Promenad

Varit ute på promenad med Big M
 
Det var jättefint väder ute efter jobbet idag. Egon var ute på ridtur när jag kom till stallet så jag mockade och så först, annars skulle ju Fraktura blivit ensam i hagen och det gillar hon inte.
Dock började det mörkna ganska snabbt när vi var ute och hade bara 2 st små benreflexer, så det blev en väldigt kort promenad.
 
Jag vet inte om hon inte tycker att det är roligt att ut och gå, för hon stannar hela tiden, eller försöker gå ner i dikerna på kanterna och ska byta sida om en hela tiden, hon ser ju glad ut hela tiden, så hon borde ju tycka om det, men hon ser riktigt förolämpad ut när man säger till henne på skarpen ;) men det ger ju resultat och hon skärper till sig.
Stod en släpkärra till en traktor bredvid vägen, den var lite läskig först, hon fick stå och titta på den lite, först trampade hon bara runt och ville därifrån men efter ett tag vågade hon faktiskt gå fram och nosa på den och då såg hon riktigt mallig ut att hon hade vågat :P
 
 
Körtäcket är riktigt bra när man är ute och går med sin häst kyliga kvällar, Big M får skav av täcket på bogen så vill inte ha täcke som går fram över bogarna när hon är ute och går, men tar man körtäcket och en tömkörningsgjord utan tömmar att fästa körtäcket på blir det perfekt att ha när man är ute och promenerar :)
 
 

kasspårubriker

Big M har tagit loppet bra
 
Big M har bara fått gå och skrota i hagen idag och vila upp sig efter gårdagens lopp. Hon har tagit loppet bra, ätit och druckit som hon ska, kräsen med frukosthavren som vanligt, men kvällsmaten var uppätet och allt hö.
 
 
 
Jag har varit lite sliten idag, känns ju att förkylningen sitter i kroppen, men idag har jag faktiskt varit helt feberfri. Men locket för öronen jag haft i flera dagar och snuvan har inte riktigt velat släppa än.
 

Axevalla 26/2 - 13

Vad nervös jag var inför loppet idag!
 
Mitt på dagen idag hade jag fortfarande feber, men kände mig lite piggare än igår så beslöt mig för att rida loppet själv, annars hade jag fått ringa in någon annan.
Jag var riktigt nervös inför loppet idag, tror seriöst att jag till och med var nervösare än innan min första start ;)
 
Big M kändes fin i värmningen, lagom pigg, gjorde en provstart, hon vart lite seg iväg men gick sedan på fint! Var lite osäker på om hon skulle ha boots eller ej då jag vet att hon gått med det innan i monté, så ville testa i värmningen hur hon kändes utan, eftersom allt kändes bra fick hon starta utan.
 
Hon vart taggad innan start, riktigt roligt att känna. Vi tog det lugnt mot bilen, skrittade fram och började trava när den började köra, hon var ruggigt stark bakom bilen och snabb iväg, lade oss rygg i ledaren som sedan blev 3:e invändigt.
Det var riktigt djupt underlag i kurvorna, hon fick det jobbigt och paddlade en del, vart rädd att hon skulle trötta ut sig på det, direkt från det djupa i kurvorna blev det hårt när vi kom ut på långsidorna där hon fick det lätt att trava igen. Backade ganska mycket i sista sväng men hittade en högre växel när vi kom ur det djupa i kurvan och slutade på en fin 5:e plats på tiden 1.17,9.
 
Jag är jättenöjd med henne! Det kändes som att hon tyckte att det var riktigt roligt och jag ser fram emot framtida lopp tillsammans :)
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna blev inte sådär jättebra i mörkret då jag inte har något vidare bra oblektiv till min kamera, men man MÅSTE ha bilder från första loppet ;)
 
 
 

Taggad? Ja!

Förkylningen vill inte riktigt ge med sig, hade feber i slutet av dagen på jobbet. Så kvällen har ägnats åt att vila, äta frukt och förbereda inför morgondagen.

Vi är rankade sist såg jag i programmet, så det kan ju inte gå sämre iaf ;) Ska bli ruskigt kul och jag är verkligen taggad. Det är allt en speciell känsla när man för allra första gången ska rida lopp på sin egen ägda häst!
Bara min andra start på hemmabanan också, har ridit flest lopp på Åby. Valona och hennes familj ska komma och titta :) riktigt roligt! Valona har varit på trav en gång tidigare, på sto-championatet, men för Maribel och José blir det första gången.

Hoppas Big M är lika taggad som jag imorgon :)


Vad jag äter

Det är mycket diskussioner om mat och vad man äter och inte äter just nu
 
Vad jag äter och inte äter förvirrar ofta andra och jag får ofta frågor om vad jag äter.
Det är faktiskt inte så svårt, jag äter inte rött kött! Vad är då rött kött? Kortfattat kan man säga att det är kött från djur med 4 ben.
 
Vad äter jag då? Jag äter kyckling, fisk, skaldjur, gelatin, E120 och allt som är vegetariskt/veganskt.
 
 
Brukar då få höra den dumma kommentaren att "kyckling och fisk är ju också djur", öh jo tack, det är väl klart att jag vet! Jag har heller inte påstått att jag är vegeterian, för det är jag inte, jag var det förut, men nu äter jag ju som sagt kyckling och skaldjur och då är man inte vegeterian.
 
För att par årsedan var jag Vegan, då äter man ingenting från djurriket, sedan gick jag över till att vara vegeterian och började då äta ägg och mjölkprodukter för att sedan slutligen börja äta kyckling och fisk samt gelatin och E120 (som finns i mycket godis)
 
Varför äter jag inte rött kött? Jag gillar inte konsistenten, smaken eller att behandla det innan det är tillagat, tycker också att rött kött känns som så "tung" mat. Andra fördelar med att inte äta det är att man gör miljön en tjänst och det är hälsosamare att inte äta det röda köttet. Många ser inte någon orsak till att inte äta det, men jag ser ingen orsak till att äta det. Näringämnena kroppen behöver får jag i mig genom kyckling och fisk.
 
 

Fortfarande sjuk

Jag vill bli frisk nu :(
 
Har ju varit sjuk ett par dagar nu, har kämpat på så gott jag kan ändå, skulle ha tränat Big M tillsammans med Håkan idag, men efter att vi hade mockat tog det stopp, fanns inte en chans att jag skulle orka rida, så mamma var snäll och ställde upp och drog på sig ridbyxorna.
Kändes lite konstigt att se sin häst ge sig av från stallet med någon annan, men jag är riktigt tacksam att hon red åt mig.
 
Jag passade på att putsa och greja inför loppet på Tisdag, så nu är allt utom pufferpaden och Sadeln packat, har kommit fram till att pufferpaden är ju riktigt bra att ha även under vanlig sadel eftersom att det avlastar ryggen för hästarna, men nu blev den ju lite svettig, så kunde inte packa ner den förrens den har torkat.
Funderar på att köpa en eller ett par till faktiskt.
 
 
Har ni någonsin haft ont i tänderna när ni är sjuka? Jag har hört folk prata om att de får det, men den här gången jag är sjuk är första gången jag drabbas av det själv, vaknade inatt av att det gjorde så ont så jag inte kunde sova, och så fort alvedonen går ur kroppen börjar dem värka igen, riktigt obehagligt!
 
 
 

Tittig!?

Jag måste varna er läsare! Brunnar är livsfarliga - gå inte nära dem!
 
Big M är inte så värst tittig av sig, en cool häst som går fram för det mesta, hon är rädd för stora fordon, oavsett om dem är på eller avstängda, och ibland kan bilarna vara lite otäcka (tror mest hon testar oss gällande bilarna) men annars är hon inte så tittig.
 
Förutom idag då, Hon får syn på en brunn som är halvtäckt med snö, vi har ridit förbi den brunnen säkert 5 gånger, men idag var den farlig. Hon stannade och spände upp sig och krökte på nacken som en hingst, fnorkade och hjärtat slog som bara den. Efter en stunds övertalning och övervägande att eventuellt springa hem eller hoppa ner i diket på andra sidan vägen gick hon med på att försiktigt ta sig förbi den farliga brunnen, den attackerade inte och lättnaden var stor.
Skulle rida fort de sista 2 km hem, och det blev 1 tvärstopp och 2 kraftiga inbromsningar, 1 brunn och 2 snödrivor. Farliga grejor det där ;) inte så vanligt att dem tvärstannar eller tittar på saker när man rider snabbjobb, då brukar dem ju vara fokuserade på att springa istället.
 
 
Efter att ha ridit Big M och sedan mockat 3 boxar med feber kände jag mig rätt sleten, har fredagsmys med Ben & Jerry och Coca cola ;)
 
 

e. Jag de Bellouet u. Never Up

Ikväll har jag suttit och spanat in Big M´s föräldrar :)
 
Big Mama Dynamite är efter den kända Franska hingsten Jag de Bellouet
 
 
Bildkälla: HÄR
 
Jag tycker mig se Big M lite grann i honom, framför allt dragen i ansiktet.
Jag de Bellouet har bl a tre raka segrar i Prix du Cornulier och två raka segrar i Pric d'Amerique
 
 
 
Bildkälla: HÄR
 
Big Mama Dynamites mamma heter Never Up
 
Bildkälla: HÄR
 
Här ser vi vart Big M har fått sin vackra färg (som inte är lika vacker som klippt) Kroppsligt sett tycker jag Big M är en blandning mellan sin far och mor med lite mer dragning mot mor.
Jag hittar inte så mycket tävlingsresultat från Never Up, hon är ostartat i Sverige och verkar bara ha gjort en start i karriären.
 
På Mammas sida har Big M bara en halvbror vid namn Misfired född 2005, han finns på Sundbyholms travskola, så syskonen bodde nära varandra innan Big M flyttade till mig.
 
Bildkälla: HÄR
 
Han ser lika snäll ut som sin lilla syster :)
 
Det skulle vara roligt att se bilder på Big M som föl och unghäst, fast det är nog svårt att få tag i.
 
 

Start på Tisdag!

Nu äntligen är det dags för första starten som hästägare!
 
Och det blir i monté :) Förra gången fick hon ju feber innan starten, när jag skulle anmäla nästa gång fick hon kolik, sedan har det varit lite trixigt med låga poäng, men nu äntligen! Håll nu alla tummar och tår ni har att ingenting händer med varken mig eller hästen eller med transport eller någonting.
 
 
Autostart spår 2, känns helt okej! Motståndet blir ganska hårt för Big M, duktiga hästar med, men det hade ju kunnat vara värre också, man får tänka på det. Jag blir ju lite extra nervös när det gick som det gick för Fraktura i starten i Fredags, dom två är ju ungefär lika mycket tränade, men sedan får man även beakta att banan inte var så rolig i Fredags heller.
 
Det blir Big M´s 2:a montéstart i karriären, första gången i auto i monté, har studerat lite gamla lopp från autostarter i sulky på atg.se och det ser inte ut som att det ska vara några konstigheter.
 
Eftersom att hon inte har startat på 5 månader är det omöjligt att veta vart hon står, min förhoppning är att hon ska få ett fint lopp i kroppen, jag ska göra mitt bästa och jag hoppas att hon också kommer att göra det, sedan får vi se hur långt det bär oss :)
 
 
 

Kurerar mig

Ikväll är jag hemma och kurerar mig
 
Kämpat hela dagen på jobbet idag fastän jag inte mått bra, hoppats på att må tillräckligt bra nu ikväll så jag hade kunnat åka ut till stallet, och det hade jag ju inte kunnat gjort om jag sjukskrev mig från jobbet, men känner att det bästa är att vara hemma och vila istället. Så jag har valt att lyssna på kroppen och hålla tummarna på att det har gett med sig lite imorgon istället.
Mamma är snäll och mockar min box åt mig.
 

Förkylning på G

Nej nej nej, börjar bli förkyld!
 
Jag har verkligen inte tid med att bli förkyld nu, känt mig lite smått febrig hela dagen, och känslan man har innan man får ont i halsen, nyst och hostat. Att se att Big M kom med i lopp imorse gjorde en ändå taggad till att ut och träna häst efter jobbet, jag blev nog svettigare än hästen haha :P
 
Hästarna kändes fina och glada iaf, ska vräka i mig massor av frukt, Brämhultsjuice och Echinagard (stavning?) så att förkylningen förhoppningsvis inte bryter ut mer.
 
