Lika!?

 
Hittade en bild på Fiddes halvbror Önas Gunnar, visst var dem lite lika!? Hittade inga bilder där dom stod likadant så fick ta det bästa jag hade! Önas Gunnar är inte lika solblekt som Fidde är :P Fidde ser nästan brun ut förtillfället istället för svart som han egentligen är.
 
Blir era hästar mycket solblekta?
 

Kört fort

 
Bild i repris = tråkigt jag vet! Men hade ingen passande bild!
 
Kört fort idag, nog det snabbaste jag kört hittils ;) Vi skrittade hela vägen bort till den långa gräsvägen som vi kör intervaller på ibland, sedan körde vi 4 intervaller där, hästarna tyckte att det var riktigt roligt.
Fidde blev stark och låg på en hel del, men han var ändå snäll så det gick bra! Blev bara lite smått rädd när jag trodde han skulle springa in i Håkans hjul framför oss vid ett tillfälle.
På hemvägen  mötte vi en stor traktor med släp, tur hade vi att dom hade skördat åkern vi var vid och kunde gå ner på den när traktorn kom.
 

Sytt lite

Som med mycket annat i min utrustning så var jag ju tvungen att fixa lite med min vojlock, jag tror ju självklart inte att den skulle glida av när jag rider, men Tova fick mig att bli osäker haha!
På mina schabrak som jag fick uppsydda till montésadeln satt det sådana där stroppar med kardborre som det gör på alla schabrak, men de var ju bara ivägen på dem schabraken, så jag klippte bort dem, men har sparat dem ifall dom skulle komma till användning, och nu gjorde dem det :)
Tog med mig vojlocken till jobbet, dels så ska reparatören på jobbet hjälpa mig att dela en av mina vikter på hälften så jag får vikter på 0,5 kg och dels får plats med ytterligare ett kg i de bakre fickorna, och imorse lånade jag en symaskin att sy fast stropparna med :)
 
 
Kanske inte så snyggt med marinblått till royalblått, men wtf det är ju UNDER sadeln - ingen ser :P
 
Förövrigt är det såhär mitt skåp på jobbet ser ut :) mina supersnygga arbetskläder längst ner, en burk med godisgrodor längst in, en sån har jag nästan konstant i munnen när jag jobbet :P Samt ett nät att tvätta strumpor i! (På vintern byter man ju alltid till raggsockar efter jobbet och då är det supersmidigt att tvätta sockarna man tar av sig på jobbet, då kommer de tillbaka nytvättade dagen efter)
 

Monday lovely monday

Varit ute och kört tillsammans med Håkan idag efter jobbet, blev en timmes skrittrunda idag med!
 
Igår kväll var jag ju iväg och fotade åt en bekant. Vad svårt det är att fota i ett dåligt belyst ridhus!! Bara fotat i ridhus en gång innan, den gången försökte jag att fota med de automatiska inställningarna i kameran och det fungerade ju inget vidare, man såg knappt att det var en häst man hade fotat, så körde på manuella inställningar istället, vilket inte är någonting jag har vanan inne på.
Bilderna blev ganska brusiga då jag var tvungen att ha ett högt ISO för att bilderna inte skulle bli typ svarta i de dunkla ridhusljuset, sedan har jag ju inte världens bästa objektiv heller direkt, har bara det som medföljer kameran :P
 
Här är ett par av de bilder jag tog:
 
 
Det var riktigt roligt, och jag lärde mig massor när jag fotade igår och ägaren till hästen blev jätteglad över bilderna, hästen heter Rameo och är ett 3-årigt halvblod. Han är till Salu!
 

Skrittur

 
Idag har jag kört igen! En skrittur på nästan en timme var vi, långa skritturer är riktigt nyttigt för hästarna, mycket lösgörande! Och hästarna var allt lite svettiga under selarna när vi kom tillbaka till stallet igen.
 
Nu snart ska jag iväg och fota åt en bekant när hennes till salu häst ska hoppa. Dock är det i ridhus och jag har ingen erfarenhet av att fota i ridhus, jag vet att det inte fungerar med auto, så ska försöka pilla lite med manuella inställningar.
 

Något behöver hända!

Jag känner att någonting positivt behöver hända snart! Det är så mycket hängande över mig just nu och det är riktigt jobbigt.
Jag vet inte hur det kommer gå med någonting. Men för mig själv målar jag för ögonblicket allting nattsvart, för jag har känningar på att det här kommer inte att sluta bra.
 
Det jag önskar mig mest av allt just nu är en egen klar och färdig starthäst i monté!
 
Tur att jag har Montékursen på Solvalla att se fram emot, annars hade jag nog inte orkat just nu.
 
 
 

Kört häst!

