Nöjd!

Jag riktigt nöjd med båda hästarna idag
 

Lasse var först ut, strålande solsken och fint underlag. Idag travade vi en hel minut i taget (lite längre vid ett tillfälle då han inte ville stanna). Så sammanlagt har vi travat i 4 minuter + den tid det tog att stanna. 
1:a och 2:a traven gick bra, väldigt pigg eftersom det är superkul att börja trava. 3:e traven kom det lite hot om bock och rus, det känner man tydligt då han höjer upp ryggen och gör sig redo. När vi bröt av var han supertaggad och då blir han ganska snubblig, för han koncentrerar sig inte på var han sätter hovarna. Men lagom till sista traven hade han lugnat ner sig och sista traven var lika fin som de första två. 
Pigga killen är lite lättare att kontrollera nu när han går på kimblewick. Och är finare i munnen efter tandläkarbesöket. 
 
När vid kom tillbaka till stallet gick vi ut på ridbanan och skrittade över 2 bommar, han stannade först och sa att det går inte! Han fick fundera lite, sedan kom han på att han fick sätta hovarna mellan bommarna för att komma över. Travhästar ;)
 
 
Sedan var det Big M's tur, för henne stod det longering på schemat. Det blev lite bocksprång i varje varv, sen var hon jättefin, hon vill ibland krypa inåt mitten och gå på liten volt, men jag vill henne på en stor volt när jag longerar och idag gick det riktigt bra att hålla henne ute på stora volten. Hon fick gå lätt inspänd och jobbade jättefint.
Som fram- och avskrittning gick vi i raskt tempo längs vägen, men hon kom på att om man småtravar bredvid matte istället slipper man länga på stegen, så vi fick jobba med att hon skulle öka skritten och inte småtrava.
 
Bilden är från longering i somras, idag var det för mörkt för att fota 
 
 

Pigga hästar

Nu behöver hästarna gå hårda jobb snart, för jösses vad pigga dom är!
 
Lasse dröjer det ju dock tills det är dags, men Big M får gå hårdare jobb om c:a 2 veckor.
 
Lasse flippade ur totalt igår, jag gick med honom som tur var, på en gård satte de igång en åkgräsklippare med en motor så dålig att den lät som ett sånt där skjutvapen dom har i actionfilm och bara matar kulor hela tiden. Lasse blev helt galen och sprang runt mig och försökte dra iväg hela tiden, gick igenom en annan gård just då och fick använda deras gårdsplan och varenda uthus de hade som stopp för att klara av att hålla honom. Husväggar är bra ibland! Min enda tanke var "Får inte tappa, då springer han upp skadan". Fick in honom på den gårdens ridbana, där inne höll jag på att tappa honom ytterligare 3 gånger innan jag fick honom att stå såpass stilla att jag kunde ändra så hingstkedjan satt genom grimman. Då hann han lugna ner sig lite grann och jag kunde med honom taktandes vid min sida faktiskt ta oss hem.
Väl inne i stallet stod vi båda och flåsade på stallgången och var helt slut. 
 
Idag var han sig själv igen, vi värmde upp genom att gå kortaste rundan längs asfalten, sedan tog vi ett par varv på ridbanan, men varken Lasse eller jag var så sugna på dressyr idag, så vi gick ut och travade lite på grusvägen istället. Det var himla kul tyckte han och ville bocka, men han höll sig i skinnet iaf. 
 
 
Big M var riktigt pigg hon också och hittade spöken lite här och var (hon brukar inte vara tittig). Även hon ville ta och bocka idag, men hon valde att stanna vid att ruska på huvudet som Lasse gjorde. När det där rusket kommer är det läge att hålla huvudet uppe på dem ;) 
På asfalten på vägen hem mötte vi en bil men kunde gå av vägen någon meter just där, så det var helt lugnt, hon spände inte en muskel, sedan kommer en till bil, men jag tänker att det går nog bra eftersom den innan gjorde det och bilisten körde lugnt och fint. Tjena, helt plötsligt har hon tvärvänt och vi är på väg åt andra hållet i galopp. Dumhästen gör sin ovarnade tvärvändning ut mot vägen också, men bilen var en bit ifrån och stannade, så ingen skada skedd. Bara styra över lilla diket och låta bilen passera. Bra att det är mindre diken på en del ställen.
 
 
 
Big M fyllde 6 år igår, i present fick hon den bästa present man kan ge sin häst - en påse morötter! Det var väldigt uppskattat. 
 
