Taggad inför imornLopp 9 häst 13 - håll alla tummar och tår ;)

Egon blev helklippt idag, ingen aning om hur han ser ut för Håkan gjorde detta mitt på dagen när jag var på jobbet. Han har fått massade av mamma och imorgon går han barfota fram för första gången i monté. Han har även fått vila idag, så imorgon lär han vara laddad ;)

Vi ska göra så gott vi kan från våran placering i fjärde volten längst in. Vi är taggade!!


Härliga väder!!

Jag blir verkligen så mycket piggare och gladare av sådant här väder som idag :) Efter jobbet så har jag varit ute på 2 underbara turer med Egon och Fraktura.Egon vart lite seg de förta 3-400 metrarna, men sedan så piggnade han på, kändes mjuk och fin i kroppen, han får nog jogga en liten kort tur imorgon med så han är lika mjuk och fin på torsdag!
Fraktura var nyskodd och nu utan brodd, otroligt stor skillnad i steget, kändes redan i skritten. Hon vart rätt stel, men bara de första 5-10 stegen, sedan var hon fin igen. Mycket finare än igår.

Fidde hann jag inte med idag, så imorgon blir det hans tur att komma ut en sväng. Jag har börjat trava och så med honom igen, så snart är det väl dags att testa honom på banan igen, jag hoppas verkligen han är bra igen då så jag slipper åka till Husaby hästklinik med honom.Tävling hos Johanna GrantJag är med och tävlar om detta grymt snygga schabrak med tillhörande huva hos Johanna Grant! som hålls i samarbete med www.chevalridsport.se 
Var med och tävla du också :)Montérace på torsdag

Äntligen är jag och Egon med i lopp! På torsdag bär det iväg mot Åby för att rida i näst sista loppet. Tävlingsabstinensen har varit hög så det ska bli riktigt roligt!

Det som blir mindre roligt är startspåret vi fick, såhär ser startlistan ut:
Som ni ser är vi häst nr 1 på 4:e volten. Dvs längst bak, längst in. Någon vinstchans finns överhuvudtaget inte, och chansen för att få pengar ligger på ganska låg procent. Men det ska bli intressant!


Testade "halvstängt"

I helgen har det inte blivit mycket bloggande. Jag har verkligen inte haft tid. I fredags lagade jag en 3-rätters middag åt Mamma Håkan och Stina. Lördagskvällen var det jobb på puben och på dagarna har jag tillbringat ute i stallet och på härliga ridturer med hästarna.Idag testade jag att sätta "halvstängt" på Fidde, inte riktigt halvstängt utan sådana där vadderade ludd som man sätter på sidostycket så att det fungerar som halvstängt. Våran tanke var att han inte skulle våga vända då och kanske även inte kunna titta så mycket.
Detta hjälpte inte, hans beteende var detsamma och han var riktigt störd av dem, skakade på huvudet och såg riktigt skeptisk ut med öronen åt sidorna. Han blev även lite bakskygg och väldigt pigg, jag hade Kajsa och Egon framför mig som bromskloss som tur var, han sprang mest på snedden och låg på. Efter en kort runda var han svettig, så inga mer ludd på honom.
Jag har valt att ha det som det är när jag rider, vi får ta våra strider, sedan får självklart Håkan testa blinkers eller helstängt när han hjälper mig och kör honom om han vill. Det kan ju funka, men jag tror han kommer reagera på samma sätt med det.


Häääärligt


Gammal bild


Underbart väder ute idag! Solen skiner, det är plusgrader ute och vägarna är fina. Jag och Egon har haft en riktigt härlig tur i solskenet.
Han var lika taggad som jag i början och rätt som det var försvann hela halsen och huvudet, ponnyhacket på så jag tänkte börjar han en bockserie nu flyger jag som en vante utan att kunna göra något, så jag röt till på han och då tog han upp huvudet igen och struntade i att börja bocka - snell hest :)
Sedan kom han på att han var lite stel idag, så då ville han inte riktigt gå fram, men när han var uppvärmd så blev han pigg och glad igen.
Hade tänkt att bara jogga, men det blev att vi travade lite snabbt ändå ;) vi hade sååå kul ^^Gymmet idag

Idag efter jobbet har jag varit och tränat på gymmet, trodde fakiskt inte att jag skulle orka någonting med benen idag eftersom jag har haft så ont i dem att jag nästan var beredd att hugga av dem, men det gick faktiskt bra! Tränade ben, rygg och mage idag, lite armar med eftersom det kommer på köpet i 2 av de maskiner som tränar rygg. Ben och rygg musklerna tränar jag för monténs skull och magen tränar jag för att rygg och mage måste tränas lika mycket för att det ska bli bra, sedan vill jag gärna få en platt mage också ;)

Jag har helt andra mål med träningen nu än vad jag hade för ett par årsedan, och målen jag har idag har även gjort träningen mycket roligare.


3 år gammal bild

För c:a 3 årsedan var det för att förbränna fett jag gick på gym, på bilden ovan vägde jag 48 kg till mina 172 cm, då hade jag 4 kg kvar till min målvikt på 44 kg.

