Masserad!

Big M har fått en liten lyxdag idag
 
...och det har jag med ;). När jag kom ut till stallet hittade jag Big M förnöjd i sin box med mystäcket på och mumsade på hö. Hittade mamma som hade varit gullig och tagit in och masserat henne så hon var färdig och lagom hunnit äta sin lunch tills jag kom ut efter jobbet. Fin överraskning :) Behöver jag tala om att jag har världens bästa mamma?
Gick ut och gick med Big M i 50 minuter för att sedan köra igenom ett stretchprogram när vi kom tillbaka. sedan en lång och noggran borstning och lite mysstund.
 
 
Mamma hjälper mig med halsstretchen, hon hade en rolig min och skulle nog inte bli så glad om jag inte gjorde mosaik ;)
 

Banjobb

Varit inne och ridit ett banjobb med Big M
 
Vi hade även sällskap av Håkan, Urban och Mimmi. den som Mimmi körde var dock lite varm i ett knä så hon vart bara med i värmningen, sedan joggade hon i bakvarv medans de andra hästarna gick sitt jobb.
 
Bilden är från ett annat banjobb, foto: Anette Bro-Söndergaard
 
Jag är nöjd med Big M, hon vart inte lika taggad som sist jag red banjobb med henne, då frågade hon hela tiden om vi inte skulle gå ut och dra förbi de andra, det frågade hon inte en enda gång idag, men hon avslutade riktigt fint!.
De andra gick i första spår, jag låg sist i ledet och valde att ligga ute i andra spår istället, innerspåret vart så tungt och det var stor skillnad att bara gå ut i andra spår. Som sagt så avslutade hon riktigt bra.
Krävde inte så mycket av henne men hon levererade ändå på upploppet, så jag är allt nöjd med henne. Speciellt med åtanke att hon vart sjuk förra veckan och inte är uppe i full fodergiva efter det än.
 
 

Pufferpad

Gått med i klubben av pufferpad-ägare ;)
 
Kommer bara använda den när jag använder viktvojlocken, så i princip bara under lopp. Jag rider alltid med en gelpad under sadeln när jag har montésadel som skonar ryggen för hästen.
 
Hade jag vetat att Big M skulle bli sjuk och veterinären komma ut på jourtid hade jag dock inte beställt hem den, dog lite när jag betalade räkningar den här månaden, utöver de vanliga räkningarna kom denna månaden, CSN, elräkning samt montélicensen (vad dyrt det blev när man är över 25). Blev ju ett par tusen mer än vanligt, dessutom väntar den smaskiga räkningen från veterinären som skulle bli minst 5000 kr. Nudlar nästa ;)
 
 
 
 

Monsterhästar ;)

Idag var det nära att jag åkte av Big M för första gången
 
Fick sällskap ut på träningsrundan idag av Håkan och Fraktura. Regnade lite grann så vi kunde ju fått finare väder. Dem fick en joggingrunda inför morgondagens banjobb.
Båda hästarna var ruggigt pigga. Big M låg på ordentligt, jag fick kämpa för att hålla avstånd till Håkan så vi inte brakade rakt in i honom varje gång det blev tempoväxling neråt. Träningsvärk i armarna imorgon - check!
 
Höll på att åka av också. Vi mötte en bil och den var gullig och stannade bredvid vägen vid en gård så vi kunde trava förbi, när jag och Big M är bredvid bilen på väg förbi kastar hon sig rakt ner i diket, hon kom upp ur diket igen utan att tappa balansen, jag hade tappat ena stigbygeln och den andra satt längst ute på tån.
 
Hon brukar inte vara rädd för vanliga bilar, hon kan reagera lite om vi inte mött någon bil när vi varit ute på länge, men hon har aldrig studsat omkring någonting, Blev riktigt chockad!
 
 
Imorgon väntar banjobb i sällskap av med Mimmi och Urban :)
 

Hoppning igår

 
Igår var vi på Skålltorp för att kolla på våran ponnyskrutt skulle vara med och hoppa 60 och 70, visste att även Marita, våran fd granne hade med sin häst Maradona som Moa hoppar och rider dressyr med. Även en annan bekant Ulrika visste vi skulle ha med sin häst.
När vi kom dit träffade vi ännu mer folk vi känner, så vi hade massor av kändisar att titta på när dom hoppade :)
Alladin var duktig, felfri i båda klasserna, men visade lite attityd i andra klassen.
Gick även bra för dom andra vi kände, tror faktiskt alla var felfria i alla klasser om jag inte minns helt fel!
 
