Gårdagens banjobb

Igår var jag inne på Axevalla tillsammans med Lisa som skulle prova på monté för första gången, vi hade med oss Fraktura och Egon.
Vi värmde upp på skogsslingan och gick sedan upp till stora banan. Egon och Lisa hamnade en bit efter så det gick inte lika fort som planerat, sista raksträckan började Fraktura bryta ut lite för hon undrade vart Egon var, då började Egon komma ikapp lite.
På upploppet manade jag på henne lite och Fraktura längde på steget och typ flög fram, helt fantastiskt fin kändes hon!
Nästa gång vet Lisa lite mer vart hon ska ligga och så och hon kommer nog få ligga i spets med Egon så ligger jag bredvid i dödens med Fraktura så att Egon blir lite mer taggad.


Bilden är inte från idag då det inte togs några bilder.På onsdag ska jag och Egon vara med i provlopp och eventuellt så blir det start den 12:e maj :)
Kiropraktor

Idag har jag varit hos en riktigt duktig kiropraktor! Första gången i mitt liv som jag är hos en sådan, men jag blev riktigt imponerad av hans kunskaper och han har eventuellt hittat mitt problemområde som gör att jag alltid har så ont i benen! Imorgon kunde jag ha lite träningsvärk (och jag som ska rida banjobb :S) och jag ska tillbaka om exakt en vecka igen. Dyrt var det, men väl värt pengarna om jag kan slippa smärtan.
Är det som hans teori är så är det inte så konstigt att jag inte tycker att jag blir starkare i benen någon gång, för det KAN jag inte bli i nuläget, så om det han tror stämmer så kanske jag både slipper ha ont och blir starkare :)


Imorgon skall jag in till travet tillsammans med Lisa som ska testa på monté för första gången :)Veckans ämne: Min favorithäst

Ett väldigt svårt ämne tycker jag eftersom jag älskar mina hästar lika mycket ♥

Men Super Egon kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta! Jag älskade honom redan första ridturen och det var han som introducerade mig till travet och montésporten. Det var med honom jag red mina första banjobb, det var med honom jag tog montélicensen och det var med honom jag gjorde min allra första start!Super Egon
Född 2000
E. Super Tilly    U. EgorinaSuper Egon är en häst med minst sagt mycket personlighet. Vill han så vill han väldigt mycket, vill han inte så vill han verkligen inte.
Han är himla gosig och visar att han tycker om! Har jag inte träffat honom på en dag eller två brukar jag få en stooor Egon puss när jag kommer ut i hagen och han älskar att stå och mysa och är alltid glad i stallet, så länge man inte ska borsta högt upp på halsen eller runt öronen, ska frisera manen vid öronen eller stoppa bomull i öronen på honom.
Fidde halt :'(

Fidde är halt :'( det märktes ingenting i början av turen, och inte när vi joggade i början heller, utan sedan när vi ökade lite, då var han riktigt halt, sedan var han oren även i jogg, så vi skrittade istället. Sen skulle vi förbi ett ställe där en höll på och såga och hästarna blev rädda och drog en kort bit, då blev han totalt blockhalt så jag satt av och kollade hovarna, ingenting där, så jag gick med honom hela vägen hem.Det är höger fram, där har han också ett sår uppe vid armhålan (heter det armhåla även på häst?) igår hade han fastnat i täcket, kantbandet hade lossat och det hade han runt både fram och bakbenen när mamma och Håkan skulle ta in dem på kvällen, han hade stått längst ner i hagen och inte rört sig. De trodde att det bara var ett ytligt sår och han har inte visat någon hälta alls förrens vi ökade farten lite lite där under turen. Bara hoppas på att han blir bra snart igen stackaren <3


Innan vi var ute med Fidde och Fraktura var jag och mamma ute med Egon och Poppe, Egon gick jättebra idag igen! Han fick arbeta i form idag igen och då fick han mycket lättare för att trava lika långsamt som Poppe, i början när vi red ut tillsammans kunde Egon knappt trava i Poppes takt, det blev skritt, trav, skritt, trav och snubbel trubbel och krokben på sig själv ungefär, idag travade han i välbalanserad och fin trav utan att ens ligga nära Poppe i bak. Duktiga häst!!Egon gick som en Gud!!

Ridturen med Egon idag kommer jag att kunna leva på länge! Han gick som en Gud! Han har aldrig förut gått och sökt sig neråt när vi ridit ut (jag har heller aldrig bett honom) men det gjorde han idag när vi började trava, så jag fortsatte rida honom i form nu när han ändå var på det humöret.
Sedan tränade vi på tempoväxlingar och halt upp till trav osv, han gjorde detta jättebra! Han brukar ha svårt för att behålla traven och börja tölta när man ska ha ner honom i tempo, men idag travade han bra och välbalanserat i tempoväxlingarna. Han blev otroligt lyhörd och fick stor vilja frammåt och var väldigt vaken och fin i steget.
När vi arbetat med detta ett bra tag så bara jag släppte lite i tyglarna och ställde mig i montésits så flög vi fram och han kändes riktigt riktigt fin! Kanske blir några fler starter i monté iaf ;)
Har också varit ute med Fidde tillsammans med Håkan som körde Fraktura. Fidde var också riktigt fin idag, en aning pigg och stötte på Håkan i vagnen framför sig, han blev lite sur haha ;)
Vi värmde upp en bra runda och sedan drog vi på lite på en fin raksträcka inne i skogen där vi inte varit på länge, tror inte ens Fidde har gått där förut. Han travade riktigt bra idag! Men på raksträckor och utanför stora banan har han visserligen aldrig haft några problem med aktionen. Fraktura var fin för Håkan och var pigg hon också. Härligt med livsglada hästar :)
Olympiamontén 2012 
Hot tub och Åsa Svensson! Seger idag i olympia montén!
När detta ekipage är med i lopp får resten av fältet slåss om 2:a platsen ;)


Här ser ni loppet:Jäkla jordgetingar!

Det kommer en gräns, där man inser att man inte längre kan leva på hoppet, någonting måste göras, och det snart!!
Kättrat med Fidde idag med sällskap av mamma och Poppe. Kändes som att Fidde tyckte att det var kul att klättra omkring i sandbackarna. Vi tränade på tills jag såg en geting. Frågade mamma om det kunde vara en jordgeting, dom är inte ensamma sa hon, nästa gång jag kommer förbi är det inte 1 längre, det är måånga!! Då red vi därifrån...suck -.-' nu har vi inte vårat klätterställe längre. Tur att dom inte gick till anfall!


Vill in till banan så min Pålle får gå lite fort snart!
Vet också hur jag vill testa att balansera om honom för att han ska få hjälp att hålla traven i bak, men det går inte än på säkert 2 månader då hans framhov måste bli bra först! 


Egon fick gå en skogstur idag, han var pigg och glad. Tänkte idag på hur cool han är, våran tur var nämligen ganska händelserik, bildäck upplacerade på varandra i 2 staplar i en hage precis vid vägen, visslande ljud i skogen, 3 råddjur som börjar springa i skogen strax framför oss, något stort gammeldags fat med ben på en trädgård, nya stora grushögar, en mobed, en cyklist, en uppgrävd trädgård...ja mycket som kan få en häst att freaka ut. Okej, jag ljuger om jag säger att han inte reagerade. Han spände sig och gick lite åt sidan åt vissa av sakerna, men ingenting mer än så. Där har Fidde en hel del att lära, Fidde får jag inte ens rida ut på själv längre.


Monté från vårt perspektiv

Visserligen har jag redan sett denna videon på 3 olika bloggar, men jag måste lägga upp den ändå då den är så grymt bra gjord!
Ni som inte rider monté får här se montésporten från vårat perspektiv ;)


Veckans ämne: Första kontakten med travsport

Jag är med i gruppen "travbloggar" på FB, där kommer vi fortsättningsvis varje vecka ha "veckans ämne" som vi ska skriva om på våra bloggar. Har du trav/monté blogg? Du har väl inte missat att gå med i gruppen?

Denna veckans ämne handlar om första kontakten med travsporten, Hur, när och varför vi började med trav.


Jag har hållt på med hästar i hela mitt liv, men då på ridsportens sida av hästvärlden, jag började rida på ridskola när jag var 3 år gammal och fick min första egna ponny när jag var 6 år, sedan dess har jag alltid haft ponnyer/hästar.


Min första ponny Pontus <3Min första egentliga kontakt med travsporten var när jag var 11-12 år någonting, då såg min mamma en reklamlapp på ridklubben om ponnykurser på Axevalla ponnytravskola. Jag gick alla kurser dem hade, och den sista var ju såklart licenskursen. Hemma hade jag bara ridponnyer, men vi blev lovade att tävla ponnytravskolans ponnyer om vi hjälpte till på kurser osv, så jag var där 3 ggr i veckan och hjälpte till med kurser och körde ponnyer, men det blev aldrig av att jag kom iväg på några lopp så jag tröttnade och lade av.

Nästa gång jag kommer i kontakt med travet är c:a 10 år senare då mamma blir ihop med sin nuvarande sambo Håkan. Han hade - har 2 travhästar, den ene hade varit halt en längre tid så han frågade om jag inte kunde tänka mig att rida ut honom för att se om han var fräsch igen, jag var väl inte sådär jättepeppad på att rida travhäst men tillslut så gick jag med på det, och den här hästen stal mitt hjärta redan första ridturen - detta var Super Egon!
Jag började rida honom, och när han var igångsatt så ville Håkan att jag skulle galoppträna honom i skogen, jag testade, men istället för galopp blev det trav-traven, och jag älskade det!! Håkan frågade om jag inte ville ta montélicens eftersom att jag tyckte att det var så kul, och jag tvekade inte en sekund. Jag började åka me med Egon till Ulf Stenströmer och red med på snabbjobben och började nästa montelicenskurs som började på Axevalla travbana!
Nu har jag haft montélicens i 1½ år :)


Nöjd!

Jag måste skryta lite om min häst som var så himla duktig idag! Red lite dressyr på banan och skuttade även över ett litet litet hinder ett par gånger (tills han rev och jag var för lat att sitta av och ta upp bommen).
I början betedde han sig som de andra gångerna jag testat att rida dressyr med honom. Var stel i sidorna och ville inte böja ur sig ordentligt eller följa efter på ledande tygeltag. Gjorde lite pyttevolter med stora ledande tygeltag så att han böjde ur sig och blev mjukare, red lite sluta i skritt längs fyrkantspåret. Red i skritt på en liten 8:a runt 2 hinkar och sedan började jag återigen trava på stora volten, och då släppte han poletten, började söka sig neråt och gick riktigt fint! (För att vara han). Travade på stora 8 volter, vänster gick han jättebra, höger går väl diskuteras, han sökte sig iaf neråt och ställde ganska så bra.
Lite skillnad från första gången vi var på ridbanan och han inte ens kunde trava en 20-meters volt. Det är roligt när det går åt rätt håll, och så många framsteg han gjorde idag så blir man riktigt stolt! Jag tror han fick ett par aha-upplevelser idag.


Egon <3

Sen var jag ute med Egon, Valle hängde med, Pepsi stannade hemma, han vet väl att det går en aning snabbare med Egon när inte Poppe är med ;) Egon var väldigt pigg och glad idag, roligt :) de riktigt spritter i hela kroppen på honom när han är sådär extra pigg och han känns bara himla lycklig, det smittar av sig!


Fraktura har startat idag på Åby med Peter Ingves i Sulkyn och kom på en 7:e plats. Jag hörde loppet live genom telefonen med mamma som fick rapportera :)Bryta ihop och komma igen

Banjobbet idag gick väl inget vidare bra direkt. Vi värmde först 3 varv i bakvarv och red/körde sedan 2 varv i c:a 1,40 tempo i bakvarv. Skrittade lite och red/körde ett 2140 jobb.
I värmningen och de 2 lite snabbare bakvarven gick jättebra, han travde bra med luftiga fina steg helt taktmässig. I första starten blev det galopp, och sedan även i andra, han är lite lurig då det verkligen känns som att han ska trava iväg fint, sedan slår han över väldigt lätt till galopp utan att förvarna innan, 3:e fick bara gå iväg oavsett och då trodde jag verkligen han skulle hålla traven, men icke, han var otroligt svår att få att ställa sig från galoppen men fick honom att ställa sig i första kurvan, då travade han fint i riktigt bra fart (han ville ikapp sin kompis) I slutet av 2:a svängen slog han utan att förvarna över till galopp igen och nu ville han verkligen inte ställa sig igen, kämpade nästan hela varvet och fick trav c:a 500 kvar, därifrån travade han bra med massor av energi kvar i mål.


Hans ägare (som körde den andra hästen) såg när vi skrittade av att han hade tappat en av tå-vikterna, så vi bestämde att vi skulle se till så att han fick jämna vikter på hovarna och gå upp och prova igen, men då bara med honom eftersom den andra hästen var klar.
Det fick bli utan tå-vikter denna gång, han vart inte alls lika taggad när vi kom upp igen, han tyckte nog att det var tråkigt utan sitt kompis och tyckte nog dessutom att han hade gjort sitt för dagen.
Han var lite seg i voltningen och ville inte gå iväg, fick slutligen driva på riktigt bryskt för att han skulle gå fram, då tog han ett galoppsteg med frambenen bara annars travade han iväg och travade fint om än bara i 1,30-tempo hela varvet. (Jag hade såklart lämnat spöet i boxen då han var pigg och energisk innan) Testade en voltning till då travade han iväg utan en tanke på galopp.


Eftersom han inte var galoppbenägen andra gången vi var uppe med jämnvikt i fram så tror jag att det berodde på att han hade tappat ena tå-vikten, men det känns ändå inte bra att ha ridit ett så dåligt banjobb med någon annans häst, självförtroendet är väl inte på topp och jag känner mig som Sveriges sämsta ryttare ungefär.

