Bildbomb Monté

Det var även ett montélopp i Fredags på Vaggeryd, fotade lite under loppet, så här kommer en bildbomb från det loppet:
 
 
Segrade loppet gjorde hästen Myzeb Mcgee med ryttaren, uppfödaren, ägaren och tränaren Eva Pettersson i sadeln. Stort Grattis!!
 

Shoppat

Det kom in nya schabrak till Håkans Häst och Hund i veckan. Tyckte dom var riktigt snygga, så jag var bara tvungen att köpa ett ;)
 
 
Nu är ju Fidde en aning solblekt, men sen när han är svart igen kommer det bli en så himla snygg kontrast med det orangea :)
 

Bilder från Frakturas lopp

 Nytt rekord på 1640 och sista peng. Hon gjorde sitt bästa för dagen!

 


The Right Way

På Fredag rider vi The right way!! Ska bli riktigt spännande att rida ett lopp i högervarv, kul att se hur hästarna reagerar också ^^ Super Egon är det jag ska rida!
 
 
Ruskigt bra hästar och duktiga ryttare, vi får göra så gott vi kan och se loppet som en erfarenhet! Kollar man i raderna har vi i vilket fall ingen press på oss ;)
 
 
 

Hoppat halvblod

När 3 hästar är klara är det bara att hoppa upp på 4:e :) Har varit iväg och ridit ett halvblod som heter Fighter hos en bekant som jag red hos ganska mycket för ungefär 7 årsedan (vad gammal jag låter :P)
Det var lääääängesedan jag galopperade, om man räknar bort korta oavsiktliga galoppet på travbanan vill säga, det var mycket mer steg i traven också, väldigt stor skillnad mot att rida travhästarna hemma. Fighter var riktigt rolig att rida, fast han var lite slö, mot slutet vaknade han till. Alla hästar tycks vara lite slöa idag, jag tror det har med vädret att göra!
Härligt att hoppa i galopp igen, riktigt kul var det!!
 
 
 
 
 
Också lite nedvarvning efter hoppningen:
 
 
 

Alla hästar gått

Är precis klar med sista hästen av 3, har varit ute och ridit med alla hästarna idag :)
 
 
Fraktura fick sig en skritttur, Fidde en lätt joggingtur och Egon fick gå lätt intervallträning.
 
Jag var beredd på det mesta innan ridturen med Fidde, jag vet ju hur han kan bli efter vila, men han var jättesnäll idag :) inga dumheter eller bus, inte stressad och han var lydig! Sådär lagom pigg och inget halt, så skadan han fick i hagen har läkt ut fint :) supernöjd med han idag!
 
Egon vart inte piggast i världen precis, han brukar alltid tända till i intervallträning, men inte idag, han kändes tung och hade bara egen motor på hemmåtvändorna, så det fick räcka med 5. Det är ju ganska kvavt ute, så vi får skylla på det ;)
 

En sväng med Egon

Har varit ute en sväng med Egon idag. Vi hade relativt tur med vädret iaf, regnade lite i början och lite i slutet, inte så farligt. Men jag kan lova att man svettades i regnkläder idag! Det var varmt och extremt kvalmigt ute. Egon kändes fin idag, inte så pigg, men inte lat heller. Fiddes svullnad i bakbenet hade äntligen lagt sig idag, men då hade han tappat en sko istället, och självklart på den trasiga hoven, så han fick en extra vilodag. Han ska få en ny sko imorgon så vi kan ge oss ut på en lugn liten tur imorgon, mycket skritt och lite john, kan man ju hoppas på ;) jag vet ju hur han blir när han har vilat ett tag ha ha :P


Mot Vaggeryd

Nu rullar bilen mot Vaggeryd! Fraktura startar i lopp 2 och har startnr 3 bakom bilen med Stefan Söderkvist i Sulkyn. Goda förutsättningar men tufft motstånd! Synd att vi inte startar i montéloppet, betydligt lättare lopp där ;) dock vet man ju inte hur hon beter sig i autostart under ryttare.


Beställt grejer

Jag har beställt hem lite grejer av Håkans Häst & Hund :)
 
Bl a ett helstängt norskt huvudlag, Fidde fungerar ju bra på det ute i skogen, har hittils lånat en väns då han har gått med det. Anledningen till att jag inte köper ett vanligt helstängt till honom utan ett norskt är för att då kan jag ju använda det som ett norskt i framtida tävlingar och som helstängd huvudlag hemma i skogen.
 
 
 
 
Eftersom att Fidde blir nervös när han kommer till banan och då även dålig i magen så ska han få en skitlapp för att slippa arga kuskar i framtiden ;)
 
Han ska också få ett par knäkappor nu när han går med tyngre boots i fram
 
 
 
Det är bra med Håkans Häst & Hund, om han inte har det du vill ha hemma i butiken beställer han hem det :)
 
 
 
 
 
 
 

Hästarna får vänta

Hästarna får vänta med att träna tills ikväll ;)


Sadlar

Fick ett önskemål om ett inlägg där jag skrivet om hur jag provade och valde min sadel, självklart kan jag göra det!
 
Jag vet inte om det är min montésadel du är nyfiken på eller mina andra sadlar? Därför tänkte jag att jag tar med allihop i inlägget.
 