Fick frågan av Ulrikas man "Har inte du någon häst du rider nu för tiden då?" "Ja, jag har ju min egen" "Varför är du inte med här då?" "Ha ha, hon är travare!!" "Ja, och?"
Satsar ju inte på någon gren inom ridsporten längre, vilket många av dem jag kände förut inom ridsporten inte kan förstå. Man hör ju när man pratar med dem att travhästar "inte är lika mycket värda". En som frågade vad jag fick ge för Big M  och höll på att svimma och sa "Men travhästar köper man väl inte, dom får man väl?" inte om man vill ha en bra, svarade jag.
 
Visst, många travhästar kanske har svårigheter att bli riktigt bra inom dressyr och hoppning, dom är byggda för att springa snabbt, men det bryr sig ju inte vi som håller på med trav oss om, vi är liksom inte intresserade av att använda dem till dressyr eller hoppning heller, vi håller på med trav, just för att vi gillar trav! Och jag är rätt säker på att ett halvblod skulle vara mer värdelöst för oss att ha, än vad en travhäst är för dem att ha. Är travhästen bra byggd kan den omskolas och tränas till en hyffat bra dressyr eller hopphäst, men ett halvblod kommer aldrig någonsin lyckas bra på travbanan om man skulle få för sig att omskola om en sådan, så vilken ras är bäst egentligen ;) Dessutom tjänar travhästen sina egna pengar, hur mycket pengar tjänar ett halvblod? Startavgiften på tävlingen tillbaka om den har tur.
 
Känner att inlägget spårade ur lite från vad det egentligen handlade om från början, ibland blir det så om man bara låter tangenterna knappra ;)
 
 

Halsring

Fick en fråga här på bloggen om varför jag använder halsring
 
Foto: Malin Albinsson MVA - foto
 
Finns ganska många anledningar till att jag använder halsring.
Inom galoppen är det väldigt många som använder halsring, även proffsen. Jag vet inte vem det var som sa det, men en duktik jockey sa att "det handlar inte om feghet utan säkerhet."
En jag känner lite som red galopp när han var yngre uttryckte sig "Ja, vad fan ska du annars ta tag i om det börjar gå åt helvete?" när vi diskuterade halsring.
Börjar hästen trilskas, bocka eller liknande och man sitter i en liten montésadel kan det vara rätt skönt att ha en liten rem att ta tag i.
 
En del hästar är väldigt känsliga i munnen och gillar inte att man tar i dem, då kan man ta hjälp av halsringen när man ska bromsa in dem mm. När jag var på montékursen på Solvalla i höstas och vi diskuterade sitsen så pratade dem om att man måste ha bra stöd i munnen på hästen när man ska sitta i en låg montésits, förklarade då mitt problem med både Egon och Fraktura att ingen av dem gillar när man har mycket stöd i munnen, fick då tipset att använda mig av en halsring och ta stöd av den om hästen inte vill ha det i munnen.
 
Jag har en liten ovana att min tyngdpunkt gärna vill lägga sig långt fram i min montésits, framförallt när jag rider Fraktura, jag brukar då ta hjälp av halsringen när jag ska flytta bak min tyngdpunkt, framförallt då när det går långsamt i värmningen t ex, när det går fort löser der sig lite mer av sig självt! Ju mer hästen ligger på ju lättare är det ju. 
Håller inte i halsringen hårt de gånger jag använder den, det är lite som när man ska stå på ett ben, håller man ett lillfinger mot en kompis axel går det mycket lättare!
 
Jag använder halsringen rätt sällan faktiskt, men bra att ha där, är inte ivägen på något sätt.
 

Big M på G igen

Som vanligt blivit lite dåligt med bloggande i helgen
 
Jag är så sällan hemma hos mig under helgerna, då blir det inte att man sätter sig ner vid någon dator, slängde iväg en mobilblogg under helgen, men jag gillar bättre att blogga från datorn är från mobilen.
 
 
I lördags var vi in till travet en sväng, eftersom Big M vart sjuk fick inte hon följa med. Fraktura gick intervaller på rakbanan under sadel. Hon vart fin, hon tar i så mycket i varje intervall, allt skall göras till 100 % jämt! ;)
 
 
Lördag och Söndag har jag även varit ute med Big M, hon har vart riktigt pigg båda ridturerna, hon har inte haft någon förståelse att man faktiskt måste trava långsamt när snölagret på vägen är en aning för tunt ;)
 

Friday again

Big Mama är iprincip sig själv igen. Vaken, pigg och mycket social. Idag har vi varit ute och gått i en timme. Bra motion för mig med ;) blev lite varmt i termobyxor.

