Klättrat

Muskelpass för häst - check! 
 
Big M och jag fick sällskap av Mells och Bengan, vi red och klättrade i en kohage där korna inte är utsläppta än. Från banan ser man bara den lilla lutningen, men på baksidan av backen var det brantare. Big M tyckte att det var jobbigt att skritta upp, så först tog hon ett galoppsprång som övergick i trav. Nästa gång vi klättrar ska jag vara strängare med att om hon inte skrittar upp får det allt vara galopp. 
 
Efter klättringen var Bengan nöjd och jag red ut på rakbanan med Big M, där vart det ruskigt blåsigt så det var skönt att komma tillbaka till skogsslingan igen där vi tog ett avslutande varv innan vi gick in. 
 
Big M i hagen
 
Lasse fick en promenad, han fick gå en liten runda som ger en bit på asfalt. Lite väl kort dock, men matte var frusen i blåsten och han hade redan motionerat sig själv i hagen ;) 
 
Lassebus i hagen
 
 

DetHärMedRubriker

Båda hästarna har fått komma ut på tur
 
Idag fick Lasse se sig om i de nya omgivningarna, han var något pigg och spänd, gick och skrek efter sina kompisar på hemvägen och kändes som att han skulle explodera ungefär när som helst. Men han hade väldigt luftiga och fina skrittsteg iaf ;) 
 
Sedan var det Big M's tur, pigg och glad fick hon springa samma tur som igår + en vända på rakbanan. Fanns lite spöken på sträckan till rakbanan men tur för henne så hade spökerna gått sin väg på vägen tillbaka ;) 
 
Big M redo för träning 
 
Har testat min Globus Clic på hästarna, den låg inte bra på Big M när jag köpte henne, så har ridit i mammas Prestige istället, men har provat den nu igen och Big M har "växt i den". Ligger även bra på Lasse.
Det är en jätteskön sadel och det känns som att jag får lite bättre sits i den (pratar inte om montésitsen nu).
 
 

Underbara härliga väder

Jag ÄLSKAR våren! 
 
Soliga och varma dagar men blinningarna och de andra bitdjuren har inte kommit än. Våren måste vara den absolut bästa årstiden för alla hästmänniskor. 
 
Idag har jag varit ute och ridit med Big M, första ridturen på nya stället, vi fick sällskap av Bengan och Mells som jag visade runt travbanan och lite runt krokarna. Dom hängde sedan med ett varv runt skogsslingan, sedan tog jag och Big M två varv själva. Hon var pigg och glad, spännande med ny omgivning tycker hon! 
Mycket har ändrats sedan jag red där sist, massa träd där det inte fanns, vägar som är borta, vägar som tillkommit, hus som är byggda. Ja, riktigt spännande är det ;)
 
Nöjd häst skrittar av efter turen
 
Gott med mat 
 
Nu får vi hoppas att det här härliga vädret vill stanna kvar ett tag till :)
 
 

Stallbyte

Idag har hästarna bytt hem
 
Idag har det packats och flyttats hästar större delen av dagen, man tror inte att man har så mycket grejor till hästarna, men när man väl packar ner det märker man hur mycket det verkligen är. Men nu är allt upppackat och i sin ordning.
Dottern till hon som äger stallet är jättegullig, när vi kom tillbaka efter att ha hämtat nästa häst hade hon redan packat upp mina grejor och ställt dem fint i sin ordning.
 
Big M har fått en ny kompis, en valack som kallas "Lappen". De blev inget bråk eller sura miner överhuvudtaget utan de sprang bara och lekte med varandra. I två andra angränsande hagar står det hingstar, de tyckte att Big M var snygg och hon tyckte detsamma om dem. Lappen försökte få henne och hålla sin uppmärksamhet på honom nu när det var dom som var hagkompisar.
 
