Dressyr och skentur

Fler än jag som har vårkänslor?
 
Idag har jag sett motorcyklar och en fjäril, så nu är det vår!
 
Att använda mig at ordet skentur i rubriken är egentligen fel, för ett skenande djur varken hör eller ser eller känner någonting, den springer i ren panik, oftast på gruns av att den har blivit ordentligt skrämd.
Men oftast använder man ordet felaktigt och säger att hästen har skenat med en även om den kanske bara har stuckit. Men det låter ju heller inte klokt att säga att man har varit ute på en "sticktur" då känns det bättre i mun att säga "skentur".
 
Dagens ridtur började med lite dressyr på ridbanan innan jag red ut, början av turen var lugn och beskedlig, jag tränade på av- och igångsättningar och lite tempoväxlingar och Big M var lugn och fin och vi njöt av solen och de mjuka vägarna. På hemvägen red vi på en lite stig där hon började ligga på en hel del, fick hålla nere tempot eftersom det är en del rötter på den stigen, sedan kommer vi ut på grusvägen och där förlorar jag kontrollen och hon sticker, ju mer jag tar i henne ju fortare går det, efter en nästan 90 grader sväng går det över i galopp istället eftersom miss madam inte ens där tänker dra ner på tempot, här möter vi en bil vars förare märker att jag inte har kontroll över min häst och stannar i vägkanten, bilar gillar ju inte Big M riktigt så innan bilen stannar hon och vi kan gå förbi den via en gårdplan, när vi kommit förbi bilen börjar hon trava igen men här har jag återfått kontrollen och vi är 50 meter från stallet, möter mamma på gårdplanen som precis ska släppa ut Fraktura i hagen, berättar vad som hände och nu fick hon gå lite mer dressyr på ridbanan innan hon fick sluta för dagen ;)
 
Min busunge, bild från en av de första ridturerna tillsammans i slutet av october
 
Varför hände detta då? För det första är Big M världens snällaste häst, hon blev väldigt ivrig och jag lät henne först springa av sig lite, eftersom hon är så snäll var jag inte uppmärksam på att jag faktiskt inte hade kontrollen längre förrens det var försent, och då är hon ruskigt stark och springer snabbare ju mer man drar i henne, hade jag varit mer uppmärksam hade jag förmodligen kunnat stoppa det tidigare, att jag lät henne springa uppmuntrade henne istället, jag skulle ha brytit av till skritt istället. Både jag och hon var för busiga helt enkelt!
En annan bov i dramat tror jag är att jag hade dressyrspö i handen vilket jag aldrig haft på henne innan, jag hade det eftersom jag startade med dressyr på ridbanan och dressyrspöet ser hon ju i ögonvrån vilket hon inte gör med vanligt kort spö. Så tror det kan ha skrämt henne eftersom det bara gick fortare och fortare.
 

Underbart väder!

Sitter på bussen på väg ut mot stallet och vädret är underbart!
Ser verkligen fram emot en härlig ridtur, eller om det blir körtur, har inte riktigt bestämt mig ;)

Nu vågar man ju nästan tro att den efterlängtade våren äntligen är på väg. Jag längtar tills det är vår på riktigt, hästarna har fällt av all vinterpäls. Dom ser alltid lite småskabbiga ut hästarna på vintern början av våren, sedan när de fällt klart blir dom så otroligt vackra i sin glänsande sommarpäls.

Big M har jag inte sett i sommarpäls än, när jag köpte henne var vinterpälsen redan satt, så det ska bli roligt att se, bruna hästar brukar inte ändra så mycket, men den klippta färgen är ju inte snyggast ;)


Fläta

Fick en fråga hur man gör "travarflätor"
 
Jag är inte särskilt duktig på att förklara saker men ska göra ett försök, själv lärde jag mig genom att kika på en video Marina hade lagt upp i sin blogg, det var rätt längesedan och minns inte vilken månad det var, så vill ni se videon får ni leta igenom hennes blogg, det var 2012 iaf.
 
Man tar 2 st band i de färger man önskar, sedan knyter man ihop dem och klipper av ändarna. Samla ihop lite man och lägg knuten på undersidan, samla ihop 3 slingor med man till flätan, på utsidan av 2 av slingorna lägger du de färgade banden, sedan flätar man som en vanlig fläta och ser till att de färgade banden hamnar på utsidan vid varje flättag.
 
