Veckans ämne: Träning

Veckans ämne: Hur tränar du? Hur tänker du kring din hästs träningsupplägg? Kör du samma med alla hästar (om du har fler) eller varierar du, isf hur? Hur, var, vad & varför?
 
Min filosofi är att hästen ska gå så ofta som möjligt, men då inte hårda jobb varje dag, varvat med vila efter de dagarna som dom går hårt.
 
Har inga bilder när jag kör i träning än Foto: Malin Albinsson http://mvafoto.se
 
Jag vet många som tränar sina hästar 2 ggr/vecka och då hård intervallträning de dagar, intervallträning 2 ggr/vecka är jättebra och bygger upp hästen på ett bra och effektivt sätt, men jag förespråkar inte enbart vila däremellan.
Jag tänker lite som såhär, Om du var en maratonlöpare och ger sig ut och springer som en tok 2 ggr/vecka för att träna upp dig och bara ligger på soffan där emellan, då tror inte jag att din kropp mår särskilt bra, ganska snart kommer olika skador uppstå i din kropp, likadant är det för hästarna, dom behöver ut och röra på sig mellan de hårda jobben, jogga eller skrittpass, då håller de muskler och leder mjuka och så mår de mycket bättre i sina kroppar och risken för skador minskar avsevärt! Så tänker jag iaf.
 
Banjobb Foto: Anette Bro-Söndergaard
 
Personligen strävar jag efter varierad träning för min häst, hårda jobb varvat med både vila och joggingturer och ibland långa skrittturer på minst en timme.
Jag ska även ta tag i dressyrarbetet med Big M nu är det tänkt, och även lägga in lite hoppning i träningen om hon tycker att det är roligt. Tömkörning får hon också gå ibland när mamma hjälper mig.
I skogen vid nya stallet ska det finnas en lång sandbacke, där har jag tänkt att rida galoppintervaller så fort jag hittar dit.
De hårda träningspassen varvar jag med intervallträning i trav, intervallträning i galopp, banträning både på stora banan och unghästbanan, samt längre sammanhållande heat på vägarna hemma när dem är fina.
Både den lätta träningen (jogging och skrittpass) samt den hårda träningen varieras mellan att hon får gå för vagn och för sadel.
 
Galoppintervaller Foto: Anette Bro-Söndergaard
 
När hon har gått hårt brukar hon få vila 1-2 dagar efteråt för att få återhämta sig, sedan får hon gå minst ett lugnt pass innan hon går fort igen.
 
Skrittträning Foto: Marie Wickström
 
Jag har ju bara en travhäst och jag tycker detta träningsupplägg passar henne bra, hade jag haft fler och de inte hade passat dem så hade jag tänkt om, jag tycker att det är viktigt att individanpassa träningen.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mandasliv

Det där är rätt intressant faktiskt! Våran 2 åring går 5 av 7 dagar i veckan oftast. Passen ligger på runt 6 km vilket har passat henne bra då hon hatar att vila. Hon skrittar mest men en del joggande vissa dagar. Vi har alltid kört minst 5 dagar i veckan men lugna pass och sen vart på banan och kört fort inför starterna. Funkat bra och de har ju presterat när de ska de :)

2013-05-11 @ 12:50:57
URL: http://www.mandasliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback