Outlyne Airowear

Har nu ridit i min nya säkerhetsväst och jag är fortfarande lika nöjd med den, jag har tyckt att den har varit så mjuk när man haft på sig den när den har blivit uppvärmd av kroppsvärmen när man bara provat den, men det är ingenting mot hur mjuk den blir när man ridit ett litet tag.
 
Fick två frågor om säkerhetsvästen här på bloggen:
 
Är den lätt och smidig eller är den tung?
Undrar också om det finns till både vuxna och barn? :)
 
Till själva vikten vet jag inte vad den väger, har läst på olika hemsidor att den ska väga 3 kg, men när man håller i den känns det inte som att den väger några 3 kg, men den väger ju lite mer än t ex Race-Safe västarna, men det är ingenting man tänker på när man har den på sig.
Smidig, det är den verkligen! När du ridit i den ett litet tag följer den din kropp precis, total rörelsefrihet och man tänker knappt på att man har en säkerhetsväst på sig. Min mamma tycker dock att västen är lite för tjock, det är ingenting jag själv känner av, det är väl från person till person vad man tycker.
Det en del tycker är negativt med västen är att den värmer en del, men för min del är det bara ett plus eftersom att jag fryser typ jämt ;) att den väger en del med är också ett plus för min del eftersom jag behöver extra vikt till montén.
 
Västen finns i många olika storlekar, barn storlekar, "tonårsstorlekar" och vuxen storlekar samt speciella modeller för män. Till varje storlek finns 3 olika rygglängder.
Jag  tex har T2 Slim Long
 

Magic Brush

 
Håkans Häst & Hund har nu fått hem Magic Brush borstar, gissa vem som var först med att köpa ;) har velat ha dessa borstar länge, många bloggare har ju hyllat dessa borstar och nu förstår jag varför!
Dom var riktigt bra, tar bort lera, och det känns som att man borstar hästen mer på djupet, min häst är väldigt känslig när man borstar bort envis lera på benen med piggborste, men magic brush gillade han.
Det som jag tyckte var minus med borstarna är utformningen av dem, det gör att dem inte är jättebekväma att hålla i när man borstar, borstarna hade varit ännu bättre om dem hade varit lite rundade upp till.
 

Dåliga nyheter

Igår fick jag riktigt dåliga nyheter, jag vet inte hur jag ska göra!
Svåra beslut ligger och väntar :'(


Nya grejor :)

Min nya säkerhetväst och mina nya over-reach-boots kom idag :)
 
(Bilderna är tagna med min Iphone därav inte bästa kaliteten)
 
 
 
Hur västen ser ut på får ni se en annan dag när jag har en snyggare tröja på mig ;) västen jag provade på mässan var redan uppvärmd så jag tänkte vad är det för obekväm väst jag köpt precis när jag fick på mig den, men redan efter någon minut blev den mjuk ock formades efter min kropp, då kunde jag dra in den en hel del runt midjan och justera rätt den över axalarna, lika bekväm att ha på sig som jag mindes det!
Imorgon blir dët eventuellt premiäranvändning om jag kan rida!
CE och BETA märkt klass 3, dvs det vill säga de högsta säkerhetsmärkningarna :)
 
 
 
 
De nya over-reach med kevlar-liknande material på baksidan av hoven, man skall kunna hugga med kniv utan att det går igenom så dem känns riktigt säkra mot otäcka balltramp med brodd till vintern, väger endast 60 gram! Har en liten kloss vid karleden så att de sitter stilla och stabilt medans man tränar hästen.
 
 
 
På utsidan vis kardborren sitter en liten diskret bit att dra i när man ska knäppa upp dem, och på insidan (dubblar kardborreknäppningar) sitter storlekslappen som är gjort i tyg likadan som den svarta på utsidan, perfekt då det ibland är svårt att få upp riktigt bra kardborreknäppningar, speciellt när man har vantar på sig.
 