Har även varit ute en joggingtur med Fraktura. Hon var pigg och glad :)


Bättringsväg

Big M är nu på bättringsvägen, nu måste hon bara börja dricka vatten!
 
Igår skulle vi ha åkt in till travet och träna, när vi tog in hästarna kom Big M fram långt efter dem andra och hennes täcke var trasigt. Ställde henne direkt i gången och då stod hon bara och hängde i gången. Febertermometern åkte fram direkt, 38,3, precis som förra veckan!
Tog av de trasiga täcket, det var bara trasigt i nederkanten men maggjordarna har mist sin funktion, då stod hon och skakade stackarn, på med dubbla täcken och släppte in henne i boxen, då lade hon sig direkt ner i halmen - Kolik!
 
Vi gjorde allt vi kunde, hon fick åka transport 2 ggr, gå ut och gå ofta, varm riskudde på ryggen, massage på magen, ingenting hjälpte. Så till sist fick vi ringa ut distriktveterinären.
 
Koliken berodde på förstoppning, hon blev sondad med vatten och parafinolja (stavning?) och fick medeciner och dropp via kanyl. I dropppåsen fyllde veterinären dessutom i extra b-vitaminer.
När veterinären var klar skickade mamma hem mig eftersom klockan var mitt i natten och jag skulle jobba, var inte roligt att lämna min häst, man såg redan då att hon mådde bättre och var piggare, och mamma skulle stå inne hos henne tills droppet runnit klart och sedan gå ut och gå med henne ett par gånger.
 
Vill tacka mamma som var uppe till halv 3 och vakade över henne och gick ut och gick i kylan, hon ställde klockan på kl 6 och gick ut och gick med henne en gång till och sedan vid kl 8 igen, under natten hade hon lagt 4 högar i boxen, och magen har fortsatt fungera bra hela dagen.
 
Arbetsdagen kändes riktigt lång och jag ringde och sms:ade flera gånger för att höra hur hon mådde, idag har Big M varit sig själv igen, ikväll har vi varit ute på en 40 min promenad tillsammans, det som är kvar nu är att hon ska börja dricka vatten igen! Lite betforvatten går att lura i henne men annars vill hon inte ha.
 
 

Bloggar imorgon

Lång kväll!! Big M var/är sjuk och veterinären varit ute.
Bloggar och svarar på kommentarer imorgon!


Lopp Färjestad

Igår blev det lite spontant en tripp till Färjestad för att rida lopp!
 
Ryttaren hade blivit sjuk så de behövde en ny ryttare. Mamma fick rycka in och packa ner mina grejor som var i stallet och jag fick sluta en halvtimme tidigare så jag hann hem och byta om och hämta tävlingsdressen innan vi skulle åka. Fick åka med dem som hade hästen, mycket trevliga!
 
Hästen jag fick rida heter Fastar och vi hade spår 3, hade en hel del galopper i raden så var inte så högt spelad.
Han kändes kanonfin i värmning, en riktigt rolig häst att rida!
Det dröjde en bra stund med starten, materialfel på någon och en till provstart för en annan, när starten väl skulle gå blev det omstart, i giltiga starten kom vi lite efter i startmomentet, men när vi väl kom igång kändes det fint, men redan i första sväng blev det tyvärr galopp. Helt utan förvarning och anledning.
Sedan fick jag inte stopp på honom, fanns inte en chans! Försökte först gå upp mot staketet, men gick bara fortare istället, eftersom vi inte störde någon där bakom fältet gick jag ner lite igen då han åtminstone lugnade sig lite och saktade ner farten en aning när vi gick längre ner i banan, galopperade med ett helt varv innan jag slutligen fick honom att ställa sig.
Då travade vi med till mål så vi fick avsluta lite bra iaf, och då travade han hur fint som helst!
Blev riktigt besviken då jag tror att det hade kunnat gå ganska bra annars! Men tränaren tyckte att jag hade gjort en bra insats och att hästen förövrigt såg riktigt fin ut!
 
