Lasse för vagn

Idag har Lasse gått för vagn
 
Det var första gången han gjorde det hos oss, så det är väl något årsedan han blev körd sist beroende på när hon som ägde honom innan körde sist. 
När han skulle sättas igång efter skadan vart han ju en aning överenergisk och bockade eller sparkade backut mer än gärna, då hade jag verkligen ingen lust att sätta honom för vagn.
Hon som ägde honom innan sa att han var snäll att köra men att han kunde knipa i början när man ska iväg, men att han aldrig slagit. Nu när det har varit ett så långt uppehåll för honom med körningen kändes det bättre om en mer van kusk körde honom första eller första gångerna, jag har ju bara kört Big M och Egon som båda är supersnälla, och Fidde körde jag ju ett par gånger. 
 
Bara för säkerhetens skull fick han gå med slaggjord och käkrem idag, något han inte behöver ha nästa gång, för han var hur snäll som helst! Stod helt stilla när han fick på sig utrustningen och var helt okomplicerad att släppa iväg, sedan skrittade han så snällt iväg ner till banan och skötte sig exemplariskt hela tiden!
Efter värmningen fick han gå ett 2000-metersjobb i 36 tempo på unghästbanan.
David Persson var det som var snäll och körde honom, David är duktig och lugn med hästarna. 
 
 
På väg mot skogsslingan 
 
Värmer
 
I jobbet
 
Jättetack David för hjälpen! Och Tack Pia för kontakten!
 
Nästa gång vågar jag köra honom själv, då blir det rakbanejobb. 
 
 

Massage

Lasse fick lite massage idag
 
Han var lite bättre i kroppen idag, han blev även tömkörd efteråt, jag var inte med när han tömkördes för jag sadlade Big M då, men mamma var riktigt nöjd, polletten ramlade ner för honom sa hon, så det var roligt. 
 
Sedan satt Mamma upp på Big M så gick vi bort till ridbanan, det var roligt att se henne från marken. Mamma tyckte att hon hade utvecklats massor och var mycket mjukare i sidorna än hon var senast hon red dressyr med henne (c:a ett årsedan). 
Sedan satt jag upp, kände lite på henne i traven och galopperade lite, hon tog alla fattningar på första försöket, men hon blir lite galopptokig när msattattred igång med det, så det tog ett tag att varva ner henne och få henne till arbete igen efter istället för att hon gör massa egna galoppfattningar och försöker dra mig ur sadeln. 
Idag orkade hon galoppera igenom fler kortsidor, men hon behöver mer styrka, det kommer när vi fortsätter öva på galopp. 
 
Mamma får vara med varje gång jag ska rida dressyr, för då får jag rida i hennes extremt sköna Ankysadel, direkt får jag avsevärt mycket bättre sits när jag sitter i den sadeln.
 
Varken jag eller mamma fick med oss våra mobiler, annars hade jag bjudit på lite bilder.
 
 

Galopp Galopp

Ridit två fina hästar idag ch det regnade under båda gångerna
 
Började med att sitta upp på fina Frenchen, han och Sigge stod färdiga i stallet när jag kom dit, lyx!
Frida och jag red bort till ridbanan där vi också fick sällskap av Bengan och Mells. 
Frenchen kändes fin, lite stel i vänstersidan till en början men det släppte sedan. Han fick avsluta passet med att gå i lite lägre form.
 
Bild från ett annat pass
 
Sedan var det Big M's tur, blev en tur ute i skogen idag, vi fick sällskap av Rebecka och Calippo. Efter ridturen tog vi lite galopp på travbanan, ett varv i varje varv så hon fick galoppera i både höger och vänster. Hon vill bara galoppera mer och mer när man börjat, sötnosen. Hon drog ifrån Calippo direkt, men han fann sig i att Big M försvann som tur var. 
 
 

Så nöjd!

