och extra skydd mot repor. Mina gamla glasögon är rätt repiga och immar igen väldigt lätt, sist jag skulle starta autostart såg jag knappt startbilen av all imma på glasögonen - not so safe ;)

Har även beställt hem ett hjälmöverdrag, beställde ett royalblått eftersom att det matchar mina färger med mina initsialer i bak i röd brodyr.
Hjälmen blir ju lätt väldigt lerig när man tränar tillsammans då det skvätter bra, och det kan lätt repa hjälmen, sen så är det ju enklare att tvätta ett hjälmöverdrag än en hjälm ;)


Längtar!Jag längtar till banan! Sitter och tänker på Fiddes kval, hade verkligen sett fram emot det på Fredag, men jag kan ju inte rida just nu. Tur att han inte var anmäld!
Så fort jag blir bra igen så är det hårdträning av både mig och Fidde som gäller så vi kommer i form igen. Men det känns ganska hopplöst då smärtan blivit värre igen. Det har gått en vecka nu utan att bli bättre, hur lång tid kan det egentligen ta för lite ben i foten att läka ihop?


Fotograferingen

Här är ett par av dem bilderna som jag tog när Kajsa och Håkan körde banjobb igår med Exxy och Fraktura. Det var väldigt dimmigt, kameran fick så mkt vattendroppar på sig av dimman så det såg ut som duggregn, därav inte de direkt knivskarpaste bilderna.

Hästarna gick riktigt bra på träningen, Fraktura behövde dock mer fäste på den sörjiga banan, men förövrigt gick dem kanon :)


Svar på frågestundNatty:
Vem är bästa montén tränaren enligt dig?

Det finns egentligen inga "montétränare"  men kan ju i frågan passa på att hissa Lotta Lusensky som höll i licenskursen jag gick. Hon är otroligt duktig på att lära ut och peppa och är inte rädd för att säga till när man gör fel. Riktigt bra!

Sandra:
Vilken känsla har man innan ett lopp?

Det är en underbar känsla, en blandning mellan glädje, kämparglöd och nervositet. Man är så otroligt taggad och det är så roligt när man ska göra det bästa man vet! I defilering är dessa känslor som allra starkast.

Vilken är den bästa hästen som du ridit? Alltså den med mest kapacitet?

Än så länge har jag inte hunnit rida så många olika hästar, men på denna frågan måste jag nog svara Fraktura. Jag har visserligen inte startat henne i monté än utan kvalat henne 2 ggr och ridit ett x antal provlopp med henne. Men hon är otroligt fin och jag tror att hon kan ge god konkurrens på montébanorna i framtiden :) 

Ellen:
Hur många lopp har du ridit?

I skrivandets stund har jag ridit 10 lopp, 2 kval och runt 20 provlopp.

Molly:
Har du några tips till någon som ska börja rida monté?

Mitt första tips är att förbereda dig väl, rid många banjobb och gå gärna en förberedande utbildning om din hemma bana erbjuder detta. Mitt andra tips är att satsa på bra utrustning när du köper in detta och sist men inte minst, njut av din licenstid! Man har riktigt roligt under licenskursen och träffar många nya härliga människor och man lär sig massor :)

Sara:
Vad jag har fått höra så frestar de jättemkt på hästen att rida snabbjobb i monté. Men det gör ni va? Har det påverkar hästarna negativt i tex muskler å ben? Eller har det påverkat dom alls?

Jag har också hört detta, och det är klart att det påfrestar hästarna! Likadant som det påfrestar oss människor att springa eller träna på gymmet så påfrestar det hästarna att träna. Om ryttaren har god balans och inte väger typ 80 kg så tror i vilket fall inte jag att det är någon fara.
Våra hästar gör många av sina snabbjobb under sadel, om de ska bli bra i monté måste de ju bygga upp de muskler som krävs, och dem har inte blivit påverkade negativt i varken muskler eller ben.
Alla travtränare har olika åsikter kring detta, vissa ridtränar sina travare mer och mer i snabbjobben medan vissa anser att dem ska bli körda.
Själv tror jag på en variation mellan snabbjobb under sadel och snabbjobb för vagn :)

Boosse:
Om du fick välja mellan att aldrig få ride monté igen eller få leva på kalvkött resten av livet, vilket skulle du välja? ;)

Skulle definitivt välja att leva på kalvkött! Att aldrig få rida monté igen är inget alternativ! För dem som tycker att frågan är underlig kan jag ju tillägga att jag gått från vegan till vegeterian för att ungefär för en månad sedan gå till demi-vegeterian.

Josefin: (din blogg gick inte att hitta)
Hur kommer det sig att du började med monté? :)

Det började med att jag för ungefär 2½ år sedan skulle testa om min mammas sambos häst fortfarande var halt, dom hade nyss blivit ihop och jag hade inga erfarenheter av travhästar och var inte intresserad heller, men tänkte att det kan jag väl kolla åt honom då. Det var Egon jag skulle ut och rida. Jag blev kär i denna underbara häst med en gång. Så jag fortsatte rida honom.
När jag hade ridit honom ett tag så ville Håkan se hur han gick när han gick snabbt, så han bad mig trava snabbt på våran "rakbana". Jag som på den tiden var dressyrryttare drev på han och tyckte att nu går det ju snabbt, och Håkan bad mig rida på snabbare en vända. Jag drev och tyckte att "nä nu slängtravar han ju". Där gav nog Håkan upp att jag skulle fatta ;)
Sedan så sa Håkan att jag kunde testa galoppera Egon i skogen, så jag fattade galopp nästa ridtur men han svarade inte utan travade bara snabbare, jag försökte lite till och då började han TRAVA. Då fattade jag vad Håkan menade med att trava fort, då tyckte jag att det var som en helt egen snabb gångart och jag älskade det! Sedan den stunden var jag fast!


Iväg och fota

Skulle egentligen ha ridit ett banjobb idag med Fidde tillsammans med Kajsa, men det går ju inte riktigt just nu eftersom att foten e kass.
Så jag ska följa med in och fota när Kajsa kör banjobb med Exxy :)
UppsittningshjälpHar precis klickat hem den här stigbygelförlängaren. Den måste ju vara som gjord för oss montéryttare ;) om man ramlar av eller av någon anledning måste hoppa av hästen när man är ute och rider och inte når upp till stigbyglarna är det bara att sitta upp med denna och sen ta av den och stoppa i fickan när man hoppat upp.

Även bra när man ska ut och tävla på stora hästar, Egon är ju nästan 170 cm hög, så även om jag har en pall när jag ska hoppa upp har oviga jag lite svårt att nå upp till stigbygeln på montésadeln, då är ju denna jättesmidig att använda när man ska hoppa upp, bara ta loss sen och rida iväg ;)

150 kr, som hittat!! Jag köpte den HÄR!

 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.