Mycket regn!

Oj vad det har regnat, men det behövdes!
 
Men det har förstört lite grann för mig, igår skulle jag ha försökt mig på ett dressyrpass på Lasse, Mamma skulle med och hjälpa mig med honom då han bara varit på ridbana 2 ggr och han inte förstår alls vad jag vill av honom där. 
Men när jag äntligen fått bort all lera som han så omsorgsfullt dränkt in hela sin kropp i så började regnet ösa ner utanför stallet, så då hade inte min kära mor någon lust alls att gå bort till ridbanan och stå där i regnet, så jag fick ta ett par varv på travbanan istället.
Och oj vad pigg han var!! Så vi tog 7 snabba varv innan vi gick in. Han hade väl bråttom till sin kära Big M som äntligen kommit hem till honom.  
 
 
 
 

Inspiration

Snart byter bloggen, jag och Big M inriktning 
 
Fast inte hela bloggen och inte hela jag, men Big M byter helt. Bloggen kommer såklart fortsätta handla om trav och monté, men den kommer också att handla om Big M's väg till att bli ridhäst och förhoppningsvis hennes mammaliv. 
 
I början så tänkte jag lite, ja ja, omskola Big M till ridhäst, hon kanske kan gå Lc i framtiden om det går bra med omskolningen.
 
Eftersom jag nu börjat intressera mig lite av ridtravare har jag sett att dom kan faktiskt bli riktigt duktiga i både dressyr och hoppning!
 
 
Den här tjejen Frida Klässman hittar du en artikel om här: 
http://www.hippson.se/bildspel/bildspel-film-travaren-som-ar-en.htm?_qStr=te 
Där finns både bilder och en film när hon tränat dressyr. 
 
 
 
Här är en bild på Linnéa Rosenberg och hennes vackra travare Apnea som bl.a. vunnit La:1 på fina 73,4%. Tillsammans har dem tävlat Msv med fina resultat. 
 
Jag har även sett ridtravare som tävlar framgångsrikt i hoppning och fälttävlan. 
 
Så nu har jag blivit riktigt inspirerad till att börja ridträningen med Big M. Det dröjer ju ett litet tag än eftersom hon behöver ta det lugnt nu efter betäckningen, men senare i sommar ska vi starta igång är tanken :) 
Ska bli spännande att se hur hon kommer se ut med lite mer ridhästmuskler, nu är hon ju iprincip bara travtränad, för de c:a 2 ggr/år vi tränat dressyr räknar jag inte ;) 
 
 
 

Den blivande fadern

Jag stod och vägde främst mellan två olika hingstar
 
Dessa hingstar var Hot Tub och G.H.Nemo. Sedan gick allt väldigt fort, för 1 och en halv vecka sedan fick jag reda på att Big M's tävlingskarriär inom travet var över och idag är hon hemma efter att ha varit och blivit betäckt. 
Jag hade bl a tänkt att åka och titta på ett föl efter Hot Tub innan jag bestämde mig, men det hanns inte.
 
Vem blev det då? Det blev G.H Nemo!
Han står på stuteriet vi åkte till med Big M. 
 
Bildkälla: http://www.nygarden.nu/
 
Bildkälla: http://www.nygarden.nu/
 
Nu är det en nervös väntan att se om det har tagit sig! 
 
 

Hemma igen!

Nu är ordningen återställd - Big M är hemma! 

Big M har varit iväg på dejt och sovit över två nätter. Nu är det bara att hoppas att det har tagit sig, det får vi veta vid nästa besök! 

En blöt tjej hemma i hagen

Alla hästarna blev glada över att hon kom hem och hon har gått ronden i hagen för att kolla så att allting är som det ska. Skönt att vara hemma! 

P&J

Börjar lite smått klimatisera mig i ridvärlden igen ;)
 
Igår var vi nämligen på Pay & Jump med Aladdin, Pay & Jump är typ ridsportens provlopp. 
Aladdin skötte sig utmärkt! Jag stod och höll han medans Mimmi hoppade en annan häst, han stod som ett ljus bredvid mig hela tiden, sedan ledde jag han lite innan Mimmi hoppade upp. 
Han skötte sig galant både på framridning och i klasserna. Han hoppade 70 två ggr och fick 2 pet i vardera runda. Men det gör ingenting för han lyssnade på Mimmi, gick fint mellan hindren och bjöd fint. 
Jättebra träning på tävling för en liten ungponny! 
 
