Ledig imorgon

1:a maj och ledig dag imorgon!
 
Ska bli riktigt skönt med en ledig dag, den kommer givetvis spenderas i stallet ;) idag har Big M haft en vilodag, mamma var därute i förmiddags för hon skulle massera en häst, så hon passade på att mocka åt mig. Väldigt tacksamt då jag blåste av cykelvägen på väg hem från jobbet, och när jag parkerade cykeln utanför en affär blåste den bokstavligt talat iväg, stänkskyddet på framhjulet trycktes till, men jag tror att jag har lyckats fixa till det.
Hoppas det blåser mindre imorgon!
 

Svängom på travbanan

Idag hade jag tur med vädret!
 
Det har åskat, regnat och haglat idag med små uppehåll emellan, det regnade och haglade som tusan när jag cyklade hem från jobbet, men eftet att ha käkat och bytt om var det uppehåll medans jag cyklade till stallet, mockade först och då spöregnade det igen med lite hagel i, men när jag red var det uppehåll och även när jag cyklade hem.
 
 
Red på travbanan idag igen, jag kan ju inga andra ridvägar här ute än, och det blåste som skam, då vill jag inte ut på vägar hon aldrig sett förut.
 
I början var hon stressig men lugnade sig snart, red först ett par varv på travbanan sedan svängde jag in på ridbanan en liten svängom, förutom att hon tappade frammåtbjudningen helt så fort vi kom in på ridbanan så gick hon hyffsat bra ändå, gick i relativt bra form efter ett par varv, hon fick även gå över en blå bom som låg på ridbanan.
Som belöning för att hon faktiskt gick bättre än de andra 2 gånger jag ridit henne på ridbana fick hon öka traven lite på travbanan efteråt.
Nästa gång jag ska rida dressyr på henne ska jag ha längre stigläder och en pisk.
 

Älska pellets!

I stallet jag står i nu använder dem pellets som strö.
Jag älskar det!!
Det tar numera max 5 minuter att mocka Big M's box som tog upp emot 20 minuter i halm som hon stod på förut i förra stallet.
Alladin är skötsam, han lägger allt på samma ställe, så hans box går ännu snabbare.

Vad använder ni för strö?

 


Stallet hela dagen

Big M har tagit flytten ganska bra

Hon är mer vaken än vanligt och spanar in allting, det är ju naturligt när dom har flyttat till nytt ställe. Hon hade svårt att stå stilla i stallgången när jag gjorde iordning henne, fast det har hon ibland när hon inte gått på ett par dagar, blev väl bara lite extra idag nu när hon inte vant sig vid miljön än.
Dom snygga pojkarna på gården är hon väldigt intresserad av ;)

Var ute och red första ridturen ute vid nya stallet idag, fick sällskap av Sandra och Mimmi på en mysig liten tur först, men när vi skulle börja trava var Sandras ponny halt så vi vände och red hem igen. Istället tog Mimmi och jag ett par varv på travbanan, hon red ett halvblod som heter Tiger som hon galopperade med och jag travade bredvid med Big M. Dom tyckte att det var jättekul.

 
 
Dom som äger stallet är jättesnälla, jag blev bjuden på lunch och åt tillsammans med dem. Det var roligt och trevligt, och maten var jättegod.
 
Efter att ha mockat och gjort iordning allt tog jag in Alladin och borstade honom, han gillar att bli ompysslad. Provade också lite täcken som jag har haft liggandes, 2 av dem passade, 1 var alldeles för stort.
 
 
Visst passar han i lila ;)
Big M gillar Alladin, hon gnäggade efter honom både när jag tog in honom och släppte ut honom.
 
 
Mina älklingar <3
 

Big M har flyttat

Då var flytten till nya stallet klart, det känns splittrat!
 
Positivt med flytten:
 
+ Stallet ligger 1 mil närmare mig
+ Slipper åka buss, tar 20 min att cykla
+ Har båda mina hästar i samma stall
+ Travbana på gården, en lång och en kort
+ 2 st ridbanor varav den ena med en hel hinderpark
+ Ska finnas en lång sandbacke ute i skogen, tror den skulle va 600-800 meter lång där man får träna när det är torrt.
 
Negativt med flytten:
 
- Kommer att sakna Håkan, Fraktura, Egon och hästarna MASSOR
- Buss är bekvämt när det regnar
- Ingen hästbutik i stallet, fast för plånbokens skull skall det ligga på + sidan ;)
 
 
Min hylla, benlindor mm fick inte plats, så dem förvarar jag i en kasse istället ^^ dom kommer att skruva upp 2 st hjälmhållare vid mina sadlar.
 