Idag väger jag ett X antal kilo mer och nu tränar jag på gym för att få mer muskler och bli starkare och gå upp ett par kilo i muskelmassa. Jag vill absolut inte gå ner i vikt, dels för att det inte är hälsosamt att väga för lite och dels för att slippa rida med vikter i montén. Det är främst för att bli en starkare och bättre montéryttare som jag går och tränar på gymmet.
Vårkänslor

Idag har jag fått lite vårkänslor i kroppen, så himla härligt väder, och hann ut med 1 häst medans det var LJUST ute!!! Nu dröjer det inte länge tills man slipper detta eviga mörker.


Snart kommer sommaren :)

Jag har varit ute på en riktigt mysig ridtur i vårvädret tillsammans med mamma. Hon red sin Poppe och jag Egon, halvblod är ju något långsammare än varmblod, men idag lyckades faktiskt Egon att få en flytande trav bakom Poppe, det kändes som att Egon var lite stolt över sig själv över det, och han njöt lika mycket som jag av vädret.
Mamma var gullig och tömkörde Fidde åt mig medans jag mockade. Han hade skött sig bra, underlaget på ridbanan var bra också, så kanske ska ta en svängom där med Fidde på torsdag ^^


Planera vardagen

Jag känner att jag behöver få ordning på vardagen, hitta kryphål att samla energi och strukurera upp! Det känns som att jag aldrig hinner någonting och någonting blir aldrig av. Jag jobbar, åker till stallet, sover...ja så mycket mer hinns inte med. Så nu har jag gjort iordning ett "schema" som ska göra att jag hinner mer och kan samla lite mer energi.

Jag har haft svårt att få ihop min vardag på ett bra sätt när jag jobbar halv 7 till 4 mån-tor, till 1 på fredagar. Efter jobbet åker jag ut till stallet, kommer sedan hem mellan halv 8 och halv 9 varje kväll, sedan upp och jobba dagen efter igen, noll energi, får ångest de dagar jag bara inte orkar åka till stallet efter jobbet utan bara åker hem och deckar ihop.
Hinner sällan med vardagssysslorna ordentligt då jag vid 9 på kvällen då jag hunnit duscha och så inte har någon ork kvar till någonting utan bara vill sova. 

"Schemat" går ut på att Fidde går 4 dagar i veckan, vilar 3 dagar i veckan. Samma dagar som Fidde tränar så tränar jag också antingen Egon eller Fraktura, beroende på vem av dem som Håkan har varit ute med, eller alla 3. Vill Håkan att jag kommer ut och tränar någon häst en av dem andra dagarna gör jag givetvis detta.

Mitt "schema" kommer att se ut såhär:

Måndag: Gym
Tisdag: Vila
Onsdag: Träning av hästarna
Torsdag: Gym
Fredag: Träning av hästarna
Lördag: Träning av hästarna
Söndag: Träning av hästarna

Måndag, Tisdag och Torsdag mockar mamma min box och Fredag, Lördag och Söndag mockar jag mammas box, onsdagar mockar vi våra egna boxar.
Jag hoppas att detta "schema" ska ge mig mer energi och även mindre ångest de dagar jag inte åker ut till stallet.
Jag kommer få avsevärt mycket mer tid åt vardagliga saker som träning, matlagning till matlådor, städning, tvättning och handling. Jag kan lättare planera in tid att spendera med mina kompisar och jag får en dag i veckan som är till för att vila.

I detta "schema" blir det bara onsdagar som jag kommer hem sent, och då har jag tid att ordna matlåda till dagen efter mm dagen innan då jag har min vilodag. Jag slipper all stress i vardagen samtidigt som hästarna blir tränade kontinuerligt.

Jag tror att detta kommer bli riktigt bra :) tänkte börja med detta nästa vecka!


Dagen på travet

Det var jobbigt imorse att gå upp tidigt IGEN. Men jag hade packat alla grejor och så igårkväll så det var bara att lyfta ut i bilen och lasta hästarna och åka.
Ställde in dem i gäststallarna och såg till att de hade mat och vatten, sedan var det dags att börja leda hästar, ut med nästan alla i hagarna. Sedan kunde mamma sköta resten själv så jag kunde gå och träna mina hästar.

Jag började med Egon, självklart så blev det typ snöstorm precis när jag hade fått på all utrustning och skulle bege mig ut. Snöstorm på töande mark, banorna var riktigt kletiga och tunga, banpersonalen gjorde allt för att få dem så fina som möjligt, men det är ju omöjligt att få dem icke kletiga och inte tunga i sådant här väder när det töar och är källossning (stavning?)Egon gick bra idag, red honom på vanligt bett idag då jag hade glömt deltat hemma, men det gick riktigt bra ändå, han surade lite över vädret och de stora vattenpölarna på skogsslingan, men det gick att ta sig förbi dem ute på kanten av banan.
Red sedan ett 2000-meters jobb på unghästbanan, den var väldigt tung så efter 1500 m blev han riktigt trött, men svarade ändå när jag bad honom öka de sista 200 metrarna.Min sadel fick hänga på tork en stund innan jag gav mig iväg med Fraktura.

