2 ut i kylan!

Hade lyx idag!
 
När jag kom till stallet stod Fraktura färdigsadlad och klar i stallgången, det var Kajsa som var gullig och hade gjort iordning hästarna så vi kunde rida en sväng tillsammans.
På vägen var det ganska halt, Fraktura halkade, så vi skrittade till gräsvägen och skrittade till Brakelundsskogen och tillbaka, den vägen var inte hal. Blev bara skritt eftersom det var hårt och man inte kunde se de hala partierna i mörkret.
 
Big M fick gå lite skrittarbete på den stelfrusna ridbanan för hennes skor var mer blankslitna än Frakturas, ville inte riskera att halka, guldskor är beställda men har ännu inte kommit tyvärr.
Första gången jag red Big M på ridbanan och det gick inge vidare bra, när vi var klara och skulle gå tvärs över vägen till stallet bara halkade hon till lite, så tur att vi inte gav oss ut på en tur.
 
Vi får se om det går att rida imorgon ^^
 

Vill ha!!

 
Supersmart sadelväska! En sådan vill jag ha :)
 

Rosa Bandet

Hästsporten stöder Rosa bandet
 
Jag vet tyvärr inte vart dom sälj, men sådana här boots skulle man ju kunna sälja på olika events och tävlingar till förmån för rosa bandet!
 

Painintheass

Idag tyckte Big M att jag var en riktig pain in the ass
 
Red Brakelundsrundan med henne, den är inte så lång men det blåste iskalla stormvindar och kom fram till att risken för att det skulle vara lika dåligt imorgon inte var så stor, så chansar på att vädret är bättre imorgon så får det bli en längre runda då!
 
 
 
 
Hon fick jobba idag, det var tempoväxlingar och av- och igångsättningar som gällde från början till slut (exklusive fram- och avskrittning offcourse)
Jag vill få henne lite kvickare i steget, kortare i kroppen och mer lyhörd för mina kommandon och jag fick ut allt det av ridpasset idag. I början tyckte hon att jag var riktigt jobbig, så fort jag skulle ta ner tempot eller bryta av till skritt eller göra halt blev hon käftig i munnen, när inte det hjälpte för att komma undan började hon gå på tvären istället, men tillslut började hon arbeta som jag ville och blev mer samarbetsvillig, mer övning på det här! Det var nyttigt för henne!
 
 

Bloggtorka

Ikväll har jag total bloggtorka! Har absolut ingen aning vad jag ska skriva om ;)
 

Veckans ämne: Förändrig/utveckling

Veckans ämne i Facebook gruppen travbloggar:: Vad skulle du vilja förändra/utveckla inom travsporten? Montén, ponnytravet, eller kanske ett fik för ungdomar på stallbacken?
 
Ett svårt ämne att skriva om tycker jag!
 
Inom montén finns det mycket att utveckla och förändra. Bl a bättre proppar så vi inte startar med 74568 meter tillägg i lika många volter, vi startar ju ofta långt bak i doseringen när det kanske bara är 1 häst på första volten.
Nu menar jag såklart inte att att man ska sätta alla hästar på samma volt och få extremt ojämna lopp då loppen redan är ganska ojämna, utan utforma propparna lite mer som sukypropparna är utformade med inte lika stora skillnader i startprissummor.
Då behövs det givetvis fler lopp, annars stänger man nog ute många montéhästar, jag vet att det finns pessimister som säger att det inte går och inte finns tillräckligt med hästar till såpass många lopp, men det är redan svårt att komma med i montéloppen för att det är så många anmälda, varför då inte försöka? Fungerar det inte är det ju bara att gå tillbaka till det gamla igen och det skadar inte med fler än 1 montélopp under en tävlingsdag och med mindre antal tillägg och volter kommer även omstarterna att minska!
 
Ibland känns det som att propparna är utformade för att det ska bli massa omstarter så man kan prata ner montésporten.
Montésporten skulle behöva fler människor som pratar för den istället för mot den.
 
Montélicensutbildningarna skulle behöva förbättras, då tror jag att omstarterna skulle minska och vi får snyggare lopp! Jag kan absolut inte klaga på utbildningen där jag gick på Axevalla, vi har en duktig montéryttare som licensledare och får lära oss jättebra!
Men jag vet många banor som har gamla travstofiler som knappt ens sett ett montélopp som licensutbildare, det ÄR skillnad på voltning i monté jämfört med sulky och man behöver lära sig från någon som kan montén!
 
 
 

Min realistiska önskelista

 
Svart pannband till Big M med silver text :)
 
 
Regntäta tävlingsbyxor
 
 
 
Blå rycktussar
 
 
Liten hårklippare till manen bakom öronen
 
Brösta med mitt namn (Blå med röd text och rött foder)
 
 

Min dyra önskelista

En timer-gps, jag behöver en!! Tränar ju ofta hemma, där finns inga pinnar att räkna, så har ingen aning om hur fort det går, kan bara uppskatta, sen är det ju fett bra när man kvalar hästar.
 
En egen sele! Helst en svart ;)
 
 
En egen tävlingssulky
 
 
En sådan här skulle väl inte heller sitta helt fel ;) bil och hästtransport skulle också vara helt okej!
Kan ju såklart inte få något av detta i julklapp ;)
 

Morgonens körtur

 
 
Jag var ute och körde imorse, fick sällskap av Håkan som körde Fraktura. Det blev en ordentlig runda då det inte gick riktigt som planerat pga grävmaskiner och nerfällda granar.
Större delen av rundan fick de jogga i långsamt tempo, helt okej tyckte Big M, sedan fick dom öka lite på det fin fina underlaget i slutet av turen, då blev hon pigg och tyckte att det var skojigt!
 