 
 
 
Värmning! Man är ju inte snygg i sin vintermundering men man fryser inte iaf ;)
 
 
 
 
 
Strax innan galoppen
 
Tja, såhär tyckte Fastar att vi skulle göra, jag höll väl inte riktigt med, men han var ruggigt stark!
 
Foto: Malin Albinsson -  MVA foto
 
 

Helgen!

Har inte riktigt hunnit med bloggen de senaste dagarna!
 
I torsdags när jag kom hem från jobbet och tempade Big M hade hon normal temp igen, men är ändå glad att vi hade strykt henne från loppet eftersom hästarna kan få problem med hjärtmuskeln om de tar ut sig för tidigt om de haft någon skit i kroppen.
Istället fick hon en kort liten skrittur barbacka.
 
 
 
 
I fredags var jag ute med både Big M och Fraktura på varsina korta joggingturer, båda var riktigt pigga och glada.
Big M fick gå för vagn, första gången jag var ute själv och körde med henne och travade, första gången skrittade vi ju bara. Det gick superbra, hon låg på lite väl mycket på Ekevägen bara, men jag kunde hålla henne iaf.
Fraktura fick gå under sadel och låg på en hel del också, men skötte sig bra!
 
 
(bilden är från våran första av 2 turer ute med vagn)
 
 
Igår var vi inne på travet med hästarna. Big M fick gå för vagn med Håkan och jag red montéjobb på Fraktura, vi har börjat träna tillsammans med ett par bekanta till mig, så detta var andra gången vi tränade tillsammans. Jätteroligt när vi är 4 stycken som kör banjobb ihop, hästarna tänder också till och tycker att det är extra roligt! Har gått rikigt bra båda gångerna med alla hästarna!
 
 
Idag har vi varit på Axevalla igen, tävlingar där! Marina skulle ju vara med i montéloppet, så åkte dit och kollade på det, passade även på att kolla om dem fått in de nya häfterna med tävlingsreglementen, men de hade inte kommit än.
 
Marina Ginman och Sherdil J   Fotograf: Jag!
 
Det är så härligt att Big M är sig själv igen, hon var så hängig i veckan, nu är gnistan tillbaka, nästan mer än innan hon fick feber ;) Var ju som sagt riktigt pigg på fredagen och på travet vart hon lite smågalen när hon skulle ut med vagnen och ville bara iväg, så vi fick ha hjälp när vi skulle iväg. Om jag hjälper iväg Håkan kommer inte jag upp på Fraktura när jag har montésadel, för då lär hon inte stå still, annars sitter jag ju alltid upp själv även med montésadel, men då måste hästen stå still!
 

Stryker loppet

Måste tyvärr stryka Big M från kvällens lopp :(
 
Hon gick riktigt dåligt i jobbet i lördags, och efteråt stod hon bara och hängde. I förrgår hade hon feber, igår hade tempen gått ner till 37,9 men det är ändå snäppet högre än hon brukar ha.
Förmodligen därför hon vart så dålig i lördags, hon hade ingen feber då, men förmodligen hade hon något som låg i kroppen.
 
Känns riktigt riktigt tråkigt med tanke på att hon fick så bra spår, duktig kusk och helt okej motstånd. Men hästens hälsa går givetvis i första hand! Det är inte värt att riskera något bara för c:a 2 minuter i rampljuset i ovalen. Det kommer flera lopp!
 

Polarpad

Har testat en produkt som är helt ny för mig, PolarPads!
 
Har ni testat dem?
 
 
PolarPads är snösulor som man sätter i och tar av vid behov. Detta görs lätt genom att man skruar fast dem i skons främre brodd. (Fungerar alltså inte med guldskor) Man får själv klippa till dem så att de passar in i hästens skor.
 
+ Inga snöklumpar överhuvudtaget!!
+ Bättre för hovarna eftersom man tar av sulorna
+ Skorna sitter kvar längre utan fasta sulor
+ Slits inte ut eftersom de bara används vid behov
+ Hinner inte samlas skit under dem
+ Smidiga att ta av och på
 
- Jobbiga att klippa till så dem passar
- Priset!
 
Fast även om dem är rätt dyra att köpa in (199 kr/par) så tjänar man ändå på det i längden eftersom dem som sagt bara används när man behöver dem. Dom slits ju inte ut på samma sätt som vanliga sulor gör.
 

Sneak Peak

Har fått hem mitt körtäcket :)
 
 
Ni får en liten sneak peak av körtäcket tillsvidare, de blev riktigt snyggt och sitter jättebra!
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.