Tips!

Tänkte dela med mig om ett litet enkelt tips. 

Om man använder murphybländare som man behöver fästa i framstycket till checkremmen men inte vill checka upp hästen. (Exempelvis vid träning)
I början fäste jag då bakstycket i bröstan, men de hänger ju och slänger när man travar då. 

Så jag tog den lilla änden på tömmarna och fäste på framstycket till checkremmen. Funkar kanonbra och är jättesmidigt. Inga onödiga remmar när man inte vill ha hästen uppcheckad men ändå behöver framstycket. 


Inte bästa bilden, men ni ser ju hur jag menar!


TurboLasse

Efter nästan en veckas vila tycker Lasse att det är jättekul att få jobba igen!
 
Igår fick han gå en lite lugnare tur efter sin mini-vila, han var väldigt hygglig mot mig! Han hade två sidor inom sig. Den ena ville typ bara explodera i bockningar och backutsparkar och dra gärnet, den andra tänkte på stackars matte där på ryggen som inte skulle uppskatta en fullt exploderande häst. Den snälla sidan kämpade och vann, det som blev var som ett extra stort galoppsprång, resten av grejerna han ville göra kände man bara hur han försökte låta bli, man kände hur bakdelen lyftes ganska ofta och ibland även framdelen men det blev inga grejer av det. Då vart jag väldigt tacksam att han valde att vara snäll mot mig. Omtänksam häst! 
 
Idag fick han hoppa in i sitt uppträningsprogram igen och idag ville han springa fort framåt, lite för fort ehum (2.13) , det här med jogging glömde han bort, men jag fick ner tempot på honom igen ganska snabbt. 
 
 
Jag är jättenöjd med min gpsklocka, men när jag passerar milen börjar den mäta distansen fel, det tar flera meter innan den säger att vi passerat en meter. Någon annan som har samma problem med sin? 
 
 
Stallkatt i selkammarfönstret. 
 
 
 

Dagen på Bjertorp

Så var veterinärbesöket avklarat
 
Det löste sig så att jag kunde åka med in till kliniken, vilket jag är oerhört glad och tacksam för. 
 
Jag var riktigt nervös innan, har hört så många som sagt att när de har en gaffelbandskada så åker de lätt på skador på de andra benen också eftersom de vill avbelasta de skadade benet.
De gjorde böjprov och kollade benet med ultraljud men hittade ingenting. Riktigt skönt att det inte var någon skada på sena böjsena eller gaffelband. Fast man undrar ju ändå vad det är, han hade puls i benet innan vi åkte iväg mot Bjertorp. Om det svullnar upp igen nästa gång han tränar så får vi åka in direkt med honom och kolla igen, men så länge de håller sig nere nu och han inte haltar kan vi träna på. 
 
När vi ändå var inne passade vi på att kolla upp hans gaffelband. Det läker fint så det är bara att fortsätta våran uppträning, nästa återbesök blir innan han ska starta :) 
 
 
Lasse såg något misstänksam ut när han väntade på veterinären. Men han skötte sig exemplariskt under hela besöket. 
 
 

Tömkörning

Fått hjälp av Mamma i stallet idag <3 
 
Mamma hjälpte mig att tömköra Big M. Det var riktigt längesedan hon arbetade på det sättet nu, hon har mest bara gått motionsjobb och nu senaste tiden intervallträning. 
Jag tycker att hon skötte sig bra, mamma är duktig på att tömköra. Det är nyttigt för dom med lösgörande arbete och få använda lite andra muskler än när dem travtränas.  
 
 
 
 
 
Hoppas hon är lika lösgjord när jag kör henne nästa gång som hon blev idag ;)
 
Mamma chillar i solväggen
 
Klappade om Lasse och önskade honom lycka till imorgon. Då skall han in till Bjertorps Hästklinik och kolla upp sitt tjocka framben. Ska även passa på att kolla hur hans skadade gaffelband ser ut. Tyvärr har inte jag möjlighet att åka med in, men Pia är snäll och åker med Bengan och Lasse. Jag får nervöst gå och vänta på rapport. 
 
 
 

Intervallträning

Valde fel tid att träna idag ;)
 
I förmiddags när vi tränade regnade det och banan var riktigt blöt och tung, nu skiner solen från en klarblå himmel och banan har säkert torkat upp :P 
Men det kan vara skitväder när det är lopp också, så det är bra att träna i de också. 
 
Jag är nöjd! Hon blev tröttare idag eftersom banan var såpass regntung, fick spola av både henne och mig själv efteråt. 
 