 
Ska gå och lägga mig tidigt ikväll :)
 

Dyrare men bättre

 
Det är dyrare att vara montéryttare än kusk, men det har dina fördelar!
 
 
 
 
Två bilder från i fredags.
 
Har ni tänkt på en sak? Att det är mycket dyrare att vara montéryttare än att vara kusk. En Kusk behöver en tävlingsdress, skor, en hjälm, ett par körglasögon, handskar och pisk. Resten står tränaren för.
Montéryttare måste köpa Sadel, stigbyglar, stigläder, sadelgjord, schabrak, ev viktvojlock med vikter, brösta, svanskappa, tyglar, pisk, tävlingsjacka + byxor, hjälm, säkerhetsväst, skor + chaps eller stövlar, glasögon och handskar. Vi behöver dessutom 2 längder på sadelgjord ifall vi rider många olika hästar, och en del ryttare föredrar olika tyglar på olika hästar.
 
Det positiva är att vi montéryttare kan köpa just den sadel vi trivs med bäst (och passar vår vikt bäst), kuskarna får inte välja sulky efter vad dem trivs bäst att köra i. Vi montéryttare kan matcha våran utrustning mycket mer med brösta, schabrak, stövlar/chaps och tyglar. Kusken har ju sin färg på sin dress, och hästen sin färg på vagn, selunderlägg, brösta och pannband.
 
 
 

Galoppat

Big M har fått gå galoppintervaller
 
Det har den senaste tiden gått bra att rida utan snösulor bara man börjar trava direkt när man sitter upp, så jag tänkte köra på den tekniken även idag, jag kom väl knappt en km så blev det Bambi på hal is för stackars Big M som fick snöstyltor trots att vi hade travat hela tiden, det var bara att vända och skritta hem igen och skruva i polarpadsen.
 
Red till raksträckan inne i skogen som nu är kanonfin med ett lagom lager med snö, där fick hon gå 8 galoppintervaller samt en avslutande intervall i trav, då blev det kortslutning för Big M som började galoppera 3 ggr under travintervallen, tillslut fattade hon att matte ville trava fort istället för att galoppera.
Hon blir alltid så peppad när man rider intervaller med henne.
 
 
Vi körde ju inte på snyggaste outfiten idag ;) 
 
 
 

Dåligt bloggat

Har haft så mycket att göra denna veckan, så bloggen har fått lida lite.
Sitter på bussen på väg mot Falköping nu och tänkte passa på att skriva ett kort inlägg.

Big M har gått konditionspass både igår och idag, imorgon blir det intervaller. Hon har även fått ett nytt foder hon verkar gilla.
Fraktura startade igår, sista loppet på Axevalla, hon såg fin ut men orkade inte hela vägen.

Big M måste starta snart! Hon drömmer på nätterna att hon springer lopp och det tar så lång tid att mocka ;)

Fick en ny privatchaufför idag ;)


Tröttare än tröttast

Jobbat från 05.30 till 18.00 idag
 
Super stressigt på jobbet, har stressat från 05.30 till 18.00, hann inte ta full lunchrast. Haft ont i magen, huvudet och i hjärtat idag kan jag säga.
Den där timer-gps klockan som jag har drömt om länge är snart min ha ha ;)
 
Igår var vi ute med hästarna, blev återigen påmind om vilken underbar häst jag har <3 Hon är så välskolad! Blev snabbjobb på vägarna hemma, jag red bakom Håkan som körde Fraktura. Big M ligger bakom med ett perfekt avstånd, när Fraktura ökar tempot ökar Big M exakt lika mycket, när det ska bromsas räcker det att halvhalta upp så lägger hon sig tillrätta i tempo med samma fina avstånd. Hon kändes pigg och fräsc, tog halvhalterna bra!
Mötte massor av bilar, hon blev rädd för en av dem, och det var inte ens den största bilen. Bomull i öronen har hjälpt!
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.