Startlistorna

Här är startlistorna till Big M´s och Surrans lopp
 
 
För Surrans del ser det fint ut, spår 1 på start, såg ut att vara en del galoppbenägna hästar i hennes lopp, men det är svårt att säga hur bra hästarna är när dom inte har startat så mycket, så det är bara att hålla tummarna!
 
 
Big M´s lopp ser ganska jämt ut på förhand, men jag och Big M är inte rankade i programmet i vanlig ordning.
 
Jag diggar inte riktigt vårat spår.
Vi kommer att volta längst bak i 4:e volten, på Åby blir 4:e volten långt ner i kurvan vilket jag tycker är jobbigt med den branta doseringen, på Axevalla tror jag inte att det blir riktigt lika brant i volten eftersom upploppet är längre.
 
Springspår + springband på typ 40 meter, gäller att pricka starten, annars kan vi lätt tappa bortåt 30 meter redan i starten! Vi har duktiga Elinor Petterson framför oss i starten, vilket känns bra!
Jag har inte voltstartat med Big M förut och har ingen aning om hur säker hon är på springspår, det vet jag på Söndag ;) Blir min allra första tränarstart också.
 
Wish Us Luck :)
 

Ponnyn

Fick en fråga som jag tänkte svara på genom ett inlägg ifall fler undrar
 
 
 
Aladdin är en Welsh valack född 2009 
E. Juelsbo Coulthard
U. Lillan IV
UE. Enfords Jester
 
 
Han är vår egen uppfödning efter min tävlingsponny Lillan, vi tog föl på henne när jag slutade tävla ponny när jag blev 18 år. Vi betäckte henne 3 ggr, Noblesse kom först, hon är såld som körponny, efter Noblesse kom Geisha, men hon dog tyvärr vid fölningen, så det året blev Lillan fostermamma åt ett annat föl, sista fölet hon fick var just Aladdin.
 
 
Jag har inte skrivit så jättemycket om honom då vi inte har haft honom hemma så mycket de senaste åren, som 2-åring blev han utlånad som sällskapsponny till en jämngammal ponny så dem fick leka ihop, sedan hade vi honom hemma förra sommaren, hann sitta på honom ett par gånger, sedan blev han utlånad igen.
Nu har vi haft honom hemma sedan i våras.
 
 
Närmsta planen med honom är att han ska bli en trygg och bra ridponny, det får ta den tid han behöver för att finna trygghet och säkerhet igen, i framtiden ska han förmodligen säljas, eller om vi kanske behåller honom och låter någon annan tävla honom, för han är ju så himla go och charmig ;)
 
 
Det är synd att jag är så lång, annars hade jag kunnat tävla honom som ungponny i 2 år framöver, men jag är osäker på om jag ens ska hoppa honom med min längd. Det är tur att jag inte väger så mycket.
 
 
Snyggast outfit med mjukisbyxor ;) Aladdin undrar vem som har slängt skräp på marken ;)
 

Skogstur

Varit ute en liten skogstur med Aladdin
 
Jag är jättestolt över min lilla ponny idag, jag har ridit ut honom 2 gånger nu, inte så långt eftersom mamma går med oss, men en liten lätt slinga.
Första gången tyckte han att det mesta var läskigt, idag var han betydligt lugnare, istället för att tycka att det var läskigt kändes det som att han tyckte att det var rolig.
Han kändes harmonisk och fin och idag provade vi även att trava ute i skogen vilket gick jättebra. Han tar mycket trygghet i mamma som är med, men det är okej när man är liten bebis. Det kommer växa bort ju mer vi är ute.
 
 
 
 
Big M har fått vila efter gårsdagens pass, hon fick en långborst på gången vilket hon uppskattade, hon och Surran har fått gå ihop de senaste dagarna i en tillfälligt gjord hage där det finns lite gräs de åt upp på första dagen, efter deras starter på Söndag ska de få gå på riktigt grönt som alla de andra.
 
 
Dom kommer jättebra överrens, första dagen skulle Surran försvara Big M mot en liten vit B-ponny som går i hagen bredvid, den ponnyn flyttade sig snabbt till andra sidan av sin hage trots att det var staket emellan ;)
Aladdin går ihop med en ponnyvalack som också är 4 år och en 1-årshingst som ska bli travhäst.
 

Finslipat

Vi har varit inne på travet med Surran och Big M för att finslipa inför Söndagen
 
Både Surran och Big M kom med i sina lopp, dom startar i lopp 1 och 2 på Söndag, så jag hinner tyvärr inte se Surrans lopp :( men tur att det inte var tvärtom för då hade det blivit tight för Mimmi att hinna ta emot Big M efter vårat lopp då jag ska till utvägningen. Urban har opererat sitt knä i veckan, så han har lite svårt att gå med hästarna.
  
Suddig bild från februari då jag inte har någon roligare att bjuda på
 
Idag var vi inne på travet och finslipade lite, dom fick gå på unghästbanan och båda var pigga och fina, så det känns bra!
 