Jag skulle fota men INGA bilder bev bra!! Jag är ju inte så intresserad av foto så jag använder mig alltid av de automatiska programmen och det brukar alltid bli hyfsade bilder ändå. Men igår blev varenda bild jätte jätte suddig :S 
 
Ni får se ett par misslyckade bilder ändå, ni ser ju att det är en ponny med ryttare på iaf
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vem vet, i höst kanske Big M och jag är med i Pay & Jump eller Pay & Ride nu när hon ska bli ridhäst. Skulle vara lite roligt faktiskt!
 
 
 
 
 

Sömnig häst

Det är inte bara matte som är morgontrött
 
På midsommarafton fick det bli ganska tidigt i stallet för att hinna, när jag skulle hämta Lasse låg han och sov i hagen, jag kunde gå fram till honom och sätta mig och gosa med honom lite. Efter ett tag insåg han att han fick väl masa sig upp, suck och stön så reste han sig upp. 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har vi varit in till travet och tränat, Lasse och Kalle. Lasse har börjat nosa på neråt 2 min tempo nu som lite förberedelse inför kommande snabbjobb. Det är bra att ha en 2-åring att träna tillsammans med ;) 
2 min tempo går bra i hoppsadeln, men när det ska gå fortare är det dags att lägga på montésadeln istället. 
Det märks så tydligt i träningen att han blir allt starkare och starkare i träningen, idag blev han förbannad på mig när jag sa till honom att inte springa snabbare så han tänkte lite bock men blev 2 små mini ivägrusningar med galoppsteg med frambenen. 
 
Bild från förra gången vi var inne.
 
 
Big M har varit på en liten promenad, det tyckte hon var trevligt. Hon är så söt för hon går och sniffar på min arm när vi är ute och går. 
 
 
 
 

Mysig eftermiddag

Haft en mysig eftermiddag ute i stallet
 
Först tog jag en promenad med Big M, det var mysigt att komma ut tyckte hon, men nästa gång får vi nog ta flugtäcke på. 
 
Sedan red jag en tur med Lasse, han vart pigg efter två dagars vila, men skötte sig bra!
 
 
 
På kvällen följde jag med och tittade på Frida och Nobel när de var på träning, dom var jätteduktiga. 
 
Jag önskar mig en dressyrsadel nu när Big M snart ska trimmas i dressyr! 
 
 

Ponnyskrutt

Igår var jag och hälsade på våran ponny Aladdin 
 
Var med mamma till honom när hon tömkörde honom, först tömkörde vi en sväng i skogen och sedan fick han jobba på ridbanan. Han har utvecklats mycket sedan jag såg honom arbeta sist vilket är roligt att se, och idag hade han visst varit ännu finare. 
 
 
Sedan åkte vi vidare till mitt stall och klappade lite på Big M och Lasse. Lasse hade vilodag igår och idag och Big M vilar upp sig inför sin nya karriär som ridhäst. Ska börja skritta henne lite snart, men tänkte börja omskolningen av henne efter att hon blivit betäckt. 
 
 
 

Tråkiga nyheter

Fick riktigt dåliga nyheter under dagens veterinärbesök :'( 
 
Big Mama Dynamite kommer nämligen inte att fortsätta sin karriär inom travsporten. Hon har problem med ett knä som gör att hon inte kommer hålla för den höga påfrestning som är inom travet, men hon kommer förmodligem fungera fin fint som ridhäst. 
 
Hon har ganska bra stam, är fin i kroppen och har världens underbaraste psyke, så det jag ska göra nu är att leta upp en lämplig hingst till henne, så förhoppningsvis blir det ett litet föl nästa år. 
 
 
Jag tror att hon kommer bli en underbar mamma, hörs ju bara på hennes namn ;) jag har haft funderingar på föl efter hennes karriär ganska länge, men trodde ju inte att det skulle bli såhär snart :'( 
 
 

Mysig ridtur

Lasse och jag har varit ute på en mysig tur!
 
