Utbildningslopp

Lasse och jag har varit med i utbildningslopp idag. 

Vi var bara två montéekipage, så vi fick vara med i sulkyloppet. Lasse och jag hade spår 11. 

Utbildningsloppet gick lite snabbare än det skulle, men det tyckte Lasse var bra. 500 kvar började jag gå ut, den framför oss började också gå ut innan vi var förbi, när jag skulle styra ut bet han tag i högersidan och gick ner bakom den hästen igen, när jag styrde ut honom igen surade han och fortsatte bita fast, när han väl släppte fick han en himla fin slutspurt, men det var försent för att hinna ända fram, så vi slutade 4. 


En suddig sneakpeak från kameran tills jag orkat redigera kvällens bilder 

- Gabriella

Grabbarna Grus

Lappen och Lasse har blivit riktiga polers

Lasse tror att grimskaft är ätbara 

Lasse har fått nya pjux idag :) 

- Gabriella


Bilder från igår

Här kommer lite bilder från igår 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regnigt dressyrpass

Red ihop med Elin som äger stallet Big M står i idag
 
Vi red på ridbanan eftersom det är älgjakt ute i skogen. Det har regnat mycket det senaste och inatt har det bara vräkt ner, så det stod  vatten på ridbanan.
Det tyckte inte Big M riktigt om, men det gick ganska bra ändå, när vi var uppvärmda kämpade hon på riktigt bra. Vi övade ingenting på galopp idag eftersom hon behöver ganska stor plats för det, och då är det inte så lätt med massa vatten överallt. 
Det regnagde en massa på oss när vi red också, så jag kunde vrida ur ridhandskarna efteråt. 
 
Det här är Big M's nya kompisar, den svarta var med på ridbanan idag
 
Sedan var det vidare till Lasses stall, med honom tog jag en promenad. Givetvis började det regna när vi var ute också. 
 
 

Varierad dag!

Det har varit en rolig och varierad hästdag

Först körde jag Lasse, huh, han måste verkligen starta snart, för fy vad ruggigt pigg han var!! Gick in efter 3 på tok för snabba intervaller. 

Sedan var det dags för Frenchen, vi värmde på skogsslingan. 
Provloppet med linjestart sen gick bra, vi var 4 st så blir ju en väldigt enkel start då. 
Hamnade ensam i andra spår så backade bak och lade mig sist i fältet, efter något varv tröttnade hästen framför oss så c:a 800-700 M kvar styrde jag ut och avanserade fram till dödens. Frenchen startar på torsdag så vi skulle inte gasa på under upploppet utan bara flyta med i dom andras tempo, så det var precis vad vi gjorde. 3 av oss var väldigt jämna över mål, Frenchen med alla krafter kvar. 
Härlig känsla när man vet att man hade kunnat gasa på bra mycket mer om man bara bett om det!

Sist men inte minst var Big M, för oss blev det ett dressyrpass på ridbanan, vågade inte rida ut pga älgjakten. 
Det gick ganska bra, men hon var lite för pigg också drog hon mig ur balans, så vi kom inte till "riktig ridning" men hon gick ändå i hyfsat fin form och så. 


Hon har blivit ganska bra kompis med sina nya hästvänner, dom saknar henne och står och gnäggar efter henne när man tar in henne från hagen. 

- Gabriella

Tidig Lördag

 
 
 
 
Ingen sovmorgon här inte! 
 
Ska till travet, först ska jag köra intervaller med Lasse, sedan ska jag rida montéprovlopp med French Friend.
Det är linjestart idag. 
Linjestart sker ju inte så ofta, så jag tycker att det är jättebra att ta chansen att träna på det när tillfälle ges, jag har inte gjort linjestart sedan jag gick montélicensutbildningen. 
 
 
 
Defileringen går inte förrens halv 12, men för att hinna värma ordentligt och låta honom vila mellan provlopp och värmning samt ha god tid för Lasses träning innan så behöver vi åka från stallet strax efter 8.
 
 

Bling bling

Har haft lite pysselkväll här hemma 
 
 
 
Jag har velat blinga mina stövlar i typ ett år nu, har letat i olika hobby-butiker jag stött på och letat efter blåa stenar i denna storlek utan resultat. 
Så av en ren slump fick jag syn på dem i en ridsportbutik, gissa om jag blev glad? 
 