Precis ätit upp en hel mozzarella pizza! Mycket gott :)
 
Idag har jag kört häst!! Körde Fidde bakom Håkan, det gick superbra och han var snäll mot mig min häst, kände att jag skulle vilja ha ett säkerhetsbälte eller ett par fler kilon på kroppen, för det blev lite guppigt på ett ställe så jag trodde jag skulle studsa ur haha, annars var min vagn väldigt bekväm att köra med, har ju faktiskt inte använt min vagn någon gång innan så det var premiärturen med den ;)
 
 
 
Mamma var gullig och hjälpte oss iväg och fångade in oss när vi kom hem igen ;) onödigt om det händer någonting!
 

Montékurs på Solvalla

 
Personlig tränare PATRIC FRIBERG (håller bl.a. i galoppen fystester) föreläser om kost och träning för en montéryttare.

Proffskusk DANIEL OLSSON pratar om startmomentet och loppsituationer. Praktisk träning på banan.

Montéryttaren LINDA S HEDSTRÖM pratar ridstil med praktisk träning på banan.


 
Ser sjukt mycket fram emot den här dagen! 8 September kl 12-18
 
Patric Fribergs föreläsning handlar om ett av mina stora intressen - kost och träning! Ska bli riktigt intressant, kosten och träningen är ju minst lika viktigt i montésporten som att vara en god ryttare. Jag känner mig bara svagare i musklerna ju mer jag tränar, och detta kanske jag får en lösning på under hans föreläsning.
 
Daniel Olssons föreläsning kommer att vara otroligt nyttig för mig eftersom jag inte kommer ut så ofta i lopp, då får jag mycket mer under rocken när vissa loppsituationer kanske uppstår. Startmomentet är någonting som alla montéryttare borde få föreläsning och praktisk träning i så vi kan minska alla dessa omstarter i montén,
 
Linda S Hedströms föreläsning om ridstil, den ser jag verkligen fram emot! Jag vet ju precis hur jag vill ha min sits, men när jag kommer upp på hästryggen så fungerar det bara inte, jag kan få hur många fina tips som helst, och jag förstår dem och tränar på dem, ändå blir det inte bra, får känslan av att min kropp är felkonstruerad och mina ben på tok för långa för att vikas ner, har länge önskat mig en praktisk träning uppe på hästryggen med en duktig ryttare som hjälper mig under tiden som jag rider.
 
Alla 3 föreläsningen är verkligen prickar över i:na av vad jag verkligen tycker är intressant och behöver lära mig mer om! Att det dessutom är praktisk träning, det är ju helt perfekt!! Det känns mycket att hinna med på bara 6 timmar ;)
 
 
Jag ska åka dit med Fraktura, mamma är så gullig och ställer upp så att jag kan åka, jag har världens bästa mamma ♥ Har aldrig varit på Solvalla, ska bli roligt att se Sveries största travbana i huvudstaden.
 

Fredag idag

Fick hem min viktvojlock idag som jag köpt utav Marina! Den var inte alls som jag trodde att den skulle vara faktiskt, den var så liten och tunn ^^ De viktvojlockar jag har tittat och kännt på har varit mycket större och robustare, trodde med enkel matematik att jag skulle få plats med 4 kg i varje ficka därav 16 kg totalt, eventuellt trycka ner vikter ovanpå varandra och få plats med det dubbla, men det går ju verkligen inte!
 
Min viktvoklock fylld med 10 kg
 
Har testat och se hur mycket vikt jag kan lägga ner i viktvojlocken, får plats med 3 kg i vardera främre fickor samt 2 kg i vardera bakre fickor så sammanlagt en vikt på 10 kg, ska dela en av mina vikter på hälften ifall man inte vill plussa på med ett helt kilo till, och det får plats en halv till i bakre fickorna, så sammanlagd vikt jag får ner i vojlocken är 11 kg.
Det blir bra :) Gillar att den var såpass liten och smidig!
 
Vi har varit ute en kortis-tur med hästarna idag, kan meddela att Fidde är helt återställd i sitt bogblad igen :)
 
Även varit och ridit Alladin idag, 2:a gången han blev riden, vi travade lite, gick bra, han blev dock lite väl lätt under framhovarna i andra varvet, men jag kunde bryta av och han gjorde ingenting, såg när vi brytit av att det var hästar som sprang i hagen han blev lite upprörd över.
 
Har väl inte missat att säga att Alladin är TILL SALU!
 
 
E. Juelsbo Coulthard U. Lillan IV UE. Enford Jester  Welsh valack född 2009!


Smidiga Bly-vikter!!

Idag kom mina vänner Hilda och Jocke och hälsade på, och de hade med sig mina bly-vikter.
 
 
Den där lilla saken är 1 kg, himla smidiga tycker jag! Nu har jag inte fått hem min viktvojlock än, men med enkel mattematik tror jag att jag kan få plats med minst 8 kg i bara de bakre fickorna.
 
Eftersom jag inte fått hem min viktvojlock än har jag inte kunnat prova, men jag tror att vikterna ska ligga riktigt bra i, gillar att dem är överdragna med plast och har så mjuka hörn.
 