 
Jag har bara gjort flätan en gång, därför har jag bara denna bilden där alla tyckte flätan blev så ful ;) för kort och för långt bak, men den är ju inte direkt seriös gjord, jag testade bara om jag kunde och tog ur den direkt efter.
 

Lätt tur

Varit ute på en liten tur i solskenet med Big M
 
Hästarna hade bus i hagen idag, Big M var den som bockade och sparkade backut mest, Fraktura stod på bakbenen och Egon var bara med och sprang. Det är så härligt att stå och titta på dem när dem leker, för det mesta har dom race i hagen, men idag studsade dom mest på stället.
 
Men självklart lyckades Big M med ytterligare ett balltramp, fast denna gången mycket ytligt.
 
 
Red lilla Brakelund idag, det var längesedan Big M gick för sadel på hemmaplan nu. Det var såpass mjukt att det gick att jogga, hon kändes fin!
Men har ett litet tips till er, om ni travar genom smutsigt vatten, ha då inte damasker med ludd på alla fyra. Men Big M verkade tycka att det var roligt att plaska genom vattnet, det skulle vara kul att testa bada med henne någon gång.
 
 

Mini-vila

Det har varit lite dåligt bloggat den här veckan, det har inte hänt sådär jättemycket med hästarna heller, Big M har en liten mini-vila, igår fick hon massage och i måndags blev hon borstad och ompysslad.
I måndags var jag även ute en liten sväng med Fraktura, det var en tjej i hagen som såg mycket förolämpad ut när jag gav mig iväg med Fraktura istället för henne ;)

Har köpt en present till Big M för pengarna hon tjänat in som är på väg på posten, någon som kan gissa vad? ;)


Lördagens händelser

Big M fick minst sagt en annorlunda uppladdning inför gårdagens lopp
 
Vi var ute på en helt vanlig körtur, bara skritt eftersom det är så fruset i backen överallt, Big M har velat trava nästintill hela turen. Helt plötsligt får Fraktura syn på en som håller på att klippa sina träd i sin trädgård, ingen annan än Fraktura ser henne uppe i trädet och hon tvärvänder, där bakom befinner sig Big M och jag.
Varav Big M också vänder, men eftersom hon har Fraktura på väg mot sig på sin vänstra sida måste hon vända åt höger, samma sida av vägen vi inte är på vilken såklart blir alldeles för tajt med vagn och allt.
Så Big M ställer sig på bakbenen, riktigt högt! Trodde inte en häst kunde stegra sig så högt utan att slå över, men ena skakeln kommer ju mot henne på rumpan när hon går ner vilket gör att hon ställer sig en gång till, när hon går ner får ju vagnen en liten skjuts framåt, och andra gången hon går ner åker vänsterhjulet ner i diket vilket gör att jag dimper rakt ner frammåt.
Det första jag tänker när jag hamnar i backen är att "nu blir jag överkörd av vagnen" så automatiskt rullar jag undan, sedan drar Big M iväg i full fart, mot stora Lidköpingsvägen! Jag var livrädd och övertygad om att det var sista gången jag såg henne, men hon vände och sprang tillbaka mot oss sedan sprang hon ett par varv runt på en stor åker - med öronen frammåt! Tillslut kommer hon fram till mig, jag kan fixa till tömmarna och hoppa upp så fortsätter vi utan besvär frammåt.
 
 
Änglavakt!
 
 
 

Resultat Axevalla 24/3 - 13

Riktigt nöjd med Big M som sprang till en fin 4:e plats idag!
 
Värmde två varv på slingan först, där kändes hon lite varierande smålat och pigg, när kvalet på stora banan var färdigt red jag upp dit för att rida ett bakvarv och göra en provstart, eftersom det var Hingstdagen på Axevalla idag var det massor av folk och Big M blev lite paralyserad av all rörelse på väg upp till banan så krävdes en del ben för att driva henne frammåt, väl framme på stora banan blev hon taggad.
 
Smygfoto på provstarten ;)
 
Hon var lite lugnare bakom bilen den här gången, fick den rygg jag ville ha i starten, kom en utifrån så jag hamnade som 3:e inner och det blev ett par ledarbyten framför oss vilket gjorde att tempot blev lite ojämnt. På upploppet såg jag den som låg 3:a började tröttna lite och kämpade för att ta mig ikapp och förbi den, men den fick nya krafter och Big M gav allt hon hade, så jag är verkligen jättenöjd med våran 4:e plats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf: Anette Bro-Söndergaard
 
Det känns som att Big M tycker att det är roligt och hon är verkligen positiv till att kämpa i loppen, när jag känner att både jag och hästen har gjort vårat bästa så är jag nöjd!
 
