Stigläder

Stigläder på G hem till mig
 
Mina stigläder på montésadeln är på väg att ge sig, de hålet som jag använder mest har blivit väääldigt stort och eftersom stiglädren på en löpsadel utsätts för sådan hård belastning vill jag inte rida med några som synbart börjar ge med sig.
Har klickat hem ett par Zilco, samma märke som sadeln, jag gillar Zilco, bra kvalité till bra pris!
 
 
Zilcos stigläder är ju gjorda för att användas i monté och galopp, så de lär ju hålla ett tag!
 
Har även beställt en svart pufferpad, Marie och dom skulle beställa från Börjes, så vi sambeställde och sparar därmed in på frakten. Även pufferpaden är från Zilco (som nästan all min montéutrustning)
 
 
Har ju en royalblå pufferpad men den vill jag helst bara använda i tävling, den svarta ska jag ha när jag rider hemma, tycker dem är väldigt bra både under löpsadlar och träningssadlar,
 
 
 
 
 

Projektet fortsätter

Idag har jag fortsatt med mitt sommarprojekt!
 
Idag var det slipning som stod på schemat, Urban berättade att det effektivaste sättet var att använda sandpapper och göra det för hand, jag hade ju slipmaskin att tillgå men eftersom vagnens alla delar som skall slipas är runda så blir anläggningsytan så liten från slipmaskinen att det skulle ta väldigt många timmar att bli färdig.
Jag tyckte iofs att det tog ganska lång tid att slipa för hand också, tog faktisk inte tiden, men det var mycket jobbigare än vad jag trodde, men tillslut var det klart och jag kunde putsa av vagnen med en handduk. Den blev ju väldigt dammig.
 
När jag var klar kom dock regnet, och eftersom den är så slipad och fin blir den nu rostig direkt om det regnar på den innan jag målar den, så jag fick hjälp av Bengan att förflytta vagnen och bockarna den står uppställd på in i en av uteboxarna, där får den stå kvar nu tills den är målad, torkad och klar! Nu kan jag måla oavsett om det regnar eller inte. Detta blir imorgon!
 
 

Paket på väg

Just nu är ett efterlängtat paket på väg hem till mig med posten
 
Google bild
 
Den som kan gissa vad det är vinner en länkning!
 
Ledtråd - jag tror att paketet är relativt stort
 
 

Sommarprojekt

Idag har jag påbörjat mitt sommarprojekt som jag planerat för semestern
 
Sedan länge har jag planerat att mitt projekt över semestern i år ska bli att måla om och göra fin min långvagn. Detta projekt är påbörjat idag.
Urban var snäll och hjälpte mig.
 
 
Hjulen är avskruvade och naven infettade, stänktskärmarna avtagna samt stänkskydden är borttagna. Vagnen ligger just nu upp och nervänd på 2 bockar, jag har tvättat den med ett medel man ska tvätta med innan målning, nu är den bara kvar att sandpappra vagnen innan jag kan börja måla, detta får bli på torsdag om det är soligt.
 
Stänkskärmarna har tidigare suttit uppe med hjälp av kappelband, men dessa torkat ut och går av, dem är nu borttagna, skruvarna gick inte få av, så fästerna till dem fick vi köra av med vinkelslip, kände mig riktigt händig när jag körde med vinkelslipen och gnistorna bara yrde ;)
Även 2 skruvar fick vi köra av med vinkelslipen då dessa hade rostat fast.
 
Stänkskärmarna ska efter målningen fästas med rostfria skruvar istället, Urban ska hjälpa mig att borra några hål där det behövs.
 
Vagnen kommer få fortsätta vara svart, sedan ska jag fästa reflexstripes på sidorna är tanken, bra att synas i mörkret när man är ute och kör ;)
 
 

Nytt försök

Får skriva om mitt inlägg
 
Första hästen ut idag var Aladdin, dressyr stod på schemat. Han var riktigt trevlig idag! Har börjat sätta lite mer krav på honom och idag började jag be honom gå i form.
I vänster varv var han jättefin och gick stadigt på tygeln, höger varv är hans svåra sida, här var han inte lika stadig och fin, men gick ändå i en okej form med tanke på att det är första passet jag börjar arbeta med honom på riktigt.
Som ungponny är målet att han ska gå i en djup form och arbeta avslappnat med ryggen.
 
Aladdin har en egen stil när han chillar i stallgången
 
Big M blev longerad, jag kan inte tömköra så som mamma gör, så istället blev det longering med halsförlängare, hon var fin idag.
Igår gick hon ett hårdare jobb under sadel, hon var bra men lite stark. Vill starta henne snart, så nu måste vi komma igång med träningen ordentligt efter skada och vaccin med mera.
 