 
Såhär blev slutresultatet! Suddiga bilder dock, har ingen bra fotobelysning i min lägenhet på kvällarna när det är mörkt ute. 
 
 

Tränat

Igår var vi inne på travet och tränade
 
Ändrade lite utrustningsdetaljer vilket fungerade riktigt bra. Testade bl a att köra honom med baby-pelham, han lyssnade faktiskt lite på mina förhållningar. Så jag är riktigt nöjd med gårdagens träning. 
 
Vi körde intervaller på rakan i vanlig ordning, får passa på så länge det går, den är inte belyst, så när mörkret kommer får vi byta till unghästbanan istället. 
 
 

Nytt bett

Provat det nya bettet på Lasse
 
 
Jag tycker att det känns mycket bättre att prova ny utrustning när jag rider än när jag kör. Så jag red en liten runda idag så att Lasse fick prova sitt nya bett inför morgondagens träning på travet. 
Det kändes som att han trivdes bra med det. Kan inte svara på om det hjälper eller inte eftersom jag hemma inte behöver något annat än vanligt travbett egentligen. Så svar på det får jag imorgon när hag ska köra honom inne på travet. Men jag hoppas det ska hjälpa mig att få mer kontroll på honom. Använder ju crescendo på honom när vi är inne på travet i vanliga fall. 
 
 

Rubriker ÄR svårt!

Någon mer än jag som tycker det här med rubriker är svårt?
 
Idag så har jag varit ute och ridtränat Frenchen. Vi hade himla tur, spöregnade länge, men när jag satt upp och red ut så slutade det. Tummen upp för det!! 
Frenchen var på gott humör och tyckte att det var jättekul att träna idag, han är så gò den hästen!! 
 
Har även varit hos Big M idag, kändes som att det var evigheter sedan jag träffade henne, men det var ju i måndags. Vi tog oss en kort runda i skogen först. Det var ju några årsedan jag red på dem vägarna senast. (Det är samma ridvägar som när hon stod hos Håkan). 
Vår fina raka i skogen vi tränade intervaller på då är tyvärr uppgrusad nu, så där fick det bli skritt. På de mjukare vägarna sen travade vi och galopperade lite och avslutade sedan på ridbanan. Även där tog vi lite trav och galopp. Efter allt regnande var det några vattenpölar på ridbanan, Big M ville inte galoppera i dem, bara det att då fick hon svänga en del vilket hon tycker är svårt i galopp, så det var ju bra träning. 
 
 
 
 
 
Lasse var inne på travet och tränade igår, han var för pigg. Jag är både nöjd och inte nöjd, han travade fint och han tycker att det är kul, men han var alldeles för het och stark. 
Ska testa att köra honom på baby-pelham nästa gång. I monté får han tävla på de bettet, men inte för sulky. 
Men träna för vagn får man ju göra med det. 
Det är bra att variera bett med så han inte går med crescendo varje gång. 
 
 
 

Muck Boots

Vintern är räddad!! 
 
Jag har beställt hem Muck Boots, jag försökte välja mellan svarta och vinröda, jag gillade dem vinröda men svart går ju ihop med alla färger. 
Dem ska vara sköna i temperaturer från -30 till +15 grader och hört att dom ska vara riktigt bekväma och varma. 100 % vattentäta stod det. 
Jag hoppas på att slippa frysa om fötterna när jag kör i vinter. Fanns som tävlingsgodkända ridstövlar också men dem var slut i min storlek, men jag tror det går o rida i dem jag beställde med, fast inte i tävling då. 
 
 
 
Synd att dem är ganska dyra, annars hade jag kunnat köpt både ett par vinröda och ett par svarta. Dom finns i rosa också, fast det var inte riktigt min färg kände jag. 
 
Finns många olika typer av Muck Boots, dem jag har beställt heter Muck Boot Adventure Dam
 
Utvärdering kommer när de kommit hem och jag provat dem :)
 
 

Bjertorp

Igår var vi på Bjertorps Hästklinik för förhoppningsvis sista gången 
 
Dom är jättetrevliga och bra där, så det känns ju lite dumt att skriva "förhoppningsvis sista gången". Men man åker ju bara dit när hästarna är skadade, och det är ju aldrig kul. 
 
Igår var det däremot ett trevligt besök, efter vårat kval skulle vi nämligen dit på återbesök för att kolla upp gaffelbandet. Det såg bra ut och vi kan nu börja tävla! 
 
 
Har hittat ett lopp jag eventuellt ska anmäla till, eller så tränar vi lite till först. Svåra val!! 
 
 
 

En första tur

Idag har jag varit i två stall :) 

Först åkte vi ut till Lasse, medans jag borstade och myste med Lasse så åkte Bengan bort till Mells. 
Lasse kändes fin i benen även idag efter kvalet i lördags. 

Sedan hjälpte Bengan mig att köra bort havre till Big M, mamma och jag fick inte med oss det igår då det blev fullt överallt i bil och transport. 

När vi kom ut till Big M's stall var mamma ute på en första ridtur med Big M, Bengan åkte hem och jag pulade lite i stallet tills dom kom tillbaka. 
Det hade gått jättebra! Ute i skogen var det en avstängd skogsmaskin som hade varit läskig, men dom överlevde ;) 
När de kom på hemvägen gnäggade Big M till sina nya vänner som kom springande i hagen och mötte henne. 

- Gabriella

Nytt hem

Ikväll har Big M flyttat.
 
Jag blev tyvärr av med min stallplats till Big M för ett tagsedan. Hon som äger stallet har ju hästarna som levebröd, och hon fick in ny häst i träning, då hon tjänar bra mycket mer på att ha en häst i träning än på att ha en inackordering så fick inte Big M plats.
Jag kan ju inte klandra henne eftersom man behöver pengar här i livet. Jag hade förmodligen fått ta samma svåra beslut som henne om jag satt i hennes sits. 
Lasse kommer att stå kvar :)
 
Min mamma kommer nu att ta över Big M, så hon har flyttat till ett stall närmare där hon bor. Mamma hade tagit över Big M efter att hon fölat sen ändå eftersom jag tyvärr inte kommer ha råd med både Big M och hennes föl. 
Jag kommer ju självklart träffa Big M mycket ändå, förmodligen kommer jag att bo ute hos mamma ganska mycket på helgerna så jag kan vara med Big M, och om jag saknar henne massor under veckorna så finns det bussförbindelser till stallet så jag kan åka dit när jag vill. 
 
Det är ett mysigt litet stall med 3 fina rymliga boxar, jättestora fina hagar. Hagen hon släpptes i idag är helt enorm!! Hon har fått två nya kompisar. Ston dem också. Halvblod. 
Ihopsläppet gick bra, Big M är så lugn av sig, så de två halvbloden blev lite konfusa över att nykomlingen inte sprang så mycket. Det kommer väl ta ett par dagar innan dem har bekantat sig och blivit vänner, men det ser ut att fungera bra! 
 
 
 
 
 
 
 
Även Lasse har fått en ny kompis idag, han är ihopsläppt med Lappen som Big M gick ihop med i början. Lasse talade med en gång om att här är det han som är boss, sen har dem gått i varsin ände av hagen och Lasse har gnäggat efter Big M ett par gånger. Hoppas dem blir nära vänner snart så han inte saknar Big M. 
 
 

Montékval

Godkänt montékval - check! 
 
Vi blev godkända i dagens montékval på tiden 1.21,4. Alla 6 som var med i kvalet blev godkända! 
Vi halkade efter lite i starten men när vi var iväg valde jag att gå ner direkt, så vi hamnade näst längst bak i fältet.
Första 500 öppnades på 1.24 så jag följde efter en ut i andra spår ifall det skulle fortsätta gå så långsamt, men då ökades farten och jag gick ner i innerspår igen.
Styrde sen ut i sista sväng och gick förbi en, hade kunnat driva eller ryckt huvan och gått förbi fler men valde att inte göra det, ville hellre att han skulle gå i mål med krafter kvar så kan jag pressa honom i loppen sen istället. 
 
Nu har vi ett återbesök kvar på hästkliniken för att kolla hans gaffelband, får vi grönt där så kommer vi nog snart anmäla ut till start.
Det var mycket därför som jag inte ville driva på honom på upploppet, jag vet ju att vi ska in och kolla honom efter kvalet och då är det ju onödigt att pressa honom något innan det är kollat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Bengt-Olof Savander

Vi är jättenöjda med honom!! 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.