Träning

 Har fått frågan av 2 st hur ofta jag tränar min häst
 

Det är ett ämne som jag tycker är intressant för att alla gör och tänker så olika kring hur ofta hästarna ska gå. 
 
Big M går nästan varje dag, hon får vila c:a 1-2 dagar i veckan, ibland kan det bli fler vilodagar om jag har mycket annat uppbokat eller om det känns som att hon behöver det. 
Hon går ju inte hårt  5-6 dagar i veckan, hårt går hon c:a 1-2 gånger, en del veckor går hon inte hårt alls, utan hon får ut och jogga, ibland korta turer, ibland långa, i bara långsam jogg. 
 
 
 
Hur ofta tränar ni era hästar?
 
 
 

Dålig uppdatering

Ni får ursäkta den dåliga uppdateringen 
 

Det har blivit väldigt dålig uppdatering här den senaste tiden och bilder som har utlovats har inte kommit upp, det har berott på att mitt internet inte fungerat som det ska och fria surfen på mobilen tagit slut. Dessutom får min dator (eller om det är internetuppkopplingen) damp så fort jag går in på Facebook, där ligger de bilder jag lovat, bl a dem på Moa och Aladdin när de var terror terrängträningen. 
 
Nu har jag fått nytt internet och dessutom en iPad på köpet, fair deal tycker jag ;) Nu ska jag dra till stallet, uppdaterar mer när jag kommer hem! 
 
 

Smågalen häst och flugtäcken

Puh vilken körtur!

 

Varit ute och kört med min nymålade vagn idag, blev så himla nöjd! Det var mer arbete än jag trodde att måla om den, men slutresultatet blev riktigt bra!

 

 

Blev lite incidenter under våran tur, började inne på skogsvägen, Big M brukar dra åt höger när man är ute och kör henne, framförallt i skritten när man har långa tömmar. Så får styra henne åt vänster med jämna mellanrum.

Gjorde detta på skogsvägen och hon bara gick åt höger istället, styrde vänster igen - och hon gick åt höger. Hjulet på vagnen är nu utanför vägen och framför oss kommer en bäck, får stanna henne eftersom hon vägrar gå åt vänster, och jag var inte direkt badsugen, testar o styra henne bestämt åt vänster när vi står stilla, då går hon upp på bakbenen!

När hon gått ner och står på alla 4 igen vänder hon på huvudet, då ser jag att när hon viftat på huvudet så har hon fått högertömmen runt den lilla pinnen som är på travbett och vänstertömmen ett varv runt nosen så jag har dragit ut hela bettet ur munnen på henne på högersida när jag styrt åt vänster, inte konstigt hon stegrade sig, fick hoppa ur och rätta till allt och sedan köra vidare.

 

När vi sedan kommer ut på grusvägen börjar vi trava, efter ett tag på högersida står det en lång vagn med massa långa stålrör på, jätteläskigt tyckte hon, drev på henne bestämt så hon travade förbi.

Sedan kommer nästa grej, något stor fyrkantig sak med en motor inuti står vid vägen, den var ännu läskigare, fick slå henne med båda tömmarna i rumpan flera gånger för att få förbi henne.

Sedan kommer de allra läskigaste, en stor mojäng som man har slangar upplindade i som man bevattnar fält med, fastän jag satt och drev allt jag hade bröt hon av till skritt och talade väldigt tydligt om att hon inte vågade gå förbi, fick sitta och smälla med tömmarna på rumpan hela vägen förbi och då studsade hon på stället, hotade att vända eller springa ut i fältet, sedan sköt hon iväg frammåt då vi kom förbi, resten av turen flöt på utan konstigheter.

 

 

Gjort om ett gammalt flugtäcke till ett körtäcke, det fungerade superbra och låg på plats hela tiden, och hon snodde inte tömmen för mig en enda gång under tiden vi var ute som hon annars gör när hon ska vifta bort blinningarna och flugorna. Dock bet dom mig istället när dom inte kom åt Big M, och dom satte sig på hennes ganasch, där hade hon ingen flugspray eftersom jag inte sprayar i ansiktet och flyveilen inte nåt dit.