 

gaah

Känslan när hela inlägget man precis skrivit bara försvinner när man klickar på publicera!!
 
Det bara krånglar varje gång jag försöker blogga nu för tiden!!!

Effektiv träning

Träna en, få en till tränad på köpet
 
Igår testade vi att ha Aladdin som handhäst när jag körde Big M, Aladdin behöver bantas till 4-årskvaliten i höst ;) bäst att börjas i tid.
 
 
 
Det gick ganska bra, det var lite trassligt när vi skulle upp i trav bara, först är inte Aladdin med på noterna och fastän jag håller emot blir det ändå att Big M får ett ryck i munnen när hon travar men inte Aladdin, sedan när Aladdin är med på noterna att det ska vara trav, då är inte Big M med istället bara för att hon blev konfus när hon fick ett ryck i munnen när hon började trava första gången, men tillslut så var båda igång och detta gick smidigare för varje gång vi skulle igång i trav.
 
Jag tappade honom en gång, men det var inget överraskande, hade nästan räknat med att tappa honom fler gånger, när grannens vita häst som stod och såg på plötsligt var 2 hästar nästa varv tog han ett jätteskutt åt sidan och tväststannade och Big M fortsatte trava, men han gjorde som jag misstänkte han skulle, sprang till sin hage och sina vänner, mamma kunde lätt gå och hämta honom och räcka över honom till mig igen när jag kom nästa varv.
De varvet var jag nära att tappa honom, han blev rädd för något inne bland träden, men denna gången fick jag stopp på Big M och kunde få igång Aladdin igen.
 
 
 
 
 
Foto: Anette Bro-Söndergaard
 
Aladdin fick trava 4 km och Big M 7 km.
 
 
 
 
 
 

Hoppträningen

Aladdin skötte sig jättbra! 
 
Åh vad trött jag är på all dålig mottagning och internet som inte fungerar!! Internet jag har hemma fungerar aldrig, så får använda internetdelning på min iphone vars mottagning varit kass senaste tiden, så allt på min dator går så himla långsamt just nu. Sådant har jag inte tålamod med!
 
Hoppträningen gick superbra! Det var mest bommar på marken och små superlåga hinder, vi var 4 st i gruppen och bara unghästar som skulle tränas på just denna höjden, så det var perfekt!
Målet med Aladdin var att han skulle sköta sig, vara avslappnad och känna att detta är lätt och roligt, och detta gjorde han verkligen! Inte tillstymmelse till något annat, och när de andra hoppade banan stod han stilla så lugnt och fint medans han väntade på sin tur.
 
Tanken frammåt nu är att han får gå en eller kanske några träningar till med denna höjden, sedan höja några hinder succesivt så han känner att det fortfarande är lätt och roligt. (Nyttigt för mig med som inte hoppar i vanliga fall)
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Marie Wickström
 
Dagen efter fick Big M hoppa samma bana, hon är i varje bom men dom låg kvar iaf, hon fattade även galopp på ridbanan i båda varv, så jag var riktigt stolt över henne. Hon har ju inte fått galoppera sedan i vintras och jag har ridit henne på ridbana kanske sammanlagt 5 ggr sedan jag köpte henne, så det var bra gjort tycker jag.
Hon är ju inte stark i galoppen eftersom hon nästan aldrig får galoppera, så hon orkade inte galoppera genom svängarna och ridbanans långsida tog hon väl på 3 galoppsprång ungefär, det kommer med tiden ju mer vi tränar!
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppdatering kommer

Har haft lite ont om tid för bloggen nu över midsommar, men hur hoppträningen gick i lite annat kommer upp inom kort.


Kvällens outfit

Dags för hoppträning ikväll!
 
 
Det här är min och Aladdins outfit för ikväll :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skrittat

Idag har jag varit otroligt seg
 
Det gör ju inte saken bättre att jag ska börja jobba klockan 05.30 imorgon heller, har köpt mig en celsius att dricka på morgonen som belöning.
 
Big M har fått komma ut och skritta en liten sväng idag. Vi hade lite otur med vädret, medans jag mokade och gjorde iordning henne var det uppehåll, när vi kom iväg började det regna och blåsa, regnade under hela ridturen, men slutade innan jag skulle cykla hem iaf :)
 
 
Just nu är jag så grymt godissugen att jag överväger att cykla iväg till affären och köpa något gott!
 
 

Duktig ponny

Borde jag byta namn?
 
Kommit fram till att jag skriver lika mycket om min ungponny som om travaren, travet och montésporten numera, kanske dags att byta bloggnamn?
Fast jag gillar montebloggen.se, det är okomplicerat och lätt att komma ihåg.
 