Vi tog "kvarnenrundan" använde flugtäcket idag vilket som var tur, för vid ett ställe under turen går grusvägen längs en ganska stor bäck, och där var det massor av blinningar. 
Där det var asfalt var det inte en enda blinning som skönt var. 
 
Stolt över Lasse, vid ett tillfälle får man gå över en träbro, han vände en gång men gick sedan snällt över. Duktig pojke!! 
 
 
 

Redo för sommaren! 
 
 
 
 

Tränar på

Varit på travet igen 
 
Låter som att vi är där varje dag, men jag har bara inte bloggat sedan vi var där sist. 
Idag var även Pia och Kalle med. Kalle är två år och nybliven valack. 
 
Gick kanonbra med sällskap idag, senast vi hade sällskap var när mamma och Big M var med ut på en tur och då blev han ju lite galen, men nu går han ju hårdare och har då blivit mycket lugnare. 
Idag blev vi till och med omkörda av ekipage och det vart helt lugnt. 
 
 
 
 

Vi började med 4 lugna varv på slingan med lite skritt mellan 3:e och 4:e, sedan gick vi ut på unghästbanan och tog 3 varv där. 
Sedan blev det lite skrittpaus, Kalle var klar och Lasse fick gå ett varv till på unghästbanan och 2 till på slingan, där fick han 3 nya kompisar och blev lite ledsen när han inte fick följa med dem längre, styrde av på en grusväg och då fann han sig i att det var dags att skritta av.
 
 
 
 

Full träning

Varit inne på travet en sväng
 
Lasse tycker att det är jättekul att åka in dit, men idag blev han riktigt trött då han från och med idag är uppe i full motionsträning. Han stod och sov i gästboxen efter duschen medans hans ben kyldes. 
 
 
 

Utvärdering

Lovade en utvärdering av ridflugtäcket när jag provat det
 
Igår trodde jag att det skulle vara en massa blinningar ute eftersom det först regnade och sedan blev varmt, jag visste att jag skulle skritta mycket på turen igår så tänkte att det var en bra dag för invigning av ridflugtäcket. 
Lyckligtvis var det bara någon enstaka blinning ute så egentligen invigde jag det i onödan. 
 
 
Täcket är väldigt smidigt att ta på och av, det är mjukt och följsamt och sitter ganska bra. Dock åker nackstycket på huvudlaget ner på nacken när man travar, så framstycket på checkremmen kan vara bra att ha på så att nackstycket hålls på plats. 
 
 
 

Liten bloggpaus

Som ni kanske märkte hade jag en liten bloggpaus under helgen 

Vad händer då? 

Inte så mycket, hästarna blev vaccinerade i torsdags och Lasse hade feber och Big M förhöjd temp av vaccinet, så dem har bara tagit det lugnt i helgen. 
Blir förhoppningsvis en lättare träningsrunda för Lasse idag då båda var feberfria igår.

Lycklig hest

Idag har Lasse haft roligt! 
 
Vi åkte nämligen in till travet och tränade med honom idag! Varje gång vi lastat honom så har det varit veterinären vi åkt till, utom en gång, då åkte vi till travet och han blev jättelycklig, men då  var det bara tandläkarbesök som gällde. Denna gången lastade vi och åkte till Axevalla för att träna, så idag blev han glad och hade jättekul. 
 
Det var ju som sagt första gången vi åkte med honom för att träna och han skötte sig jättebra! Helt lugn i gästboxen och stod nöjt stilla medans han gjordes iordning. 
När jag red behövde jag ju inte direkt driva ;)
Han har inte gått snabbjobb utan bara motion, det är inte dags för snabbjobben än på ett tag. 
 
 
Lasse laddar upp
 
Trav på skogsslingan 
 
Skrittpaus, han skrittade i 5-tempo första skritten, men lugnade sig när han började bli trött ;)
 
Trav på unghästbanan
 
Duschar av sig svetten efteråt samt passa på att kyla ner benen
 
Chillar med Ice-Vibe's innan det är dags att åka hem
 
 
Dock slapp han inte veterinärer helt idag, när vi kom hem så kom en veterinär ut och gav dem vaccination. Så nu blir det lugnt ett par dagar. 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.