5 år!

Inatt fyller min lilla prinsessa 5 år! Hon har fått extra mysigt i boxen med extra mycket halm!

Idag har hon fått vila, tiden räckte inte riktigt till och det regnar!

Vill passa på att önska alla läsare ett GOTT NYTT ÅR!!!


Fixad vagn och tappad sko

Har fått vagnen min tillfixad idag
 

Jag har haft problem med min vagn, får inte av den efter att ha satt fast den, en bidragande orsak till att jag inte kör så ofta, Håkan hjälpte mig att svetsa om den lite eftersom den är lite skev och därav att fästerna inte har suttit jämnt, så nu skall det förhoppningsvis inte vara några problem att få av den efter man har varit ute och kört.
 
Testade dock inte idag, ville inte köra när vägarna består av endast blankis eftersom jag inte är någon direkt van kusk, och tur var väl det, för Fraktura blev rädd för en hög med däck som låg i en hage bredvid vägen mitt i snön, hon vände med vagn och allt och bakom var jag och Big M, eftersom jag red kunde jag lätt vända om, men hade jag haft vagn hade det nog inte gått så bra.
 
På vägen hem mitt i en uppförsbacke när vi travade lite lite fortare tappade Big M en baksko, eftersom vägarna endast består av is fick hon väldiga problem och fick inget fäste alls på isen med det bakbenet så vi fick tvärt stanna och jag fick gå resten av vägen hem med henne, inte så långt som tur var. någon km bara, och väldig tur att det inte var en framsko, då hade vi gått omkull!
 
 
 
Som ni kan se på bilden hittade vi skon oskadd, så den är påslagen igen!
 
 
 
 

Snöpuls

Det hade varit snöras från taket inatt, det märktes i boxarna idag kan jag säga! Av någon konstig anledning är det alltid jag som får mocka hela stallet så fort det är helg eller jag är ledig från jobbet, förstår inte detta ;)
Det blev en rågad skottkärra i varje box idag och i Egons box brukar det bli knappt en halv.
Ingen hade trampat sig själv eller på annat sätt skadat sig iaf, det var bara i boxarna det märktes att hästarna hade varit uppstressade.
 
 
 
Lockade med mig mamma på en ridtur idag också, hon red Big M och jag Fraktura, det blev snöpulsning i skritt i skogen för dem samt trav på is-vägen, hundarna var med och Fraktura var förbannad på dom. Inga hundar med någon mer gång när jag rider henne tack!
Big M skötte sig exemplariskt som vanligt ;) men hon hade tydligen haft stenkoll på vart hundarna befann sig berättade mamma.
 
 
Lite stressad över att det inte går träna snabbjobb någonstans för tillfället bara, det är ju start om 3 veckor!
 
Rider/kör ni snabbt när vägarna enbart består av is? Jag har hört att is egentligen är det bästa underlaget att träna på, för det ska tydligen svikta när hästarna springer på det, men isen som är på vägarna är ju hårt hårt sammanpressat snö som blivit till is, stenhårt är min känsla av den isen, Vet ni om det bara är "ren" is t ex på sjöar eller spolade isar som är bra att träna på, eller gäller det även den kompakta is som är på grusvägarna nu?
 

Körkort vore bra

Just nu känner jag att ett körkort hade varit bra, då hade jag kunnat låna en transport och en bil och åkt iväg till travet själv imorgon för att rida med dem andra. Hade visserligen inte haft någon som kan hjälpa mig hålla i hästen när jag sitter upp och så, men Big M är ju supersnäll så det hade nog gått bra ändå! Ingen vagn som ska av och på ju.
 
Jag kunde tyvärr inte få ledigt från jobbet den dagen jag hade halk-körning då en annan på jobbet skulle iväg på begravning, annars hade jag varit närmare körkortet, just nu kan jag inte boka någon ny eftersom jag blev av med plånboken för ett par veckor sedan och inte hunnit skaffa ett nytt leg än, så jag kan inte ens övningsköra för tillfället.
 
Vetskapen att jag inte har råd med någon bil just nu gör ju inte direkt att motivationen för att ta det där kortet växer.
 
Dessutom tycker jag inte att jag lär mig något nytt på lektionerna, vi åker till Lidköping, kör runt där lite, sedan åker vi tillbaka till Skara, och sen har dom inga "hemläxor" att ge mig att öva på till nästa gång, en del säger att då tycker dom att man kör tillräckligt bra, men jag har ju inte fått lära mig att fickparkera än! Varför fylla upp lektioner med sådant jag redan kan så att jag inte lär mig ett skit?
Nu har jag bara 1 enda lektion kvar i paketet jag har köpt, sedan kostar lektionerna 900 kr per gång! Det är sjukt mycket pengar! Vill man köra 2 lektioner på 1 månad kostar det ju liksom 1800 kr, konstigt att man inte blir så taggad?
 
En sak till är att jag har bara kört med hästtransport 1 gång, och jag tyckte att det var sjukt obehagligt, kändes som att man inte skulle få stopp på ekipaget när man skulle stanna, och dessutom vet man att det mest värdefulla i sitt liv står där bak i transporten, tänk om det händer något!!
 

