Skogstur i regnet

Jösses vad det har regnat de senaste dagarna
 

Finns ni kvar där ute, eller har ni regnat bort?
 
Här har vi visserligen klarat oss undan stormen tack och lov, fast det har blåst rätt bra ändå. 
 
Red ut en sväng i skogen med min prinsessa idag, kan säga att hon var en aning skeptisk till det hela i början då det blåste motvind och spöregnade, när vi kom in i skogen blåste det inte lika mycket längre och hon blev positivare. 
Hon kändes hur fin som helst idag och hon gick i form hela tiden när hon travade. 
 
 
Dagens bild får Lasse stå för, han blir ompysslad som en kung varje dag, han får ju inte känna sig bortglömd nu när han inte tränas. 
Visst ser han lite feminin ut på den här bilden ;) 
 
 
 

Galoppträning

Galopptränat på rundbanan
 

I förrgår gick Big M för vagn tillsammans med Surran. Urban och jag körde "sick-sack" träning vilket båda hästarna tycker är superkul, så Big M vart riktigt pigg och låg på en hel del. Mot slutet började hon kännas lite trött men det räckte med att Urban lade sig bredvid så ville hon iväg igen.
 
 
Svettig men nöjd häst
 
Idag red jag ihop med Mimmi, vi galopptränade Big M och Surran, jättekul tycker både hästar och ryttare. Dock började det blåsa och regna en  massa på oss. 
 
 
 
 

Gaffelbandsskada och solskenshistorier

Har inte haft någon större blogglust i veckan 
 

I tisdags när jag tog in Lasse från hagen var höger bakben jättesvullet och han var halt när jag sprang med honom.
Onsdag eftermiddag får vi en tid på Bjertorps Hästklinik, han har fått en gaffelbandsskada!
Veterinären var ändå positiv för att han skulle kunna fortsätta tävla när det läkt ut, men det tar ju tid! 
 
Hans ben kyls 30 min om dagen med Ice-Vibe
 
 
 
 
Det här är Lasses stil när han står med sina Ice-Vibe's. 
 
2 st har berättat om sina travhästar som också fått gaffelbandsskada, när de hade läkt färdigt så har de känts finare än någonsin och gått på nya rekordtider och vunnit lopp. Sådant värmer att höra i situationer som denna. 
 
 
 

Sista anmälningsdagen

Skynda på och anmäl er till montédagen med Sofia Aronsson på Söndag på Axevalla travbana! Sista anmälningsdagen idag!
Dressyrat

Lasse har fått prova på livet som dressyrhäst
 

Han förstod inte riktigt vad som förväntades av honom, men för att vara första gången får han väl godkänt. Han var positivt inställd och lätt att styra runt på ridbanan. Ett par steg här och där gick han ner i form, då fick han massor av beröm, högersidan behöver vi jobba mycket med, där var han stel. 
 
Tog en bild från en uteritt, har inga nya att bjuda på 
 
Big M har blivit ompysslad i stallet, det tyckte hon om, hon var nog tacksam för att slippa jobba i vädret som var idag, regn och näst intill storm, usch o fy! 
 
 
 

Skogsträning

Big M's träning har gett fina resultat enligt hennes massör Anette Bro-Söndergaard 
 

Det är roligt när träningen man lägger ner ger resultat, har ju lagt upp träningen lite annorlunda med Big M nu, och när mamma masserade henne i fredags var hon finare i kroppen än någonsin. Riktigt roligt! 
Det mest annorlunda jag lagt in i träningen är övningen vi gör i skogen, lite småmysigt för både mig och Big M att strosa runt där slalom mellan träden, och eftersom det gett resultat så ska vi fortsätta med det. Var ute där idag med henne, Lasse ska också få prova någon dag. 
 
 
 
Lasse fick gå på rundbanan idag igen, vi vill ju inte ge oss ut i skogen och bli skjutna av älgjägare. Men han tyckte det var lika kul att gå där idag som igår, han hade bråttom någonstans som vanligt, vart vet jag inte ;) Riktigt rolig är han! 
 
 
 
 
 
 

Montédag på Axevalla

Sofia Aronsson kommer till Axevalla och håller kurs med fokus på ryttarens sits
 
 
 
 
 

Alla ut

Idag har alla pållar fått jobba
 

Först ut var Aladdin, vi började med att klättra i backarna i skogen bakom stallet, sedan gick vi till ridbanan där jag satt upp och körde lite skrittarbete. Han var samarbetsvillig och duktig så jagr nöjd med honom.
 
Sedan var det travhästarna ut, Bengan som jag äger One Way Laser tillsammans med körde häst för första gången på 1 1/5 år. Han fick köra Big M, eftersom hon är så snäll.
Det gick jättebra, men Big M passade på att slöa när hon fick en ovan bakom sig ;) men mot slutet när Bengan börjat bli lite varm i kläderna så sprang hon på i lagom tempo. 
 