 
 

Travflätan

Lade upp frågan på Insta och fick så många olika svar
                 - därför lägger jag även upp den här på bloggen
 
 
Gör ni "travfläta" på era hästar när dem tävlar?
Snyggt/fult med färg i manen? 
För oldschool eller något som hör till?
 
 
Jag testade att göra en på skoj i veckan, aldrig gjort en sådan fläta förut så var nyfiken på att testa. Funderar på om hon ska gå ha en sådan fläta imorgon.
På Insta var det olika åsikter om var i manen den skulle sitta, en tyckte längst fram en längre bak. Det har ju med tycke och smak att göra vad man själv tycker är finast :) Vart placerar du din fläta?
 

Skritteliskritt

Big M och jag skrittar oss i form inför söndag ;)
 
 
Fast idag kunde vi faktiskt trava hela 200 meter! Inne i skogen var det en liten sträcka där de fortfarande var is och snö, där passade vi på.
Nyskodd och fin om hovarna är hon nu också.
Samma tid förra året var det 18 grader varmt och man kunde vara ute med hästarna utan jacka, idag körde jag med termobyxor och full vintermondering och ändå frös jag, när kommer våren!?
 
 
 

Start på Söndag

På Söndag testar jag och Big M lyckan i monté igen :)
 
 
I programet är vi inte rankade överhuvudtaget, fina hästar och duktiga ryttare! 2:an ser ruskigt farlig ut! Det finns inte så många "m" i raderna så det är ju svårt att veta hur hästarna gör sig under sadel.
Big M har ju inte heller gjort så många starter i monté än, detta blir hennes tredje. Vi ska göra vårt bästa så får vi se hur långt det räcker :)
Den här gången vill jag inte vara sjuk när jag rider loppet som jag var sist ;)
 
 

Travet i stormen

Det är så hårt överallt nu så det går ju inte träna! Har varit inne på travet en sväng med Big M så hon fick jogga lite eftersom hon startar på söndag.

Inte det mysigaste vädret, sporadiskt fallande snö i storm. Inne i skogen på skogsslingan blåste det inte så farligt, men så fort man kom till det öppna tog vinden tag i oss, kallt!

Big M kändes fin iaf och hon skötte sig jätte bra!Montébloggar

Här kommer lite tips på fler montébloggar
 
 
 
http://marinasmonte.blogg.se/
 
http://mallansmonte.blogg.se/
 
http://angelicaklockar.blogg.se/
 
http://elisabeth-jensen.blogspot.se/
 
http://caspadia.blogg.se/ 
 
http://theresebostrom.blogg.se/
 
Vart man ska dra gränsen som montéblogg är ju ganska svårt, men valde att här ta med montébloggar där ägaren till bloggen redan har licens och som har monté som huvudämne, finns fler montébloggar men dessa uppdateras väldigt sällan (inte ens varje månad) och därav valde jag att inte ta med dem bland tipsen.
 
Är ni intresserade av fler monté/travbloggar bli gärna medlemmar i gruppen Travbloggar på Facebook :)
 
 

Start ikväll

Ikväll startar Fraktura på Färjestad
 
Sist hon startade på Färjestad vann hon, så förväntningarna är höga! Skämt och sido, hon har inte startat så mycket senaste tiden så det är svårt att veta hur hon ligger till
 
 
Spår 7 bakom bilen är väl inte drömläget direkt, speciellt inte när det är 1640, bara att hålla tummarna att det löser sig till det bästa.
 
 

Bilder från kursen

Jag har fått bilder från stretchkursen som mamma höll för ett tagsedan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna ligger inte i någon speciell ordning
 

Lätt körtur

Börjar bli en vana för mig att köra häst snart ;)
 
Hade egentligen tänkt att Big M skulle få vila idag, men eftersom vi åker till Färjestad med Fraktura imorgon så får Big M vila imorgon istället.
Tog en lätt tur för vagn på c:a 4 km, blev mestadels skritt eftersom det är så hårt i marken, hon taktade en del så där marken hade tinat och var mjukare fick hon jogga lite grann tills det blev hårt igen, då var det mer ok att skritta när hon hade fått jogga lite.
Mötte en bil, men vid ett väldigt bra ställe, vid en stor gård så jag kunde svänga in där och stå och vänta lite, så det var inga bekymmer.
 
 
Nu längtar jag till våren :)
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.