Ärenden på stan

Idag har jag inte varit i stallet, har istället fixat en massa ärenden på stan och kom fram till att idag skulle vara den bästa dagen att genomföra dem. När jag ska till stallet så hinner jag ju inte det.
Har köpt en sak jag inte kan skriva här - present till Håkan som fyllt år.
Har även köpt en sportbag som jag kan frakta mina montéprylar i vid framtida uppsittningar eller banjobb på andras hästar, då kan jag ju inte gärna släpa med hela trälådan och en sportbag ser lite snyggare ut än en IKEA-kasse och är lättare att ta med på buss och så. Såhär ser den ut! Vad tycks?
Det kan hända att den inte är tillräckligt lång för att min montésadel ska få plats, men i så fall fick jag komma in och byta den mot en större sportbag :)


Tjockis!?Fraktura har fått en ganska rejäl mage på sista tiden ^^ dags för diet och hårdträning kanske? ;) Dom behöver lite fett för att ha något att bygga muskler på ;)

Undrar vad det är vi tittar på? :)


Banjobb

Igår var Jag, Kajsa, hennes pappa och Stina inne på travet. Jag och Kajsa red ett jobb på unghästbanan med Fraktura och Exxy. Dem skötte sig bra. Vi kunde inte åka in förrens efter klockan 1 eftersom att affären stänger då så stora banan var ju stängd, därav att vi var på unghästbanan, men det var ju bara bra eftersom vi inte skulle rida på i värsta tempot då ingen av hästarna är i fullkondition.Fidde och Egon fick en lugn tur i mörkret senare på kvällen med mig och Stina, reflexbröstan som bara är använd 1 gång innan gick sönder.


Lite inlägg

Insåg precis att jag bara har uppdaterat med 2 inlägg sedan i onsdags. Dålig av mig! Helgen har tillbringats i Vinninga tillsammans med Stina eftersom Mamma och Håkan varit i Stlm hela helgen, tagit hand om affären, gården och djuren. Vi har haft riktigt mysigt :)

 

Jobbar i hästaffärenIdag och imorgon ska jag jobba i hästaffären :) Så jag bjuder mina söta läsare på 10 % rabatt om ni kommer till butiken i Lindärva och handlar :) 


Dagens provlopp

Jag är så sjukt stolt över Fidde idag. Han gjorde kanonbra ifrån sig i provloppet. Hade spår 6 - springspår. Han tyckte att det var ett knasigt sätt att starta på och jag skulle önska att vi vänt mycket tvärare, någonting att öva honom på! Jag vände upp lite sent med flit då jag inte ville få något framspår under loppet och jag inte visste hur pass startsnabb han är.
Vi hamnade andra ytter under loppet, först ville han inte riktigt gå nära dem framför när det skvätte så, men sedan bet han ihop och gick ikapp och där skvätter det ju inte lika mycket.
Strax innan yttersväng gick en förbi utvändigt och Fidde blev peppad, var lite inlåsta ett kort tag medans hon red förbi, vi fick vänta oss ur och sedan kunde jag styra ut och driva på. Fidde hade krafter kvar och spurtade på bra, gick förbi dem på insidan och den som gick förbi innan svängen men han hann inte fram till ledaren, men det bryr jag mig inte om, man behöver inte vinna provlopp och en fin 2:a plats var mer än jag hade förväntat mig av Fidde idag.Gammal bild från provloppet i våras.


Jag var ju på ett provlopp med honom i våras när jag precis hade fått honom, då var han mer tränad än nu egentligen men då var han helt slut på upploppet i musklerna och orkade inte gå, nu när han relativt nyligen är igångsatt så orkar han spurta! Känns riktigt bra! Han har ju blivit biffigare i kroppen de senaste 6 månaderna så det är nog ridningen och all vila han har fått som hjälpt honom bygga på sig med muskler. Han återhämtade sig direkt efter loppet.