Jag kom på idag medans jag och Mimmi körde att jag kan ju ta med min kamera och be Urban fota lite medans han tittar på träningen så jag har lite bilder till bloggen, mycket roligare med lite bilder från träningen, det ska jag fråga nästa gång vi åker in och tränar.
 

Elitloppshelgen över

Har ni varit iväg på Elitloppet?
 
Jag har faktiskt aldrig varit där, men har heller inte känt något jättesug att åka, tror det skulle bli lite väl mycket folk för min del.
Roligt att se montékungen Prince De Monfort få stryk av Having said that, Grattis till danska kretsen kring honom.
 
Elitloppet sedan, varav dessa omstarter? Är det inte elitkuskar som sitter bakom elithästar? Tänk till innan nästa gång ni klagar på omstarter i amatör/montélopp.
Tråkigt med CC som fick starta trots hälta, tycker kretsen kring CC borde tagit efter dem kring Maharajah, och banveterinären på Solvalla borde ha strykit hästen när inte tränaren till CC själv tog det beslutet.
Jag kan förstå att dom tycker att beslutet är jobbigt att ta när det står så mycket pengar på spel, men "Hästen i centrum" som svensk travsport ska stå för anser ju jag handlar om att sätta hästens bästa i första hand, eller har jag fel?
Stort Grattis till fina Nahar som blev årets Elitloppsvinnare!
 
Tyvärr såg jag inte målgången, vi har varit ute hos min mormor hela dagen och firat morsdag, det har varit jättebra mottagning hela dagen och jag har kunnat följa loppen via liven på mobilen utan problem, ja, fram till upploppet i själva Elitloppsfinalen!!!!! Ofta!? Så fick sms:a Urban o fråga vem som vann :P
 

Helg

Inte hunnit blogga på ett par dagar
 
Så vad har hänt då?
 
Igår gick båda hästarna, började med en körtur med Big M, tog en kort runda med lång framskrittning och sedan bara jogg, på ett ställe var det jättespännande med springande hästar på vänstersida, så får hon plötsligt syn på en brunn på höger sida och tvärstannar, hon överväger att tvärvända och springa därifrån men hade inte gått med vagnen, men efter en snärt med tömmen mot rumpan sprang hon förbi brunnen. Hon har gått förbi den 3 ggr förut utan att bry sig mer än första gången, så vet inte om hon plötsligt trodde att ett spöke flyttat in i den :P
 
Efter Big M var det Aladdins tur, Mimmi hjälpte mig att hålla i honom när jag satt upp, annars var vi själva när vi tränade idag, kanske inte det bästa när man jobbar med ungponny, men det gick bra! Det var massa hinder på banan, så vi använde dem som vi använde sockerbitarna i förra passet för att fortsätta träningen vi gjorde då, att han ska vända för mina vikthjälper.
 
Trött chey efter intervaller
 
Idag var det intervallträning som stod på schemat, red 7 st, dem gick i mellan 1.40 och 1.30 tempo vilket jag tycker är lagom tempo för intervaller.
I värmningen var hon rätt seg, tänkte att det blir mycket driva i träningen idag, men det är som att hon vet när det är dags att börja jobba så när vi började med intervallerna blev hon peppad!
Precis som förra gången jag red intervaller på travbanan fick jag byta varv när hon ska jogga ner, annars vill hon bara fortsätta springa snabbt.
 

Banjobb

Vi var inne på travet idag och körde ett lite snabbare banjobb med Big M och Surran.

Ingen av dem har ju startat på ett tag nu så vi körde ganska snabbt 1640 för att kolla var dom står.

Andra gången jag kör banjobb med Big M, brukar ju rida annars, första gången var bara i 1.40 när jag tog min B-licens. Så såhär fort har jag aldrig kört, men det var roligt!
När man voltar uppe från hästryggen tycker jag att volten är ganska stor, men där bak i långvagnen känns volten betydligt mindre ;)

Vi var jättenöjda med våra hästar idag och båda ska anmälas ut i lopp.


Jobbat med båda

Idag har båda mina pållar fått gå
 
Det första jag fick göra var att väcka mina sömntutor till hästar ;)
 
Foto: Jag själv
 
Big Mama har lite svårt för att länga och korta sina steg, framförallt i skritten, istället tycker hon att man kan öka och sänka farten, men steglängden är den samma, så vi lade ut bommar i varierande avstånd ganska nära varandra så hon fick träna på att ändra sin steglängd i skritten.
I början fuskade hon en del genom att kliva över 2 bommar i taget, men sedan började hon göra det hon skulle.
Sedan fick hon trava lite i låg form, vi har ju inte kommit så långt inom dressyren än.
 
 
 
Aladdin fick prova en ny sadel idag, den låg bra och var bekväm att rida i, den har sina skavanker och skönhetsfel, men därav ett billigt pris, ingen idé att lägga pengar på en sadel till en växande ponny som inte hunnit sätta så mycket muskler än och kommer ändras mycket i kroppen i takt med att han växer och musklar sig. Jag tror jag ska köpa den till honom.
 
