BootsGanska så ofta när man bläddrar runt på bloggar osv så ser jag ryttare som använder boots på alla 4 hovarna på sina hästar. Jag förstår verkligen inte varför?
Tunga boots på travhästar i fram är ju vanligt på hästar som gärna slår över till galopp, tunga boots i bak på travhästar i bak används för att tynga ner dem när man behöver andra på balansen eller hästen tar för stora kliv med bakkärran.
Boots i fram kan även användas för att minimera balltramp och skador av broddarna.
Men jag kan verkligen inte se nyttan med att använda boots runt om, är den för lätt i bak eller för lätt i fram ger det ju ingen effekt med lika tunga boots både fram och bak? Är det för att det skulle vara snyggt man har boots både fram och bak? (syftar få främst på mode-hästbloggarna) min åsikt är i alla fall att det inte är ett dugg snyggt med boots runt om, det sliter bara onödigt mycket på hästen då den går tyngd mer än vad den behöver!Rosa hår

Ofta man ser 2 stycken med rosa hår under samma dag? Först en tjej som åkte med samma buss som mig när jag var på väg ut till stallet, och sedan när jag skulle åka hem från stallet gick det av en tjej med rosa hår. Pink is the new blonde ;)
Såhär ser jag ut i rosa hår:
I stallet idag var det svinkallt, och eftersom jag har ont i halsen och är lite smått febrig kände jag inte för att ge mig ut i kylan och rida, så jag har bara mockat och gjort iordning och så.Vad har du under dressen?

Jag tycket att det är jätteviktigt med bekväma kläder på sig när man rider lopp, så tänkte här lägga upp ett inlägg där ni får se vad jag har på mig under tävlingsdressen:
Jag använder alltid ett vitt set av Pierre Robert sport collection när jag rider lopp, bekvämare underkläder går inte att hitta! Jag har flera set från Pierre Robert.

På benen har jag ett par vanliga jockeybyxor, men tycker att dem är en aning genomskilniga, så under har jag ett par vanliga vita bomullsleggins.


Tröjan jag använder är en tajt polotröja, den är såpass tajt att den fyller funktion som både linne och tröja, egentligen hatar jag polotröjor, tycker att det både är fult och obekvämt, men den jag har under dressen är faktiskt riktigt skön, och med den tajta polo-kragen slipper man få grus och sand innanför BH:n under loppet ;)På fötterna använder jag stödstrumpor, det är inte bara pensionärer som använder stödstrumpor, jag måste säga att dem är riktigt bekväma att rida med, som namnet säger så får både fot och ben riktigt bra stöd av strumpan, den är lite tjockare än vanliga ridstrumpor över smalbenen vilket jag tycker är bra. Om du ska köpa stödstrumpor är det viktigt att du mäter benen ordentligt, och detta på morgonen då dem inte är något svullna innan du går till apoteket för att köpa dem.


Vad har ni på er för kläder under dressen när ni rider lopp?


Lila på en valackDiskriminerande med lila på en valack? Neej då, Fidde älskar sina lika skydd ;)

Skämt och sido, jag använder dem när det är riktigt lerigt ute för att slippa smutsa ner dem vita allt för mkt, dessa är ändå så gamla och utslitna, hade dem på Noblesse innan vi sålde henne :)


Minska glappet inom monténMånga vill minska glappet mellan ryttarna i montén för att öka statusen för montén och få jämnare lopp, men istället är utveckligen som sker tvärtom, och om ingenting görs så kommer glappet mellan ryttarna bara öka mer och mer.
Som ny i sporten behöver man få lopp i kroppen och massor av rutin.
Men de som får uppsittningarna, det är ryttarna med kända namn som redan har massor av rutin, och för varje lopp dem får rida, ju bättre blir dem - detta syns givetvis på resultaten, och ju bättre resultat - ju fler uppsittningar...ni ser cirkeln?
Kvar blir dem som verkligen behöver få rutinen, de som sällan får komma ut i lopp, de som får rida något lopp då och då på egentligen "pensionerade" hästar och då inte får chansen att visa vad dem egentligen går för!
Har man inte massor med snälla kontakter inom travet som vågar satsa på en som ny montéryttare så har man inte en chans att få uppsittningar, då är enda utvägen att köpa sig egna travhästar, skaffa tränarlicens och tävla sina egna, har man tur får man tag på en bra häst som kan ge en några segrar i ryttarstatistiken, då kan uppsittningarna börja rulla igång, har man otur och kanske inte får tag i den bästa hästen får man vara glad om man får rida några få lopp per år när hästen kommer med, det bygger man ingen erfarenhet och rutin på.Travtränare väljer bara ryttare med kända namn till sina hästar som ska ut i montélopp, har man inte chansen att bygga sig ett namn så kommer man aldrig in i sporten!! - glappet växer sig bara större och större!!