 

 

Sjukt nöjd!

Montéjobb igen!

 

Vi var inne på travet idag, är så sjukt nöjd med Big M. Jag kommer dock förmodligen ha träningsvärk i armarna imorgon då hon låg på rätt bra, mjölksyra!

 

Hon känns jättefin i balansen med flappskorna, verkar inte behövas några boots när hon går med dem. Dock har vi bara varit på unghästbanan och tränat med dem än så länge, vill ut på stora banan för ett banjobb där och checka balansen innan vi går ut i start. Men travar hon bra på unghästbanan bör hon ju göra det på stora banan också.

 

 
 

I fortsättningen får jag lära mig sitta bättre den hårda vägen, har ju min ovana med underskänklarna, att jag har dem för långt bak, i början av passet brände de som f*n på insidan av vaderna, blev så varmt att det gjorde ont, ändå hade jag stövlar med tjocka skaft på mig, senare låg Big M på rätt bra när vi körde bredvid varandra och då lyckades jag få fram mina underskänklar och då kände jag ingenting.

 

Har blivit lite väl mycket ridning för Big M´s del senaste tiden, imorgon ska jag få hjälp att skruva ihop min vagn som ligger isärskruvad upp och ner på, den är nymålad och fin, nu ska hon få gå för vagn minst en månad, med kanske något undantag för dressyrpass.

 

 

Lyckad träning

Vart inne på travet med Urban och Mimmi
 
Mimmi körde Surran och Big M fick gå monté med mig på ryggen.
 
Först värmde vi 4 varv på skogsslingan, sedan fick de gå 2 st 1600 meters heat i 1.40 tempo på unghästbanan.
I sista heatet styrde jag ut när vi passerade 1600 och drev på så hon fick springa på ordentligt typ 200 meter, Surran skulle inte hänga på eftersom det var hennes första hårda jobb på länge.
Jag ville bara kolla balansen i lite högre tempo innan vi joggade av. Mycket nöjd!
 
 
Det är roligt nu när Surran ska sättas igång och vi kan börja träna tillsammans igen :)
 
 
 
 
 

Flappisar

Big M har blivit skodd och Aladdin har hoppat terräng
 
Big M fick flappisar idag, hon är ömfotad på grusvägarna och vi kan ju inte köra på travbanan vareviga dag ;) har också hört att flappskorna ska vara bra för hästens knän, vilka tyvärr slits hårdare på en montéhäst. Har hört delade meningar om det där med knäna och flappskor, men min hovslagare har bara positiva erfarenheter av flappskor och jag litar på honom!
Bättre än sulor också eftersom man kan komma åt och tvätta under om det behövs! Dom ger ju lite tyngd med som hon behöver, så flera flugor i en smäll här, hoppas hon ska gå bra med dem!
 
 
Aladdin har debuterat terrängträning med Moa på ryggen, terränghindren ligger i hans hage, han tyckte att det var riktigt kul och var lite busig till en början i värmningen, Moa redde ut det fint och resten av träningen skötte han sig galant. Han tyckte inte att terränghindrena var läskiga.
Jag tror att han kan bli en bra fälttävlansponny då han har tuffheten i sig, är balanserad redan som 4-åring, kommer förmodligen bli riktigt fin i dressyren, och kan hoppa bra. Terrängen tyckte han var riktigt roligt!
Bilder kommer!
 
Jag borde ha sovit för längesedan, börjar jobba imorgon efter 4 veckors semester
 
 

Duscha är skönt

Det bästa med dagens träningspass var duschen efteråt, tyckte Big M
 
Körde henne tillsammans med Mimmi som körde Surran. Vi höll oss på travbanan eftersom det är så mycket äckliga djur ute. Vi körde en mil ungefär
Dock var det faktiskt en hel del även på travbanan idag, så Big M tog tömmen för mig flera gånger när hon försökte vifta bort dem.
När de var uppvärmda fick de jogga på i rätt friskt tempo så äckeldjuren inte skulle hinna med.
Hästarna blev svettiga och trötta av att springa i värmen.
 
