Banjobb

Håkan och jag var inne på travet idag med Fidde och Fraktura :) Fraktura fick gå montéjobb och Fidde fick gå i Sulky. Fidde gör av med så mycket onödig energi när han är inne på travet, blir stressad och nervös, han står och skakar både före och efter jobbet och blir dålig i magen :S
Han är ju galet pigg i värmningen med, Fraktura och jag låg bakom, men hon var lugn men ändå pigg och fin!


Håkan och Fidde (inte från idag, hade ingen fotograf med oss ;) )

Inne på banan sen låg jag i rygg, Fidde låg och pullade hela första varvet, andra varvet började han gå lite långsammare, strax innan sista sväng gick jag upp bredvid med Fraktura, släppte henne lite ungefär mitt i svängen och Fidde hängde med i tempoökningen, låg kvar bredvid för att se hur Fidde hängde med, han hängde på bra, fick order av Håkan att rida på, då släppte jag henne helt och hon fick gå för fullt in i mål.
Det gick inte långsamt det sista.
Nöjd med Fidde som hängde med såpass bra som han gjorde och riktigt nöjd med Fraktura som kändes riktigt fin! Start för henne nästa vecka (sulky) - känns fint inför det!
Fidde börjar komma igång nu, första banjobbet och första snabbjobbet på ett bra tag efter hältor och vila, han är på G nu (om jag vågar säga så) hoppas på att han kan komma igång nu och kvala till hösten!


Sadel på Alladin

Har inte blivit så mycket till bloggning hittils i veckan, jag kommer alltid hem så sent nu för tiden, tur att det är sommar så att man blir piggare av ljuset och inte behöver lika mycket sömn!

Idag har alla 3 hästarna gått i Lindärva, Stina hängde med och red Egon, jag red Fidde och Håkan körde Fraktura, fina hästar! Fidde var riktigt fin idag, han var pigg och alert men lyssnade ändå på halvhalter, gick lite i form ett par steg här och där.
Jag brukar inte arbeta travhästarna i form så mycket när jag rider ut med dem, men bjuder de ner själva så får de fortsätta jobba där :) FÖR mycket dressyrmuskler får de inte sätta, dressyrhästar har korta muskler medans travhästar har långa muskler, en fotbollsspelare och en sprintertävlande har inte samma sorts muskler av en anlednig, de sätter muskler efter vad de gör och behöver för att utföra detta.Efter att ha motionerat travisarna så åkte jag med mamma till Skallmeja, hon red sin Poppe och jag gick med me Alladin som fick ha sadel på sig, han hade de en gång förra veckan också när mamma var ute med honom, det accepterar han fint! Dock behöver vi en annan sadel när jag ska börja rida honom, han har sin mammas gamla dressyrsadel för tillfället, vill hellre rida in honom med en allround.

Dressyrpass med Fidde

Jag fick jag av mamma med ett dressyrpass med Fidde, gick väl inte superbra direkt, det gick mycket bättre sist vi jobbade med dressyren. Jag har aldrig någonsin förut suttit på en häs förut som är så hård i munnen som Fidde är och han vill att man ska vara lika hård i handen tillbaka, man får hela tiden tänka på att vara mjuk i handen då han försöker lura mig att bli hård. Han tjafsar med sig själv och försöker med olika knep för att komma undan hela tiden, men man blir glad de steg han släpper och går fint, de stegen är betydligt fler än första och andra gången på banan då dessa var helt obefintliga.

Mamma satt upp och kände lite på honom, första gången mamma sitter på min häst faktiskt, han blev väl inte riktigt hennes favorithäst, han har verkligen ingen talang för dressyr. Men jag fick ett par väldigt fina ord av mamma som jag blev riktigt glad över
"Jag är imponerad av dig som kan rida så att det ser såpass bra ut som det gör med en häst som det där!"
Gårdagens OutfitHela outfiten är köpt på Håkans Häst och Hund!

Brukar ju mest köra med royalblå matchningar, men kände för att köra på en marin/röd istället.


Värme! Äntligen!