Lasse och Mells blev ihopsläppta, Mells är ju Bengans häst. De har aldrig gått ihop förut men de har gått i hagarna bredvid varandra och haft boxarna bredvid varandra sedan vi fick hem Lasse, så det blev precis som vi trodde inga som helst problem. När Lasse släpptes in i hagen hade Mells redan varit där ett tag eftersom vi hämtade Lasse sist, så Mells var mer intresserad av gräset än att springa med och leka med Lasse, men lite sprang han. Lasse tyckte det var jätteskoj att springa och leka och kolla in omgivningen
 
Big M och grannhingsten spanar in varandra
 
 
Alltid lika härligt med odramatiska ihopsläpp.
 
Lite bilder från Lasse och Mells ihopsläpp:
(mest på Lasse eftersom det nästan bara var hans som busade)
 

När vi åkte från stallet stod alla hästarna fridfullt och åt gräs.
 
 

Mystiska ljud och en badkruka

Hörde en massa mystiska ljud ute i skogen när jag var ute och red
 
Lasse och jag tog en ridtur ner till dammen, tänkte se om han ville bada, det ville han absolut inte! Jag satt av och tänkte att han kanske följde med ut i vattnet om jag gick ut före honom. Men mina ridstövlar läckte in vatten så jag  gick upp lika snabbt igen.
Summan av det hela blev alltså - Matte blöt om fötterna, Lasse torr om fötterna.
Nästa gång kanske jag skulle ta gummistövlar ;) 
 
Big M får lära Lasse att vatten är skoj, bilden är från våran skojiga ridtur i Mariedal när vi badade i en bäck
 
När jag tog en ridtur med Big M ute i skogen hörde jag mystiska ljud. Tänk er en tupp i målbrottet som skriker utdragna ljud istället för att gala, ungefär så lät det, och det slutade aldrig, tillslut börjar två hundar på två olika gårdar yla, så jag gissar att dem också undrade vad detta ljud var för något. 
Big M däremot skrittade lugnt som om det inte fanns några ljud alls, hade grusvägen varit travvänlig hade jag travat därifrån fortast möjligast, när vi började komma bort från oljuden var vägen äntligen mjuk i mitten. 
 
 

Ridit :)

Idag var Big M och jag ute på 2:a turen sen hon skadade sig
 
Igår var första, men då var det inte så mycket, vi skrittade runt knorren och travade fram och tillbaka  på vägen, ville mest se så att hon var fräsch. Det var hon :)
 
 
Idag gav vi oss iväg på en mer "riktig" tur. Tänkte ta en tur jag bara ridit en gång innan, men de hade fällt en del skog, så jag hittade inte stigen, istället hittade jag en helt ny runda. Roligt tyckte både jag och Big M. 
 
 

2 steg fram och 1 tillbaka

Visst är det himla skönt med långhelg, men stressigt blir det med ;)
 
Igår vart jag tvungen och vare hemma från stallet halv 12, idag behövde jag vara hemma halv 1. Tycker inte om att ha tider att passa tidigt på dagen när man måste vara klar i stallet innan, kan ju tillägga att jag absolut inte är en morgonmänniska ;) sådana här helger saknar man tiden när man bodde hemma och vi hade eget stall extra mycket, när jag cyklar till stallet blir restiden ungefär 1 timme sammanlagt fram och tillbaka. 
 
Idag på förmiddagen har jag varit ute och gått två vändor, först en med Lasse och sen en med Big M. Funderar på om det inte vore billigare med en hund att ut och gå med? ;) 
Skämt och sido, skulle aldrig byta ut dem mot en hund. Dom är förhoppningsvis back on track snart  båda två igen. 
 
 
För Lasse har det blivit 2 steg fram och 1 tillbaka, han blev hovöm efter senaste skoningen och har därför tagit det lite lugnare ett tag, vilket har resulterat i att han nu är supermegapigg igen. I värsta fall kommer hovslagaren ut och slår på sulor, men det bästa är ju om han klarar sig utan det. Är ju ingen fara att han får ta de lugnt ett tag eftersom det ändå kommer dröja ett bra tag innan han ska starta.
 