 
 
Två bilder från förra träningen, hade vi tränat nu på kvällen istället hade vi haft lika fint väder idag. 
 
Lasse vilar i helgen, han är tjock i ett framben :( ringer veterinären om det inte blivit bra på måndag. Han är inget halt som tur är. 
 
Bild från vår förra ridtur
 
 

Gästkusk :)

Ingen mindre än min Mamma svingade sig upp i vagnen bakom Big M
 
Egentligen skulle vi ha åkt till travet idag, men krånglande bromsar på bilen satte tyvärr stopp för dom planerna. Så istället tog vi oss en tur hemma. 
Mamma körde Big M för första gången, hon har kört lite häst förut, hon körde Egon ibland, men det är längesedan nu. Big M har hon bara ridit innan.
Det gick jättebra, Big M var pigg och glad så fick be dom minska ner tempot ibland ;) Lasse som jag red bakom dem får ju bara jogga.
Lasse var också pigg och glad, tyvärr blev han lite för pigg och glad efter ett tag och blev lite skuttig, men inga avramlingar iaf ;) 
 
 
Efter körturen blev det lite kattungemys
 
 
 
Kattungen har två mammor <3
 
 
 

Mysig kvällspromenad

Nu är sommaren officiellt här!
 
Det åskade massor igår. En blinning bet Lasse på rumpan. Big M fick en massa myggor på sig. - Sommaren är här! 
Det var jättefint väder ikväll, luften var lätt efter ovädret igår, lagom varmt och skönt. Det luktade gott, fåglarna kvittrade och grönt överallt. 
 
Det märktes att Lasse vilade igår, han var jättepigg. Men han var ändå lydig och lyssnade på mig så vi hade jätteroligt båda två! 
Innan hade han rullat in sig riktigt ordentligt i lera, borstade bort så mycket som bara gick, men all smuts gick inte bort, så efter våran tur när jag ändå skulle spola av honom svetten så fick hela han ett bad, man o svans o allt! 
 
 
 
Big M och jag tog oss en jättemysig kvällspromenad I finvädret. Det var väldigt uppskattat av Big M, hon hade öronen framåt och såg väldigt nöjd och glad ut. Innan vi gav oss iväg hade vi en mysstund på stallgången.
 
 
 
 

Mysdag för Big M

Big M har haft lite lyx idag
 
Bara Lasse som varit ute och tränat idag, nu när Big M börjar gå hårdare behöver hon ju fler vilodagar.
Lasse var fin, lika pigg och glad som vanligt. Han tycker att det är så himla kul att träna! Han fungerar fint på sina flappisar. Idag hann vi 9,4 km och 20 minuter travat uppdelat i 5 st intervaller. 
 
Här skrittar vi av nöjda efter turen 
 
Big M har haft en lyxdag, fått massage med nostrafonen, hon stod och njöt med halvslutna ögon, massagen avslutades med lite borstning innan det var dags att gå ut i hagen igen.
 
 
 

Bilder från träningen

Varit inne på travet och tränat :)
 
Big M är det som varit inne och tränat. Vi värmde 4 varv på slingan som vanligt, sedan fick hon gå 4 intervaller på rakbanan. Hon kändes fin! Pigg och glad!
 
Bilder från värmningen:
 
 
 
Bilder från rakbanejobbet:
 
 
 
Vi fick lyxen att få vattnad bana i sista intervallen :)
 
Duscha är skönt när man har blivit svettig!
 
Foto: Bengt-Olof Savander
 
När vi kom hem var det Lasses tur att träna, han var lite orolig och gnäggade en massa när vi var ute. Mells blev nämligen släppt på sommarbete idag på en gård som ligger nån kilometer längre bort, en till häst från stallet ska dit också, men om 2 veckor ungefär. 
Jag tror att Lasse fattade vad som var på g och att det var därför han var så orolig. Men han skötte sig ändå bra, hade vanligt travbett på honom idag och han lyssnade bra ändå. Förhoppningsvis kan han gå på det milda bettet tills det är dags för snabbjobb, annars är det ju bara att byta igen. 
 
När han skulle ut i hagen släpptes han ihop med Big M, helt odramatiskt och Big M är bossen. 
 
 
 
 
 
 

Yey :)

NU känns det som att det går framåt!! 
 
Big M har varit ute och skrittat en sväng för vagn, mysigt tyckte hon. Det var så varmt och skönt ute så hon var faktiskt lite svettig under selunderlägget efter skritturen. 
 