 
Försökte ta en bild på mitt hörne för sadlarna och tränsen, sadlarna rakt fram är Big M´s och den till höger är Alladins, på sadelhängaren ovanför hans sadel hänger hans loksele, men han var ute med den då bilden togs, funderar på att hänga upp någon av mina selar där också, nu hänger båda selarna i selpåsen.
 
Big M har varit lugn och fin under hela tiden jag var ute i stallet, hon har haft väldigt stor koll på mig när jag gått runt på gården, men verkar än så länge ta det bra. Har stått i hagen och tuggat på sitt hösilage.
 
Här finns både lösdriftsstall och "vanligt" stall, Big M ska bo i "vanligt" stall, det gör Alladin också. Det finns ett par travhästar, 2 quarterhästar och massor med söta ponnys ^^
 

The right way

Imorgon ska Fraktura testa att springa the right way
 
Tyvärr kommer inte jag kunna åka med, det är lunchtrav och jag jobbar.
 
 
Björn Goop i sulkyn, han har kört henne till seger en gång förut, så hoppas han gör det igen ;)
Lite klurigt med högervarv, man vet ju inte hur hästarna reagerar.
Jag ska följa loppet från liven och hålla tummarna
 

Provlopp 2013-04-24

Vilken bana!!!!
 
Jag har aldrig någonsin skådat en så geggig och blöt bana, den stod i vatten. Idag har vi infört en ny sorts trav, nämligen "sjötrav".
Jag fick spår 3 av 4 startande, men sedan blev vi bara 2 till start, så jag fick inte känna på henne så mycket i voltning som jag hade hoppats på.
 
Tog spets från starten, men sedan tyckte inte Big M att det var ett skit roligt, innan var jag orolig för om jag skulle kunna hålla henne i 1.30 tempo, men jag fick sitta och driva istället, framförallt på bortre långsidan där det stod som mest vatten, där trängde hon ut ett halvspår och riktigt stod emot, ryckte huvan redan efter första varvet utan reaktion.
Mot slutet när den andra ryttaren gick ut utvändigt taggade hon till och blev sig själv igen, inte en chans att den
hästen skulle få gå förbi henne, då kändes hon riktigt fin, så det var roligt att hon avslutade bra
Testade speedcobs på henne idag, jag gillar egentligen inte dem skydden men eftersom hon slår på sig där hon gör ville jag iaf testa, och dom fungerade jättebra! Inte en skråma på något av benen, så nu är jag i valet och kvalet om jag ska införskaffa mig ett par sådana eller om jag först ska testa med boots + gamascher, men boots tycker jag är jobbiga och dessa täcker ju området hon slår på sig mycket bättre.
 
 

Provlopp

Imorgon ska Big M och jag vara med som utfyllnadsekipage i utbildningslopp
 
Storm ute IGEN! Är det någon mer än jag som tycker att det är storm/kraftiga vindar var och varannan dag nu för tiden?
Hade tänkt att ut och jogga lite inför morgondagens uppgift men blev inget med det.
 
Jag har putsat och packat iordning allting inför imorgon samt friserat Big M lite, vi får ju inte komma och se ut som skogstroll ;)
 
 
Jag har aldrig voltstartat med Big M någon gång så det ska bli riktigt spännande, jag tror absolut inte att det ska vara några problem. I auto blir hon ju riktigt laddad, så fantastisk känsla att sitta på henne då, vilken kraft dom har! Ska bli kul och se om hon är lika laddad i voltstart också.
 
 
 
 
 

Sur tjej

Testade ett nytt bett på Big M och det föll inte damen alls i smaken
 
Igår var jag och Håkan ute en sväng med hästarna, red Big M, kör man bakom Fraktura kan det ju gå illa :P
På hemvägen skulle vi öka lite och Big M blev grymt stark, jag är glad att jag hade Håkan framför oss men det kändes som att jag skulle tappa henne ändå.
 
 
Idag var jag ute en sväng själv, testade kimblewick på Big M, men det bettet föll inte henne i smaken alls och jag kommer inte använda det igen.
Det gick inte styra, det gick inte ta förhållningar och det fick inte få någon fin kontakt med munnen. Hon ville inte gå fram för fem öre och skulle man bryta av från trav stannade hon helt och vägrade gå. När vi travade gick hon antingen som om hon vore uppcheckad eller så bara hon bråkade med huvudet. I skritten höll hon på att snubbla hela tiden för att hon bara fokuserade på bettet, och då hade jag ändå långa tyglar.
Fidde vart jättefin på kimblewick, men det är ju olika för olika hästar.
 
På Big M kommer jag fortsätta använda dem jag haft (varierar mellan delat och 3-delat) hellre att hon blir stark än att rida henne på ett bett hon inte trivs med. Hon är ju för det mesta gudasnäll <3
 

Veckans ämne: Utrustning!

Veckans ämne: Utrustning, vad och varför har du just den utrustningen på din/dina hästar?
 