Grejerna är köpa på Håkans Häst & Hund
 
 
 
 

Bilder från Montékursen

Solvalla Montéklubb har publicerat bilder från montékursen
 
 
 

Dressyr och uteritt

Det blev lite dressyr med Fidde idag innan uteritten. Skulle ut och rida med mamma, men hennes Sadel ligger inte längre bra på hennes häst, så vi bytte sadlar med varandra, min såg ut att ligga bra på hennes i stallet, men gjorde inte det när hon kom upp, så hon gick in för att testa en annan, samma sak där, så hon testade lite olika sadlar och grejade, som ni säkert kan räkna ut fick jag gott om väntetid där ute på ridbanan.
 
Random bild jag hittade i mobilen, undrar vem mamma fokuserar på när hon fotar - mig eller hästen ;)
 
Passade då på att rida lite dressyr under tiden, Fidde överraskade mig positivt, vart ju ett tag sedan jag red honom på banan, men han har ju blivit longerad och tömkörd mycket och det har verkligen gett resultat för han var riktigt fin! Det märktes mot slutet att han började bli trött för då lägger han sig i handen med halsen raklång ner mot marken :P då vart det dags att rida ut för mamma var klar.
Märktes att vi hade ridit dressyr innan vi gav oss iväg för han gick fint i form i början av turen, jag kräver inte av travhästarna att de ska gå i form när jag rider dem ute i skogen. Mamma galopperade mycket med sin idag vilket uppskattas av Fidde för då får han sträcka lite på benen. Han gick inte så bra i början när mamma galopperade men efter ett tag blev han bättre och gick bra.
 
 
 
 

Sökes

Undrar om någon har ett bygelbett i storlek 12,5 liggandes hemma och kan tänka sig sälja?
Maila isf: bella.manson@live.se


Veckans ämne: Bestraffningssystemet

Så veckans ämne i gruppen travbloggar:
Vad anser du om bestraffningssystemet? Är bestraffningarna "rätt" i förhållande till förseelsen?
 

På montékursen jag var på i Solvalla diskuterade vi den saken, jag har råkat tjuvstarta en gång, jag fic då böter, men i de flesta fall blir ryttarna avstängda.
Det vi var eniga om var att avstängning kanske inte riktigt är rätt sorts bestraffninf om man gör fel i volten, gör man fel i volten kanske detta är något ryttaren behöver träna på, och hur tränar man på voltning om man är avstängd och inte kan rida?
En del på kursen tyckte att man kunde ha som straff att rida 5 utbildningslopp, detta är jag faktiskt anti, om det blir en bestraffning att rida utbildningslopp tror jag att det blir den effekten att det då är lite "fult" eller "dåligt att rida med i utbildningslopp, att det är det man gör om man ridit fel i de riktiga loppen. 
En sådan stämpel tycker inte jag att det ska vara på att rida med i utbildningsloppen, jag vet inte hur det ligger till på andra banor, men på Axevalla är det i de flesta utbildningslopp ett par ryttare med som redan har licens, och vi rider med för att dels få mer rutin och samtidigt testa hästarna, om de passar i monté, vart de ligger till i träningen, ge hästarna mer rutin i montén osv.
Sedan måste vi också beakta att utbildningsloppen går inte varje vecka året om, det handlar på 15 veckor/ år, på Axevalla är hälften av loppen på våren, sedan går restrerande lopp på hösten, gör man då fel i voltningen och får straffet attt rida med i 5 utbildningslopp precis när kursen är slut, då får man vänta ett helt halvår innan man kan rida sina "bestraffningslopp" och då kan man ju inte rida lopp på ett halvår, hur mycket träning och rutin får man då i att volta?  Sedan är det inte alla som har hästar att rida provlopp med heller. 
Då kan man ju istället göra som dom gjorde när jag orsakade en omstart en gång, ge ut böter istället. Fast böterna borde sänkas en aning, det är sjukt mycket pengar det handlar om vid olika förseelser i lopp och kring banan. Vart går dem pengarna egentligen?
 