Fraktura skulle bara gå lugnt idag, hon gick hårt torsdags nämligen. Hon kändes riktigt fin i travet idag, pigg och spänstig i steget men ändå lydig. Hon fick jogga i ytterkanten av unghästbanan då den var mycket finare än skogsslingan. Hon hade nog förväntat sig att få springa snabbt så skritta av på väg till gäststallarna igen var inte riktigt så kul tyckte hon.
Mamma hade hunnit skifta hästar i hagarna och göra färdigt, så när jag var klar så var det dags för lunch, kycklingkebabrulle! Det är riktigt gott. Jag mockade lilla stallet medan mamma städade lite i fikarummet och fodrade, sen var det bara att ta in alla hästarna så var vi klara :)

Nu är det sogghäng som gäller resten av kvällen ;)


Till travet imorn

Jag hade sett fram emot en välbehövlig sovmorgon imorn, men så blir det inte, istället blir det att gå upp tidigt och bege sig till travet och jobba, tar med mig Egon och Fraktura också, Egon ska gå jobb och Fraktura ska jag bara rida lite lätt med.

Denna gången ska jag ta med mig halkskydd, lite lättare att leda massa hästar på is då.

Varit ute med Fidde idag, det gick inte bra! Han stog nog mer på bakbenen än vad han gick bra. Han har ju en vilo/skrittperiod för att han ska vila sina bakben, detta gör man inte genom att hålla på och stegra sig, men jag tror inte riktigt han förstår det ;) Han blir alltid dum om han vilat ett par dagar och dagens väder gjorde inte hans temperament direkt bättre.
Funderade på hur han mådde sedan när hästarna skulle få kvällsfoder, då trodde jag han skulle försöka springa igenom boxväggen när jag hällde havren i krubban, han blev verkligen skiträdd.


Startprissumman inte allt!

Det känns som att många hästtränare med flera är ganska så besatta av hur mycket pengar hästen har sprungit in, speciellt när det handlar om att starta i monté. Orden att "hästen måste springa in mer pengar först" har jag hört både på hemmabanan och över internet i bloggar facebook mm när det kommer på tal om monté för en häst.  Men hur mycket pengar hästen har sprungit in är inte alltid allt! Jag förstår ju också att det kan vara tufft för en häst som sprungit in  25.000 kr att starta mot miljonhästar men där har vi ju ytterligheter (som tyvärr många montéproppar tillåter).
Men om det är en häst som sprungit in 100.000 ska starta mot en häst som tjänat in 500.000 behöver det inte alltid betyda att den som sprungit in 500.000 är bättre.
Den som sprungit in mindre pengar kanske inte har startat lika många lopp och då inte haft chansen att springa in så mycket pengar även om den lätt skulle kunna gjort det.
Den som sprungit in mer kan ha gått massor med lopp och vunnit dem rätta med höga prispengar och samlat in resten av pengarna genom 8:e platser som gett pengar.
Den som sprungit in mer kanske för tillfället inte är i någon bra form medan den som sprungit in mindre just nu är i sitt livs form, ja ni förstår vad jag vill ha fram?
Har man en häst som inte har startat så mycket men som man vet är bra tycker inte jag att man ska skrämmas av motståndarna för att dem har höga startprissummor, krossa dem istället ;)


Saknar mina hästar <3

Jag har haft en underbar eftermiddag med den bästa vännen man kan ha <3 nu är jag hemma för jag ska jobba övertid imorgon, vi börjar jobbet omänskligt tidigt redan på veckodagarna då vår egentliga arbetstid är, och då det blir så att vi måste jobba övertid på lördagar så börjar vi ännu tidigare! Jag som månar om mina sovmorgonar som jag så väl behöver.

Mina älskade hästar har jag inte träffat sedan i måndags, var i stallet i tisdags men då mockade jag bara och stressade sedan vidare till travet eftersom Exxy skulle starta. Hade lite ångest i eftermiddags när solen lyste och jag inte åkte ut till stallet och tog ridturer med hästarna, men den ångesten tog min älskade vän snabbt bort :)


Sommar <3

Jag ser fram emot att andas lite stallukt imorgon efter jobbet :)Galopptrav

Dagens citat:

" Var det sulkytrav eller galopptrav? "
" Galopptrav? "
" Ja, sådan trav där man sitter på hästen. "
" Det kallas ju annars för monté ;) "


Ja ibland kan det bli lite fel för kollegor som inte är så inne i travsvängen ;)


Sittande benpress


Sittande benpress är en riktigt bra övning för benmusklerna, tycker att övningen tar de muskler som arbetar i montéridningen riktigt bra. Tänkte dela med mig om ett tips om hur du utnyttjar denna övning till max!
Det är ingen idé att sitta som jag har sett många äldre gubbar på gymmet göra, sätta på massor av vikt och köra 10 snabba reps. Då tränar man inte upp styrkan på ett optimalt sätt.

Utför övningen långsamt istället och när du kommer i det läget som på bilden, håll kvar där ett tag innan du går på nästa rep. Då tar övningen mycket mer.
Se bara till att ställa in ryggstödet så att du fortfarande har vikten kvar i benen i detta läget där du håller still.Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.