Bild i repris i brist på nya
 
Lasse vart fin, lite lugnare när han fick sällskap, han blev lite frustrerad på Big M, hon tar det alltid så lugnt i skritten medans han brukar skritta på i 110 km/h. 
I traven höll han sig hyfsat lugn bakom och bredvid Big M, även fast han helst hade velat att det gick dubbelt så fort, men det är viktigt att kunna jogga i lugnt tempo också. 
 
 
 

Heltidsjobb och 3 hästar

Vardagen handlar mycket om planering och lägga upp tiden
 

Alla som håller på med hästar vet ju att det tar en hel del tid, men jag funderar ibland på, vad gör egentligen dom som inte håller på med hästar med all sin tid?
 
Jag kan väl erkänna att det finns många dagar då man är dödstrött och tänker vad himla skönt det skulle vara att bara åka hem efter jobbet och slänga sig på soffan och bara kolla på film tills det är dags att gå och lägga sig, men vad tråkigt det skulle bli i längden, och vad kan bytas mot den kärlek man får av sina hästar?
 
Jag har ju nu 3 hästar som skall hinnas med, Big Mama Dynamite, min egen travhäst. One Way Laser, travhäst som jag äger ihop med Bengt som har häst i samma stall. Och Aladdin, min och mammas egen uppfödning, en söt liten welshponny. 
 
Grundplanen för travhästarna är att de båda ska gå fredag, lördag, och söndag. Fredagar slutar jag tidigt och får därmed mer tid. De får 2 vilodagar var i veckan, den ene måndag och onsdag, den andra tisdag och torsdag. 
Detta är inom sagt bara grundplanen, sedan beror ju deras vilodagar och träningsupplägg på vad dem gör, om vi åker in till travet och tränar, om dom startar eller om dom bara gått lätta jobb.
Har dem gått hårt behöver dem vila efteråt så musklerna har en chans att vila och bygga upp sig, har de bara gått lätta pass kanske det inte passar med en vilodag just den inplanerade dagen.
 
Den som tyvärr hamnar lite i skymundan är Aladdin, som tur är har ju han två ryttare, Jag och Moa som är dotter till dem som äger stallet. Hon är jätteduktig med honom och när Aladdin är redo blir det förhoppningsvis lite tävlingar för dem två. 
Denna veckan har Moa varit på praktik nere i Skåne, jag hann med Aladdin ganska bra i början av veckan, men i slutet av veckan räckte inte tiden riktigt till. Nu är ju Aladdin en ponny på bara 4 år, så han ska ju inte gå varje dag. Den gyllene regeln säger ju, 3-åringar 3 dagar i veckan, 4-åringar 4 dagar i veckan osv. 
 
Det är ju lite tråkigt nu när det snart blir vinter, snart är det mörkt redan innan man kommer ut till stallet, det blir kallt och stenhårt överallt så det bara går att skritta. Man fryser, det är halt och sen kommer snön. 
Då kan jag vara lite avundsjuk på alla dem som kan träna sina hästar på dagtid när det är ljust ute, men utan mitt jobb hade jag inte ens kunnat ha häst, tänker man på det blir man ändå väldigt tacksam, och då känns det lättare att ge sig ut i mörkret och träna, snart blir det ju vår och ljust igen ;)
 
 
 

Ridit Lasse

Idag sved det i hjärtat kan jag säga!
 

Jag gick mot hagarna, Big M såg mig på håll och gnäggade flera gånger när jag var på väg, stod och väntade ivrigt vid utgången, jag stannade och klappade henne och sa att hon är bäst, gick vidare och tog in Lasse
När jag hade ridit Lasse skulle jag gå och ta in henne, då hade hon öronen bakåt och tog ut sin frustration på Mells som går i hagen bredvid, tur det är staket mellan ;) 
Väl i centrum för min uppmärksamhet vart hon nöjd igen. Hon har fått vila idag, hon skrittade igår och gick galoppass i förrgår. Imorgon ska hon longeras, övningen i skogen på Lördag och galoppass igen på Söndag. 
 
 
 
Lasses bakben var fint idag, skrittade honom en sväng i skogen, när vi kom tillbaka till stallet tittade Urban när jag travade för att kolla om han var halt eller inte, han travade jättefint och var inget halt, så om benet fortsätter hålla sig fint ska han få börja träna igen! 
Han har massor av överskottsenergi nu :) 
 
 
Haft jätteont i ryggen hela veckan, idag gick de ut i armarna så mina händer somnade :/ hoppas det blir bra snart, som det är nu kan jag inte köra häst, rida går bra som tur är! 
 