EC Hand

Ojämnt stöd
 
En produkt som jag är lite nyfiken på och faktiskt funderar på att köpa är EC Hand från ProEC. Dem var på ridsportmässan vi var på förra helgen där de visade upp sin produkt.
Ec Hand fäster man på tyglarna och visar vart man hittar rätt stöd i hästens mun. Ec Hand ska visa de gröna fältet, blir det rött är stödet för hårt och visar det ingenting är det för löst.
Har man en sne häst kan den lura ryttaren att man har lika stöd i båda tyglar, Ec Hand visar direkt om du håller hårdare i ena tygeln.
Man fick också med papper med träningstips tillsammans med Ec Hand hur man ska göra om man har en häst som hänger i tygleln, inte vill ta något stöd alls, eller är sne. Mycket bra!
 
Denna produkt tycker jag att alla ridskolor ska ha - på varje häst! Dom är inte jättedyra men om ridskolan inte har råd att köpa in en sådan till varje häst skulle det räcka med att de höjde terminsavgiften med ett par kronor per elev och använda dem pengarna till att köpa in EC hand.
 

Snabbt med Fidde

Gav mig ut i regnet idag med Fidde, han vart pigg och glad, red en sväng han aldrig gått själv förut, ökade lite en sträcka vid mitten av turen, då gick han inte så bra så jag gav upp det där, han fick springa på i 1,40 ungefär.
Senare när vägen vänt hemmåt där jag brukar öka på bra med Fraktura och Egon började han ligga på, tänkte att han kan väl testa att få springa igen då, då gick det undan kan jag säga, var inte jag som bestämde tempot där om man säger så, jag typ hängde i tyglarna på honom, men jävlar vad fint han travade!! Jag hängde i tyglarna med ett stort leende på läpparna. Honom har jag aldrig ridit så fort på faktiskt, han har ju inte rikigt klarat av det på banan än.
Han sprang väl c:a 1 ½ km, sen kom en bil, fick vara riktigt brysk mot han för att stanna honom.
 
Tänk om han kunde springa likadant även i svängarna på banan ^^
 
 
Igår fick han massage av mamma och sedan tömkörde hon honom. Han gick faktiskt riktigt bra under tömkörningen, så jag var en riktigt stolt hästägare!
Kanske var därför han gick så jäkla bra idag ;)
 

Provloppet med Simb Stunner

Varit inne på Axevalla ikväll och ridit provlopp med Simb Stunner.
Jag är riktigt nöjd efter loppet, blev dock en galopp på upploppet men det var mitt fel, han hade varit så fin i traven hela loppet så jag litade på honom för mycket, blev lite för ivrig och höll inte ihop honom tillräckligt.
Det blev 2 omstarter men han vart fin i varje start, kom iväg lite segt i starten som gick men kom snabbt ifatt dem andra, gick ut i andra spår och avancerade framåt. Låg bredvid hästen i rygg på ledaren, vet själv hur det är att ligga i täten på ett provlopp med idealtid 1,30 och ha någon pressande på utsidan, då är det inte så lätt att hålla sin häst nere i tempo, gick fram i sista kurvan och det var här jag blev för ivrig och inte höll ihop honom tillräckligt.
Tydligen hade nästan alla hästar bakom också fått galopp där, så det kan hända att han blev lite störd av de galopperande hästarna bakom oss också.
Eftersom vi redan var inne på upploppet kunde jag inte ta upp honom och få honom att ställa sig utan fick rulla med in i mål.
 
 
Mycket fin häst att rida! Så härligt temperament, man kan skritta tillbaka på lång tygel efter omstarterna ändå är han taggad när det gäller!
 