 
Detta fina armband fick jag utav Mimmi som tack för att jag tog hand om Cicci medans de var borta.
 
 

Mr Amende har gått för vagn

Bloggen fylls idag av 1-åringar ;)
 
 
 
Foto: Jag
 
Han skötte sig så fint, han är så himla söt Brorsan som han kallas, han är bästa kompis med Aladdin ;)
 
 
 

Lilla Cicci

Den här godingen har jag hand om just nu
 
 
Hon är så himla söt, jag tycker att hon kan bli montéhäst om 4 år ;)
 
 
.
 
 

Dressyrpass

Igår fick Big M gå ett dressyrpass igen, hon kändes riktigt trevlig! Hon har verkligen börjat förstå sig på det här med dressyr!
Vi värmde upp på en stor 8-volt i trav.
Hon vart lite mjukare i sidorna redan från början så vi började lite försiktigt med skänkelvikningar i skritt.
Vände upp vid A respektive C och hon fick gå mot långsidan i skänkelvikning.
Hon korsade bakbenen lite och fick massor av beröm.

Har inga bilder från gårdagens dressyr


Lite nytt 😊

Idag har Big M fått vila, Aladdin har gått hoppträning med Moa, jag tror det gick bra, har inte träffat henne än efter träningen.

Köpt lite nya grejor, ett par jockeyglasögon då mina gamla som är med ofärgad plast är så slitna så jag knappt ser något när jag rider/kör.
Ett par boots blev det också, hoppas 90 gram räcker för fröken, för de tyngre sen är inte svarta ^^


Känner mig blåst

Vad det har blåst idag!!
 
Moa var med på hoppträning med Aladdin idag, man fick massor av sand i ögonen och munnen bara av att stå och kolla på träningen och man blåste nästan omkull!
Träningen gick jättebra, de fick träna mycket på svängar idag.
Tror att jag kan få lite bilder senare från hoppningen.
 
Sedan hoppade jag upp på Big M, hon fick jogga 5 km på travbanan, hon blev lite besviken när vi skulle gå in igen, för då hade hon fått upp ångan och ville springa fort, men det stod inte på schemat idag.
 
 
Stå och posa framför kameran efter träning är inte det bästa hon vet ;)
 
 
 

Nytt i garderoben

Har äntligen tagit mig för att skaffa mig ett par regnbyxor att tävla i
 
 
Fastän jag beställde strl XXS så var de sjukt stora! Men de blir bra nog när man hoppar upp i löpsadeln, bara i midjan de blir stora då.
 
Dragkedja längs benen så de är lätta att ta av och på när man har skor/stövlar på sig.
 
 

Dressyrat lite

Big M och Aladdin fick ett dressyrpass tillsammans
 
Moa hoppade Aladdin häromdagen och de passade jättefint tillsammans, så hon ska börja rida honom :)
 
Idag red vi dressyr tillsammans, mamma var med, hon försökte fota lite med sin mobilkamera, tänkte inte på att ta med mig systemkameran. Bilderna blev ju inte i toppkvalitet direkt då mobilkameror är lite kräsna med ljuset.
 
 
Moa och Aladdin,
 
 
Big M och jag
 
 
Första dressyrpasset för Aladdin tillsammans med Moa gick fint, dom fick en övning utav mamma som de övade på som går ut på att lära Aladdin svänga för vikthjälperna. Hon är duktig Moa, så det är roligt att hon vill rida Aladdin :)
 
Big M kändes riktigt fin, hon var mjuk i sidorna och fin i steget. Bästa dressyrpasset hittils! Mamma var imponerad av oss :)
 
Innan och efter passet skrittade vi "Knorren" den kortaste lilla svängen som tar knappt 20 min när man bara skrittar.
 
 
Det är mysigt att skritta fram och av ute i skogen tyckte både ryttare och hästar!
 
 
 

Kvalfredag

Haft en mysig kväll på travet tillsammans med Berit och Mamma
 
 
 
Jag är fascinerad av Fascination ;)
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.