 
 

Rolig artikel

Citerar en artikel
 

-Jaha, nu hoppade sjuan, säger Benny under ett lopp och jag söker med blicken efter en häst som är på väg över räcket med sulky och allt. Någon sådan finns förstås inte, eftersom en hoppande häst på travbanan helt enkelt slår över i galopp.

-Vi behöver tänka på möjligheterna att rida fram, säger jag till Benny när vi pratar om ridsporttävlingar på Axevalla, och jag ser hur hans hjärna går på högvarv när han föreställer sig vägarna som verkar behövas för att komma till de olika ställena. Men för mig betyder framridning helt enkelt förberedelsen inför sin tävlingsstart.

-Du menar värmningen, säger Benny lättat, och plötsligt förstår vi varandra igen.

 
Hela artikeln hittar du här: 
http://www.skarahastland.se/om-oss/omradet/axevallatravet/
 
 

Promenerat

 
 
 
 
Pållarna har promenerat och betat
 

En veterinär skulle komma ut och vaccinera Aladdin idag, när han ändå var ute kollade han till Big M's sår. Det läker bra och jag fick beröm för att ha skött om såret bra. Jag ska fortsätta att linda och sköta om det så som jag gjort. 
Medans vi väntade på veterinären fick Big M beta lite gräs.
 
 
När veterinären åkt gick vi ut och gick med hästarna, mamma tog Big M och jag Lasse, Bengan hängde på med sin Mells. 
 
Sedan var det Lasses tur att beta lite gräs, mamma gick och betade honom medans jag tvättade och lindade om Big M. 
 
 

Gräs <3

Jag blir inte ofta arg på mina hästar, men idag fick Big M ordentligt med skäll!
 
Big M har i ett par dagar fått käka lite gräs antingen före eller efter vår promenad i grimma och grimskaft. Detta är något som verkligen uppskattas och det är nästintill omöjligt att få henne från gräset när hon ska in eller tillbaka ut i hagen. 
 
Idag när jag skulle tvätta hennes sår med vattenslangen så är hon helt besatt av gräset och eftersom det inte är så långt gick hon längre och längre bort hela tiden, medans jag försökte hålla häst, hålla vattenslang och tvätta sår samtidigt. Inte så smidigt, och inte blir det bättre av att hon vägrar lyssna på mig när jag säger till! När hon kröp under vattenslangsnurran med huvudet och bara trasslar fick jag nog och skällde ut henne rejält! Sedan stod hon snällt stilla utan att trassla medans jag tvättade. Då fick hon godis så var vi vänner igen :)
 
Lasse får stå för dagens bild
 
Innan Lasse fick gå in i stallet fick han också gå och beta gräs, det var första gången för i år han åt gräs, först trodde han att vi skulle gå på promenad och undrade varför vi bara stod still,  Han började beta lite tveksamt och försiktigt och nosade misstänksamt på gräset. Sedan förstod han att det var beta han skulle få göra idag och gluffsade glatt i sig. 
 
 
 
 

Går åt rätt håll

Det är otäckt att tvätta Big M's sår
 
Hon får stå med lindor nu så det inte ska komma in något skit i såret, men medans jag är ute i stallet får hon stå utan så såret får luftas. Hon står i en sjukhage nu när hon är skadad som jag mockar dagligen när hon står där, så det är torrt och rent där hon står. 
Granne till sjukhagen är en lösdrift, där står Big M's nya beundrare, Brorsan som han kallas står och flirtar med henne. 
 
Det är så otäckt att tvätta hennes sår, det ser inte så djupt ut när man tittar rakt på det, men när man tvättar noga och får ner fingret i såret känner man verkligen hur djupt det är. Och när man tar ner streptocillinsprutan ser man hur halva udden på den försvinner ner *ryser*. 
 
