Hårfällning

Nu har både Lasse och Big M satt igång hårfällningen
 
Lasse har varit ute på en tur med Husse, sedan stod jag och pysslade med honom på stallgången i väntan på hovslagaren. Dock hade hovslagaren blivit sjuk, så Lasse fick gå ut i hagen igen. Dom får nya skor imorgon istället.
 
Lasse i hagen
 
Sedan red jag ut en sväng på Big M, hon var inte riktigt på humör idag, tror det kan vara pga pälsfällningen som satt igång, så hon ska få extra B-vitamin nu. Hon brukar alltid få lite B-vitamin, men under pälsfällning kan det underlätta för dem att få mer tillskott av det. 
 
 

Nakenfisar

Vilket helt underbart väder det har varit idag!
 
Har kommit fram till att jag bloggar väldigt mycket om väder i min blogg. Kanske skulle starta väderblogg istället för hästblogg? 
Men grejen är att jag blir ju väldigt "utsatt" av vädret när jag cyklar fram och tillbaka till stallet och har inget ridhus att träna i vid dåligt väder. 
Jag har börjat tröttna på cyklingen då det blir storm ute oftare och oftare, ett par dagar i veckan brukar det vara som det blåser alldeles för mycket, känns som att det ökar - växthuseffekt!? 
 
Idag blåste det inte mycket, och solen sken, varmt och skönt! Så hästarna fick gå ute utan täcke medans jag var ute i stallet, kändes inte alls kul att lägga på dem täckena igen innan jag åkte, men när solen går ner skulle det ju bli för kallt för dem utan.
 
 
 
Lasse har varit ute på sin standardrunda. Finns typ bara en som är lagom för honom just nu, så han går samma nästan jämt när han inte går längs asfalten då. 
Idag var han laddad och försökte bråka då och då, matte är ju jättedum då som håller i, då stannar han nästan för att lättare kunna bråka, men då får han skritta istället så han lugnar ner sig. Så försöker vi igen. Vi hamnar lätt i en ond cirkel där, när han börjar bråkar/busar håller jag i honom för att han inte ska, men då vill han ta lite fight just för att jag håller i honom. Men vi kom hem nöjda och glada båda två sen iaf då vi lyckades trava lite utan bråk/bus. 
 
Big M fick motionera på rundbanan med vagnen, joggade 6 km. Hon var fin. Vi njöt av det fina vädret båda två.
 
 
Nu har jag varit hos mina kusiner och hälsat på deras alpackor. Min ena kusin fyllde 21 i veckan så han firades idag. 
 
 

Mystur i solskenet

Fick finsällskap av Mamma på en härlig ridtur i solen
 
Mamma fick äran att sitta upp på Big M och jag red Lasse. Båda två skötte sig bra. Lasse tyckte att det var jättemysigt bakom Big M. Big M blir förbannad när man kommer för nära, men jag vet att hon också uppskattar att få kompis med sig ut på turen. 
 
 
Innan vi åkte till stallet åt vi Pizza, denna heter Hannas Special, en mozzarellapizza som lätt är den godaste! 
 
 

Planeringsskifte

Var kom kylan från?
 
Jag var inte beredd på att det helt plötsligt skulle vara kallt igen, så jag hade inte på mig tillräckligt med kläder för att ut och höra häst idag. I min veckoplan var det körning idag och longering imorgon, men jag skiftade dag och longerade idag istället, så tar jag på mig mer kläder imorgon och ut och kör då istället.
Big M var fin i longeringen.
 
 
 

Bra info

Vill ge tummen upp för axevalla.se


Där uppdaterar dem nämligen statusen på banan, så vill man veta hur banunderlaget är innan man lastar på hästen och åker till travet kan man bara surfa in på hemsidan och kolla :) Superbra tycker jag! 

Ny sadel?

Blev väldigt sugen på en ny sadel
 
Samma sadel som jag rider i har kommit ut i lack. Löpsadlar i lack tycker jag är sjukt snygga! Men sedan är ju frågan hur länge de håller sig "lackiga", blir ju inte så snyggt när lacket börjar slitas. 
 