Foto: Malin Albinsson - http://mvafoto.se
 
Min utrustning:
 
Vilka tyglar jag använder är lite olika, men allra helst har jag dem som jag har på bilden ovan, dem trivs jag bäst med, dem är lite tjockare än många vanliga tyglar och gummit gör att man får riktigt bra grepp, har 2 par så att jag även kan använda dem som dubbla, även då får man ett riktigt bra grepp om tyglarna när man rider, har även ett par stegtyglar, men tycker att dem blir lite klumpiga att rida med.
 
Sadel har jag en Zilco på 1,5 kg, fick en fråga en gång om varför jag inte har en lättare sadel, eftersom jag får använda vikter när jag rider med denna sadeln så tycker jag att det är onödigt att ha en ännu lättare och få använda ännu mer "dövikt" i viktvojlocken. Strävar efter att ha så mycket av vikten som möjligt i min egen kropp.
Jag har inte en tyngre sadel för jag tycker att denna är så otroligt skön, och min vinterutrustning väger 12 kg med denna sadeln, så skulle jag ha en tyngre sadel på vintern skulle jag väga onödigt mycket.
 
Under sadeln använder jag en pufferpad, denna har jag för att viktvojlicken ska ligga bättre och hästen inte ska känna av den. Pufferpaden väger lite mer än mina andra små montéschabrak också,
 
Har alltid en anti-glid gelpad underst närmast hästen, den avlastar hästens rygg samtidigt som den gör att sadeln ligger still, att den väger 1 kg är också välkommet.
 
Övergjord behöver man egentligen bara ha om sadeln bara har en sadelstropp, min har två, men jag använder övergjord ändå, dels så är det en extra säkerhet och jag behöver den så sadelgjordstropparna ligger under den, annars stör jag mig på dem även om jag drar ner den där lilla flärpen som skyddar, för har jag flärpen över spännerna, sedan har jag övergjorde över det, så sitter allt perfekt!
 
Halsring använder jag för att jag tycker att det är en bra säkerhet ifall hästen börjar bråka, har den även som extra stöd ibland när jag känner att jag behöver det, framför allt på hästar med känslig mun.
 
Säkerhetsväst använder jag en outlyne airowear, en bekväm väst som formar sig efter kroppen när den blir varm av högsta säkerhetsklass. Den väger också lite mer än många säkerhetsvästar vilket jag tycker är bra.
 
 
Foto: Ellen Molin
 
Hästens utrusning:
 
Big M går med ganska oavancerad utrustning, vanlig enkel spärrgrimma och 2-delat travbett. En brösta med sitt namn på.
Skydd är jag inte riktigt helt klar med, hon har lyckats slå på sig under skydden under lopp, då har jag testat skydd både med flärp och utan. Har fått tips från dem som hade henne innan. då gick hon med gamacher med flärp, lätta bakboots samt med lite wetflex där hon slår i, funderar på att köra på det eller med speedcobs, dem sitter så hon inte kan komma åt där hon slår på sig.
 
Foto: Malin Albinsson - http://mvafoto.se
 
För sulky går hon med samma utrustning som i monté fast med sele så såklart ;) i loppet bilden är tagen har hon en dressyrnosgrimma då min spärrgrimma var utlånad just då.
 

Shopping

Storm ute idag - vad gör man då? - Jo, man shoppar!!
 
Idag är det full storm här, höll på att blåsa iväg när jag gick från bussen till stallet, i stan blåste det inte riktigt så mycket och jag var trött i huvudet och behövde en liten promenad, så ringde inte om skjuts från busshållsplatsen, hade jag vetat att det blåste så mycket hade jag ringt om skjuts.
 
Var mycket att mocka idag, blåste mycket igår med, så då fanns ingen ström i stallet, och eftersom jag hade varit inne på travet blev klockan rätt mycket innan jag mockade, vilket betydde att jag inte såg så mycket när jag skulle mocka i ett stall utan ström, det jag missade i mörkret igår fick jag istället mocka upp idag.
 
 
Big M skulle ha sänkt huvudet lite så öronen kom med ;) det gick iaf bra på travet igår, hon var lydig och fin, sist jag var inne och körde låg hon på en hel del, då var jag ensam, igår hade jag sällskap och hon var lydig och fin, sprang i det tempot jag ville och var fullt reglerbar, kastade en hel del med huvudet bara, tror hon var förbannad på checkremmen.
 
Idag har ingen häst gått, istället har jag shoppat lite smågrejor till Big M, det är ju trots allt hennes pengar egentligen ;)
 
Bland annat en sådan här Stübbenborste som jag suktat efter länge
 
 
 
Sådana här microfiber putshandskar har ju blivit väldigt populära i stallen nu, så jag köpte en sådan till Big M och hoppas hon kommer glänsa som bara den ute på tävlingarna ;) blev en royalblå såklart, den finns inte med på bilden.
 