Vad sjukt varmt det har varit idag! Man ska inte klaga eftersom vi inte är så bortskämda med värme här i Sverige, hästarna stod och stensov i stallet när vi gjorde iordning dem, tagna av värmen.Dom blev betydligt piggare när vi kom iväg både Fidde och Fraktura, det blev korta Brakelundssvängen idag, men det räckte för att som skulle bli riktigt svettiga idag! På Onsdag ska Fidde gå första snabbjobbet på riktigt länge inne på travet och Fraktura och jag ska vara med i provlopp om det är några den dagen.


Hoppträning för Uno

Jag är riktigt stolt över Fraktura idag! Jag tror inte att hon har varit inne i ridhus förut, men det tog hon coolt, hon hade lite stora ögon i början med nya hästar, stort ridhus och massor av hinder, men fattade snabbt att det här var ett ofarligt ställe. Hon var väldigt lugn och sansad och blev inte alls lika het som jag trodde att hon skulle bli.

Meningen var egentligen att jag skulle åka med Egon eftersom att han har hoppat mycket mer och är mer van och så, men han var dålig igår med feber, men jag fick ta med mig Fraktura!

Innan har hon bara hoppat 2 gånger, och detta var ett årsedan nu, det var 2 ryttare till med på lekionen, dom var riktigt trevliga och deras hästar var lugna och hoppade fint - bra föredömen till Fraktura som är grön i den situationen. 
Vi fick börja med att hoppa banan bakom en annan tjej med bommarna på marken, sedan fick vi hoppa den själva, det klarade vi bra och hon tog svängarna osv bättre än förväntat. Sedan höjdes hindrena lite grann och vi fick hoppa banan igen, den gången gick det ännu bättre!
Det var lite skrämselhinder framme, 2 plastmattor som hängde ner från bommarna i plast, den ena målad till en klassisk mur och den andra målad som en ljusgrå mur, och ett hinder hade en rad med röda koner under sig, Fraktura tittade inte ens på detta :)
Det märktes att varken jag eller Fraktura är vana hoppare, men vi skötte oss bra och gjorde vårt bästa och lyckades riktigt bra. Jag tyckte om Uno som tränare och han tyckte att vi var duktiga :)

Att ta bilder i ridhus på hoppning vet alla som försökt att det inte är lätt, mamma gjorde sitt bästa, ni får ursäkta suddighet osv, jag ska inför nästa hoppträning läsa på vilka inställningar man ska ha i mörka ridhus.


Det jag tycker är väldigt synd är att allt är på onsdagar, provloppen i monté på Axevalla är på onsdagar, hoppträningarna är på onsdagar, löshoppningen är på onsdagar, teorin till körkortet är på onsdagar, ibland skulle det vara bra om man kunde klona sig!


dåliguppdatering.se

Känner att jag ligger efter väldigt mycket med bloggandet och med att svara på kommentarer just nu. Ska ta tag i detta. Ikväll blir det uppdatering också ska jag svara på era kommentarer! Just nu sitter jag på bussen på väg ut till stallet, sedan bär det iväg mot Axvall (ja Axvall inte Axevalla) ska på hoppträning för Uno Bohman med Fraktura :)

Hoppning

Kände mig inte jättesmart idag, jag gick ut och byggde upp 3 hinder på ridbanan, sen efter att jag byggt upp dem kommer jag på att jag kanske skulle ha harvat lite innan då banan hade blivit ganska så hård, efter lite rådfrågan med mamma och Madde som också var här (ridskolechefen i Götene) de tyckte att om jag hoppade knähöga hinder så kunde jag hoppa utan att harva.

Egon var inte lika fin idag som han varit senaste gångerna på banan, han var tjafsig i munnen och stel i vänstersidan, fick inte riktigt igenom honom där, började studsa över mina småhinder, han var lite okoncentrerad till en början men skärpte till sig sen, han behöver lite högre hinder för att hoppa ordentligt och vara fokuserad på det han gör, så jag tror att det var ganska nyttigt för honom att hoppa småhinder och träna på att vara fokuserad på även dem.
Efter hoppningen fick jag igenom honom även i vänstersidan :)

På eftermiddagen följde jag med mamma när hon jobbade hos Ulrik och hjälpte henne med lite mockning och utsläpp av hästarna som går ute på natten.