Så det är ju väldigt lätt för ryttare med flera uppsittningar i veckan att sitta och säga: ja nu måste vi minska glappet mellan ryttarna i loppen, det är ingen idé att nervärdera oss nya ryttare bara för att vi inte får chansen att visa framfötterna. Det ger oss inte mer rutin!Premiär ridturen

Igår tog mamma premiär-ridturen på sin Popitopp, innan så har han inte haft bra brodd, tappat skorna med mera, så igår var det dags :)
Jag var med henne ut eftersom vi inte vet hur mycket vår nya "lilla" kille är riden innan, då är det väldigt bra att vara 2 åtminstone de första gångerna med tanke på att vi inte känner hästen, han känner inte oss och han kanske inte är världsvan vid att folk rider honom.
Vi gick först en bit, sedan satt mamma upp när vi var i skogen medan jag höll i hästen. Han blev något piggare när hon satt upp men han skötte sig väl, mamma satt av sedan efter ett tag då det skulle vara väldigt onödigt om det hände något första gången.

När vi kom tillbaka till stallet satt hon upp på ridbanan igen och red lite markarbete i skritt på honom, går ju inte direkt trava på en stenhård ridbana.


Han verkar himla snäll, så jag tror han kommer passa mamma bra :) han är lite bufflig i sitt sätt, men han är ju fortfarande bäbis och väldigt stor, så det är inte alltid lätt att hålla koll på kroppen, med uppfostran och mognad tror jag han kommer bli jättebra även på den biten :)


Bildbomb Popitopp

Jag lovade er en bildbomb på mammas nya häst för typ 2 veckor sedan, men sedan har jag aldrig haft tillfälle för att fota i dagsljus förrens idag.


Gårdagens banjobb


Värmning

Är inte så glad idag. Eftersom vi inte fick något eget lopp eller fick starta på egen volt på provloppen red vi ett eget banjobb efter det att provloppen var slut.
Voltningen gick bra och jag skulle ta täten eftersom det var jag som hade klocka, men Fidde var absolut inte bra, han galopperade bak och travade i fram, speciellt i kurvorna, på raksidorna kunde han trava rätt bra, men han kändes ändå inte bra i steget.
Allra värst kändes han i sista sväng innan upploppet, hade lust att bryta och styra av, kände att jag inte kan göra det precis innan upploppet, han fick gå i mål, men jag bromsade upp tempot tills han gick helt rent så fick han jogga in i mål. Egon var väl heller inte så bra, trots att Fidde och jag joggade upploppet kom Egon inte ikapp förrens strax innan mål. Fraktura var fin, men det hade jag inte räknat med något annat eftersom hon har varit riktigt fin senaste tiden, hade dock räknat med att Fidde skulle vart lika fin, men han travade ju inte alls :/


Jag ska testa han på banan i sulky en gång nu, Håkan ska få köra han så han kan hjälpa Fidde i kurvorna med stängerna på sulkyn, eventuellt även ändra om balansen på Fidde, lätta han bak o sätta på skalpers och tynga ner han i fram med tunga boots och se om det kan bli bättre.
Kan även varit så att han behövde bättre grepp, men när Fraktura som är väldigt beroende av att få bra grepp travar bra så tror jag inte att det hade med saken att göra-
Travar han inte bra i sulky nästa gång tar jag honom till Husaby hästklinik och kollar upp honom.

På intervallträningen på rakbanan senaste veckorna har han varit så himla fin, i onsdags gick han 6 intervaller i något för snabba tempot för intervaller på 1,23 och travade hur fint som helst, det är i kurvorna detta problem dök upp, men jag tycker inte han travade så bra på raksträckorna på banan igår heller.


Axevalla hatar monté

På hemsidan stod det att det blir lopp om det är 3 stycken, så jag fixade ihop så att vi blev 3 ekipage till ett montélopp, ringde och anmälde till telefonsvararen och bad dem ringa upp då jag hade lite frågor.
Innan jag hann ställa någon av mina frågor så får jag veta att vi har blivit inplacerade i olika lopp bland sulkyhästarna.
Egon skulle få starta autostart och Fraktura och Fidde voltstart, men inte på 20 meters tillägg bakom sulkyhästarna utan mitt bland dem som vanliga startande fast vi satt på ryggen istället.
Detta tackade vi nej till att vara med på. På andra banor får alltid montéhästarna starta med 20-40 meters tillägg om det blir så att monté- och sulkyhästarna måste blandas, detta är ju pga säkerheten i loppen, men de kunde inte förstå varför vi inte ville starta bland sulkyhästarna, med massor av hästben och sulkuhjul är det inte direkt säkert.
Frågade varför det inte blev något enskilt montélopp då det stod på hemsidan att det blir lopp om det är 3 hästar eller fler anmälda, men fick då till svar att skall det bli ett montélopp får det allt vara fler montéhästar.
Efter många om och men och frågan av mig och vi inte kunde få vara med i samma lopp med alla 3 och då starta på en egen volt med tillägg kunde vi möjligtvis få det i provloppet med idealtid på 1,25, men själva orsaken att jag ville vara med i provlopp med Fidde från början var för att se om han klarade kvaltiden, och då vill jag ju helst rida på snabbare än 1,25 som är gränsen för att klara ett montékval.