Is is bara is

Provade ryckhuvan på Big M idag för att se om den var lagom, den var i minsta laget, men funkar! Upptäckte att när dom är lite lite små så sitter dom fast bättre när dom skakar på huvudet ;)
 
Jag brukar inte döva Big M när jag är ute och rider hemma, men idag var det nog tur, i början när vi skrittade fram vart hon lite sådär slö som hon brukar vara när man skrittar fram, sedan så hörde hon hingsten i hagen framför oss gnägga som skam, men hon såg honom inte och blev riktigt uppstressad av detta, hon trodde väl att hon var förföljd av en galen arabhingst, sen vart hon spänd och stressad ett bra tag efter detta och var mer känslig av sig resten av ridturen.
 
 
 
Vägarna var riktigt tråkiga, ren is, blev mycket skritt och lite försiktig jogg, himla synd att transporten är isärskruvad annars hade jag anmält till provlopp i monté imorgon, och hade det inte blivit lopp hade vi varit 3 montétjejer och ridit ett jobb tillsammans, men blir tyvärr inget med det för min del :(
 

Strömlöst!

Strömmen har gått i hela stan! Vad svart det blev! Inte ens gatlamporna lyser, min första tanke - min mobil har knappt batteri kvar! Nästa tanke - min klockradio går på ström, hur ska jag komma upp till jobbet?
Sedan kom jag på att jag kan ladda mobilen i datorn så länge laptopens batteri håller och sedan ställa väckarklockan i mobilen imorgon.
 
Nu är min tanke, när kommer strömmer tillbaka och hur länge håller sig en lägenhet varm? Och hur mår mina kylvaror?
 
Nu har tydligen mariestad fått tillbaka strömmen, när är det våran tur?
 

Skippar årsresumé

Såhär års är det många bloggare som lägger ut en årsresumé över året som gått, även jag brukar göra detta men i år kommer jag faktiskt att skippa det!
Det har inte varit något vidare år för min del, speciellt hösten har varit riktigt tung!
Allt kring Fidde och det svåra beslutet jag slutligen blev tvungen att fatta, en vän fick reda på att hon hade en elak-artad tumör, sedan är det annat som alltid hänger i luften som jag inte skriver om här. Har även varit orolig för min framtid.
Hur montén har gått det här året ska vi inte ens tala om, endast ridit 2 lopp och båda gick katastrofalt dåligt!
 
Det känns som att allt är på väg åt rätt håll nu! Big Mama Dynamite kom in i mitt liv och träningen med henne går bra och vi trivs så himla bra tillsammans och första start är inplanerad, min vän har nyligen fått sin tumör bortopererad och operationen gick bra!
Gällande montén ser jag fram emot många roliga lopp tillsammans med Big M och förhoppningsvis på fler hästar också ;)
 
 
Jag ser fram emot 2013 och hoppas att det ska bli ett bra år! Ser fram emot roliga starter med Big M, och 2013 ska jag satsa mer på mig själv! Ta hand om mig själv bättre och inte försöka vara alla andra till lags hela tiden, jag ska skita i dom som skiter i mig! Jag ska äta bättre mat och äta mindre godis. Det tror jag kommer få mig piggare.
 
 
 

Veckans ämne: förebygga skador

 
Veckans Ämne; Hur gör ni för att förebygga skador, ex i ben osv.
 
 
 
 
Det finns väldigt många olika träningssätt på travhästar, en del låter dom gå 2 ggr/vecka och då bara riktigt hårda intervaller, en del låter dom gå 2 ggr/vecka men max i 1,30 tempo, en del tränar varannan dag osv.
Alla tycker ju att just deras sätt är det bästa för hästen, så förmodlingen finns det många som tycker att jag tränar mina fel likaså som jag kan tycka andra tränar sina fel.
 
Hemma är det ju egentligen bara Big M som jag bestämmer över hur hon ska tränas, men jag och Håkan tänker ganska så lika vad gällande träningen av hästarna, så Fraktura går lite under samma filosofi.
Jag gillar inte det där med att hästarna ska gå snabbt varje gång dem går och däremellan bara vila. Det om något tror jag sliter ut hästarna och även får dem att tröttna. Om vi skulle ut och springa 1 mil i fulltempo 2 ggr i veckan och bara sitta i soffan de andra dagarna, visst fasen skulle vi få ont i kroppen och bli utslitna och lättare drabbas av skador! Lite joggingpass däremellen för att hålla muskler och leder mjuka tror jag är bra!
 
Jag tror på varierad träning, och att det förebygger uppkomsten av skador och förslitningar, nu på vintern blir det lite mer samma träning, mest variation mellan snabbjobb, intervalträning och joggingpass. Men när ridbanan är användbar och backarna i skogen snöfria varieras det med dressyr, tömkörning och klättring. Hästarna får alltid skritta fram innan passet och skritta av efteråt, ibland får de rena skrittpass på en timme ungefär. De går de flesta av veckans dagar, c:a 2 vilodagar/vecka ibland 3 beroende på hur hårt de har gått och hur livet ser ut runt omkring.
Får väl skryta lite att dom gångerna jag var inne med Fidde till veterinären fick jag beröm över att jag hade en ovanligt bra musklad travhäst och att han var fint tränad och väldigt bra att han inte hade några förslitningsskador trots att han var byggd som han var. Riktigt roligt att få höra av en veterinär att man gjort ett gott arbete!
 