Men det är bara att bryta ihop och komma igen!
Bilden är inte från idag


Efteråt var det löshoppning med Poppe, han var jätteduktig och hoppade en oxer på 1,20 nu andra gången han löshoppar :) Han var mycket lugnare denna gången och lättare för mamma att hålla.Körlektion och montémöte

Nu är jag trött! Varit full rulle hela dagen! Stressigt som tusan på jobbet, dom ville att jag skulle jobba över men jag kunde inte eftersom jag hade körlektion efter jobbet.
Körlektionen gick riktigt bra, jag fick backa runt gatuhörn och lite sånt. Flöt på riktigt bra. Fick även repetera en del vi gjorde förra gången och körläraren blev glad när hon såg att jag hade tränat mycket hemma och kunde mina läxor. Hon gillar amitiösa (stavning?) elever.

Efteråt tog jag bussen direkt ut till Axevalla för montémöte, tyckte vi kom fram till bra saker, bl a den 28:e april kommer vi att samlas montéryttare och finnas på stallbacken så att amatörtränarna får en möjlighet till att testa sina hästar i monté, det är ju provlopp denna dagen så det kommer ju att vara många där. Vi ska även försöka få till lite montéprovlopp på lördagar.

Imorgon ska jag rida ett banjobb med Stunner, ska bli riktigt kul :) nästa vecka ska jag rida honom i ett provlopp, ska bli riktigt spännande, och bra träning inför kommande lopp! 

 

Efter banjobbet ska jag eventuellt släpa min tunga IKEA-kasse in till Axvall och Hanaskede där Poppe då kanske ska löshoppa.
Vad mycket extra vikt det är man har på sig när man rider egentligen, man tänker ju inte på det när man rider och så, men kassen med sina montégrejor orkar man ju knappt lyfta ;)Gissa vad?

Ni kan aldrig gissa vad jag och Egon gjorde igår ;) jo vi HOPPADE! Det händer ju inte så jätteofta att jag gör det, nu har det gått nästan ett årsedan sist, i somras så hoppade jag lite grann med travhästarna, men innan det var det typ 7 årsedan sist.
Men Egon och jag var jätteduktiga och hoppade hela 80 cm! Vi hade ett litet hjälphinder före, sedan 7,5 meter till en Oxer. Även mamma hoppade, hon hoppade sin Poppe för första gången uppsutten och dem var jätteduktiga dom också!
Det känns som att Egon har ett lite mer sug mot hindrena nu än vad han hade i sommras, jag tror det har med att göra att han har fått träna mycket på att trava långsamt och även blitt väldigt duktig i dressyren, då har han stärkt upp sig och kanske känner att det inte är så svårt längre.


Jag och Fraktura i somras (har ingen bild när jag och Egon hoppar)


På förmiddagen innan hoppningen var jag och H ute med Fidde och Fraktura, jag red Fraktura och han körde Fidde, Fraktura vart lite stel och sne o början men rättade till sig när hon var uppvärmd, jag tror inte man ska bråka för mycket med henne i början när hon snear, för då blir hon bara vrång och ska gå emot, då blir hon ännu mera sne, jag tror det är bäst att låta henne vara så blir hon rak när hon är varm i kroppen.
Fidde var dum och H satt och svor på honom nästan hela vägen, när vi kom hem upptäckte vi att tömmen på ena sidan hamnat runt pinnen på bettet, så han blev förlåten för sitt beteende, vi reagerade inte så mycket när vi var ute på att han var tjafsig och dum i munnen eftersom han brukar vara det. Inga vändningar iaf då jag låg före med Fraktura större delen av vägen förutom det sista inne i Brakelund där Fidde oftast sköter sig väl.
Nytt träns

Jag har köpt ett nytt träns till Fidde :) Ett vanligt ridträns då jag bara ska ha det när jag rider hemma och så. Det blir så mycket bytande av tyglar, bett etc när han blir körd och riden med samma huvudlag, så jag köpte ett träns till honom istället så slipper man hålla på att byta och ha sig.

Såhär glad blev han över det ;)


Jag gillar när nosgrimman går som på bilden, det är snyggt, stilfullt och bekvämare för hästen.


Han har även fått ett nytt pannband:

Mina blåa ludd
Jag fick en fråga angående de blåa ludden jag har på stiglädrena. Dem har jag inte för att det ska vara snyggt utan jag har dem som skydd för sadeln.
Det var ett tips som jag fick av en distansryttare, min gamla montésadel var ju brun och började snabbt bli sliten på kåporna där stiglädrena låg emot. Att sätta ludd på stiglädrena skyddar sadeln från detta.
Min nya sadel som jag rider i nu har jag stiglädren under kåporna så då behöver jag inga ludd på stiglädrena.Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.