Red "dressyr" på ridbanan idag, vill inte riktigt kalla det dressyr eftersom vi inte travar i form än. Urban var snäll och höll i medans jag satt upp och var med vid banan i början när jag red.
Aladdin ar jätteduktig, riktigt nöjd med honom! Han har ju blivit tömkörd ett par gånger sedan jag red på ridbanan med honom sist och det har verkligen gett resultat! Han kändes starkare och stadigare i kroppen och traven kändes bra, vi kunde utan problem trava 15 metersvolter med bibehållen balans.
Mot slutet började han söka sig neråt i form, eftersom han är så ung har jag inte gjort så mycket för att få honom att gå i form utan vill att han finner sin naturliga form själv och arbeta därifrån, och jag känner att nu är det dax att börja med halvhalter och lite ställande tygeltag så han fortsätter söka sig neråt och börjar gå i en låg avslappnad form.
 
Snart kanske han går såhär fint under ryttare ;)
 
På torsdag ska vi vara med på hoppträning! Det blir han och en till 4:a åring så att båda ponnyerna är på samma nivå, Mimmi ska rida den andra 4:a åringen :)
 
 
 

Lätt jogging

Vilken skönt väder det har varit idag!

Big M fick gå för vagn idag, vi joggade tillsammans med Mimmi och Surran ett par varv på travbanan hemma på gården, båda skulle bara gå lätt.
Big M kändes fin, sådär lagom i temperamentet och taktmässig och fin.


Efteråt fick hon mumsa i sig gräs!
Aladdin har bara gått i hagen och latat sig, jag red honom i skogen igår med sällskap av mamma, tanken är att han ska gå imorgon igen.
 
 
 

Positivt med regeländringar

Vissa regler leder till förbättringar
 
När de nya reglerna om att hästpass skall medtagas på travtävling vis årsskiftet hörde jag många sura miner kring detta, ingen av de jag pratade med tyckte att det var bra.
Själv ser jag det som en självklarhet eftersom att passet ändå måste finnas inom 20 minuters avstånd från hästen enligt jordbruksverkets regler och inom ridsporten har det alltid varit så att hästpasset skall vara med.
 
Bildkälla: http://travsport.se
 
En positiv sak med denna nya regeln är att man har kunnat införa förändringar vad gällande registrering av vaccination, detta kan man som B-tränare nu enkelt göra via hemsidan utan att behöva skicka in några papper, jag har själv nyligen gjort detta då det var dags för vaccination nu i juni för Big M´s del.
ST kontrollerar vaccination genom att kika i passet vid tävlingsdagar, överrenstämmer inte uppgifterna veterinären fyllt i med de man uppgivit på travsport.se får hästen inte starta, hade det inte varit krav på att ha med hästpass vid tävling hade dessa kontroller inte varit möjliga och då hade vi inte enkelt kunnat registrera hästens vaccinationer på hemsidan.
 
 

Intervaller tillsammans med Sandra

Big M och jag fick sällskap på intervallerna idag.
 
Red intervaller på travbanan "hemma" idag. Ja, man kan ju faktiskt kalla stallet för hemma eftersom man är där nästan mer än hemma ;)
 
Fick sällskap av Sandra och Quest, hon fick galoppera med Quest när Big M bara joggade långsamt ;)
Efter uppvärmningen och Big M började gasa lite kom han på efterkälken, men kom ikapp när Big M och jag skrittade mellan intervallerna.
 
Jag hade väldigt stor nytta av att Sandra var med, Big M blir så taggad när man rider intervaller med henne, men så länge Sandra och Quest var med gick det bra att stanna henne för då visste hon att hennes kompis kom efter ett litet tag, men de sista 4 intervalledna var inte Sandra och Quest med och då var det svårare att få stopp på henne.
 
Hon är rätt cool Big M, för även om hon blir pigg och taggad när man rider intervaller och det kan bli lite besvärligt att få stopp på henne är hon hur lugnt som helst när man väl fått ner henne till skritt, då kan man lätt sitta och chilla på långa tyglar, så plockar man upp dem när det är dags för nästa intervall och svisch är hon iväg innan man knappt är klar!
 
Roligt med sällskap också :)
 
Liten och stor :) Foto: Marie Wickström
 
Skåda min extremt snygga sits när joggar ;) jag står alltid högre när jag joggar, sedan går jag ner till en lägre sits när det går fortare.
 
"Finsitter" ni när ni joggar i montésadel hemma? Eller står ni också högre när ni joggar och sätter er tillrätta när det går fortare?
 
 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.