Som tack för hjälpen hos Ulrik tömkörde mamma Fidde åt mig när vi kom hem medans jag tittade på, han var ganska så duktig för att vara han, han tycker ju inte riktigt att det är så roligt och försöker med det mesta för att komma undan, men ingenting hjälper, då ger han efter och börjar jobba bättre.
Frakturas lopp igår

Jag värmde Fraktura under sadel igår och hon kändes fantastiskt fin, väldigt taggad och hon stämde fint i travet och banan var kanonfin. Tänkte att idag kommer det att gå riktigt bra!

Bakspår bakom bilen är väl inte riktigt det spåret man önskar sig men loppet startar riktigt långsamt så Dagfinn avanserar med Fraktura till dödens. Under loppet var hon dum i munnen och sig fast i högertömmen, strax innan sista sväng slår hon över i galopp, hon ställer sig men efter det ville hon inte vara med alls och slutar som första utan peng.
När hon kom ner till boxen hade hon slått på sig ordentligt på vänsterbak, när jag duschade henne och skulle tvätta såret var hon väldigt rädd om det benet och skakade i det, strax efteråt blir hon ordentligt svullen där hon slått på sig, så att hon inte ville springa var ju inte så konstigt.


Bilderna är tagna av min mamma :)
Det är bara att se framåt och bättre lycka nästa gång, vi vet ju att hon kan!
Välkommen hem Alladin!

Idag har vi hämtat hem Alladin, eller rättare sagt, mamma hämtade hem honom, jag jobbade! Men efter jobbet kom mamma och hämtade mig så åkte vi ut till honom, då hade han och Poppe redan hunnit bekanta sig, dom blev vänner direkt :)
Alladin och Poppe kommer att bo i Skallmeja i sommar och gå på lösdrift där
Snart ska jag börja rida in honom :)


Snart långhelg

Hur trött är det fysiskt möjligt att man egentligen kan vara? Jag tror att för min del är den gränsen för länge sedan nådd!

Jobb imorgon (då alla andra är lediga) men vi är däremot lediga på fredag då istället så att man får 3 dagar sammanhängande ledigt, det ska bli riktigt skönt och VÄLBEHÖVLIGT!!!

På fredag är det start för Fraktura på Axevalla, Lopp 2 spår 12, men nr 11 är struken, men ändå bakspår i Auostart, Dagfinn som körde henne sist ska köra igen, så håll tummarna!
Jag ska montévärma henne på fredag, ska bli kul!


Stötvågsbehandling

Jag kom på att jag inte har skrivit om stötvågsbehandlingen som jag var på än. Stötvågsbehandling används ofta på ärrvävningar och bråskbildningar mm, men jag fick behandlingen i benen eftersom att jag i många många år haft ständig värk i dem.Första gången jag var hos kiropraktorn så använde han sig inte av stötvågsbehandling, innan jag gick dit hade min kollega skrämt upp mig för detta då hon behandlar sina fötter med detta och säger att den smärtan man utsätts för, den är inte human, och noggrant beskrivit hur j*vla ont det gör, hon hade legat och skrikit rakt ut under behandlingen och hon är inte den som är "ömtålig". 
Lite relaxad att han inte tog fram den gick jag dit min andra gång, efter att ha knäck och sträckt och laserbehandlat som gången innan så säger han att han tänker göra en stötvågsbehandling på mig, jag trodde ärligt jag skulle resa på mig och springa därifrån, hjärtat slog i 120 och jag tänkte bara nej, nej, nej, nej! Men kunde så klart inte visa min skräck utåt ;)
Han sa att han inte skulle köra så hård behandling så han bara skulle reta mina muskler tills dom inte orkade vara spända längre, Tjena tänkte jag! Så säger han väl till alla. Men det var faktiskt sant! Han körde inte så hård behandling och den var helt uthållbar, jag kan ju inte säga att det var direkt bekvämt på något sätt, men jag är inte rädd för att göra om den.
Han körde uppe vid höfterna där 4:e lårmuskeln har sina muskelfästen, tyckte att han var lite taskig och letade upp det mest ömma stället och körde just där, men det är ju då det gör nytta ;)

Han tror att jag kommer bli bra i benen om jag kör med mina hemövningar jag har fått efter c:a 4 veckor, han sa att det tar ett tag för musklerna att släppa ett gammalt beteende och om jag fortfarande har ont i benen om c:a 4 veckor ska jag komma tillbaka på ännu en behandling.
Listor