Han fick börja med att vi red upp till asfalten, tog höger och sedan ner på travbanan, sedan red vi på ridbanan och gjorde lite övningar runt sockerbitar i en fyrkant.
Han är väldigt lättlärd och fattade snabbt vad jag menade, så jag är väldigt nöjd med honom idag.
 
 
Fotograf av ridbilderna: Anette Bro-Söndergaard
 

B-tränare

Då var man tränare då :)


Mysig sväng

Fick sällskap idag av Moa och Surran
 
Vi red den rundan som Urban visade en gång fast åt andra hållet, Big M och jag låg först, hon kändes fin, red med ganska långa läder för jag har ont i ett knä, brukar inte rida snabbt med långa läder, så när jag bad henne öka farten på en fin raksträcka fattade hon inte vad jag menade först.
 
Foto: Marie Wickström
 
Moa är jättetrevlig, så det är roligt att rida ut tillsammans med henne :)
 
Efter att jag hoppat av drabbades jag av nackspärr, aldrig varit med om att det anfaller mitt på dagen, andra gånger jag haft nackspärr har jag vaknat av det. Nu sitter jag här och lider med liniment insmörjt på nacke och axlar, hoppas det ska gå bra och sova inatt!
 

Ridtur med Aladdin

Har ikväll ridit Aladdin i regnet
 
Vi värmde upp på den jättekorta slingan som jag värmde Big M igår, sedan var vi på ridbanan där han fick gå i skritt och trav, han skötte sig fint och var jätteduktig, Han hade inga krav på sig utan fick bara lulla på och känna att livet är kul.
 
 
 
 
 
Mobba inte mina fula regnkläder, dem håller mig torr ;)
 
 
 
 
 
 

Dressyrtävling

Utlovade en länkning till den som först gissade rätt på vad jag gjorde på Åby
 
Först att gissa rätt var Malin med bloggen http://jabber.blogg.se/ 
Rätt "gissade" även Carolina med bloggen http://ridemyhorse.blogg.se/ men jag gissar att hon redan visse vart jag var eftersom hon känner dem jag var där med ;)
 
Det var internationella tävlingar i dressyr för ponny. Sandra som är dotter till dem som äger stallet jag har Big M i startade med 2 av sina ponnyer.
En riktigt lyckad dag för henne då hon kammande hem 2 vinster med sin fina Forlan Conquest
 
 
Imorgon ska jag sätta mig och redigera lite bilder från tävlingen.
 
 
 
 

Mot Åby

Sitter i bilen på väg till Åby, men jag ska inte på trav!

Den som gissar rätt på vad jag ska göra på Åby vinner en länkning ;)


Intervaller

Efter att ha kommit hem från loppet tidigare idag bar det iväg mot stallet, hade tänkt köra intervaller med Big M men gummistropparna som håller upp stänkskydden på min vagn hade gått av, så det fick bli under sadel istället.

Värmde upp en superkort slinga, då hittade jag även en liten stig med branta backar, 2 st uppför och en nerför så det var som en liten dal, när stigen med backarna var slut kom man ut på ursprungsstigen igen, så man kunde rida runt, hon gick gå 4 varv där!

Intervallerna gjorde jag på travbanan, Big M blev taggad och vi låg typ ner i kurvorna ;) skämt och sido men hon kändes fin, fick gå 6 st intervaller. Fick byta varv när jag skulle jogga ner för hon ville fortsätta springa annars.


Resultat Axevalla 18/5 - 13

 
Först var jag bara missnöjd, sedan kom jag på att jag får vara lite nöjd
 
Voltningen gick bra, loppet kom iväg utan några omstarter (vilket det var massor av i de tidigare sulkyloppen så HA på er som klagar på montén :P)
Hade egentligen tänkt att rida till spets, men hon som red 2:an hade lite problem att hålla den, så hon ropade flera gånger att jag inte skulle gå ner, eftersom jag inte var så intresserad av att få en häst rakt in i arslet på Fraktura så lydde jag, smög mig ner och hamnade 3:a i innerspår.
Här travade hon fint genom hela loppet, hade ingen på min yttersida så förväntade mig liknande slutspurt som i vårt förra montélopp och fick upp hoppet för seger, men istället för att lägga i högsta växeln drog hon i handbromsen istället, jag drev allt jag kunde men fick inget gensvar, testade att rida lätt om det skulle få henne att kämpa mer, men icke. Hon var för trött i musklerna.
Vi slutade som 5:a och fick några kronor iaf.
 
Min första känsla var stor besvikelse, men kom senare fram till att jag borde vara lite nöjd ändå, hon travade ju faktiskt igenom hela loppet den här gången.
Blev tyvärr inga bilder idag då smarta jag glömde sätta i minneskortet i kameran ;)
 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.