Long time no see
 
Har inte bloggat så bra i veckan som gått, har varit så sjukt trött på kvällarna när jag kommit hem, så det har bara inte blivit av.
Lasse har fått en lite lugn vecka, han blev masserad och tömkörd i Onsdags, han har fått lite spänningar i kroppen och så nu när han börjat gå hårdare, så vi backar med snabbjobben någon vecka eller två så musklerna hinner vila upp sig för att sedan bli ännu stakare när vi sätter igång igen. 
Han fick gå en promenad i torsdags och jogga igår, idag fick han gå ihop med Kalle inne på travet, men inte gått snabbt. 
 
Vi är tillbaka inom kort! Men då är tanken att han ska få gå för vagn 
 
Big M har jobbat vidare i veckan, vi har börjat galoppera lite, det går ganska fort i galoppen, 50% pga hon saknar styrkan och 50% pga att hon VILL galoppera fort ;) hon tycker att det är jättekul att galoppera, så det är ju ett + för henne nu som ridhäst, då får hon göra det varje gång hon tränar. 
Idag var vi på ridbanan första gången sedan hon satter igång, och jösses vad fin hon var!! Vi började med skritt och travarbetet, lite slalom mellan mini-sockerbitar, lite försök till skänkelvikning, trav blandat på rakt och böjt spår. Hon arbetade jättefint! 
Vi testade faktiskt på lite galopp på ridbanan också, ute i skogen får vi göra en liten pyttevolt och ta galopp ur den och har bara tagit vänster än så länge. Idag testade jag att fatta galopp i hörnen 2 gånger i vardera varv, i vänstervarv fattade hon på !Första försöket! och i högervarv fattade hon rätt på 3:e försöket. Vi försökte följa fyrkantspåret men det var väldigt svårt genom kortsidan, så hon behövde bara ta en kortsida varje galopp. 
Det kommer ju bli lättare och lättare desto starkare hon blir i galoppen. Hon frågade flera gånger sen i hörnen om vi inte skulle galoppera mera.
 
Bild från förra helgen
 
Bara reprisbilder idag, men har inga nya att lägga upp tyvärr, jag hade bra gärna sett både film och bild på dagens pass. 
Men jag är noga med att ta det lugnt nu i början, så vi inte får bakslag, hon är ju inte van vid att arbeta på det här sättet, så hon blir trött snabbt, men hon orkar mer och mer! Hon är redan välmusklad från travet, men ska bli spännande att se henne i ridhästmuskler när dom börjar komma :) 
 
Jag funderar på att göra nya kategorier här på bloggen och bli noggrannare med att använda dem nu när bloggen har fått två inriktningar eftersom Big M numera är ridhäst. Då blir det ju lättare för er läsare att hitta det ni är intresserade att läsa om. 
 
 

Tankar och Mål

Att blicka framåt... 
 
Att jag är väldigt ledsen över att Big M inte kommer att tävla mer inom travet, det är ingenting att sticka under stolen med. 
Men istället för att gräva ner mig totalt försöker jag blicka framåt. Jag är väldigt glad över att hon är dräktig och ser verkligen fram emot fölet, jag är övertygad om att Big M kommer bli en jättebra mamma och att hon kommer bli väldigt lycklig över sitt lilla föl. 
 
Under tiden som hon går med fölet i magen har jag som jag skrivit tidigare tänkt att omskola henne till ridhäst. Vi har börjat lite grann och imorgon får hon skor så vi kan sätta igång på riktigt. 
Målet är att vi ska klara en godkänd LC innan året är slut. 
Vi har mycket jobb framför oss, hon är ju mycket riden, men hon är ju travtränad under sadel, hon har ju inte blivit mycket riden som en ridhäst. 
Första delmålet är att lära oss galopp (ganska nödvändigt att kunna i en LC 😉) hon kan galoppera, men rakt fram och fort, för vi har ju tränat galoppintervaller ett par gånger. Men det är ju inte så att hon fattar galopp om jag ger henne galoppskänkel direkt. 
Jag måste träna upp min sits också, jag har ju bara brytt mig om min montésits senaste åren så min sits i den "vanliga" ridningen är bortglömd och behöver tränas upp igen!
 