10 SNABBA

Skäck eller brun: Brun! 
Stövlar med snörning eller Stövlar utan snörning: Med snörning är absolut snyggast, men passar inte så bra i montésporten ;)
Ponny eller Häst: Häst
Hoppning eller Dressyr: Båda skulle jag nog säga
Ridhus eller Ridbana: Beror på vädret ;) helst ridbana 
Trav eller Galopp: TRAV
Brunt läder eller Svart läder: Svart
Pessoabett eller Kandar: Inget av dem 
Spån eller Torv: Spån
Kyra K eller Kingsland: Gillar båda

IKRYSSAT OM HÄST

(x) Har haft en sköthäst
(x) Varit medryttare
(x) Haft/ har en foderhäst
(x) Har haft egen häst
(x) Varit med om att en häst du tycker om har avlidit
(x) Blivit biten av en häst
(x) Blivit sparkad av en häst
(x) Klippt en häst
(x) Ryckt manen
(x) Slagit på en tappsko
(x) Älskat hästen över allt annat ändå
(x) Kan inte leva utan pälsglans
(/) Ryktar minst en halvtimme om dagen
(x) Eller iallafall minst en halvtimme några gånger i veckan

OM MIG

Vilken klubb rider du för? Axevalla är min hemmabana
Vad heter din ridläre? Rider inte för någon
Tycker du han/hon är bra? -
Har du någon förebild inom ridsporten? Ja, men inte specifika så direkt
Styrkor inom ridningen? Ödmjuk och följsam mot hästen
Svagheter? Mina underskänklar, de vill gärna glida bakåt
Tycker du själv att du rider bra? Ja ;)
Beskriv din drömhäst! Titta in i mitt stall så står dem där ;)
Hur klipper du din häst? Race-klippning på vintern, friserar öron och nacke 


KRYSSA I

Tävlat [x]
Har hästintresserade föräldrar [x]
Har besökt Strömsholm [ ]
Har besökt Flyinge [ ]
Har besökt Tullstorp [ ]
Har tolkat efter en häst [X]
Har badat med en häst [X]
Har hoppat fälttävlans hinder [X]
Har ridit islandshäst [X]
Har kört en riktig travhäst [x]
Svarat ärligt på alla frågorna i detta test [X]


IKRYSSAT OM UTRUSTNING

( ) Putsar träns efter varje gång du ridit
( ) Putsar tränset minst 2 gånger i veckan
(x) Putsar det iallafall någon gång i månaden
( ) Sköljer bettet varje gång du har ridit
( ) Har nosludd på hästen
(x) ...och padd
(x) ...och flughuva på sommaren
(/) ...och martingal
(x) ...och benskydd på alla benen - Beror på vilken av hästarna jag är ute med ;)
(/) Matchar alltid
( ) Rider/kör i gympaskor
(/) ...och/eller mjukisbyxor - på vintern rider jag i mjukisar


MERA INFO OM MIG

Hur många gånger har du blivit avslängd? Just avslängd 2 ggr

Hur många gånger har du ramlat av: Många gånger ;)
Har du ridit ett arabiskt fullblod/engelskt fullblod? Båda delarna
Har du någonsin blivit jagad av en häst? Nej!?
Vad har du för färg på dina ridbyxor? Har väldigt många i många olika färger
Vad har du för storlek på din ridhjälm? Ingen aning o.O
Hur högt har du hoppat? 1,20
Är hästar ditt liv? Alltid!
Inne på ditt rum, syns det att du gillar hästar? Har foton av min ponny Lillan och ridbyxor på golvet så - ja!

IKRYSSAT OM RIDNING

(x) Ramlat av
(x) Ramlat av mer än 15 gånger 
( ) Ramlat av mer än 50 gånger
(x) Ramlat av ute i skogen
(x) Varit med om att sadeln snurrat runt då man sitter på hästen
(x) Suttit på en skenande häst
(x) Varit med om en ridolycka som slutade med sjukhus
(x) Galopperat barbacka
(x) Hoppat barbacka
(x) Ridit ut barbacka
(x) Brutit något du då ramlat av
(x) Ridit i bara grimma
( ) Ridit utan något alls
(x) Badat med häst
(x) Race i skogen


Listorna har jag kopierat från Stallbruttan och fyllt i :)Lite halvt stolt!

Håkan och jag var ute med Fidde och Fraktura, jag red Fraktura och Håkan körde Fidde först idag, efter halva gräsvägen blev han dum och skulle vända, liksom varför där? Enbart istadighet eftersom att det inte finns NÅGONTING att vara rädd för där, han brukar vänta med att börja bråka tills man kommer till träden iaf ju.
Resten av vägen gick faktiskt hyfsat bra, han blir ju så jäkla hård i höger så fort det är någonting, som betong! Han blev riktigt trött redan efter andra turen, inte för att vi hade kört hårt någonting utan för att det tog så mycket på honom psykiskt, längesedan han fick gå först ute nu ;) dagens tur var riktigt nyttig för honom!
Jag trodde faktiskt att han skulle vara dummare än vad han var, så jag är faktiskt lite halvt stolt över honom :)


Håkan och Fidde (inte från idag)

Fraktura har skött sig jättebra, lika pigg som vanligt! Dock gick vi nästan omkull, hon gick ner på knä men kom lyckligtvis upp igen, tur det för en till helikopter tur till KSS igen är jag inte direkt sugen på :/ det är lite otäcka stora stenar på den stigen och det kan hända att hon hade oturen att trampa snett på en sån.

Det kom en liggande cyklist på vägen (inte den vi var på tack och lov) hästarna blev riktigt skärrade, dom har nog aldrig sett en sån förut och det hade inte jag heller, har ni sett liggande cyklister nåpon gång?

 
Bilden stulen från google


Egon har vilat idag, han behöver nya bakskor vilken han ska få imorgon.Impulsivt banjobb!

När jag kom ut till stallet idag skulle mamma åka till Skålltorp och massera en häst. Jag gjorde snabbt iordning Fraktura och åkte med :) Skålltorp ligger nämligen jättenära Axevalla, ungefär lagom framskrittning så är man framme.

Jag måste passa på att skryta lite om denna duktiga häst! Hon som många andra travhästar har aldrig blivit iordning på en stallplan bara utanför transporten eftersom man alltid står i gästbox på travbanan när man är inne och tränar.
Eftersom mamma skulle massera så fick jag lasta ur och allting själlv, sedan hålla henne i grimskaft och sätta på henne all utrustning utanför transporten, och hon stod väluppfostrat stilla!! Det gick snabbt och smidigt att sadla på och sätta på tyglarna på huvudlaget sitta upp och rida iväg.Skrittade på den lilla vägen som går mellan Skålltorp och Axevallas rakbana, värmde det sista som var kvar av rakbanan när man kommer ut på den, ner till stallbacken och ett varv på skogsslingan, red sedan ett 2000-meters jobb på unghästbanan i ett tempo på 1,30-1,25, skitbra var hon!  Spikrak både i värmning och jobb, skrittade sedan till rakbanan, tänkte först jogga där men Fraktura vet vad en rakbana är till för så vi rejsade där ;) fick kämpa att stanna henne till den lilla vägen tillbaka mot Skålltorp, hon är ju inte så van vid att man svänger av från rakbanan direkt ;)Efteråt var hon lika snäll som innan, kunde till och med ta av henne bakskydden (dom krångliga med 2 spännen och 1 kardborre knäppning) dom nedersta spännerna som sitter under kotan kärvade lite då dem var fulla med jord, men hon stod helt stilla fastän jag satt på huk nere vi bakbenen hållandes i den yttersta delan av grimskaftet, duktiga häst! Satte på henne ett tunt täcke och ledde henne lite på grusvägen och lastade, hon fick stå i transporten och mumsa på hö medans jag väntade på att mamma skulle massera klart, stå i transporten utan att den rullar har hon heller aldrig gjort, men hon stod som ett ljus!!


När vi kom hem var jag och Håkan ute på en tur med Fidde och Egon, jag red Fidde och Håkan körde Egon, Fidde var jättefin :) Så jag är ruskigt nöjd med mina fina pållar idag :)


Bilderna på mig och Fraktura i inlägget är inte från idag, men visst livar det upp med bilder ;)

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.