Hon var härlig att köra, skönt gung och lydig! Så det kommer jag allt fortsätta med, gärna ett par gånger i veckan så att hon får varierad träning.
 
 
 

Alladins Pay&Jump

Alladin är ju numera utlånad till en jätteduktig tjej som heter Jennifer, dom har haft honom i ungefär 2 månader nu och idag var dem med på sin första Pay&Jump tillsammans.
Dom var jätteduktiga och fina tillsammans! Gjorde 2 fina rundor, första på 50 cm och den andra på 60 cm.
Jag skulle försöka fota, men det gick inget bra, jag behöver ett bättre objektiv!
 
 
 
 
 
 
 
Snöpinnar är intressanta för små ponnysar ;)
 
Det är så roligt att han har kommit till en så duktig tjej som har tid till honom :)

Utvärdering automatcheck

Lovade att skriva en utvärdering om automatchecket!
 
Om än lite senare kommer det här! Bättre sent än aldrig - eller hur? ;)
 
 
Jag ångrar inte en sekund att jag köpte detta automatcheck! Så himla lätt och smidig att använda! Gillar den lilla kroken längst ut på änden som man knäpper fast i bröstan så den inte slänger runt och är lätt att få tag i!
Fördelen är den att man kan ändra checkens längd under tiden man rider.
Har bara använt den en gång än så länge i banjobb, då kortade jag först upp checken precis i starten, sedan lite till under själva jobbet då jag kände att hästen behövde lite kortare check. Himla lätt och smidigt, lika lätt som att rycka tussarna om inte ännu lättare då remmen finns närmare dig ;)
 
En stor fördel är ju också när man skall starta på banor där man inte får defilera med checkrem, då kan man ändå fästa iordning checken innan man sitter upp och bara ha den så löst att den blir hängande, så slipper man trassla med att fästa fast den mellan defilering och provstart utan kan koncentrera sig på annat istället. Bara att dra den till önskad längd!
Även bra på hästar som inte vill volta med checkrem, lätt att bara korta upp checken när man är iväg!
 
 
 
 
 

Tidigt upp!

 
Idag blev det att få gå upp tidigt en söndagsmorgon, mina sovmorgonar på helgerna är heliga och ogillar skarpt att behöva gå upp av att klockan ringer!
 
Men ska man hinna träna sin häst får man offra en sovmorgon! Idag ska nämligen min lilla ponnyplutt starta sin allra första cm-hoppning! Det är visserligen inte förrens klockan 2, men mamma har ett par ärenden att utföra innan så vi måste åka från stallet kl 12.30, då ska hästen vara tränad och stallet fixat! Och eftersom jag styrs av bussarna får jag kliva upp lite tidigare.
 
 
Vad spännande det ska bli och se hur det går! Kameran åker med, fast jag tror det är i ridhus å jag lovar inga lyckade bilder!
 
Kommer upp ett önske-inlägg som är tidsinställt under dagen
 
 

Nu är det klippt!

 
Tusen tack till världens bästa mamma som klippte hästen åt mig idag :) Big M var jättesnäll att klippa, hon stod som ett ljus, det var väl sista sidan vid bakbenen hon vart lite bråkig, så då fick jag hålla upp ett framben så hon inte skulle sparkas.
Hon blev jättefin :)
 
När klippningen var klar gav vi oss iväg på en runda, Big M blev körd för första gången här hemma hos oss, Håkan fick vara testpilot ;) han har ju kört häst i många många år och jag har inte ens kört häst 10 ggr. Jag red med på en mycket pigg Fraktura,
Det gick kanonbra, Big M var lika snäll som vanligt och jag kan utan bekymmer ut och köra henne själv här hemma, det ända jag faktiskt var lite "orolig för" (orolig är ju egentligen att ta i) var påselningen.
Vi har ju inget stall där man kan sätta på vagnen, utan vi får sätta fast hästarna i väggen utanför och sätta på vagnen, vi visste ju inte om hon var van vid att man sätter på vagnen utomhus eftersom dom flesta gör det i stallet, men det var inga bekymmer!
 
 
Ser ni vad mörk Big M blev när hon blev klippt, Fraktura har nästan behållt sin färg även som klippt, drar bara en aning mot det stålgråa men ändrade inte färg nämnvärt.
 

God effekt!

Igår masserade mamma Big M vilket gav goda resultat!
 
Det märktes redan i stallgången att Big M var pigg idag, det var inte roligt att stå stilla, hon tyckte att matte skulle skynda sig så vi kunde komma ut snart.
Innan jag ens satt mig till rätta i sadeln var vi iväg och hon skrittade iväg energiskt med spetsade öron, hon var pigg och kändes riktigt lycklig under ridturen, gjorde små lyckokast med huvudet och bara myste. Hon var mjuk och fin i kroppen och var inte lika tung i fram som hon har en benägenhet att bli, framförallt i början av passen, mer massage till henne!!
 
 
Fick bara suddiga bilder för hon ville inte hålla still huvudet när jag skulle fota min öronbild :P
 
Imorgon åker saxen fram och Big M blir helklippt! Mamma har lovat att hjälpa mig, får väl erkänna att jag under mitt liv aldrig klippt en häst fastän jag haft egna ponnyer/hästar sedan jag var 6 år gammal. Jag är så rädd att misslyckas och att det ska bli fult, då får både jag och hästen leva med det tills håret växer ut igen.
Ikväll blev Fraktura klippt, spännande att se imorgon hur det blev, Håkan hade precis börjat klippa när jag åkte från stallet!
 

Tänk om jag visste

 
Tänk om jag visste när den här bilden togs att det var min blivande häst som jag sitter och tittar på ;) lite roligt att livet är så oförutsägbart!
(Bilden är tagen precis i starten om ni funderar på hästarnas uttryck och steg)
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.