 
 
 
 
 
Det blir ingen riktig dressyrtävling jag anmäler till utan Pay & Ride, annars måste jag gå med i en ridklubb, betala in licens både för mig och hästen, leta reda på mitt gröna kort, ringa klubben jag var med i för nästan 10 årsedan och be dem registrera det på tdb, och ingen som jag tog gröntkort för är ens med i klubben längre. Pay & Ride blir lite mer lagom nivå också eftersom Big M är grön i dressyren och jag inte tävlat dressyr sedan jag var 18 år gammal. 
 
 

Big Mama Dynamite

Bjuder på en bildbomb från i lördags
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf: Frida Carlsson
 
 

Mysig helg!

Den här härliga helgen har spenderats ute i stallet
 
I lördags morse åkte vi ini till travet med Lasse och Kalle, vi värmde tillsammans och Kalle hängde med längs rakbanan en vända, fast då joggade vi bara. Kalle har aldrig varit där innan, så bra att bli visad med trygga Lasse snett framför sig. 
Sedan tog Lasse och jag två vändor själva, och jag fick faktiskt bestämma tempot den här gången. Han kändes jättefin! 
 
 
 
 
När vi kom hem var jag med på ridbanan när Frida, Rebecka och Bengan red och fotade dem, ska redigera dem ikväll. 
 
Sedan red jag Big M på stubbåkern och Frida fotade oss, blir bara korta pass nu i början. Hon får ju arbeta på ett annat sätt nu när hon rids plus att hon stått länge, så hon blir trött snabbt. 
 
 
Under natten sov jag över därute, dem som äger stallet var iväg på ett bröllop så jag och Frida tog hand om hästarna och Alma igårkväll och imorse. 
 
Alma stjäl av Lasses mat 
 
Idag red Frida och jag ut en sväng med Aladdin och Big M, gick kanonbra, den rundan har inte Big M gått förut, så hon tyckte det var spännande. 
Sedan sadlade vi på Frenchen och Sigge och red ett dressyrpass på ridbanan, Frenchen kändes fin, vi övade på att göra finare hörnpasseringar, gick bra på ena kortsidan men på den andra fanns det spöken.
Frida fick Sigge att ta högergaloppen idag, jättesvårt tyckte han men var duktig och försökte. Han såg fin ut i dagens pass! 
 
 
 

Sneakpeak

Här kommer en sneakpeak från dagens träning


- Gabriella

Tömkört

Big M har fått jobba lite 

Jag är inte lika grym på tömkörning som min mamma, hon får ju hästarna att arbeta fint i form utan inspänningar. 
Jag behöver lite hjälp av en gummisnodd. 
Vi var på travbanan och ute i skogen, vi gjorde lite volter där naturen tillät. Men vill jobba henne mest på rakt spår nu i igångsättningen.


- Gabriella

Laddad kuse

Lasse tyckte det var väldigt kul att träna idag
 
Vi fick sällskap på värmningen av Pia och Kalle. Kalle har vilat lite mer än en månad pga ett otäckt tramp i hagen som fick sys, han har motionerat lite hemma efter det och idag fick han åka med till travet. 
När Kalle var klar för dagen var Lasse färdigvärmd inför sina intervaller. 
 
Lasse var riktigt laddad idag, studsade fram med frambenen innan jag släppte iväg honom i början av rakan, sedan hade jag att hålla i. Lasse tyckte att det var hans tur att bestämma tempot idag. Ett tag var vi nere på 1.25, mestadels gick det i 1.30 och jag vill helst ligga mellan 1.40 och 1.50 nu i början. Men det är kul att han tycker att det är så roligt. Han fick gå 2 även denna gången. 
 
Bildbomb från träningen: 
 
Första intervallen: 
 
 
 
 
 
 
Andra intervallen: 
 
 
 
Foto: Bengt-Olof Savander 
 
3:e gången han går snabbt nu och han känns jättefin! Nästa gång får han öka upp till 3 intervaller.
 
 

Resan har börjat

Omskolningen av Big M är påbörjad
 
Jag har ju lite förspänt eftersom Big M är mycket ridtränad, dock är hon ju mest travtränad under sadel, men lite dressyr har vi ju flikat in med då och då.
Just nu rider jag henne bara på stubbåkern, hon går barfota just nu nämligen vilket hon gjort under sitt sommarlov. Nästa skoning åker ridskor på eftersom hon fått lägga travskorna på hyllan. 
Hon fick jogga lite grann då och då under turen, bara mycket korta bitar nu i början, hon har fått jobba i form både i skritten och traven. Jätteduktig är hon för att inte ha gjort något på så länge. 
 
Bild i repris då jag inte tagit några nya
 
Även Lasse har fått komma ut och sträcka lite på sig, en lätt joggingtur. Vi hade himla tur med vädret, började regna när vi skrittade av, när vi kom in i stallet började det ösa ner och börja åska lite grann. Men åskan försvann lyckligtvis snabbt. 
 
 

Fina hästar

 Varit ute med två finingar efter jobbet

Först ut var Frenchen, han var pigg och glad, vi var på lilla travbanan vid stallet. Han fick trava 4 varv åt båda håll + skritt. Han är riktigt härlig att rida! 

Sedan stod Lasse på tur, vi gick bort till ridbanan, den vart lite för tung för honom idag då det hällregnat nästan hela dagen, den är jättefin i underlaget annars och för hästar som inte haft gaffelbandskada var den helt ok idag med. 
Hade lovat Bengan att rida på ridbanan ihop med honom när han red Mells, så gjorde lite skrittarbete även fast banan var tung, annars hade jag gjort något annat. 


Aladdin trivs bra på nya stället, han har ju varit här ett par veckor nu. Big M är inte så snäll mot honom, men när jag red Frenchen idag stod dem faktiskt bredvid varandra och betade i hagen. 
Han har blivit god vän med Lasse. 
Frida och Aladdin passar jättebra ihop, dom är ute i skogen, rider på travbanan, ridbanan och stubbåkern och har jättekul ihop. Det är så roligt både för Fridas och Aladdins skull. 

- Gabriella

Finsällskap!

Fick sällskap av min mamma på ridturen idag :) 

Hon red Big M som fick äran att ha på sig mammas dressyrsadel. 
Vi skrittade två varv runt fältet samt ett par steg i trav vid ett par tillfällen. 
Big M såg fräsch och fin ut och Lasse kändes också fin :) 
Perfekt tur för både Lasse och Big M. Lasse gick ju hårt i fredags och Big M har vilat i 3 månader. Riktigt mysigt!!

- Gabriella

Tränset

Tänkte lägga upp en lite närmare bild på Big M' nya träns
 
 
 
 
 

Big M <3

Skrittat en sväng med Big M :) 

Idag har vi haft storstädning i stallet, högtryckstvättat allt och gjort fint, vi var många så det gick riktigt snabbt och vi blev bjudna på korv med bröd. Jättefint blev det! 
Efter det var jag ute en sväng med Big M. 

Att jag litar till 100% på min häst visar jag ju ganska tydligt när jag rider ut barbacka efter att ingen suttit på henne sedan april. 
Efter april har jag bara tränat henne för vagn och nu har hon ju stått i 3 månader. 
Vi skrittade ett varv runt stubbåkern, blev en lagom runda såhär första turen (stor stubbåker) 


Invigde det nya ridhuvudlaget idag, så nu är hon officiellt ridhäst ;)

- Gabriella

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.