 
Blev även lite annat smått och gått som går åt i stallet som arnicagel och putsmedel med mera.
 
Imorgon ska jag försöka skruva ur brodden, hoppas dem inte har fastnat totalt!
 
 
 

Resultat Axevalla 26/4 - 13

Nöjd med dagens 7:e plats
 
Var i Axevalla idag, red lopp med Fraktura, hennes andra montéstart, värmningen kändes fin, värmde först nere på slingan, hon var en aning övertaggad till en början, men sedan fick vi en kompis att ligga bredvid och då blev hon lugnare.
Gick sedan upp till stora banan för att göra en provstart, blev lite konstig uppvändning då det kom hästar och traktorer överallt just när jag skulle göra provstarten, men hon kom iväg fint ändå och kändes bra.
 
 
Vid själva loppet voltade hon riktigt bra, där kan hon bli väldigt taggad och kasta en hel del med huvudet och bli väldigt lätt i fram, men idag vart det inte ett kast med huvudet och hon voltade jättefint, dock red inte jag så bra i voltningen och följde med 4:an för länge, så det blev lite konstig vändning och vi förlorade ett par meter.
När vi väl är iväg är hon startsnabb och jag kunde rida ner till den positionen jag ville ha genom loppet.
Men i första sväng blir det tyvärr galopp och jag får styra ut och ta upp henne, hon ställde sig men jag var nu långt efter, låg en bra bit efter klungan hela vägen, i sista sväng började vi komma ikapp, kunde styra ut och spurta fram till en 7:e plats.
 
 
Jag är ändå väldigt nöjd med henne, de senaste loppen har hon inte kämpat till mål utan lagt sig långt innan, idag lade hon in en riktig slutspurt som höll ända in i mål, så bara det är en seger tycker jag! Att hon fick pengar är ju också ett plus. Hade inte galoppen kommit och hon hade haft samma fart i slutet hade vi varit livsfarliga ;)
 
 
 
 
Fotograf: Malin Albinsson - http://mvafoto.se
 
 
 

Söndagstur

Jag och Håkan har varit ute en liten sväng.
 
Big M fick gå under sadel idag, det var ett tagsedan jag red henne nu så det var roligt :) det tror jag hon tyckte också. Big M har praktiskt lärt mig vad en irländsk martingal är bra till.
När vi står och väntar på Håkan och Fraktura som ska ha på vagnen så brukar hon stå och kasta med huvudet så tyglarna nästan åker över öronen på henne.
Tur att hon inte gör så när man rider, för jag tycker det verkar väldigt opraktiskt i andra fall att rida med irländsk martingal, man kan ju inte ta ledande tygeltag, det är ju mest galoppörer som bara går rakt fram som har det, men har även sett montéhästar med det, måste vara jobbigt i voltningen om hästen skulle börja trassla.
 
 
Turen gick bra, en lugn tur med mycket skritt och lite jogg, så himla härligt nu med mjuka vägar och lite varmare väder. På Tisdag ska det tydligen bli solsken och 18 grader varm, det ser jag fram emot!
 
 

Kört och ridit

Idag har jag kört en och ridit en
 
Köpte en till sele idag! En syntetsele som Big M ska få ha i träning så ska hon få ha läderselen i tävling. Det som är så smidigt med syntet är att det bara är att skölja av i duschen efter träning. Tömmarna och huvudlaget är i läder.
 
Invigde den nya selen direkt, fick låna Håkans vagn idag då jag inte har något stänkskydd på min, det gick ju sönder sist jag körde eftersom jag ramlade ner rakt på det ;) CG hästsport ska sy upp ett nytt stänkskydd.
 
 
Ser mer ut som höst än mitten på april
 
Sedan var det Frakturas tur att komma ut en sväng, Hon skötte sig bra idag, var lite övertaggad men hon höll sig i skinnet.
 

Börja träna igen

Big M är nu återställd efter sparken!
 
Nu är det dags att börja träna igen, efter förra loppet fick hon en mini-vila på en vecka, när vi skulle komma igång igen fick hon sparken, fick vila en vecka men var ute och skrittade 3 ggr den veckan, veckan efter det fick hon skritta 5 ggr eftersom svullnaden inte ville ge sig. Så sammanlagt har det blivit nästan 3 veckor utan någon riktig träning.
 
I torsdags var vi ute, jag red Fraktura och Håkan körde Big M, då travade vi en hel del och hon såg fin ut, så nu är tanken att vi ska sätta igång och träna igen!
 
Har fått 3 bilder från vårt förra lopp av en tjej som heter Ellen
 
 
Längtar till vårt nästa lopp tillsammans, och är riktigt taggad inför tisdagens lopp med Fraktura!
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.