 
 
 

Galoppat

Har för första gången använt min sadel till deänden är till för
 

Min trängingssadel är egentligen en galoppträningssadel, men idag var faktiskt första gången jag galopperade med den. Riktigt bekväm till galoppträning! 
Red Big M tillsammans med Mimmi som red Surran, vi körde galoppträning på rundbanan, båda två tyckte att det var riktigt roligt, Big M fuskade och travade en del. Det var ju jobbigt att galoppera ju, sa hon. 
 
 
Lasse är svullen i höger bak, igår var han bättre, så då fick han skritta en liten sväng, men idag var han svullen igen. Så han har bara blivit borstad och ompysslad i stallet, han har fått benlindor om bakbenen. 
Nästa vecka ska en veterinär komma ut till stallet, är han inte bättre då får han kolla på honom. 
 
Aladdin har fått gå i backarna i skogen, det var en trött ponny jag hade med mig ut, han hade nog träningsvärk stackaren. 
 
 
 
 
 
 

Redan söndagskväll :/

Vart tog den här helgen vägen egentligen? 
 

 
 
Big M har fått gå ett motionspass ute i skogen, vi fick sällskap av Mimmi och Surran, jag red bakom dem ifall det skulle vara några läskiga bilar ute ;) inga läskiga bilar, men läskiga avstängda traktorer, läskiga hundar i hundgård och en läskig gräsklippare bakom en häck.
I skritten vart hon seg som vanligt, men när vi travade var hon riktigt pigg och låg på, jag funderade ibland på om hon siktade på att springa över Mimmi som satt i vagnen framför oss. 
Hon tyckte att det var riktigt kul att komma ut i skogen då hon mest har gått på rundbanan sista tiden. 
 
 
 
 
 Aladdin har gått på ridbanan, skritt och galopp är vad som gäller för honom just nu, han tyckte att det var riktigt jobbigt att galoppera, speciellt i vänster. Efteråt var han flåsig så han har tappat mycket kondition under konvalescenten efter att han vrickade kotan. 
 
 
 
Lasse har fått nya skor och en vilodag, han var lite svullen i två ben, så han fick gå med lindor under dagen och sedan har jag masserat benen med arnika,  jag hoppas att han bara brallat i hagen så det inte är något allvarligt. Är han fin i benen imorgon ska han få skritta en sväng. 
 
Foto av bilderna på vägen: Marie Wickström
Fotona i stallet är tagna av mig.
 
 
 
 

Lite nya grejor

Idag har Lasse fått nya grejor

Vi åkte till Håkans Häst & Hund och köpte grejor vi behövde till Lasse. 


Den här spärrgrimman och det bettet. Det här fina regntäcket. Och dessa benskydd


Han fick även ett stalltäcke, 2 fleecetäcken, och 1 QuickDry täcke.

Jag fick en pullburk av Håkan, för han hade ingen användning av den längre, jättesnällt! Stort Tack! 


Även Big M fick ett QuickDry täcke, hittade även ett supersnyggt vintertäcke, har tyvärr inte råd med det nu, men ett sådant ska hon få så fort jag har råd, hon behöver ett nytt vintertäcke. 

Premiärturen på hemmaplan

Det verkar vara en riktigt härlig häst vi har fått hem

"Lasse" fick komma ut på en kort liten joggingsväng på rundbanan, han var nyfiken på omgivningen och såg sig mycket om, men han var absolut inte tittig på något sätt. Pigg och glad!

Inte kan man se glad ut när man precis fått proppar i öronen ;)
 
Gabbi (hunden) håller koll så allt går rätt till
 
Första varvet
 
Bromsa ner i kurvan ;)
 
Här kommer vi :)
 
Avskrittning bland höstfärgerna
 
Nöjda efter första turen hemma
 
Jag skrittade sedan av honom lite på gruvägen, han skrittade på som att han hade gått där hela sitt liv.
 
 
Big M har fått springa av sig idag, körde tillsammans med Urban och Surran, Big M vart lite seg i början när vi låg först, men när de värmt upp sig började vi skifta plats med varandra under körningen, då tände hon till, och även Surran, de älskar att tävla mot varandra. Efter ett tag fick jag ligga bakåt i vagnen för att hålla henne och vi gjorde snygga sladdspår i kurvorna ;)
Inför sista varvet bytte vi hästar med varandra, Surran var riktigt rolig att köra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På väg hem

Är på väg hem från Göteborg med en ny stjärna i transporten. 

Han är en sjuårig Valack och heter One Way Laser :) Jag äger honom tillsammans med Bengan som har häst i samma stall, jag kommer att vara "Lasses" tränare. 


Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.