Att vara montéryttare!

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om hur det är att vara montéryttare och lite om sporten, det passar väldigt bra in då jag har fått lite nya läsare som inte håller på med monté :)Återpublicerar denna videon som Stine Rebekka Røstad har gjort, där kan man se montésporten från vårat perspektiv ;)


Att bli montéryttare:

För att bli montéryttare måste man först ta montélicens som man gör på närmsta travbana. Innan man påbörjar sin montélicensutbildning ska man ha ridit banjobb/snabbjobb med travhästar i minst 1 år och bör ha lite koll på klockning osv. Licensutbildningen brukar innehålla 15 lopp varav man måste vara med på minst 10 av dem och även 10 st måste vara godkända. Efter varje utbildningslopp samlas man och tittar på filmen från loppet och går igenom den tillsammans med utbildningens ledare. Det brukar också vara lite teorilektion efter inför det teoretiska provet som man också måste skriva.
Autostart i montélicensutbildningen

När man har sin montélicens är det bara att börja rida lopp, att få uppsittningar innan man har ett par segrar i bagaget är väldigt svårt om man inte har många bra kontakter inom travet, så enda alternativet är nästan att köpa en egen häst att tävla med, känner man ingen travtränare som kan stå som tränare för din häst måste man även ta en B-tränarlicens för att hästen skall få starta i lopp och träna inne på banan.
Kort om utrustning:

Utrustningen man har som montéryttare är hjälm, säkerhetsväst, tävlingsdress, vita ridbyxor samt stövlar eller skor med chaps, skobeklädnaden måste ha klack.
Sadel får man rida i vilken sort man vill bara man har brösta och svanskappa, men eftersom att man vill väga så nära 65/66 som möjligt och vanliga sadlar inte är säskilt bekväma att rida snabbt i så används montésadlar eller galoppsadlar.Detta är min nuvarande sadel som är otroligt bekväm att rida i!!


Hur det går till på ett lopp:

Som montéryttare är man skyldig att befinna sig på tävlingsplatsen minst 1 timme innan start, minst 45 minuter innan start ska man väga in sig inför loppet. I lopp ska man väga tillsammans med utrusningen (sadel, brösta osv) väga minst 65 kg, jag ser till att väga in 66 då det hänt att jag gått ner 1 helt kg under lopp. Utvägning efter loppet sker direkt efteråt, man får då ha en som håller hästen medans man sitter av och går in och väger sig. Efter loppet är man som ryttare skyldig att stanna på tävlingsområdet minst 15 minuter. 

Värmer hästen gör man då hästens tränare vill att man gör det, vanligast ungefär runt 1 timme innan loppet går, om man väger in sig före eller efter värmningen gör man som man vill och när som passar bäst beroende på när man ska värma. Jag brukar väga in före värmningen då jag även passar på att hämta nummervojlocken och blåser för alkotestet (alkotest är obligatoriskt innan start)

Ungefär 10 minuter innan loppets start är det defilering, det ropas ut i högtalarna när det är 5 minuter kvar och när det är dags, då går ryttarna i nummerordning ut på banan och rider en defilering (oftast i bakvarv men kan variera mellan banorna) (även om hästen ska vara uppcheckad eller inte bestämmer banan), efter defileringen vänder man upp för en provstart, sedan ropas det ut ur högtalarna när det är dags för start. Loppet startas antingen med autostart eller med voltstart!Kommentarer
Postat av: Fanny Jaensson

finns det någon speciell ålder man måste vara i? :)

2012-05-12 @ 22:23:13
URL: http://hovskrape.blogg.se/
Postat av: Gabriella - Montéryttare

För att börja montélicensutbildningen måste man ha fyllt 15 år och för att ta ut licensen och börja tävla måste man vara 16!

2012-05-12 @ 22:29:23
URL: http://montebloggen.se
Postat av: MandaS

Där jag har praktik tävlas en del i monte som lite omväxling istället för vanliga lopp :)

Sv; jo men efter tre år i ett proffstall så ser man hur utvecklingen gått framåt det tio senaste åren så då blir jag lite vrång på pappa att han inte sätter fart med inkörningen men men! Vill ju att hon ska kunna gå premie nästa vår/sommar! Haha filmtiteln är lite sjuk men väldigt bra film :)

2012-05-12 @ 22:48:19
URL: http://www.mandasliv.wordpress.com
Postat av: SAGA

fin blogg:)

2012-05-13 @ 20:20:55
URL: http://sagahagmann.blogg.se/
Postat av: monté intresserad

Jag undrar en sak angående vikten..

Jag är en väldigt liten människa på endast 45 kg(absolut ingen bantare/anorektiker!) hur går jag till väga för att få den vikten som behövs inom montéridningen?

Förstod jag det rätt att ryttaren + all hästutrustning vägs tillsammans och ska vara minst 65 kg eller är det ryttaren som ska vara minst 65 kg?

Tacksam för svar! :)

Svar: Hej :) Det är med utrustningen man skall väga 65 kg, dit är det ju ganska många kg för dig, så mitt tips är att rida med så tung utrustning som möjligt, köp den tyngsta monté/galopp sadel du kan hitta, tror det finns träningssadlar i galoppen på 4 kg, men ej helt säker.Välj vanliga tunga stigbyglar istället för lätta i aluminium, tunga ridskor med stålhätta istället för lätta skor, redan här har du samlat på dig ganska många kilon.
Tjocka läderbröstor väger bra mycket mer än en tunn i syntet, jag har alltid gelpadar under sadeln, och sådana finns det riktigt tunga faktiskt, vissa butiker har extra tjocka och som väger mycket mer, dessa tips gör att du inte behöver stoppa lika mycket blyvikter i viktvojlocken, och ju mindre blyvikter destu bättre.
Hoppas jag har kunnat hjälpa dig :)
montebloggen.se

2012-09-15 @ 15:04:18
Postat av: Anna

Riktigt snygga stövlar du har ;) Använder du vanliga vita ridbyxor eller de dä montébyxorna man kan köpa? Ska iår ta min montélicens och börja tävla jag med ;)

Svar: Tack :) det är skor + chaps :)Jag använde vanliga vita ridbyxor i början, men då får man köpa nya efter iprincip varje lopp för fläckarna går inte bort. Rekommenderar varmt montébyxor i 100 % polyester, dem blir rena, och är det riktigt svåra fläckar kan man ha i !lite! klorin, är det några % bomull i blir dem gula av klorinet.
montebloggen.se

2013-01-08 @ 23:11:01
URL: http://stallnorm.blogg.se/
Postat av: Anna Broberg

Tack så mycket för tipset! Såg nästan ut som ridstövlar :) Chapsen var väldigt snygga, lite avis ;) Ska investera i ett par montébrallor :)

2013-01-09 @ 22:09:17
URL: http://stallnorm.blogg.se/
Postat av: Nemo^^

Hej! ja ha precis börjat med montékurs på Bergsåker, å tycker de ä sjukt kul! men ja skulle behöva/vilja köpa lite utrustning till både mig å häst och undrar vart du köper din utrustning?:)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback