Uppvisningslopp

Under Skara Hästlands Hästival reds bl a uppvisningslopp i monté

Jag red med i det loppet och fick sitta upp på fina French Friend. Spår 1 och ett lopp med tyvärr bara 3 hästar, och vi vann! 

Jag har ju aldrig fått rida till vinnarcirkeln och blivit intervjuad förut, så när hon sträckte fram mikrofonen fick jag tunghäfta och visste knappt vad jag skulle svara :P men det gick nog bra, jag överlevde.


Hederspriset var ett presentkort på travrestuarangen :)

Vi värmde först lugnt på slingan med hoppsadel, sedan gick vi in och skiftade till montésaseln för att rida upp på stora banan och göra en provstart. 
Jag fick lite gratisreklam under värmningen då speakern presenterade montésporten och sa sedan "och nu är Gabriella Bro-Söndergaard ute och värmer French Friend inför loppet, detta brukar man göra ungefär en timme innan start". 

Sedan var det bara att ladda inför loppet. Loppet skulle ridas i 1.25 tempo med fri fart sista 500.


Vi kom iväg bra från volten och tog spets, nr 2 fick tyvärr startgalopp, 3:an lade sig i rygg på oss och gick ut i sista sväng, Frenchen svarade bra och höll ledningen in i mål. Sista 500 gick på 1.17 har jag för mig, tiderna kommer komma upp inom kort när det har lagts ut på hemsidan.
Fotograf: Bengt-Olof Savander

Frenchen tyckte att det var tråkigt att behöva stå stilla vid vinnarcirkeln. 

- Gabriella

PutsdagsAllt som efter onsdagens lopp var färgat grått är nu rent och fint igen :)

Utbildningslopp

Lasse och jag var idag med i utbildningslopp på Axevalla 
 
Ville att han skulle gå ett banjobb innan jag bestämmer mig för om det är dags för kval eller ej, tänkte att då kan jag ju lika gärna rida med i ett utbildningslopp så får jag träna ihop med fler. 
 
Jag värmde honom för vagn på skogsslingan innan vi bytte utrustning för att gå upp på stora banan och göra en provstart, jag har ju aldrig varit med honom uppe på stora banan, så ville göra en provstart med honom innan loppet. 
 
Vi hade spår 8, själva på andravolten, jag hade bett om ett bakspår då jag misstänkte att han skulle bli het, och det får ju inte gå för fort i dem här loppen. 
Han voltade bra och vi lade oss i första ryggen jag hittade, första 500 öppnades på Extremt långsamma 1.44, Lasse höll på att krivera, sedan ökades farten men jag fick fortfarande hålla in honom allt jag hade typ, för det kändes som att han skulle klättra upp på den framför hela vägen.
När det var 500m kvar styrde jag ut i andra spår och kunde äntligen slappna av lite i mina armar och åkte bara med in i mål, detta resulterade i en lätt "seger" med alla krafter kvar. Jättenöjd med honom!! Han kändes stark och fin.
 
Skäms ju typ ihjäl över min sits idag, när jag tränar går det bra och så, men så fort jag ska rida offentligt så går det inte bra. Skulle behöva fästa en kort och stark gummisnodd i bak på sadeln som håller nere mig :( 
Idag låg allt fokus på att hålla in honom istället, så det är väl viktigare att hålla koll på sin häst 
än att sitta snyggt antar jag :/ 
 
 
Bilden är tagen i starten när vi är på väg fram till hästarna på första volten. 
 
 

Skrittur

Varit ute på en mysig skrittur ute i skogen 

Jag misstänker att Big M kan ha lite träningsvärk efter gårdagens dressyrpass, så idag fick det bli en mysig skrittur ute i skogen. Vid ett ställe kom det älgflugor och hoppade på oss, men dom hade lyckligtvis bosatt sig väldigt lokalt. 


Lasse har bara skrotat i hagen efter gårdagens jobb inne på travet. 

- Gabriella 

Test

Föregående inlägg är ett test!
 
Har inte använt mig av videofymes app förut, använde det för många årsedan via dator. 
Hur fungerar det för er som sitter vid dator? Kan ni se videoklippet direkt i bloggen?
Jag testade via iPad och då måste man in i videofymes app för att se klippet. 
 
 

Sep. 20, 2014


Duktiga hästa!!

Idag har båda hästarna varit riktigt duktiga! 
 
Första hästen som tränades var Lasse, han fick gå i lag med Frenchen och en häst till, dom frågade om dom fick köra med oss och det är ju bara roligare när man är fler. 
Frenchen gick 4 intervaller och Lasse och den andra hästen gick 5. 
Lasse kändes jättefin, så skönt när man ligger i rygg och han bara kan gå där och slappna av.
 
 
När vi kom tillbaka till stallet var det Big M's tur, vi tog oss till ridbanan med sällskap av Frida och Aladdin. 
Big M kändes trevlig, lite stel i högersidan, men hon har ju vilat ganska mycket det senaste så det var ju ett tagsen hon gick ett dressyrpass nu. I galoppen hade hon gjort framsteg, vår 3:e galopp inne på ridbanan idag och hon har verkligen strärkt upp galoppen när vi tränat den på travbanan, i vänstvarv kunde hon ganska balanserat ta sig igenom kortsidorna, höger var svårare, det visste jag redan innan eftersom hon var stel i den sidan idag. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen fredag!!

Fredagen är efterlängtad!
 
Det har varit en ganska jobbig vecka, ända fram till torsdagen har jag varit yr, och att jag varit yr har gjort mig illamående och gett mig huvudvärk. Ons, tor och en sväng idag har jag kännt mig lite febrig på eftermiddagarna, just nu mår jag bra men är trött. 
Saker och ting har börjat ordna upp sig, frågetecknen är minskade, beslut är fattade och samtal genomförda. Mer info om detta kommer i framtiden. 
 
Ridit Big M, vi gjorde faktiskt samma som de två senaste gångerna, var på travbanan, tränade lite galopp efter värmning i trav.
När man genomfört första galoppen och ska trava emellan, taggad Big M och när hon slutat busa med huvudet, hon kröker på nacken och taggar fram.....DÄR har vi en dressyrhäst med power!! DEN KÄNSLAN kommer jag att leva på länge!!
 
 
 
Jag testade innan i veckan att använda Baucherbett på Big M när vi rider ut, funkar verkligen kanonbra, hon blir inte lika stark och rycker inte lika mycket i mina händer samtidigt som hon verkar trivas riktigt bra med de. 
Någon som vet om det bara är ponny som får tävla dressyr med det, eller får storhäst det också? 
Fast på ridbanan kommer jag nog att använda hennes vanliga 3-delade full-cheek, men skulle vara spännande att prova bettet även där.
 
Lasse har varit ute och gått en promenix med Husse.
 
 

Min häst!?

Tisdags funderade jag på vart min Big M tagit vägen..
 
Då vart hon så laddad att hon stack med mig 3 gånger haha, verkligen inte likt henne!! Hon var relativt lugn fram till galoppen, dom gångerna hon stack skrittade jag på lång/halvlång tygel, därifrån tar hon på eget initiativ galopp och försöker dra iväg, skogens träd är väldigt användbara då ;) Hittade en älgloppa under sadeln och funderar på om den kan vara skyldig?
Själva galoppen (när vi skulle galoppera) var riktigt fin, där började hon söka sig neråt.
 
Idag hade jag fått tillbaka min häst igen, pigg vart hon, men lydig! Under galoppen idag imponerade hon verkligen på mig, hon gick i form och gick i bra mycket lugnare tempo än hon haft styrkan till att gå i innan, hon orkade inte galoppera såhär i så jättelång sträcka, vilken är helt förståeligt, men hon var riktigt riktigt duktig. Fortsätter hon såhär kommer hon snart ha en betydligt starkare galopp! 
 
 
 
Min pärla och bästa vän <3
 

Fin häst!

 
 
 
 
lördags fick jag prova Frenchen under montésadeln
 
Det var riktigt roligt, red på rakbanan, när jag red ut på första förstod han inte riktigt vad han skulle göra eftersom jag bara ridit dressyr med honom innan, men efter lite frammaningar så förstod han vad jag ville och då blev han riktigt lycklig. Han kändes kanonfin! 
 
 
 
 
Foto: Bengt-Olof Savander
 
Även Lasse var med in till travet, han tränades ihop med Sigge, dom tyckte att det var riktigt roligt att träna tillsammans. Var även skönt att värma ihop, Lasse var mycket lugnare med sällskap och när han blev stark kunde jag lägga mig i rygg. Bra med en lugn och avkopplad värmning. Båda hästarna var sen fina i intervallerna.
Har foton därifrån med, men har inte orkat redigera dem än :) 
 
 

Mycket

Jag vet att min uppdatering har varit kass den senaste tiden 
 
Grejen är den att jag har jobbat väldigt mycket senaste tiden. Såpass mycket att jag inte ens har varit i stallet så mycket. Big M stod hela förra veckan pga att tiden inte räckte till, Lasse gick enligt sin träningsplanering i Onsdags, fungerar att åka in travet även fast jag jobbat över tack vare att Bengan kunnat åka till stallet före och gjort iordning Lasse innan och sedan hämtat upp mig vid jobbet så vi kan åka till travet direkt efter jag slutat.
 
Sedan är det en massa andra grejer som händer just nu och jag har varken koll eller kontroll på läget just nu, jag vet inte hur någonting kommer bli eller lösa sig och man får nya bud hela tiden, pallar inte sånt så har ångest typ hela tiden, varken vill eller orkar skriva någonting om det här just nu.
 
Kombination av alltihopa gör att jag är jättetrtrött just nu och orkar typ ingenting, har en massa saker att blogga om egentligen och ska försöka få ihop inläggen när jag samlat kraft till det.
 
 

Tandis

Idag har tandläkaren varit på besök 
 
Några hästar togs idag och resten på Fredag. Lasse fick sina tänder fixade, fastän det bara är ett halvår sedan som han fick tänderna fixade sist fanns det massor att göra, han hade mycket vasst och ojämnheter att fixa till, så det hade tagit en hel timme. Tandläkaren som kollade på honom sist vart klar på 5 min, så tror denna var lite mer noggran eftersom det fanns så mycket. 
På fredag är det Big M's tur!
 
 
 
 
 

Måndag

Så var det måndag igen! 
 
Idag har jag ridit fina Frenchen, Frida och jag red till ridbanan. Frida red Sigge. Båda hästarna har gjort fina framsteg i dressyren. 
Frenchen kändes fin, alltid lite svårare i vänster. Hästarna är ju höger- eller vänstersidiga precis som vi. Man får träna så blir det bättre och bättre! Han är duktig och det känns som att han lär sig lite nytt varje gång vi är på ridbanan. 
 
Var även ute med Big M en sväng, var på travbanan och tog det ganska lugnt, travade och galopperade lite. Hon var pigg idag med men hade en mycket mer kontrollerad galopp idag, till och med att hon gick lite i form i galoppen! 
 
 

Mini-vila

Big M har haft en liten mini-vila på 4 dagar!
 
Jag har tyvärr inte hunnit åka ut till stallet sedan i onsdags när vi var på travet med Lasse. Så Big M har vilat sedan i Tisdags. 
Sa innan jag lämnade stallet att jag skulle ta en lugn liten tur, tillbaka kom jag med ett genomsvettigt sto som fick duscha. Hon hade samlat på sig lite energi de här dagarna kan man säga! Vi höll oss på stubbåkern.
 
Gick ganska lugnt i traven och så, där kändes hon jättefin faktiskt! Sedan började vi galoppera, vänster tog hon direkt men drog iväg i en hejdundrande fart, och när hon väl fått fart har hon svårt att bromsa igen eftersom hon inte är så stark i galoppen. Sedan skulle vi ta höger, då vart hon så taggad att hon inte fick ihop benen alls, så vi fick göra flertalet försök innan vi lyckades, när vi väl var i galopp blev hon lycklig och satte högt tempo igen.
Vi tog oss en skrittpaus innan vi skulle trava av, men innan jag ens hunnit korta upp tyglarna vart hon i galopp igen, busunge <3 
 
I tisdags var det mamma som red Big M, såhär såg det ut då: 
 
 
Älskar hennes dressyrsadel, det är den hon har på bilden. Den är helt gudomlig! Tycker att mamma kan vara med varje gång Big M ska träna dressyr så jag får rida i den ;)
 
 

Tränat

Så var det träningsdags igen
 
Denna gången gick det bättre i värmningen, men gick lite fortare än jag hade tänkt ändå, men inte 1.50 som förra gången ha ha. Jag kommer få snygga biceps av att köra Lasse ;) 
Vi tränade lite lydnad med ett par avsaktningar och igångsättningar så han vet om att det är jag som bestämmer. Han såg ju så himla lugn ut när David körde honom, Lasse kände kanske att David är vanare i körningen än vad jag är (jag är ju van i sadeln) eller så har han blivit varm i kläderna nu när vi ökat upp träningen, eller en kombination av båda. 
 
Vi värmde lite på alla banor för att se vilken som var bäst, ingen banpersonal jobbar ju på Söndagar, men igår vart jag på bröllop. 
Alla banor var fina så det blev 4 intervaller på rakbanan. Han kändes jättefin! 
 
Lite taggad i värmningen 
 
Lite lugnare andra varvet
 
Kollar in unghästbanan
 
Första intervallen 
 
Jogging på tillbakavägen 
 
Ser ut som att jag sitter och sover, men jag kollar ner på gps-klockan (svårt att se siffrorna när solen ligger på) 
 
Nöjd Kille!
 
Foto av körbilderna: Bengt-Olof Savander
 
 
 

Hej! Gabriella Bro-Söndergaard är mitt namn, välkommen till min blogg där jag skriver om monté, min träning med hästarna och min väg uppåt inom montésporten. Vill du ha din häst riden i lopp, provlopp eller i banjobb? Då är du välkommen att kontakta mig via mail: bella.manson@live.se där du kan få telefonr mm.