 

Tänder - check

Varit inne på Axevalla med Lasse idag 
 

Ledde runt honom lite på stallbacken när vi kom fram, han såg överlycklig ut och trodde nog att vi skulle ut och träna. Istället blir han kollad i munnen och får tänderna raspade. Det var välbehövligt.
Passade även på att göra en stor rengöring av hans svans när vi ändå var inne på travet och duscharna nära till hands. 
 
 
När vi kom tillbaka till stallet han jag ut på en mysig ridtur i solskenet med Big M innan det blev mörkt. Vi mötte två stora älgar, det var upprörande tyckte Big M, vi vände och skrittade åt andra hållet. Kan lova att det hade räckt med att ett löv prasslade så hade det blivit sken istället, hon var jättespänd, gick och kollade bakåt, fnös och sa till mig "Hörru, vi drar härifrån fortare än kvickt". Efter att ha skrittat en bit och hon börjat slappna av lite vände vi för att kolla om älgarna var borta, det var dom så vi kunde ta oss hem, Big M hade förföljesemani nästan hela vägen hem. 
 
 
Hon tycker att det är jätteroligt att börja träna igen :)
 
 

Ridturer i regnet

Nytt bett

Igår testade jag kimblewickbett på Lasse. När han är igång så går han med crescendo, men nu travar han ju bara lite lite grann per ridtur och resten skrittar han mest på lång tygel. Då känns kimblewick som ett snällare bett. 
Än så länge har jag bara tygeln i "vanliga" bettringen. Han tycker att det är himla roligt att trava och det började bli lite svårt att få stopp på honom, men med kimblewick så blev det betydligt lättare. 
Använde det bettet ofta på Fidde, han var fin på det. Big M däremot har jag använt det en gång och gör aldrig om ;)
Lasse fick ha kimblewick idag igen, idag travade vi på en öppen raksträcka och det var ju superkul, men han tog mina förhållningar fint och höll sig i skinnet även fast man kände all energi han hade på insidan. 


Big M fick även hon komma ut lite, ganska kort tur då de var mörkt, dimmigt, och regnigt, så vi såg inte så mycket. 
Men hon var pigg och glad, men inga bocksprång idag ;) 


Sommaren 2014

Jag börjar verkligen längta till sommaren nu
 

 
En stor anledning till att jag längtar till sommaren är att då får Lasse (förhoppningsvis/troligtvis) börja gå snabbjobb.
Big M är förhoppningsvis i toppform så vi kan vara med i många roliga montélopp. Drömmen är ju att rida lopp under Stochampionatshelgen. Skulle ha gjort det förra året, men (som vanligt) hände det något med Big M så jag inte kunde anmäla. 
Det är ljust och varmt ute.
Jag ska ha tagit mitt körkort. 
Jag ska unna mig lata dagar på stranden utan att ha dåligt samvete. (Hästarna kan man träna sent på kvällen när det inte är lika mycket bitdjur i luften. 
Jag ska cykla till stallet i shorts så att jag kanske för första gången får bruna ben. 
 
 

Tips inför Montélicens

Ett litet inlägg med tips inför montélicenskursen
 

Nu börjar licenskurserna dra igång runt om på landets travbanor, många blivande montéryttare ser fram emot att börja ta sin licens. Jag har fått ett önskemål om att skriva ett inlägg med lite tips inför montélicenskursen, så här kommer det :) 
 
 
 
 
 
 
Montélicenskursen är en jätterolig period, man rider provlopp en gång i veckan, man lär sig massor och man träffar nya härliga människor med samma intresse. 
 
 Rid så många banjobb du kommer åt att göra innan du börjar kursen.
 Om din hemmabana erbjuder en förberedande licenskurs - gå den! 
 
 Plugga in voltsystemet så att du vet vart du ska vara i ditt första licenslopp.
 Träna på att klocka när du rider innan kursen så du har koll på hur fort du rider i licensloppen, på Axevalla ska licensloppen gå i snittetempo 1.30-1.35. (jag vet inte om man får använda gps-klocka under utbildningen) 
 
 Titta på många lopp, följ de olika spåren och se hur dem kör/rider.
 Träna dig själv så du kan koncentrera dig på hur du rider i fältet istället för om du kommer orka.
 Rid hellre med lite längre läder i början om du inte är så van vid att rida i montésadeln än, korta lädren     successivt allt eftersom du får upp styrkan och balansen.
 Om du har möjlighet, försök att få rida så många olika hästar som möjligt i licensloppen.
 
 Passa på att ställa alla frågor du har under licenskursen. 
Börja plugga till de teoretiska provet så tidigt som möjligt, då blir det inte lika mycket plugg på samma gång och så kommer man ihåg det mesta även efter provet. 
 