Summa av summarum så rider vi 3 ett banjobb med hästarna efter det att provloppen är slut istället!


ZonterapiEftersom behandlingen sist inte hjälpte någonting med mina ben så fick jag zonterapi idag istället för att se om det kan ge effekt. Första gången jag fick zonterapi men det var riktigt skönt och fötterna kändes härliga efteråt, spännande att se hur benen reagerar också, det är ju trots allt dom som ska bli bra.
Jag fick en burk arnica tabletter.

Arnica känner säkert många av er läsare som håller på med hästar till. Arnica gel är ju någonting som finns i var och varannat stall och även sådana tabletter jag har fått är vanligt att man ger till hästar, men tydligen ska det vara bra för människor som har problem med muskler med. Resultaten skulle visa sig efter bara ett par dagar, så det ska bli riktigt spännande :)


BehandlingDet är inte hästarna som ska få behandling, utan jag. Ska iväg för 2:a behandlingen för mina ben, förra gången gav det ingen effekt, men skulle gå 3 gånger, och händer inget efter 3:e gången så var det ingen idé att fortsätta behandlingen, då hjälper den inte.
Så det ska bli spännande att se vad som händer nu andra gången.
Ber om ursäkt

Jag ber om ursäkt för min dåliga uppdatering i veckan, jag har (som vanligt) varit väldigt trött och har prioriterat att försöka få mig extra sömn iställer för att ha prioriterat bloggen denna veckan.

Jag ska försöka skärpa till uppdateringen här nu framöver så den blir den vanliga igen.

Några önskeinlägg?


Ordnat provlopp


Fraktura och jag på unghästbanan i höstas

Det går ju provlopp på Axevalla nu på lördag. Hade tänkt att Fidde skulle starta då för att se hur han står inför kval, så läste jag att man även kunde anmäla för provlopp i monté, och det är ju i monté han ska kvala, och för att det ska bli lopp så ska det vara minst 3 startande, så idag har jag pysslat ihop så vi är 3 startande.

Om inga fler anmäler sig till montéprovloppet är alla startande montéhästar från vårt stall ;)

Jag på Fidde
Kajsa på Fraktura
Linda på Egon

Så om några Axevalla ryttare/tränare/ägare är intresserade, passa på att anmäla er till provloppet i monté nu på lördag!! Ju fler desto roligare!!!PW
Idag har jag varit ute på en PW med Fidde, hade tänkt att rida i snön som har kommit nu, men Fidde hade fått ett skumt sår på magen som börjar ungefär där sadel/bukgjorden sitter. Ingen av oss kunde lista ut vad han har gjort, men en teori är att han har fastnat med täcket på något sätt när han legat ner eller rullat sig så att täckesgjorden bränt honom, en annan är att han på något sätt skadat sig på en pinne, jag tror mest på första teorin då det inte är någon "rispsår" utan mer skulle kunna liknas vid brännsår från gjorden.

Att vara ute på PW med Fidde är verkligen ett bra sätt att motionera på, han har så otroligt snabb skritt så det är riktigt svårt att hänga med honom, och han går fortare ju längre man är ute. Det gillar jag "en bra skritt betyder en bra trav"

Eventuellt blir det en sväng till travet på onsdag, så imorgon får det bli en ridtur ändå, förhoppningsvis har såret hunnit läka lite grann och om jag tar antislip-gelpaden under sadeln och en förbygel så kan man ju hålla tummarna för att sadelgjorden inte ska glida bak så den hamnar där, det beror på hur det ser ut imorgon.


Martingal i löpJag använder ganska ofta martingal på 2 av hästarna hemma, Fraktura och Fidde så dem kan börja kasta med huvudet när dom har lite för bråttom. Martingalen är då ett bra hjälpmedel som gör att dem inte kan göra detta i så stor utsträckning samtidigt som den inte har någon inverkan när hästen inte kastar med huvudet.


Men jag använder inte martingal i lopp, även om kanske framför allt Fraktura skulle behöva det under defilering och voltning, men under lopp vill jag ha så lite utrustning på som möjligt, och en martingal över bröstan som redan är på blir det lite för mycket enligt mig, det ser framför allt inte snyggt ut och det blir 2 remmar istället för 1 mellan frambenen. Jag har hört att många tycker, inklusive jag själv att ju mindre hjälptyglar mm man kan ha under löp ju bättre är det!
Om hästen inte är ridbar utan martingal skulle jag givetvis då ha en på, men undviker gärna i största möjliga mån.

Använder ni martingal i löp?


Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.