Jag trodde inte att han skulle orka hela vägen idag eftersom han inte gått så många snabbjobb sedan han sattes igång, men nu tror jag faktiskt att han är redo att vara med nästa vecka då det är fri fart, och kval ligger nog inte så långt bort i tiden :)

Det blev inga bilder idag eftersom att det regnade en massa.


Tagga Provlopp!!Ikväll ska jag rida Fidde i provlopp. Han har ju varit med i ett precis när jag hade fått honom, då skötte han sig kanonbra och jag hoppas på att han gör det idag också.
Jag hoppas att han ska orka hela vägen runt och gör han inte det så ska jag inte pressa honom. Jag vill bara att han ska få ett fint lopp och känna att det är roligt, jag ska inte ställa några höga krav utan det får gå som det går, det spelar ingen roll om han springer sist över mållinjen, bara han får ett fint lopp.


Fidde piggelin

Var ute och red tillsammans med Camilla idag. Fidde var aspigg, så jag hoppas inte han gjorde av med all energi inför imorgon. Fick hålla in han hela ridturen, men han lärde sig gå på tygeln iaf ;)
Vi stötte på en stor träsak som rör man gräver ner i marken varit lindad om, den var livsfarlig och åt hästar, Fidde sprang med svansen högt och fnös länge efteråt. Stackarn! Han var riktigt rädd.


Har strulat lite fram och tillbaka med hur jag ska ta mig till Axevalla imorgon och Dick måste tro att jag är knäpp som anmäler mig, stryker mig och sedan anmäler mig igen till provloppet. Men nu har det iaf löst sig och Helene är jättegullig och ställer upp :) hon tycker det ska bli kul att se mig rida. Och om Stina hinner mellan allt plugg hon har så hänger hon också med :)


Tandvård!Idag har alla hästarna i stallet fått tänderna kollade och fixade. Fidde har de senaste 2 ridturerna grejat mkt med munnen och bitit fast i höger som han gjorde förra gången innan vi hade ute tandrasparen, så jag tyckte att det var bäst att ta ut honom direkt så det blev kollat. Det var då lika bra att kolla igenom allihopa eftersom att det var 6 månader sedan han var ute senast. Fidde liksom Fraktura och Egon hade lite vassa kanter som de fick tillfixat.

Hur ofta kollar ni upp era hästars tänder?


Coacha och Psyka

Tänk er bäst! Jag tänkte dela med mig om ett litet tips som kanske kan låta lite töntigt, men som faktiskt fungerar! Jag har nått mest framgång av detta tips på dressyrbanan på den tiden jag tävlade ponnydressyr men jag är helt säker på att detta fungerar även på montéovalen!I värmning och hela tiden under uppladdningen inför loppet, tänk att du och hästen - ni är bäst! Säg till hästen att den är bäst, snyggast, starkast och snabbast av alla, den tror dig - jag lovar! Och tror hästen detta så blir den faktiskt även starkare. Samma sak gäller dig, fokusera på att tänka på hur bra du är. Visualisera framför dig hur du rider det perfekta loppet! Fokusera på era styrkor.

Detta kan samtidigt användas som psykning mot dina motståndare, tänk dig själv när du ser alla superduktiga ryttare som sitter och ser så stolta ut på hästryggen, visst krymper du lite om du känner dig minsta osäker inför ett lopp med tufft motstånd? Gör tvärtom, tänk att du är bäst och kommer slå allihopa, visar din utstrålning att du är en vinnare, då lovar jag att dina motståndare känner samma sak som du när du är osäker.Som sagt har jag positiva erfarenheter av detta från dressyrbanan, när jag ledde runt min ponny innan jag skulle rida och var stolt över henne och tyckte att hon var snyggast, visst så sträckte hon upp sig lite extra för att visa hur snygg hon var, och när man red in på uppvärmningen med en kaxig attityd så kunde man märkbart se hur andra började rida sämre, riktigt roligt faktiskt!

Så på detta sätt kan du både mentalt coacha dig själv och hästen samtidigt som du psykar dina motståndare!