En som fick duscha efter träningen idag var Lasse. Idag har han travat sammanlagt 20 minuter och vi hann 8,8 km på 43 minuter. Känns så himla kul! Nu är det nåbart tills vi är ute på "normala" konditionspass, det känns som att det äntligen börjar gå framåt! 
 
Vad gör du där nere? undrar Lasse.
 
 
Var ju tvungen att hälsa på den här sötnosen också, den ska bli götenebo när den blir äldre :)
 
 

Pigg kuse

Lasse sa att han fick racing-skor idag
 
Idag var det dags för nya pjux till hästarna, Lasse fick flappisar. Var ute en runda med honom efteråt, han sa att det var racingskor som han hade fått och han ville givetvis testa dem. Så han tyckte att jag var jättetråkig som inte  lät honom springa fort utan bara jogga. 
 
Big M hade vilodag efter snabbjobbet igår, nöjd med sina nya skor, adidas hade hon beställt ;) hon hade rullat sig i hagen, så fick borsta lite extra noga. 
 
 
 
Nu ska jag beställa hem en ny flaska Arnica Ice då det snart tar slut. Min favoritprodukt vad gäller liniment. 
 
 
 
 

Snabbjobb!

Idag har vi varit inne på travet! 
 
Idag lastade vi och åkte in till travet för 2:a gången i år, och första gången på två månader. 
Det var riktigt roligt, det tyckte både jag och Big M, Big M trodde att det var "springa så fort man bara vill dagen" och ville som absolut långsammast springa i 1.35 tempo om jag nu envist skulle sitta och bromsa henne. 1.40 hade ju jag tänkt mig då. Men vi var ju iaf aldrig under 1.29 och vi låg mestadels på 1.35. 
 
 
Det kändes som att det var en riktigt nöjd häst som kom in efter träningen, inte särskilt trött men vi körde inte så hårt nu första snabba träningen på så länge.
Dagens miss var ju att jag inte hade köpt med morötter till henne, men hon fick massa god mat i krubban när vi kom hem istället. 
 
 

Coola hästar

Mina hästar delar inte min koskräck
 
Jag är jätterädd för kor, jag följer inte med på vandringar som exempelvis Vallevandringen pga att det går genom kohagar med kor i. Många frågar hur jag kan vara rädd för kor när jag håller på med hästar. Men jag kan hästarnas språk, jag kan inte kornas språk. Så länge dem är på håll går det bra, men är jag inne i en hage och dom är där går det inte bra.
 
Men mina hästar delar inte mattes koskräck! Korna har fått komma ut i sin sommarhage som ligger bredvid banan ner till dammen, igår red jag båda hästarna ifall de skulle bli rädda, ingen av dem brydde sig om dom. Big M var som att dom inte ens var där och Lasse kollade på dem och uppmärksammade att dom var där, sa typ " Tja, har ni det bra?" och inget mer. 
Big M frustade när vi travade förbi dem och hela gänget blev rädda, dom hoppade till lika mycket åt samma håll allihop för att sedan stå och titta storögd på oss, dom såg så himla roliga ut! 
 
 
Idag fick Big M gå för vagn, vi hade himla tur med vädret, som ni ser på bilden kikade solen fram lite medans vi var ute, och precis när jag ställt ut vagnen efter körturen kom regnet. Bengan och Mells som fortsatte en stund utan oss blev ju tyvärr blöta.
 
 

Tips sökes!

Någon mer än jag som lider av frusna fingrar? 

Jag söker tips på bra vår/sommar/höst handskar som håller värmen under regniga dagar när man är ute och kör häst. 
Vad använder ni för handskar? 

Jag söker ett par vattentäta handskar (vattentäta på riktigt, inte bara att det står att dom är det) som är bekväma och inte för varma denna årstiden, utan håller händerna lagom varma. Några tips?Härlig ridtur

Varit ute på en härlig ridtur tillsammans med Frida
 
Fick lära mig en ny runda som jag inte kunde när jag bodde där ute, den var riktigt mysig, när man kommer tillbaka till där rundan startar är man "mitt i" en runda jag ofta red när jag bodde där ute, så då kan man välja om man vill fortsätta på den eller gå samma väg tillbaka som man kom, vi valde att fortsätta runt.
Jag är riktigt nöjd med Lasse som skötte sig superbra fastän vi hade sällskap, Nobel är ett lugnt och stadigt sällskap, passade Lasse alldeles utmärkt. 
 
Jättefint med alla vitsippor, här red jag ofta när jag var yngre
 
Medans vi var ute och red passade Big M och Lappen på att ta sig en tupplur 
 
Den här lilla sötingen fick jag hälsa på efter ridturen, så himla söt, jag älskar kattungar! 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.