 
Dressyrträning
 
Intervallträning
 
Snabbjobb
 
Galoppträning
 
Tömkörning utförs av mamma
 
 
Jag har aldrig varit en sån som nattlindar hästarna varje kväll, eller masserar in benen med liniment efter varje träning och sådant där. Efter ett hårt träningspass med intervaller i djupsnö kan dem få nattlindor.
Ibland när vi tränat inne på travet använder jag linimentschampo.
 

Pigga hästar

Har ni haft en bra Jul?
 
Det har jag haft! På julafton var det en härlig julaftonsritt med Big M, ritten började med en liten fotografering innan vi gav oss iväg på en tur med snabbjobb som gick riktigt bra! Hon kändes fin! Bilderna från fotograferingen hittar ni i inlägget som är innan detta.
 
Resten av julafton firades med släktingar, massor av mat och choklad och fina julklappar. Det jag fick i hästväg var en snygg ryckhuva med tussar till Big M av Håkan, hon kommer bli jättesnygg i den, speciellt tillsammans med det matchande körtäcket som jag har beställt på CG som dom ska sy upp.
 
 
Jag vet att även ryckhuvan är köpt hos CG
 
Idag har Håkan och jag varit ute med Fraktura och Big M, Håkan körde sin och jag red min. Dom var pigga och glada båda 2! Det var lite skräck i slutet av rundan då det såg ut som att vi skulle möta stora lastbilen med orangeblinkande ljus, vi ökade som fan mot nästa infart och trodde inte vi skulle hinna fram, men så är den helt plötsligt bara borta! Då åkte den på en annan väg som går ganska nära vägen vi var på, i skymningen och de blinkande ljusen blev det en synvilla så det såg precis ut som att vi skulle möta den.
 
 
 
 

Bildbomb från igår

Här kommer en bildbomb från gårdagens fotografering:
 
Fotograf: Anette Bro-Söndergaard
 
Först lite porträttbilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dags att sätta lite fart, hundarna är med!
 
 
 
Ett par galoppbilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fast hon är ju trots allt travhäst, så ett par travbilder bjuder vi också på ;)
 
 
 
 
 
Och lite skritt :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

God Jul


Snöstorm!

Blir lite mobilinlägg här eftersom jag inte är hemma!

Här är det full snöstorm, vad har ni för väder?

Innan snön kom utan bara blåste som skam gav jag mig ut på en ridtur med Fraktura, det var bara att försöka hålla henne så lugn som bara möjligt och hålla sig i ;) skämt och sido, men hon har lite överskottsenergi nu, speciellt när det blåser så, hon höll sig i skinnet faktiskt och var lydig trots att hon helst ville springa springa springa.

Tänkte även ge mig ut med Big M, men hon hade fått ett balltramp i hagen, det var inget sår eller så men ena ballen var svullen och mjuk och hon ömmade, fick bli en borst- mysstund i stallet istället.


Fira ljuset

Idag vänder det  mot ljusare tider!
 
Det firar vi varje år, idag firades det med en härlig ridtur tillsammans med mamma och sedan åt jag mamma och Håkan räksmörgåsar!
 
Det finns allt fortfarande lite vägar att träna på, jag red Frakura och mamma Big M
 
 
Har även beställt Big M´s julklapp, ett körtäcke skall hon få :) har ju bara ridländtäcken och hon måste ju ha ett när hon går för vagn också!
Körtäcket kommer matcha julklappen jag kommer få av Håkan perfekt, fast jag har "glömt" vad jag får av honom ;)
 
 

Visste ni att...

Visste ni att...
 
Min tävlingsdress egentligen skulle varit svart och rosa? Jag hade målat upp den och börjat köpa rosa glasögon och rosa hjälmöverdrag mm.
Sedan fick jag mina sponsorer, och eftersom deras logga är blå och röd blir det inte så snyggt på en svart och rosa dress ;) Men glad för det är jag idag för jag är riktigt nöjd med mina tävlingsfärger och min dress!
 
 

Found a place

Hittade en ridväg där underlaget var godkänt!
 
Red "Hasslösarundan" med Big M idag, på den rundan var underlaget faktiskt helt godkänt. Hon fick jogga första halvan av rundan som uppvärmning, sedan fick hon gå fort c:a 2 km inklusive 2 lugnare travsnuttar förbi 2 hus.
Hon kändes fin, blev tom svettig trots att hon är klippt, men inget trött när vi var hemma i stallet igen.
 
 
Nöjd och glad häst efter träningen :)
 
Jag brukar alltid lägga en filt över rumpan och korset efter träningen medans jag borstar nu när det är kallt ute så att hästarna inte skall bli kalla. Lyfter bara upp filten när jag ska borsta bakdelen. Dem får också ländtäcke på sig när dem tränar, dubbla om det är riktigt kallt ute och de är helklippta.
 
Hur gör ni när det är kallt?
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.