 
 

Bortskämd

Idag har jag blivit bortskämd
 

Bengan ringde till mig förut, han sa att han hade mockat och fixat allt i stallet så om ingen häst skulle gå kunde jag stanna hemma. Lasse har gått varje dag sedan i Tisdags och Big M gick hårt igår, så de kunde gott och väl få ledigt idag båda två.
Kunde inte passat bättre att få det samtalet idag, efter min körlektion i morse har jag legat i sängen under mitt duntäcke och frusit i ett par timmar, varit smått illamående och inte haft någon ork att kliva upp. Så jag blev väldigt tacksam. 
 
Är lite ledsen idag med, det skulle nämligen ha varit min vän Gerdas 35-årsdag idag. För er som inte följt min blogg så länge gick en nära vän till mig bort i cancer i Augusti förra året. Det här är hennes första födelsedag som hon inte finns bland oss. Saknar henne jättemycket <3 
 
Nu på eftermiddagen var jag iväg till Jula och köpte en ny laddare till min gps-klocka. Den sitter i laddning nu och jag hoppas att den ska fungera. Den låg på laddning hela natten inför gårdagens banjobb men hade inte laddats någonting så den dog precis när vi red över startlinjen. 
 
 
 

Banjobb

Idag åkte vi in till Axevalla för åtets första banjobb
 
 
 
Det blev ett montéjobb tillsammans med Jessica och Lina. Lina provade på monté för allra första gången.
Det var riktigt roligt att vi var 3 st som red tillsammans.
 
Precis när vi red över startlinjen så dog min GPS-klocka, så det blev att räkna mellan pinnarna istället. Big M och jag låg i spets och på upploppet ökade vi lite, gick i mål med massa energi kvar. Hon kändes kanonfin och hon tyckte att det var jätteroligt att träna på banan igen. De andra tjejerna var också nöjda med sina hästar.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf av ridbilderna: Bengt-Olof Savander
 
 
 
 

Klättring

Idag blev det klättring i skogen för båda hästarna 
 

Jag trodde att jag bara skulle hinna med en häst idag, men jag hann två :)
Mamma skulle massera två hästar i stallet idag, så jag åkte ut med henne, dock hade hon en tid att passa, så när hon var klar med hästarna hon masserade behövde jag också vara klar.
Ute blåste det typ storm (som vanligt typ). Men inne i skogen blåste det inte, var först ute med Lasse, han får bara klättra i de minst branta backarna nu under hans konvalescens, så trappas det långsamt upp. 
När jag kom in i stallet igen var mamma snart klar med sin första häst, så då skulle jag hinna även Big M, så jag skyndade ut och hämtade in henne så fick hon samma träning, fast hon får gå mer offroad och slalom mellan träden och i alla brantare backar. Superbra träning! 
 
 Lasse spanar in skogen
 
 
 
 

Svara på kommentarer

Hittat en sak jag inte visste

Jag använder inte blogg.se appen särskilt ofta, bloggar mest från min iPad och då går jag in via webben. 
Satt och utforskade appen lite under min första rast idag och upptäckte hur smidigt det var att svara på kommentarer från den. 

Så nu ska jag börja svara på era kommentarer här på bloggen :)
Lätta sadlar

Att använda galoppsadel i monté
 

Om man behöver en så lätt sadel som möjligt kan man istället för att rida i en montésadel rida i galoppsadel. (Lättaste montésadeln jag hittat ligger på 750 gram). 
 
Den här lilla godingen väger endast 180 gram.
 
Det man får tänka på är att i monté måste man ha brösta/förbygel svanskappa och checkrem (checkrem är bara ett måste vid autostart men de flesta hästar går med det även vid voltstart) vilket galoppsadlarna inte är utrustade med när man köper dem. 
 
Att fixa fäste för checkrem är inte så krångligt, man gör ett litet hål genom framvalvet på sadeln och sätter dit ett checkremsfäste (gullet strap) 
 
 
T ex den här från Zilco. Det är en sådan jag har på min montésadel. 
Man kan även be en skomakare att sy fast en ring vid framvalvet att fästa checkremmen i. 
 
Svanskappan kan man köpa ett fäste till och sätta fast på sadeln, eller alternativt sy fast en ring att fästa den i. 
 
 
 
Att tänka på är också att om det bara är en rem att fästa sadelgjorden i måste man använda en övergjord/säkerhetsgjord. 
 