Terränghoppning

På jobbet idag fick vi frågan om någon vill gå hem lite tidigare, jag nappade på det erbjudandet eftersom att jag hade lite feber och kände mig allmänt kass, hann då lägga mig i sängen och vila en timme innan jag åkte till stallet.
Vid bussen väntade mamma på mig och ville ha sällskap ut på en ridtur, hon hade redan borstat klart så jag fixade snabbt iordning Fidde så gav vi oss iväg.
Vi red till grusgropen så jag kunde klättra lite i småbackarna där, men någon hade byggt upp lite låga terränghinder där, vart ju tvungen att testa ;) först blev Fidde bara rädd för dem, men när han fattade att han skulle hoppa tyckte han att det var jätteroligt och taggade till ordentligt.
Han visade även på intelligens, efter ett hopp blev han ordentligt pigg, galopperade och blev rätt så lätt under hovarna, men då halkade han, nästa gång vi hoppade samma hinder så tog han det lugnare efter hoppet så att han inte halkade!
 
 
Har packat ihop min montégrejor och tagit med dem hem för imorgon hoppar jag upp på Simb Stunner i provloppet i monté imorgon på Axevalla :) Ska bli spännande!!
 

Nya säkerhetsvästen

Jag är så nöjd med mitt val av säkerhetsväst! Det blev en Outlyne Airowear!
 
 
Såhär ser den ut fast helsvart, den ser lite olika ut beroende på vilken storlek man ska ha, på bilden är de damstorlekarna.
Man kunde även välja färger och färgkombinationer själv om man ville, detta kostade lite extra och jag var snål och tog den som den var, en helsvart säkerhetsväst passar ju hela tiden.
Västen satt som gjutet och var riktigt skön att ha på sig, kroppsvärmen gör så att materialet formar sig exakt efter kroppen och gör den mycket smidig, och den tar inte mycket plats under jackan, provade med min lilla skinnjacka utanpå.
Ska bli spännande när den kommer att se hur den är att rida i, ställde mig i montéposition på golvet när jag provade och den kändes riktigt bra. Den känns dessutom riktigt riktigt säker om olyckan skulle vara framme.
 
Vill du också ha en sådan väst? - Håkans Häst & Hund får snart in dem i butik! Håkans Häst & Hund kommer att köra en introdutionskampanj på dessa västar :)
 

Ledig och sjuk

Idag var jag ledig från jobbet, var på risketta på förmiddagen, efter det var det sängen som gällde ett par timmar, såklart passar kroppen på att vara sjuk när man ändå är ledig ;) då slapp man ju sjukskriva sig iaf.
Har varit småfebrig på eftermiddagarna sedan i Onsdags förra veckan, så jag tror en vilodag idag är riktigt bra för mig, snart blir det en varm dusch, efter det spenatsoppa och fotbad så skall jag väl vara frisk imorgon igen :)
 
Visste ni att det faktiskt är sant att man blir stark av spenat? - anledningen till detta är att spenat, precis som rödbetor, sallad ochmangold innehåller nitrat. Nitrat ger ökad muskelstyrka!
Spenat innehåller dessutom vitaminerna A och E samt viktiga antioxidanter, något som är ganska känns är att spenat även innehåller järn, det många däremot inte vet är att eftersom spenaten även innehåller oxalater gör detta svårare för kroppen att ta upp järnet.
Ett tips då är att dricka exempelvis ett glas apelsinjuice till eftersom C-vitaminerna hjälper kroppen att ta upp järnet.
Att äta ett kokt ägg till spenatsoppan passar väldigt bra ihop med smakerna plus att du då även för i dig bra kvalitetsproteiner samt vitamin A, B2, D och E samt kalcium, selen och zink.
 
Recept: Spenatsoppa
 
För recept och bildkälla - KLICKA HÄR
 

Hästsportsmässa

På väg hem efter att ha spenderat en hel dag på Hästsportmässa i Stockholm.
Det har varit riktigt inspirerande och hade det gått att köpa grejor på plats hade jag varit riktigt fattig nu ;)
Dock kommer jag ju att bli det när det vi beställt hem till butiken kommer, bl a har jag äntligen fått tag på en säkerhetsväst som var riktigt bekväm och smidig och känns riktigt riktigt säker.
Mycket nyheter till butiken är beställt och en hel del som jag själv ska köpa så fort det kommer.
Själva mässan var riktigt exklusiv, alla grossister var mycket trevliga, skakade i hand och bjöd på dricka och tilltugg i sina montrar.


Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.