Citat

"inga förargliga omstarter och få galopper, men "oljudet" från skrikande tjejer har inte tystnat än! Fortsatte långt över mållinjen, den enda manlige deltagaren borde ha skrikit - tyst och rid!"Citat från en blogg jag läser, men måste säga att denna meningen gör mig ganska upprörd! Okej, jag håller med! Det är alldeles för mycket oljud under montéloppen, och jag har själv uttryckt mig i inlägg "håll käft och rid". Men kommentaren att "den enda manlige deltagaren borde ha skrikit..." var enligt mig riktigt onödig att lägga in! Även manliga ryttare och kuskar skriker och för oljud under lopp, inte bara kvinnliga ryttare och kuskar, så det kanske snarare är någon ansvarig personal på banan som bör yttra denna åsikt än loppets enda manliga ryttare?

Vill förövrigt tacka vederbörande för en förövrigt bra blogg!


Ridit Frieser!Ridit på denna vackra Frieser idag! Qanton, bilden är stulen från Helenes FB för jag hade inte med mig kameran dit. Det var väldigt annorlunda att rida Frieser jämfört med travhästarna, men det var väldigt mysigt :) annorlunda att rida en häst som är så breeed över ryggen.

Efter den ridturen var jag och Stina ute en sväng på Frakura och Egon, Fraktura lika pigg som vanligt, hon är alltid så rolig att rida när hon sätts igång, för hon har så himla mycket överskottsenergi i sig då.


Snabbjobb med FiddeIdag fick Fidde gå sitt första snabbjobb med ryttare på ryggen på riktigt länge. Han var ivrig och lite stressad under värmningen, men skötte sig bra. Han var lycklig när han fick springa på ordentligt och han blir rätt stark, men han lydde och reglerade tempot när jag bad honom. Vi tränade mycket på lydnaden innan han blev skadad och fick stå, och det verkar sitta i än. Han blev rätt flåsig men han återhämtade sig bra, så jag tror nog att han ska orka med på onsdag.


Körtur med Egon och Exxy

Blev inget bloggande igår för jag sov inte hemma. Idag iaf så har var jag och Håkan ute på en rätt lång körtur på ungefär 1,3 mil med Egon och Exxy. Både skötte sig kanonbra och var pigga och glada. Stackars Exxy var bara anfallen av älgflugor, det kom fram en ur pälsen när jag borstade henne innan, sedan så kröp det omkring en på rumpan på henne när Håkan körde, vi mötte nåra hästmänniskor som kunde hålla henne så Håkan kunde ta bort den, sedan i stallet hittade Håkan ytterligare en när han borstade, stackars tjejjan, ingen av dom andra hästarna har ju fått några älgflugor på sig. Inte konstigt att hon kliat sig så i boxen det senaste.


Exxy


Egon

Det enda positiva med detta eviga regnande är att grusvägarna är så himla mjuka och fina att köra och rida på. Många säger att det ska bli en kall och snöfri vinter, det betyder stenhårda vägar! Inte så lätt att träna hästarna då. Då får det bli ridhuskort och att åka in till travet ofta. Blir det snö blir det kanonfint underlag att träna på som vi har varit bortskämda med nu 2 år i rad.
En skrittisEfter jobbet idag har jag och Camilla varit ute på en lång skritttur med Fraktura och Fidde. Camilla fick prova att rida Fraktura för första gången, hon får alltid rida Egon annars eftersom han är så snäll och hon har inte ridit på måååånga år. Men han behövde vila idag. Hade egentligen tänkt att rida Exxy tillsammans med Camilla och rida Fidde efteråt, men har varit så grymt trött idag så jag kände att jag bara inte orkar rida 2 hästar idag, så Exxy får gå imorgon istället, vi får se om jag rider henne eller om Håkan kör henne tillsammans med mig när jag kör Egon.
Tänkte att Fidde skulle gå snabbjobb under sadel imorgon iaf, ett litet genrep inför hans provlopp på onsdag. Han måste få nya bakskor innan bara, dem börjar bli lite slitna. Eventuellt kanske jogga Fraktura, beroende på hur hennes ben och sår ser ut.
Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.