Skulle man bara behöva att ha med sig "reservvikt" och inte har någon viktvojlock kan man ju lätt trä i dessa vikter på t ex stiglädren så att vikten är längst ned vi stigbygeln utan att vara ivägen, eller så kan man trä i dem i ett bälte och ha runt midjan. Fast allra smidigast är nog ändå en viktvojlock ;)
 
Jag har köpt vikterna på http://www.dykmagasinet.se/ 
 
Vad använder ni för typ av vikter?
 

"Djursafari"

Vi har varit ute med båten hela dagen tillsammans med Magnus och Anne-Marie, Kajsas (som har häst i vårt stall när hon går i skolan) föräldrar.
Båtturen blev lite av ett djursafari, vi har sett massor av olika sorters djur under resans gång, Havsörnen var absolut det mäktigaste, bråkande ankor var dramatiska, svanarna var fina, de röda korna med jättehorn som stod i vattnet var läskiga, vi såg ett träd som blivit fällt och massakerat av en bäver, och i hamnen rörde sig en vattensork i vassen.
 
 
 
Fågeln jämte Havsörnen är en ormvråk, förut tyckte jag att ormvråkar var stora, men dem är ju rätt små ;)
 
Bilderna är tagna med min iphone därav inte den bästa kvalitén i bilderna
 

Longerat

Har longerat Fidde idag!
När jag tog in han i stallet var han fortfarande svullen, men bestämde mig för att longera honom ändå, tyckte att han var halt, så han fick springa ett par varv, sen kom Håkan förbi, så då fick han trava lite till så Håkan kunde titta, fortfarande halt. Stod och pratade ett tag och sedan gick jag runt lite med honom, sen så tog mamma över longeringstömmen och longerade han lite, då var han inte halt längre, så då fick han arbeta lite.
 
 
 
Imorgon tänkte jag longera honom igen, är han fin då ska jag börja köra honom, bakom Håkan då såklart, skulle aldrig köra Fidde själv eftersom han fortfarande bråkar på samma sätt i vagn som han gjorde när man red förut, och gångerna jag kört häst kan man nog räkna på en hand, och senast var i vintras, har inte kört efter den lilla olyckan som hände med Fidde då, så jag föredrar att ligga bakom någon med mitt busfrö till häst ;)
Tänker inte sitta på honom förrens hans svullnad har gått ner, svullnaden sitter framför sadelläget visserligen, men vill inte lägga någon tyngd på honom.
 

Dålig bloggning

Har varit lite dåligt på bloggfronten de senaste dagen, har inte haft inspirationen! Första arbetsveckan har iaf flytit på bra, trött såklart när man inte är van vid att gå upp så tidigt på morgonen efter 4 veckors semester ;) börjar ju såklart med att öppna nu första veckan också.
 
Var en tjej som frågade mig vart jag köper all min utrustning, i det HÄR inlägget har jag skrivit om det :)
 

Ridit Alladin!

Idag var vi ute och arbetade med Alladin, han blev lite longerad först eftersom han bara burit sadel typ 3 ggr, då är det alltid bra att få känna att man har någonting på ryggen.
 
 
 
Efter det hängde jag lite i stigbyglarna och vi skrittade med mig hängandes över mage i sadeln som vi gjorde sist, han blängde lite på mig när vi skrittade men tog det hela bra, jag tror att han kom ihåg att vi gjorde samma sak förra veckan.
Sedan var det dags att slänge över benet, satt ner i sadeln framåtlutad över halsen, klappade om honom och berömde honom.
Vi började skritta framåt med Moa och Maradona som draghjälp, succesivt rätade jag på mig i sadeln, mamma ledde oss första biten, sedan skrittade vi själva bakom Maradona, men mamma fick gå med en bit framför oss annars ville inte Alladin gå, och han förstår ju inte framåtdrivande hjälper än. Ganska snart skrittade vi ytan Moa och Maradina som draghjälp.
Mot slutet behöve vi inte mamma lika mycket som draghjälp utan kunde skritta runt själva, göra lite volter och serpentiner, göra halt och gå fram igen, superduktig var han!!
 
 
Fick lite för korta stigläder till den sadeln, men det är ju ingenting man sätter sig och ändrar första gången man sitter på en ungponny, har inte suttit i den sadeln tidigare och då kan man ju inte veta innan, skänkeln blev väldigt låst i sitt läge med foten för långt bak, så ska länga lädren till nästa gång!
 
 

Sämre

Gammal bild, men visst såg Fidde himla taggad ut ;)
 
 
Varit i stallet och pysslat lite, mockat och gjort iordning. Tog in Fidde för att kolla hur det stod till, och jag tycker att han har blivit sämre, svullnaden har krypit närmare manken nu, han visade lite ömhet när man borstade, masserade in ett tjockt lager med värmesalva, han tuggade mycket när han masserades och när hästar får "riktig" massage är tuggande ett gott tecken.
Tanken var att jag skulle ha ridit Fraktura en sväng, dock har jag ju varit väldigt trött och hängig de senaste dagarna och haft känslan som när man har riktigt lågt blodtryck, detta har blivit sämre under kvällen så det fanns ingen ork för ridning, bara mocka min box tog typ 15 min och det brukar ta 5.
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.