 

Ont i magen

Blev inget stall för min del idag 
 

Istället blev jag hemma med ont i magen. Det förstörde ju min veckoplan med hästarnas träning, men tyvärr kan man inte styra över kroppen, och när man inte kan stå upp pga krampen är det bara att åka hem och lägga sig i sängen. 
 
Igår hade Lasse en inplanerad vilodag (synd att det inte var idag) han gick en liten promenad med husse. 
Big M fick gå ett hårdare jobb på rundbanan, strax över milen och lite korta intervaller i 1.40 tempo. 
 
 
Idag skulle jag ha ridit Lasse och longerat Big M. Imorgon ska mamma massera i stallet så hade tänkt att Big M skulle haft vilodag då så jag bara hade en häst att träna så mamma slapp sitta och vänta, men nu fick ju Big M sin vilodag idag istället.
Lasse kommer ha haft 2 vilodagar vilket betyder att han förmodligen kommer att vara riktigt laddad imorgon vilket betyder att han är sugen på massa bus när han ska trava.
Lite jobbigt eftersom det inte vore bra alls om jag ramlar av honom och han kutar järnet hem, då lär hans skada gå upp igen och då är det inte säkert att den kan läka, förstår ni vilket ansvar jag har på mig!? 
Det är en av anledningarna att jag en liten period snörade på mig joggingskorna och sprang med honom istället, nästa anledning var att det är bra träning för mig ;) ser ut att bli fystest inför 2015 för min del om jag inte kommer ut i minst 8 lopp under året. 
 
 
Big M står och solar sig :) det tycker hon är supermysigt 
 
 

Underbara väder

Varit ute på två härliga rundor i det fina vädret
 

Lasse var först ut idag, han skötte sig ganska bra idag också, näst sista traven blev han lite tung i handen och sista traven blev vi lite osams då han hellre ville bocka än o trava och jag ville inte vara med om det och höll upp huvudet på honom allt jag kunde. Slutade utan några större grejer som tur var. 
 
Puss? Någon!? 
 
Sedan var det Big M's tur, vi tog samma väg som jag och Lasse tog innan, hon fick dra vagnen, vi brukar alltid hålla till på rundbanan när hon körs, men idag gjorde vi ett undantag, vilket Big M tyckte var roligt. Hon sprang på ivrigt och njöt av livet. 
 
 
Hon fick lite skav av bröstan dock, så imorgon åker det på ett ludd. 
 
 

DetHärMedRubriker

Det blev en lång dag i stallet idag 
 

Vilket inte var planerat, så jag hade inget mellanmål med mig = hann bli riktigt riktigt hungrig. Men jag blev inte på så dåligt humör för det för Lasse skötte sig så bra idag! 
 
Första hästen ut idag var Big M! Vi var på rundbanan och tränade, de regnade en massa igår så hon fick ta i lite när hon skulle dra vagnen ;) jättenöjd med henne, hon har en ovana med att hon vill springa lite snett i vagnen, men idag var hon riktigt rak och fin.
 
Trött chey efter träningen ;)
 
Näste man för rakning var Lasse, vi tog oss en ridtur och idag ökade vi på traven lite, så han fick trava 2 min/gång förutom sista traven, där hann vi inte trava i två om vi skulle hinna skritta av också. 
Han var riktigt duktig idag, travade LUGNT och AVSLAPPNAT. Stort leende på mattes läppar och mycket beröm till Lasse.
 
 
Lasse fick prova Big M's favoritplats att bli iordningjord på, jag tror att det blev hans favoritplats också. Varmt och skönt i solväggen :)
 
 

Helt underbara dagar

Jag har haft helt underbara dagar under min mini-ledighet 
 
Men kan ju erkänna att det hade varit riktigt skönt att vara ledig resten av veckan också ;) men dessa dagar har varit precis vad jag behövde.
 
Dagen har spenderats i solväggen innan vi åkte mot stallet, där blev det en favorit i repris. Mamma red Big M och jag snörande på mig joggingskorna. Jag hade en bockande och tjutande häst bredvid mig idag igen. Jättekul med sällskap tycker han. 
 
 
Imorgon är det tillbaka till verkligheten igen! 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.