 
Vi har varit ute på promenader också, det tycker hon är mysigt. Idag gick vi runt en damm. 
 
 

Skadad :(

Just nu är jag ledsen och besviken...
 

...Det är nämligen så att Big M skadade sig under träningen igår, jag är självklart inte ledsen och besviken på Big M, för hon kan inte hjälpa det som hände, jag är heller inte ledsen och besviken på mig själv, för jag kan heller inte hjälpa det som hände. Utan jag är ledsen och besviken på ATT det hände, nu när vi äntligen började komma igång igen.
 
Vad hände då? Jag longerade henne på ridbanan över bommar som låg på marken. Big M var pigg och glad, hon fick börja med serien på bara två bommar, första gångerna hoppade hon över båda samtidigt med tillhörande bocksprång då hon hade lite överskottsenergi, sedan lugnade hon sig och travade fint över dem som man ska.
Sedan fick hon trava över 3 bommar, gick jättebra ett par gånger...
Sista gången kunde hon inte bestämma sig för om hon skulle springa över eller bredvid, vilket slutar med att hon trampar på sidan av bommen och går omkull, i fallet skär hon upp ett sår från karleden ner mot hoven.
 
Hur mår hon nu? Det var en chockad häst som sedan reste sig upp, hon stog och skakade i hela kroppen och hade ont i såret, jag pratade lugnande med henne och gick till stallet för att tvätta rent såret ordentligt, som är ganska djupt, och lade ett jodopaxomslag, idag har jag tvättat igen och lagt ett nytt jodopaxomslag. Nu har jag fått streptocillinsalva till såret som jag ska använda imorgon. 
 
Det kommer förmodligen ta ett tag innan det här kommer läka tyvärr :-( 
 
Min lilla tjej <3
 
Lasse har varit på en liten promenad tillsammans med Aladdin som mamma tömkörde och Mells som Bengan gick med, sedan fick han  vara med på ridbanan och titta på när Aladdin jobbade.
 
 
Han undrade vad tusan det var för konstiga saker som stod på ridbanan.
 
 
Aladdin var duktig och skötte sig bra
 
 
 
 

Äventyr

Big M och jag har varit ute på ett riktigt äventyr idag! 
 
Vi fick jättetrevligt sällskap av Mia och hennes 4-åring. Först red vi förbi de fina slottet Mariedal och in i skogen bakom, där fick vi hoppa över flera stockar i varierade höjder och form. Därefter kom vi fram till en jääättebrant backe som kallas Lusthusbacken. Sedan kom en backe till, inte lika brant men bra mycket brantare än de backar Big M klättrat i förut, i slutet av backen fanns en stor rot så det blev lite som ett upphopp mitt i backen. När vi kom upp drog Big M ett djupt andetag. 
Sedan skulle vi ner i en ravin, brant ner och Big M tvekade en hel del innan hon gick med på att klättra ner, väl nere skulle vi rida över en bäck som var c:a 7 meter bred, tror Big M tyckte att det var riktigt mysigt att bada. Men när hon började sparka med framhoven i vattnet gick vi upp, för då brukar dom lägga sig ner i vattnet ;) 
När vi kom tillbaka till skogen jag rider i ibland passade Mia på att ta en galopp och Big M och jag travade bredvid.
2 timmars ridning blev det och vi hade riktigt roligt :)
 
 
 
Tror det är en tjej i stallet som kommer sova riktigt gott inatt
 
 

Tränat i solskenet

Long time no see
 
Har haft fullt upp hela veckan så bloggen har blivit lidande. Nu är det fredag och helg! Big M har fått gå för vagn på banan, hon kändes fin, pigg och alert!
 
Lasse har fått klättra i backarna. 
 
Båda har börjat fälla, Lasse fäller mest och han är inget klippt, så där har jag jobb framför mig ;) 
 
 
Big M gottar sig i hagen efter träningen. 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.