 HA KUL!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dressyrat

Lasse har fått träna lite dressyr idag
 

Jag är jättenöjd med honom, speciellt med tanke på att det bara är andra gången som han är på ridbanan och första gången var i oktober. 
Vi fick jättebra hjälp av Mamma. Han förstår inte riktigt vad det är jag vill att han ska göra, men han är intresserad och försöker, så när han är på rätt väg får han beröm. Han tycker att det är roligt, speciellt när vi tar lite travsteg, då var han lite busig, skakade på huvudet och kändes som att han när som helst skulle börja bocka. 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna är tagna med mammas mobil i ruskväder, därav den dåliga kvalitén, får ta med systemkameran nästa gång det vankas dressyr ;)
 
Big M har fått klättra i backarna idag, där inne i skogen kom vi undan lite från stormen. Igår var vi ute på ridtur, hon har börjat trava igen nu då återbesöket på Bjertorp gick bra.
Hon är väldigt laddad nu när hon sätts igång så igår blev det bocksprång i traven. Jag blev riktigt förvånad då hon aldrig visat tecken för att bocka förut. 
 
 
 
 

Ordet som inte får nämnas vid namn

Igår gjorde vi det, vi vidrörde de där t-ordet som inte får nämnas vid namn
 

Lasse fick nämligen t r a v a !! Bara ett fåtal steg, det var lagom att ge honom klartecken för att sedan börja bromsa för att få ner honom i skritt igen. 
Han har väntat på den där signalen i flera månader nu, men det blev ändå avdramatiserat. Eftersom det bara handlade om ett par meter hann han inte komma upp i någon fart och han kunde ta att det var skritt som gällde efteråt. 
Jag skulle inte ha skrytit i bloggen igår om hur orädd han är och hur cool han var när han gick förbi "läskiga gården" utan att bli rädd för något. Igår när vi skulle gå förbi den sin andra gång kom vi från andra hållet och nu helt plötsligt var traktordäcken som står uppställda vid vägkanten läskiga, men han tog sig förbi dem! 
 
Bild från vår första tur hemma
 
Idag har han fått vilodag, dom är viktiga för honom dom också! 
 
Big M har jag varit ute och gått med en liten sväng, vi ska på återbesök på Bjertorp på Onsdag. 
 
 

Long time, no see

Energin har inte räckt till för bloggen i veckan som gått
 

Hästarna skrittar på. Big M ska på återbesök nästa vecka och då hoppas jag på grönt ljus att börja träna igen. Hon har chillat ner från den tokenergin hon hade i början av sin konvalescens. Nu har hon fallit in i vilans lunk och skrittar snällt bredvid mig när vi är ute på promenader. 
 
 
 
Lasse är en rolig häst. Vi skrittade en för honom ny runda häromdagen, under den rundan passerar man en gård där det finns massor av läskigheter om man är häst. Stora traktordäck med gårdens namn i som välkomstskyltar, sådana där baracker som byggarbetare bor ii, lastbilar lite här och var och en stor lurvig hund som är lös och skäller på en när man rider förbi. När vi gick förbi var dessutom 2 lastbilar igång.
Allt detta är inga problem för Lasse trots att han går förbi för första gången och inte har någon hästkompis med sig, lite spännande bara.
Men när matte rör på ena foten för att den blir stel när vi bara skrittar, då flyger han halft i luften och undrar vad fasen det var :P 
 
 
 
Ska försöka uppdatera bättre i veckan som kommer, har bl a ett önskeinlägg som jag har tänkt skriva ihop.
 
 

Tömkörning

Igår blev Lasse tömkörd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var 3:e gången han blev tömkörd nu, började med en liten lätt massage av mamma innan hon började tömköra honom. Han var inte riktigt lika uppstressad som första gången, det går lite framåt för varje gång, han börjar söka sig neråt då och då.
Ibland börjar hjärncellerna slåss och då är det en omöjlighet att bara gå rakt fram utan att stressa upp sig. 
Fastän han inte riktigt förstår än så tycker han att det är väldigt kul, så han är pigg och ligger på i tömmen, mamma förklarar att det då är viktigt att hon inte håller ett fast tag utan tar och ger efter, annars kan han lätt dra iväg. Samma sak brukar jag tänka när jag sitter på. 
Han blir riktigt snygg när han kommer ner i form, han går bara där korta korta stunder än så länge eftersom han inte är van att jobba på det sättet, han är inget dressyrtränad innan, men jag ser fram emot att följa utvecklingen och se honom när han lärt sig. 
Riktigt nyttigt arbete för honom, det vi gör nu ligger som grund inför kommande uppträning, sedan i snabbjobben och slutligen i loppen.
Dessutom är det bra för honom att få använda dom små grå där uppe i huvudet nu när han bara skrittar så det händer lite olika saker.
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.