 
Min nuvarande montésadel valde jag för att alla jag pratat med talat så väl om Zilco-sadlarna, även läst på många bloggar och på FB mm att alla som köpt Zilcos sadlar varit väldigt nöjda med dem.
Största anledningen till att jag bytte från min Santa Cruz som jag hade innan var att vulstren/knästöden på Santa cruzen var så låga och jag är lång, så när jag ville korta lädren hamnade knäna utanför sadeln vilket inte var särskilt bekvämt. Zilcos sadlar har höga och bra knästöd som dessutom är fyllda med gel för att bli så bekväma som möjligt,
Och det var som alla andra hade sagt, det är en enorm stor skillnad! Jag älskar min Zilco-sadel, superbekväm, man får så otroligt bra balans i den och det är inte alls lika ansträngande för benen att stå i den jämfört med min gamla sadel, verkligen supernöjd!!
Montésadlar provar man inte, det är one-size fits all, Zilco-sadlarna är ju små och"flexibla" (kan vidgas och pressas ihop) vilket gör att både kall- och varmblod kan ha dem. Min Santa Cruz är jag dock osäker på om den skulle passa på ett kallblod då den sadeln har bom och på så vis inte är lika flexibel.
 
 
 
Fidde har till vardags en Globus Clic. Sadeln är tyvärr värdelös att rida fort i, de stora klossarna under vulstrena gör att sadeln bestämmer hur pass korta stigläder man kan ha och gör att benen hamnar i en korrekt ställning för vanlig ridning, detta gör det jobbigt att ställa sig i en bekväm sits att rida fort i och man får fruktansvärd kramp i vaderna (när jag använder monté eller den andra sadeln är det inte ens jobbigt för vaderna).
Men när man bara rider ut och joggar Fidde är den väldigt bekväm och man får riktigt bra balans i den vilket är mycket bra när man rider galna Fidde som både kan tvärvända, studsa omkring eller ställa sig på bakbenen när man rider. Länger man lädrena när man ska rida dressyr känns det nästan som att sitta i en dressyrsadel fast det egentligen är en sadel mer mot hoppning.
Jag provade den här sadeln bara av en ren slump då den låg på provsittningspallen i affären, jag satt bara upp för skojs skull och blev kär direkt då den är så bekväm, och lyckligtvis låg den bra på Fidde med, fick provrida med den en gång innan jag bestämde mig för den.
 
 
 
Egon och Fraktura delar på en Pessoa Blyth Tait, den sadeln har inte jag valt, dom hade redan den sadeln när jag började rida dem :) eller rättare sagt, Egon hade den, Fraktura var inte inriden då, men den passar båda hästarna fint.
Denna lånar jag också till Fidde då vi ska rida fort, då den faktiskt är lika bekväm att rida fort i som en montésadel! Man kan lätt använda den även i banjobb osv, helt underbar! Anledningen till att den är så bekväm att sitta mer i montésits i är för att det är en fälttävlanssadel och på så vis är byggd för att vara smidig att sitta i lätt sits i.
Jag skulle ha fått låna den även till Fidde från början, men den låg inte bra på honom när han kom till mig, nu ligger den bra på honom nu när han har biffat till sig, men nu har jag ju redan en egen sadel till honom och sedan är det bra att ha 2 vanliga sadlar när man ska ut och rida tillsammans med någon. När Fraktura och Egon ska ut samtidigt får Fraktura ha Globus Clic sadeln då den ligger riktigt bra på henne men inte passar Egon alls, konstigt eftersom Pessoa Blyth Tait sadeln ligger då bra på dem båda.
 
Har ingen bild på Pessoa sadeln när den ligger på hästarna så att man ser hur den ser ut, men hittade en produktbild på den :)
 
 
 

Skadad :/

Min lilla kille har skadat sig i hagen idag :/ inget allvarligt som tur är, men tycker synd om honom att han måste ha ont. Skadan har resulterat i ett relativt ytligt sår men ganska svullet och värkande bakben. Lär ju bli ett snyggt överben över det redan befintliga överbenet :/
Jag var ute och gick med han en liten sväng, i skritten gick han på bra, men det märks ändå tydligt att han har ont i benet.
 
 
Hoppas han blir bra fort igen <3 han får inte följa med in till travet och gå intervallträning imorgon iaf, jag ska rida Egon istället.
 
De andra 2 har vi varit ute en sväng med iaf :)
 

Med eller utan

Vad tycker ni är snyggast? Med eller utan hovskägg? Vad brukar ni frisera på hästen och vad lämnar ni kvar??


Hoppat :)

 
Jag och Fidde har hoppat idag! Det gick jättebra, det var nog 3:e gången vi hoppade tillsammans, vi hoppade 2 gånger förra sommaren också, så nu var det ett tagsedan sist,
Jag hade byggt upp ett litet kryss på banan som jag tyckte var lagom, medans jag skrittade fram kom Håkan, så han hjälpte mig lite, och han höjde upp hindret ganska bra. Inte högt i andras ögon, kanske 60-70 cm någonting,
Fidde hoppade, och relativt bra, han sänkte rumpan och bakbenen lite för tidigt i hoppet,men det var mitt fel, jag litade inte på att han skulle hoppa så jag blev lite efter i hoppet, samtidigt som jag rätade upp mig för tidigt, så jag lurade honom i hopperna, efter ett par språng började jag lita på att han faktiskt skulle hoppa och följde då med bättre i sprången och då hoppade han bättre!
Även dressyren i värmningen fungerade bra idag, efter hoppningen var han lite för laddad och ville inte gå ner i tempo, men gick hyffsat bra ändå, för att vara han :) Stolt hästägare idag! Han börjar arta sig,min lilla häst!!
 

På g mot stallet

Sitter på bussen på väg ut till stallet :) igår var det V-75 tävlingarna ute på Axevalla som gällde. Riktigt roligt med massor av folk :) På kvällen vart det utgång i Skara, Sto-championatet- typ enda gången det är värt att gå ut i sin egen hemstad, bra drag och massor av folk! Vi hade riktigt roligt :) Nu väntar snabbjobb med kusarna :)


Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.